Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Madżenie ogrodnika cz. aktualna » Edycja postu

Madżenie ogrodnika cz. aktualna

Madzenka 18:43, 24 lip 2015

Marne coś róże od suszy, maja inne kolory i małe paki w stosunku do pierwszego tłoczenia. Niektórych róż w ogóle nie poznaję...
BUrgundy cały czas się rehabilituje.

Gardeners friend - maciupki...

Old port... z założenia mały

Tylko seniorka (już 3 sezon w moim ogrodzie ) The Alnwick rose nie zawodzi

18:47, 24 lip 2015
Madzenka napisał(a)

trawy, trawy, jeszcze raz trawy

a to nic nowego to juz w zeszłym roku było

znowu zbieram nasiona stipy bede siac) bo te z siewu zeszłorocznego juz mnie ciesza i potrzebuje chyba z 1000 szt ....kazdemu kto nie jest ogrodnikiem a do mnie przychodzi ta trawa sie podoba.
MiraR 18:47, 24 lip 2015

Piękne królewny
Madżena czy stosujesz do bukszpanów oprysk z żelaza (florovit) bo nie wiem jaki roztwór zrobić,ile ml żelaza na litr wody,coś zaczynają żółknąć im listki
18:50, 24 lip 2015
u mnie MW i burgunda tez maja inne ciut kolory niz w czerwcu ..ale dalej mi sie podobaja ...zreszta taka może ich natura i nie powinno sie z tym walczyć
Madzenka 18:50, 24 lip 2015

Przetaczników w tym roku nie będzie... od ciągłego przesadzania były tak brzydkie, ze wycięłam.... Wycięłam tez ostróżki które w czasie drugiego kwitnienia leża...
Zatem jak ktoś się pyta o byliny - ograniczam, będą tylko na różance. W sierpniu wielkie przesadzanie

Wtedy dopiero podejmę decyzję czy miskanty zostają czy zamieniam je np na rozplenice

Ucięłam na zdjęciu graby bo strasznie mnie nieprzycięte czubki drażnią
Elaty od przesadzania i słońca wypalone....
i tak u mnie bez końca, jedno zrobię drugie przesadzam... najgorsze to letnie przesadzanie..

Madzenka 18:51, 24 lip 2015

eee_taam napisał(a)

a to nic nowego to juz w zeszłym roku było

znowu zbieram nasiona stipy bede siac) bo te z siewu zeszłorocznego juz mnie ciesza i potrzebuje chyba z 1000 szt ....kazdemu kto nie jest ogrodnikiem a do mnie przychodzi ta trawa sie podoba.

Ja tez kocham stipe ale młoda. Masz rację trzeba siać. Ja powykopuję młode siewki i będę ją zimować w ogrodzie zimowym. Wiosną zamierzam mieć juz duże
Madzenka 18:52, 24 lip 2015

Mira napisał(a)
Piękne królewny
Madżena czy stosujesz do bukszpanów oprysk z żelaza (florovit) bo nie wiem jaki roztwór zrobić,ile ml żelaza na litr wody,coś zaczynają żółknąć im listki

Nigdy tego nie robiłam... a po co? Podlewam 1-2 razy w sezonie Florovitem i rosna jak gooopie. Na zdjęciach widać jak odrastają nawet przypalone słońcem....
Madzenka 18:54, 24 lip 2015

eee_taam napisał(a)
u mnie MW i burgunda tez maja inne ciut kolory niz w czerwcu ..ale dalej mi sie podobaja ...zreszta taka może ich natura i nie powinno sie z tym walczyć

Do kolorów nie mam uwag, są bardziej nasycone i fluorescencyjne Ale wielkość kwiatów jest mniejsza, rok temu drugie tłoczenie było dobre a teraz ewidentnie 35 stopniowe upały dały im popalić..
Madzenka 18:54, 24 lip 2015

Kocham połączenie zawilców i miskantów

Madzenka 18:56, 24 lip 2015

I kocham hortensje i trawy.... w ogóle kocham trawy
Och niech bedą Wojsąłwice jesienią zatrawkuję się znów