Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Madżenie ogrodnika cz. aktualna » Edycja postu

Madżenie ogrodnika cz. aktualna

Madzenka 18:23, 22 sie 2016

Kochani dziękuje za przemiłe wpisy

Gumiaki to "prawie" Crocsy - z Bedry za 16 zł białe dzinsy maj juz z 10 lat i tylko do ogrodu sie nadają
Musiałam to juz teraz skomentować bo mnie przeceniacie, tak jak ja Air'y Sebka

Lece zrobic oprysk na grzyba, wrócę wieczorem z odpowiedzią na resztę postów

Agania 19:43, 22 sie 2016

Super fotorelacja Sebka ze spotkania, piękny ogród, piękna właścicielka, ja i tak zawsze mam niedosyt zdjęć u Ciebie Marzenko.
Madzenka 21:41, 22 sie 2016

MirellaB napisał(a)
Madżenko masz w donicach hortensje. Co z nimi zrobisz na zimę?

Miłej niedzieli

Mirelko wszystkie hortensje wysadzam po przekwitnieciu do ogrodu. Niesty trzeba poczekać minimum 2 sezony az te pedzone w szklarniach hortensje nabiorą siły i wypuszczą porządne duze paki, pod warunkiem, z enie zmarzną wisona....

Zielona - postaram sie cyknąć fotki róż tesciowej nastepny weekend

Olga 80 - podlewaj buka do konca jesieni jesli jest sucho, niech sie porzadnie ukorzeni przed zima, wtedy wisona juz porzadnie wystratuje. U mnei stale podsuszany (rosnie w wyjatkowo wrednym glińiastym ale bardzo suchym miejscu) długo sie zbierał do wypuszczania porzadnych kolorowych przyrostów.

Kacha 123- Sebek z sympati nie fotografował brzydkich miejsc

Ewa Agentka - fryzura stale taka wyprostowana, nawet po wyjściu z łózka o gumiakach i dżinsach juz pisałam.

MArtini - rozpływam sie od takich komplementów, dziekuję

Łuki zapraszam serdecznie , robie casting na zięcia

Lindsay - nigdy nie byłam perfekcjonistka, jestem kokoszka i lubie szybki efekt i ciagle zmiany. Wszytsko sadze krzywo, bez linijki, podobnie z cieciem i sprzataniem ..... A chciałabym byc perfekcjonistka i stale widze niedociągnięcia

Nawigatorka tez imprezujesz , ja na szczęscie wyjazdowo imprezowłam i tak kolejne kilka tygodni O dziury podejrzewam nornice, bo rok temu je ganiałam po ogrodzie gdy mi podgryzły korzenie wielkiej kuli bukszpanowej.....

Malkul ja tylko dzieki ogrodowisku chwyciłam aparat w rece... Przez całe moje długie zycie nie lubiłam robić zdjęc a Sebek ma talent, on te foty w 5 sekund zrobił, aj bym mierzyła przez 5 godzin kazde zdjecie....

Siaka - wróciłaś?

Bogdziu - Sebek ma oko

Aga z Pszenicznej - macham roześmiana kobieto

Monteverde - ja strony Anabell jestem w stanie wybaczyć wszystko, nawet ze lezy na bukszpanach

Eee tam - wizyta ogrodomaniakow to jak inspekcja sanepidu w wytwórni lodów w lipcu

KalionaZ - witaj serdecznie!

Chojna - miło spotakć bratnią duszę
Madzenka 21:42, 22 sie 2016

keiki napisał(a)
Marzenko, bardzo proszę o radę. Zastanawiam się nad Pastellą albo Larissą. Która z nich kwitnie dłużej, obficiej i wygląda zachwycająco przez większość sezonu? Którą kupić? Domyślam się, że obie Potrzebuję na środkową część rabaty coś, co będzie kwitło niezmordowanie, w jasnym kolorze. Rośnie tam już powojnik o ciemnoróżowych płatkach. Dzięki za poradę. Lecę wstecz oglądnąć twoje cuda!

Ani jednej, ani drugiej niesty nie mam. Ale czytam o nich same pozytywy u wszystkich . Wg mnie ładniejsza ze wgledu na kolor jest Larissa. Prosz o wypowiedż posiadaczek tych róz jak długo kwitna
Larisse ogladałam u Noemi (Ogrod Magdalenka) wpadnij tam z pytaniem
Madzenka 22:03, 22 sie 2016

_Martini_ napisał(a)
Marzenko, ja jeszczd ostatnie pytanie o róże i kończę ten temat, bo już czuję sie4 tym zmęczona. Czy którakolwiek z tych ciemnych przejawia kolor czerwony, taki regularny czerwony? Doszłam do wniosku, że najbardziej właśnie tego bym nie scierpiala, gdybym miala na rabacie czerwień. Wiem, że zawsze można przesadzic, wykopac, wydac itp., wolalahym jednak tego uniknąć.

