Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Madżenie ogrodnika cz. aktualna » Edycja postu

Madżenie ogrodnika cz. aktualna

Madzenka 23:09, 28 sie 2015

bleebla napisał(a)

Trąbię zatem, że 12-13 września są targi pod iglicą !

Zatem trąbimy!!!! Uwaga uwaga spotykamy sie pod iglicą. Głosujemy czy w sobotę czy w niedziele. Wg mnie w sobote z samego rana będzie mozna cos kupic ... Ale czy ja zdąze wrocić do Wrocławia??
Madzenka 23:11, 28 sie 2015

ana_art napisał(a)
eee chcę wymienic hakone które przypala tzn wykopać z buksów a dać coś innego

Ja uwielbiam Evergoldy , ale mam posadozne rzędem i powiem ci ze to olbrzymie potwory u mnie! Teraz maja średnice minimum 60 cm. Hakone to pikus.
Zachowują sie po zimie podobnie jak ice dance, trzeba je przyciąc. W tym roku w ogole nie przycięłam po zimie bo były piekne to zaczeły brązowieć, więc przyciełam gdy zaczeły wypuszczać młode liscie
Madzenka 23:13, 28 sie 2015

popcorn napisał(a)
a co jest złego w evergoldach w buksowych kulkach? zamierzałam dać na jesień... a choinkę w ogrodzie już mam hehe

Mam w bukszpanach krasie łapki i je uwielbiam, ale evergoldy są wieksze i barzdziej zółte
Madzenka 23:15, 28 sie 2015

AlKa napisał(a)

Jakbyś o mnie pisała z tym kombajnem, masakra. Em właśnie chciał odkupić tą ziemie ale nie da rady ;(

Oj tam oj tam, raz w sezonie wykonują mi gratisowe nawozenie salonu.... Tylko jak prysną roundapem kiedys to sie nie wypłacą za zniszczenie żywopłotu grabowego. Musze sie M zapytac czy mozna rosliny w ogrodzie ubezpieczyć....
ana_art 23:20, 28 sie 2015

Madzenka napisał(a)

Ja uwielbiam Evergoldy , ale mam posadozne rzędem i powiem ci ze to olbrzymie potwory u mnie! Teraz maja średnice minimum 60 cm. Hakone to pikus.
Zachowują sie po zimie podobnie jak ice dance, trzeba je przyciąc. W tym roku w ogole nie przycięłam po zimie bo były piekne to zaczeły brązowieć, więc przyciełam gdy zaczeły wypuszczać młode liscie
to odpada, muszę myśleć dalej
Madzenka 23:20, 28 sie 2015

Magda70 napisał(a)
Też muszę graby i nie tylko na przędziorki prysnąć...wlazło mi cholerstwo niestety...wrr...
Upaly się skończyły to może i dziś się uda

Do tej pory moich nie opryskałam.... Zycie mi umyka....
Madzenka 23:21, 28 sie 2015

Gardenarium napisał(a)

To som Evergold, ale nie wiem czy nie przedobrzysz. Lepsze jest wrogiem dobrego i nie da się mieć wszystkiego. Żeby choinki nie zrobić w ogrodzie skoro pęka w szwach

Hi hi a my Ciebie kopiujemy bukszpany i carexy
Madzenka 23:23, 28 sie 2015

kreska napisał(a)
Cześć Marzenko obejrzałam film na you toube, który komuś poleciłaś w innym wątku na temat firmy Monsanto...Jest to przerażający dokumnet jak firma chce zawładnąć rynkiem żywności na całym świecie, robia to malutkimi kroczkami, ale jakże skutecznie. Ludzie choruje na przeróżne choróbska typu rak, nie wiedząc czemu., a to zasługa herbicydów, GMO...
chciałabym wyeliminowąć środki ochrony roślin, ale czy się da?Czy ocet rozcieńczony zamiast roundapu da rade?Na pewno chawsty w trawniku można wyrywać ręcznie, tylko że to inna bajka.

Dla mnie ten film był przerażający...polecam film BIG Pharma....
Madzenka 23:27, 28 sie 2015

eee_taam napisał(a)

od soji to weganie i wegetarianie odchodzą już nawet....soja 100% GMO na całym świecie pewnie, poza Japonią ...tam jest zakaz GMO (tak większoć publikacji o zdrowym żywieniu podaje)

co do rundapready - to nie wiem

Soja, rzepak, kukurydza, bawełna.... I wiele wiele innych. I ja bym chyba zniosła nawet to GMO ale opryski roundapem po tych roslinach skoro to jest zabojcze dla chwastow, tego nie zniosę... A potem ja jem pyszne tacos....
Ale nazwa soya roundapready jako odmiana godna zakupu...eh schroni wg terminologi mojego taty sam sie otwiera...

Najciekawsze, ze próbowali zablokować oznaczanie produktow modyfikowanych genetycznie na opakowaniach
Madzenka 23:30, 28 sie 2015

polinka napisał(a)
Madżen jakie masz doświadczenia z buksami w donicach? Chcę posadzić do dużych, plastikowych donic i tak się zastanawiam jak je pielęgnować

Czy rosna? Rosną i maja sie świetnie, zawsze w sezonie mam buksy w donicach. Ale potem zima padają i nawet łagodne zimy uśmiercają je . Nie ma opcji osłaniania przed mrozami, nic nie pomaga... Trzeba je orzechować w zimnym jasnym pomieszczeniu ale na zime najlpiej je zadołować w ogrodzie.