Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Anna i Ogród » Edycja postu

Anna i Ogród

Makao_J 11:50, 09 cze 2017

zoja napisał(a)

mam podobnie - dlatego napisałam, że jak mi się udało to Tobie też

kamila66 11:57, 09 cze 2017

Ciekawa jestem jakie będę Twoje pomidory z donic. Moje zawsze miały grubą skórę.
12:10, 09 cze 2017
super te pomidorty masz ...tfuuu ...bo jeszcze urzekne

moje na dworze, krzaki słabsze ...prowadze na jeden ped ...fot nie robie bo szkoda pokazywac ...a przy twoich to juz napewno ...czekam na owoce bo teraz tylko one mnie interesuja....ciekawe czy warto mi byo bawic sie w sadzonkowanie ?
Makao_J 12:17, 09 cze 2017

kamila66 napisał(a)
Ciekawa jestem jakie będę Twoje pomidory z donic. Moje zawsze miały grubą skórę.

Też się tego boję że będą miały twardą skórę.

Kiedyś kiedyś sobie wyhodowałam koktajlowe ale skóra tak twarda była że dzieci nie chciały jeść.
Teraz mam też stracha że albo to albo jakieś choróbsko załapią.

Choć mam tam posadzone nagietki i na razie nie widać zbliżającej się choroby grzybowej.
Makao_J 12:18, 09 cze 2017

eee_taam napisał(a)
super te pomidorty masz ...tfuuu ...bo jeszcze urzekne

moje na dworze, krzaki słabsze ...prowadze na jeden ped ...fot nie robie bo szkoda pokazywac ...a przy twoich to juz napewno ...czekam na owoce bo teraz tylko one mnie interesuja....ciekawe czy warto mi byo bawic sie w sadzonkowanie ?

Moje z donic też są słabsze. Niższe przede wszystkim ale kwiatów mają więcej niż te w foliaku.
MirellaB 12:26, 09 cze 2017

Zajrzyj do mniej. Fotki Haufleriany Ci wstawiłam. Może jesienna, którą chcesz jest ładniejsza
Makao_J 12:27, 09 cze 2017

MirellaB napisał(a)
Zajrzyj do mniej. Fotki Haufleriany Ci wstawiłam. Może jesienna, którą chcesz jest ładniejsza

Byłam i widziałam.
Mirka 12:38, 09 cze 2017

Makao_J napisał(a)

Kompletnie nie mam ręki do rozmnażania hortek. Jak tylko się biorę to już wiem że jestem na straconej pozycji Na 10 sadzonej 1 sztuka dobra to kiepsko
Aniu jak nie z patyka.to może z sadzonki zielnej zrób.Czerwiec to dobry termin na takie rozmnażanie
bdan 12:53, 09 cze 2017

Aniu akturat dzisiaj czytałam wpis

http://forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/search?query=usuni%C4%99cie%20wi%C4%99kszej&childforums=1&limit=5

Należy pamiętać o stopniowym usuwaniu liści od dołu, gdy na dolnym gronie najmniejszy owoc ma wielkość orzecha włoskiego,. Jednorazowo możemy usunąć max. 1- 3 liści ale nie należy tego robić codziennie. Zabieg taki można przeprowadzić, co 3 - 4 dni. Przy trwającej przez kilka dni słonecznej pogodzie usuwa się nie więcej niż 1 - 2 liście. Zrywanie liści należy wykonywać przy niskiej wilgotności powietrza oraz podczas słonecznej pogody, co przyśpieszy osuszanie ran a tym samym zmniejszy zagrożenie szarą pleśnią. Usunięcie większej ilości liści może spowodować zaburzenia w gospodarce wodnej rośliny i powodować pękanie owoców. "... Minimalna liczba liści, którą pozostawia się na początku uprawy tradycyjnej i w produkcji przedłużonej, wynosi 15–18 sztuk na roślinie, po ogłowieniu pomidorów — do 10 sztuk...".

Warto przeczytać na ten temat m.in. www.ho.haslo.pl/article.php?id=363
lindsay80 13:03, 09 cze 2017

Aniu,
no ja bym mniej usunęła, te dwa pięterka, mam nadzieję, że wiesz co mam na myśli - ale nie martw się, nic im nie będzie, tylko następnym razem oszczędniej z tym podziałaj.

Danusi wpis bardzo pomocny.