Podziele dla Ciebie moje purpury na kilka stopni
i stopień malina a właściciwe czerowna malina - Red Lonardo, czekam jaki będzie kolor Red Eden Rose ale nie kiwtła jeszcze u mnie, tego koloru unikasz
II stopien - purpurowa malina (tak jak wygladaja dojrzałe ciemne maliny) początkowo malina w miarę przekwitania przechodzi w bordowy az fioletowy kolor: Ascot, Souvenir du Doctour Jamain, Gospel czasami Wolfgang Gethe ale raczej IV , Othello (ten właściciwe nie ciemnieje , jest malinowy)
III stopien - purpura pink, bez domieszki czerwieni , po prostu ostry intensywny ciemny róz - Darcey Bussel, Thomas Becket, Soul, Gardeners Friend, Heatcliff
IV - bardzo ciemne, niemal bordowe purpury, czasami z jaśniejszym lekko malinowym wnętrzem - Munstead Wood, Falstaff, William Szekspir, Astrid Grafin von H, Tradescant,
V - bordowe lub fioletowe o zimnym niebieskim odcieniu - Burgundy (od słonca zmierza ku IV), Minerwa, Eden Purple, Rhapsody in Blue, Cardinal Richelieu,

Odrębna kategorię stanowią ostre róze , tzw żarówki

Gdy róze zakwitna ponownie zrobie znów porównaie kolorow
Madzenka 22:19, 22 sie 2016

Ana Art- Sebek to taki perfekcyjny Ogrodomaniak

Alinak - a kiedy Ty kochana mnie odwiedzisz? Wiem wiem, teraz moja kolej

Kasya - róze pije,małe ilosc plag egipskich na nich jest zatrważająca. Nie pamietam takiego roku aby była na rózach plamistośc, rdza i mączniak... Dzisiaj dostały po oczach mieszanka Amistar+Topsin

Anusia - u minie przez cały tydzień zapowiadają słońce wiec zrobiłam pilnie oprysk, jutro oberwę i wyzbieram chore liscie. wczoraj to robiłam ale pojawiły sie kolejne. Pryskałam rowniez po glebie. Wczoraj przezyłam zalamkę bo zbierałam chore liscie, opadłe z magnoli i pod spodem grafitowy zwirek był pomarańczowy. Grzyb panoszy sie bezpardonowo... Nie ma co panikować, liscie opadna, trzeba wszytsko wyzbierać i jesinią wykonam ostatni oprysk miedzianem (gdy rosliny beda w fazie bezlistnej). Wiosna powtorka.. Takie lato. Na szczescie taka aura raz na 5 lat...

Pszczelarnia - wszyscy oglądają incrediball (strong anabell) a nikt nie zwraca uwagi ina zywopłot z laurowisni! To jakiś potwór, ma ponad 2,5 M....

Agata 19762 a ja stale podglądam na Fb

Wróbelki - co męskie oczy , to męskie

Irenko - ciekawi mnie co Ty będziesz teraz przez trzy tygodnie robiła

Ren123 - ech nigdy nie bede miała tak perfekcyjnego ogrpdu jak Ty. Ja mysle gdzie coś posadzic prez 3 min, ty planujesz min 3 dni, a ja po 3 dniahc juz przesadzam ponownie
Madzenka 22:21, 22 sie 2016

Gardenarium napisał(a)
Nie wiem co to Airy ale niebieskie spodnie wyobrażam sobie i wyszywaną koszulę
Sebek zdecydowanie się wykazał fotograficznie

Odnośnie plag, moje obserwacje są takie:

kiedyś też przed gośćmi musiało być: równy żwirek, posprzątane do ostatniego listeczka, umyte wodą i wypachnione... teraz niekoniecznie.

Większy dystans mamy chyba do ogrodu, to nie wystawa CHFS a normalny ogród i wolno mu mieć niedociągnięcia. Dobrze napisałaś, że dla nie ogrodowiczan - niezauważalne.

Chciałabym miec taki po wycackany ogród jak Twój z niedociągnięciami
Dzisiaj mnie u Sebka ogranęła nostalgia za Świętem Róż u Ciebie
Madzenka 22:27, 22 sie 2016

anna_t napisał(a)
Sebek odstrzelony to rozumiem podglądając jego lookbook na pinterest ale że Marzena gumaki do koszulki ma nawet dopasowane to juz szczyt luksusowego ogrodnika bomba !
ogród zachwycający...

jako umysł ścisły, analityczny mam prośbę o podsumowanie debaty o różach purpura/bordo czy dobrze ustawiłam kolorystycznie od najjasniejszej?

soul
darcey
ascot
falstaff
munstead
Souvenir Doktorek
trandescent

a gdzie bylby ascot i souvenir?
i czy trandescent, souvenir i falstaff potrzebuja podpór?

Perfekcyjnie uszeregowane, brawo!
Ascot i Souvenir maja na poczatku bardziej czerowny odcien. Wpisuje w kolejnosci w II fazie kwitnienie, czyli gdy sie przebarwia

Falstaff jest sztywną różą, Tradescant juz drugi rok u mnie niska, nie ma co podpierać.... Souvenir zdecydowani szybko rośnie i wymga podpór, moze w kolejnych sezonach będzie sztywniejszy
Madzenka 22:28, 22 sie 2016

Sebek napisał(a)

Air'y to buty - air maxy dokładnie Mierzyłem w sklepie identyczny model i zamówiłem w necie o 600 zł tańsze Janusz biznesu

Skoro Ty tak piszesz o ogrodzie to znaczy, że mogę czuć się dobrze ze swoim podejściem do mojego, bo jest identyczne

Sebek mam Air Max'y w spadku po córce, kolano sobie w nich skręciłam
Madzenka 22:30, 22 sie 2016

alinak napisał(a)
A co to ? o butach rozprawiamy zamiast o kwiatkach?.
Madzen zawsze elegancka dziewczyna i to że kocha modę to akurat mi się baaaaardzo widzi .

Tak lukam że Marzence anabelki STRONG też leżą ,a ja już sobie o nich marzyłam że takie stojące zakupię ,i masz babo placek.

Ja wg oficjalnej wersji mam Incrediball , ktora była opisywana jako sztywniejsza odmina Anabell ale zez zdecydowanie większymi kwiatami. Pytanie czy Strong Anabell to samo? Jedno jest pewne po deszczach lezą i pod ciężarem kwiatów