Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Madżenie ogrodnika cz. aktualna » Edycja postu

Madżenie ogrodnika cz. aktualna

Madzenka 06:27, 15 wrz 2015

Pszczelarnia napisał(a)

Buraczkowo?

Czy przy okazji rewolucji ostała się jakaś piwonia?

Piownie sa na innej rabacie i ich nie dotykam, obiecałam sobie rece poucinać jesli znów przesadze piwonie. Czekam na ich kwitnienie Anno Domini 2016
Madzenka 06:29, 15 wrz 2015

malkul napisał(a)

Napsialaś że porządkuję i uspokajam ogród. Masz 100% racji. Drażni mnie moje komoszkowanie, chcę falujących traw na brzegu kazdej rabaty a w głebi może być kolor
Madzenka 06:30, 15 wrz 2015

Monic napisał(a)
Madżenko, zamień bukszpany - kwadraty na trawy
Pięknie wygląda ogród nawet bez planowanych zmian.

Moniko wszystko zalezy czy dosadzane bukszpany wreszcie przeżyją. Jesli wiosna będa ładne kwadraty to zostana, jesli znow mi wypadną to będa trawy

Na przedpłociu zamiast kostek w nogach grabow planuje kostrzewe maire'a . Jesli sie sprawdzi będzie sie panoszyć pod kolejnymi grabami
Madzenka 06:33, 15 wrz 2015

ren133 napisał(a)

A może na wiosnę wymienisz na nową? ... dosypiesz tam tylko popiołu z kominka żeby uzyskać zasadową glebę

Przez ostanie 3 lata dosadzalam (wymienilam) chyba z 50 lawend. Mam juz dosć. Mimo podniesienia rabaty, dosypania piasku zdychaja u mnie. Albo to efekt pobliskich zraszaczy trawnika albo mnie nie lubia. Szałwia mnie kocha więc jesli lawenda nie odbije zamienie ją na szałwię . Sadziłam teraz Hidcote na innych rabatach zobacze jak sobie u mnei poradzi, bo podobmo powinna u mnie wytrzymac...
Madzenka 06:35, 15 wrz 2015

Loosiuu napisał(a)
Lub perowskia 'Little Spire'. Dorasta tylko do 60 cm, a wyglądem przypomina bardzo lawendę.

Pniu mam perovskie, niby nie sorawia problemu ale jakoś mnie nie zachwyca...
Madzenka 06:40, 15 wrz 2015

waldek727 napisał(a)

Po każdym cięciu roślina jest pobudzona do wypuszczania młodych przyrostów.
Nowe pędy powinny przed okresem zimowym przybrać formę przynajmniej pół zdrewniałych gałązek. W przeciwnym razie w zależności od przebiegu pogody mogą być narażone na przemarznięcia.

Waldku ja zamierzma przyciąc wyłacznie drobne przyrosty, radyklane ciecie pod końeic maja/w czerwcu.

Lepsze to niz wiosenne ciecie. We Wrocławiu jesien nadchodzi ok 2 tygodnie pozniej niz w centrum Polski ale miesiac pózniej niz w północno-wschodniej. Znam swoj klimat, znam bukszpany i ciecie wrześniowe jest dla nich lepsze niz marcowe. Bo problemem Wrocławia jest bardzo wczesna wiosna a potem nachodzą kwietniowe lub majowe mocne przymrozki , ktore sa bardziej szkodliwe niz ta delikatna korekta jesienia....

Ale moge pisac godzinami a niektorzy i tak nie doczytają i ciachną w Suwałkach swoje bukszpany w pazdzierniku....
Ja twierdze, ze kazdy musi sie na własnej skórze (roslinach) nauczyc ogrodniczkowania
Madzenka 06:43, 15 wrz 2015

lojalna_ napisał(a)
Przeciez szalwia cudna jest i swietnie u Ciebie rosnie wiec zmiana na piekne dobre

W zeszlym roku z tego co pamietam to nic sie nie zdazylo przebarwic tylko naraz liscie spadały ...to w tym roku musi byc przynajmniej jesienia normalnie ...cokolwiek to znaczy

Rabaty masz boskie ciagle sie napatrzec nie mozna tak soczyscie

Tak szałwia u mnie wyjatkowo dobrze sobie radzi, ciagle przesadzana kwitnie dwa razy w sezonie jak szalona. Więc nie będe płakać.... Mam lawende na przedplociu i na zwirku w palacym słoncu bez dostępu wody znakomicie sobie radzi.

Tak obserwuje sowje lawendy i mysle, ze to wina zraszaczy trawnika. Wiatr o poranku powoduje lanie po nich wody..
Madzenka 06:45, 15 wrz 2015

Iwk4 napisał(a)
Marzenko, znowu zmiany? Nie nadążam. Jak już sobie zapinuję doskonałą rabatę, to ty zmieniasz, ach ...
Jesteś niedościgniona w dążeniu do doskonałości

Iwonko niektorzy miesiącami planuja swoje rabaty i potem nie przesadzają. Ja sadzę raz ciach ciach i potem stwierdzam, ze brzydko, za gesto, misz masz i trzeba zmieniac. Dzięki temu ciagle mam co robic, to co lubie robic
Madzenka 07:00, 15 wrz 2015

Odpowiadłam wybiórczo, wiec jesli pominęłam jakies pytanie prosze o przypomnienie.
Kacha123 07:08, 15 wrz 2015

Madzenka napisał(a)

Bede w Wojsławicach bo zamierzam sie zatrawkować !

O matko! Już wyobrażam sobie, jak Twoje zakupy przywozi dostawczak