Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Madżenie ogrodnika cz. aktualna » Edycja postu

Madżenie ogrodnika cz. aktualna

Moniq 19:56, 24 lut 2015

Madzenka napisał(a)
Składam meldunek:
-Sypnełam Dolomitem trawnik i teraz czekam na deszcz
- narcyzy i białe hiacynty kielkuja w białej donicy , zapraszam na premierę w weekend
- azofoska po deszczu troszke sie roztopiła, liczę na ponowne opady
- krokusy wreszcie porządnie wyłażą w ogrodzie, będzie ich w weekend zdecydowanie więcej
- noce bez przymrozków+ deszcz = wiosna i start roslin

Dzisiaj PR reczytałam w kalendarzu ogrodnika, ze luty to czas na cięcie lawendy.... Ups wszyscy pisza aby ciąc pózniej....
Wiec chyba sobie lawendę ciachnę w weekend 7 marca

Melduje, że dzieki wietrzeniu głowy tydzień w pracy dużo łatwiejszy

Najpierw na trawnik sypiemy dolomitem a potem azofoską? W jakich mniej wiecej odstepach? U mnie w sumie śnieg juz schodzi więc moze dolomitem bym potraktowala trawnik next week
Madzenka 20:12, 24 lut 2015

Moniq napisał(a)

Najpierw na trawnik sypiemy dolomitem a potem azofoską? W jakich mniej wiecej odstepach? U mnie w sumie śnieg juz schodzi więc moze dolomitem bym potraktowala trawnik next week

Nawoz na trawnik mozesz sypac juz teraz gdy schodzi snieg. Specjaliści polecają na wiosnę Yara Complex. Sypnęłam dolomitem aby odkwasić glebe. Zwykle wiosna sypałam Florovit do trawnikow.
ana_art 20:21, 24 lut 2015

Madzenka napisał(a)

Ja jestem w stanie poczekać kilka lat. Sadzenie dużej ilości obwódek w dwóch rzędach to jednak jest duzy koszt. Na plantacji mozna z powodzeniem wyrośnięte juz kupic i efekt jest od razu

te akurat są poza konkurencją bo robią za dwa rzędy
monitka 21:00, 24 lut 2015

Madzenka napisał(a)

Pryskam róże aby zabić larwy mszyc. W ubiegłym roku po oprysku niemal nie miałam tego problemu

Ale uwaga uwaga Catane ma wyższe stężenie oleju , dlatego wykorzystam jedna butelkę Promanalu a rośliny mocniej atakowane orzędziorksami prysne Catane.
Męczyło mnie dlaczego Wieloszka zrobiła oprysk Catane, poczytałam skład, dopytałam IPO i okazuje się, ze Promanal ma 60% oleju a Catane 80%. Dlatego kupie Catane. Bo jesli juz dusić larwy olejem to porządnie... Warto tez dodac adjuwant.

Wazne, nie należy pryskać olejem gdy NIE jest zbyt niska temperatura nocą (ponizej zera) lub w deszczu, bo osłabi to jego działanie. Ja mam jeszcze chwilę czasu więc jesli będą zapowiadać mrozy w nocy to poczekam z opryskiem.

Dzisiejszej nocy było jednak +5 więc gdyby taka temepratura sie utrzymała można pryskać bez obaw.

Ja już Promanal kupiłam...Catane będzie w takim razie w przyszłym roku. W tym roku pierwszy raz robię opryski prewencyjne więc i tak będzie lepiej niż było.
Ciekawam czy Miedzian zadział. Pryskałam w niedzielę a w poniedziałek od południa padało...
Mówisz że można już lawendę ciachnąć? Tak o niej myślałam bo sporo jej mam i później się nie wyrabiam z pracami. Może też już przytnę
Moniq 21:12, 24 lut 2015

Wybieram sie równiez na Gardenie, to bedzie mój debiut w tego typu imprezach. Jak zobaczyłam plan targów w internecie - mamusiu pewnie się tam pogubię; aha jeszcze takie pytanie natury technicznej : mam nadzieję, że nie ma tam problemu z zaparkowaniem? A czy jest na targach mozliwość zakupów?
nicol21 21:40, 24 lut 2015

Madzenka napisał(a)

Dzisiaj PR reczytałam w kalendarzu ogrodnika, ze luty to czas na cięcie lawendy.... Ups wszyscy pisza aby ciąc pózniej....
Wiec chyba sobie lawendę ciachnę w weekend 7 marca

ha! a ja zamelduję ze ciachnęłam lawendę 2tyg temu i się bałam że przesadziłam, bo nikt o lawendzie nie pisał ufffff
i w ostatni weekend dolomitem też posypałam... a deszczu to mogę Ci wysłać duuuużo!
z niecierpliwością czekam na fotorelację! Wygląda na to że u Ciebie będzie wsio szybciej niż u mnie.
Ogród tworzący się: Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ ************ Pozdrawiam i zapraszam - Ewelina ************ ***Booskop https://goo.gl/photos/jpY3wG37U7c9ALAf9 *** *** De tuinen van Appeltern https://goo.gl/photos/WrF6PWtCn53Gzswp6 *** *** *** formowanie cisów: https://photos.app.goo.gl/y72my2AfOaf4XKNq1 **** ***** Rotary Garden - Belgia - https://photos.app.goo.gl/iErs4Fi1dOEJ6Jls1 **** Stary ogródek: Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21
tusiawka 22:34, 24 lut 2015

Marzenko jak tniesz perowskię? Kupiłam moją późną jesienią już bez liści, patyki wysokie na jakieś 25 cm. Powinnam ją jeszcze przyciąć?
tusiawka 22:37, 24 lut 2015

Lawędę całe lata przycinałam późną jesienią, bo gdzieś przeczytałam, że tak się robi. Nic mi nie wymarzło nigdy. Ale teraz się boję i przycinam dopiero w marcu.
monteverde 22:43, 24 lut 2015

Marzenko a róże już odkrywałaś z kopczyków jak u Ciebie tak Cieplutko czy czekasz na kwitnienie forsycji?ja też trawnik sypnęłam dolomitem
Madzenka 22:59, 24 lut 2015

tusiawka napisał(a)
Marzenko jak tniesz perowskię? Kupiłam moją późną jesienią już bez liści, patyki wysokie na jakieś 25 cm. Powinnam ją jeszcze przyciąć?

Marto perovskię tne na ok 10-15 cm. Dosyc niskie cięcie jej nie szkodzi a dzieki temu mono się zagęszcza od samego dołu. Kiedyś przeczytałam, ze tak należy ją ciąć i tak robie , nic z'ego się z nia nie dzieje. Więc ja bym ją jeszcze troszkę ciachnęla