Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Anna i Ogród » Edycja postu

Anna i Ogród

Makao_J 10:53, 24 mar 2016

Marga napisał(a)
Aniu, ja Cię nie namawiam ani nie odradzam. Sama odziedziczyłam działkę z kilkunastoma starymi, dzikimi leszczynami. Połowę wyrwałam ciągnikiem, a reszta rośnie podcięta i wkomponowana w rabaty. Rok temu doczekałam sie nawet kilku wiadereczek orzechów. Dla wiewiórek i dzięcioła też starczyło Jedyną rzeczą jakiej się obawiam, to to że podobno kleszcze bardzo lubią "urzędować" na leszczynach
Purpureę chciałam mieć dla ozdoby
Dla orzechów kup sobie może jakąś szlachetną odmianę i prowadź ją w formie małego drzewka.

Nie spoko. Sama się waham ale ciągnie mnie by zaryzykować.

Po to zamieściłam pytanie żeby dowiedzieć się czego mogę się ewentualnie spodziewać i być czujna. Więc nie odbieram Twojego wpisu jako zniechęcenie. Tylko powód do dowiedzenia się więcej. I za to jestem bardzo wdzięczna.

U Agaty "Z Pszenicznej..." ta leszczyna Purpurea wygląda cudnie. Ma 15 lat i żadnych problemów nie miała. Ale wygląd mnie na prawdę zadziwił bo pięknie i gęsto rośnie.
Kasya 11:17, 24 mar 2016

tak, leszczyna fajna ale fayny rowniez czrny bez black beauty
i tez pozytek bylby z niego
Karol99 11:25, 24 mar 2016

Niezły pomysł z tą leszczyna. Ja odpisałem tez u Agaty z Pszenicznej. Berberys może spróbuj przesadzić w inne miejsce i mocniej przytnij.

Aaa i zwróć uwagę jaka odmianę leszczyny kupujesz, mój sąsiad ma czerwoną tylko wiosna, potem liście stają się zielone.
tulucy 11:26, 24 mar 2016

Kasya napisał(a)

Chodzi za mną ten bez. Na rabatę z perukowcem i morelowymi różami.
MirellaB 11:49, 24 mar 2016

Wzięło Cię na leszczynę Miałam kiedyś, ale owoce jakieś robactwo zjadało . Jak dla mnie to taka leszczyna nic szczególnego
Berberys, który masz posadzony to bardzo dorodny, fajny krzew. Koniecznie chcesz to zmieniać? Ja bym nie zmieniała
Makao_J 11:49, 24 mar 2016

Kasya napisał(a)

Miałam czarny bez Eva. Wyglądał jak klon palmowy ale nie wiadomo czemu przepadł. Rósł rósł i przestał. Tak ten pomysł z kolejną próbą czarnego bzu też fajny.
Makao_J 11:52, 24 mar 2016

Karol99 napisał(a)
Niezły pomysł z tą leszczyna. Ja odpisałem tez u Agaty z Pszenicznej. Berberys może spróbuj przesadzić w inne miejsce i mocniej przytnij.

Aaa i zwróć uwagę jaka odmianę leszczyny kupujesz, mój sąsiad ma czerwoną tylko wiosna, potem liście stają się zielone.

Tak widziałam Twój wpis. Słyszałam o tym że czasem okazuje się iż kupiona leszczyna jest nie taka jak powinna. Ale to zdarza się też w przypadku innych roślin Ja kupowałam hortkę Vanilką a okazała się być Limką
Makao_J 11:52, 24 mar 2016

tulucy napisał(a)

Chodzi za mną ten bez. Na rabatę z perukowcem i morelowymi różami.

Ja miałam czarny bez Eva. Też ładna odmiana

A Tych chcesz posadzić z żółtym perukowcem? Super pomysł
Makao_J 11:54, 24 mar 2016

MirellaB napisał(a)
Wzięło Cię na leszczynę Miałam kiedyś, ale owoce jakieś robactwo zjadało . Jak dla mnie to taka leszczyna nic szczególnego
Berberys, który masz posadzony to bardzo dorodny, fajny krzew. Koniecznie chcesz to zmieniać? Ja bym nie zmieniała

Berberys fajny. Wkrótce będzie kwitł to Wam pokażę. Gdyby nie te koce byłoby jeszcze lepiej.
Na leszczynę natknęłam się przy okazji i tak jakoś siedzi mi w głowie
tulucy 11:58, 24 mar 2016

Perukowca mam klasycznego, ciemne liście. Dostałam od mamy.