Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Anna i Ogród » Edycja postu

Anna i Ogród

Makao_J 12:19, 31 sty 2016

Filemon24 napisał(a)

160 zł jak na jedną roślinkę to całkiem sporo, ja nie mam ambicji na sadzenie takich egzemplarzy

Sporo sporo ale one tyle kosztują bo to specyficzna roślina.
Sylvana 14:11, 31 sty 2016

Pomyślałam o "zamknięciu" całości od garażu do śmietnika pergolą z donicami.
Donice murowane otynkowane na biało jak reszta.
Donica przy garażu licowałaby się z rabatą przy domu i tworzyła dodatkowe piętro, które jak dla mnie dodaje przestrzeni i urozmaicenia.
Donica przy śmietniku zasłaniałaby niezbyt atrakcyjne miejsce.
Miałabyś sporo miejsca na nowe chciejstwa.
Słupy myślałam żeby zrobić też murowane stabilne, a belka na górze mogłaby być już z drewna pomalowanego na biało.
Rozpiętość na oko wygląda mi na 4,5m - więc jedna belka by wystarczyła.
Kratka w środku - na pnącze - musiałaby być już lekka...rozciągnięte linki lub coś w tym rodzaju.
Całość byłaby dobrą osłoną od wiatru i zasłoniłaby sąsiada, który mi tutaj zawadza przy Twojej poukładanej, ładnej przestrzeni podwórka.

kamila66 14:44, 31 sty 2016

Sylwia świetnie to wymyśliłaś realizacja kosztowna ale efekt świetny Chyba, że Ani eM zrobi to sam
Makao_J 14:50, 31 sty 2016

Sylvana napisał(a)
Pomyślałam o "zamknięciu" całości od garażu do śmietnika pergolą z donicami.
Donice murowane otynkowane na biało jak reszta.
Donica przy garażu licowałaby się z rabatą przy domu i tworzyła dodatkowe piętro, które jak dla mnie dodaje przestrzeni i urozmaicenia.
Donica przy śmietniku zasłaniałaby niezbyt atrakcyjne miejsce.
Miałabyś sporo miejsca na nowe chciejstwa.
Słupy myślałam żeby zrobić też murowane stabilne, a belka na górze mogłaby być już z drewna pomalowanego na biało.
Rozpiętość na oko wygląda mi na 4,5m - więc jedna belka by wystarczyła.
Kratka w środku - na pnącze - musiałaby być już lekka...rozciągnięte linki lub coś w tym rodzaju.
Całość byłaby dobrą osłoną od wiatru i zasłoniłaby sąsiada, który mi tutaj zawadza przy Twojej poukładanej, ładnej przestrzeni podwórka.

Jesteś niesamowita Sylwia. Projekt strasznie w moim guście. Muszę pogadać z eMem. Nie jestem pewna czy wyszłyby obie kratki czy czasem nie jedna. Odległość od ściany garażu do śmietnika to 4,65. Tam jest postawiony murek o długości 2,65

Więc zostaje przejście 2m i druga kratka nie zmieści się, ale mogę nawet tą jedną połączyć belką ze śmietnikiem.

To miejsce które teraz nie jest "eleganckie" to mały ogródek owocowy. Rosną tam wzdłuż ogrodzenia: agrest, maliny, borówki, czerwona porzeczka, brzoskwinia, jeżyna i poziomki a oddzielone to miejsce jest od całego ogrodu maleńką winnicą (4 winorośle).Rabata przy ścianie garażu to ozdobny dodatek do tego miejsca. Nie mam fotek jak to miejsce wygląda latem. Mamy w planie do siatki przyczepić pergole lub maty wiklinowe aby zasłonić sąsiada.

Twój projekt oddzieliłby tą części od części frontowej i zrobił takim fajnym zakątkiem konsumpcji dzieci

Dominika11 14:52, 31 sty 2016

eeeeeeeeee no super
Makao_J 14:53, 31 sty 2016

kamila66 napisał(a)
Sylwia świetnie to wymyśliłaś realizacja kosztowna ale efekt świetny Chyba, że Ani eM zrobi to sam

Pokazałam eMowi i projekt się podoba. Aż mu się gęba roześmiała. Oczywiście zrobi sam - on lubi takie robótki.
Koszt to te belki - ale do ogarnięcia.
Dominika11 14:54, 31 sty 2016

Makao_J napisał(a)

Pokazałam eMowi i projekt się podoba. Aż mu się gęba roześmiała. Oczywiście zrobi sam - on lubi takie robótki.
Koszt to te belki - ale do ogarnięcia.
to fajowo, jestem ciekawa efektu końcowego będzie git
kamila66 14:54, 31 sty 2016

Ania nie rezygnuj z dwóch kratek Sylwia narysowała tą wizualizacje na 4,5m tyle ile masz trzeba będzie zrobić mniejsze kratki
Makao_J 15:00, 31 sty 2016

Sylwia powiedz: Ty rozrysowujesz to na kartce cykasz fotkę i wklejasz?
Może też tak się pobawię.

Makao_J 15:03, 31 sty 2016

kamila66 napisał(a)
Ania nie rezygnuj z dwóch kratek Sylwia narysowała tą wizualizacje na 4,5m tyle ile masz trzeba będzie zrobić mniejsze kratki

Kamilko nie mniejsze. Jedną na długość murka czyli 2,65 i zostałoby 2m przejścia przy śmietniku. Ale belka górna po całej długości 4,5m
Rozrysowałabym ale nie wiem jak Sylwia to robi.