Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Bawarka » Edycja postu

Bawarka

Kasiek 20:28, 06 wrz 2016

Moja rodzina zrobila mi ogromna niespodzianke i kupila bilety na musical...

http://www.derschwanenprinz.de/story/

Bardzo, bardzo sie ciesze
Basilikum 20:36, 06 wrz 2016

z homoseksualista bym sie sprzeczala
Kasiek 20:38, 06 wrz 2016

Basilikum napisał(a)
z homoseksualista bym sie sprzeczala

Dlaczego Iza?
Basilikum 20:54, 06 wrz 2016

Bo nie ma na to chyba dowodow a to, ze ktos chetniej przebywa w towarzystwie mezczyzn, ze ktos raz czy dwa pocalowak faceta, nie znaczy, ze homoseksualista. Sklonnosci to nie odrazu homoseksualizm.
Nie znam zrodel historycznych ale na podstawie jednej sceny w filmie nie wydawalabym opini.

No i moj moz Bawar przeczy, by ktorys z krolow Bawarskich mial inna orientacje seksualna niz jedyna wlasciwa w katolickim kraju
No i homoseksualizm teraz jest w modzie wiec chetnie sie wysnuwa takie watki.
Kasiek 21:06, 06 wrz 2016

Iza sa dowody na to, poczytaj o nim. Nie opiniuje na podstawie filmu, nie przemawia do mnie zdanie Twojego Bawara gdzie trzeba wziac pod uwage ich wstydliwosc za ,, nieodpowiednia,, seksualnosc drugiej osoby.
O modzie tu nie mowimy tylko o historii.

Detronizacja nie tylko za szalenstwo, lecz rowniez za kontakty i afery z zolnierzami,
Cielesna przyjazn z Richardem Wagnerem ktoremu pomogl splacic dlugi i w Monachium wystawil jego opere Tristian i Izolda...
I jeszcze kilka innych wiadomosci. Dla mnie nie jest wazne kto i jaka ma seksualnosc, uwazam jednak ze wypychanie przez Bawarow tej wiadomosci jest nie na miejscu. Ponizac czlowieka tylko dlatego ze ma taka a nie inna seksualnisc??? Parodia.

Nie wiem jednak na 100 procent, czytam, szukam, ogladam informacje o nim, wnioskuje. Wielu znanych biografow potwierdza te teorie i mam wrazenie ze wiedza o czym mowia
Widzialas jego freski? Obrazy? Sluchalas jego muzyki?

Kasiek 21:21, 06 wrz 2016

Iza, moge polecic miedzy innymi te publikacje

H. Häfner, F. Sommer, "The Bavarian royal drama of 1886 and the misuse of psychiatry: new results" ("History of Psychiatry")
zbigniew_gazda 21:23, 06 wrz 2016

Kasiu dzięki za piękną wycieczkę, fotki i stosowne opisy. Nigdy bym nie poznał tej historii. Pokazałaś przykład jak powinno się dbać o zabytki i pielęgnować właśnie historię, niezależnie od zapatrywań, poglądów byłego monarchy. A u nas....
Basilikum 21:25, 06 wrz 2016

ale dlaczego odrazu ponizac. Poprostu wlasnie jak nie jestem pewna na 100% to nie osadzam, homoseksualizm Taki sam grzech jak zlodziejstwo a seksualnosc prywatna sprawa wiec nie mi wydawac wyroki. Mysle, tez, ze wielu historykow wysnuwa jakies dziwne teorie dla lepszej pocztnosci
Kasiek 21:36, 06 wrz 2016

zbigniew_gazda napisał(a)
Kasiu dzięki za piękną wycieczkę, fotki i stosowne opisy. Nigdy bym nie poznał tej historii. Pokazałaś przykład jak powinno się dbać o zabytki i pielęgnować właśnie historię, niezależnie od zapatrywań, poglądów byłego monarchy. A u nas....

Dziekuje Zbyszku
Chcac chociaz troche poznac jego zycie, trzeba polaczyc biografie kilku znanych lub...mniej znanych...

Ciekawym epizodem byla przyjazn z Elzbieta Bawarska, pozniejsza cesarzowa Austrii i krolowa Wegier- Sisi.
Kolejnym wartym zainteresowania, zerwane przez Ludwika zareczyny z siostra Elzbiety, Zofi Charlotta...
Liszt, Wagner...to tylko niektore nazwiska laczone z Ludwikiem.

Bawarczycy go kochaja, mieszkancy podnoza zamkow przekazuja sobie z pokolenia na pokolenie historie...Lubie sluchac, zagladac, myslec...
Nie interesuja mnie wiadosci w Wikipedii

Warto o nim poczytac, dobry, madry czlowiek z niego byl i to w nim cenie.
Kasiek 21:45, 06 wrz 2016

Basilikum napisał(a)
ale dlaczego odrazu ponizac. Poprostu wlasnie jak nie jestem pewna na 100% to nie osadzam, homoseksualizm Taki sam grzech jak zlodziejstwo a seksualnosc prywatna sprawa wiec nie mi wydawac wyroki. Mysle, tez, ze wielu historykow wysnuwa jakies dziwne teorie dla lepszej pocztnosci

Czesto wlasnie go za to ponizaja
Iza ja nie uwazam zeby homoseksualizm byl grzechem i prosze Cie, nie wsadzajmy Boga miedzy jajka... Szanuje czlowieka za to jaki jest i nie wchodze mu z butami do lozka, nie osadzam na podstawie majtek.
W kontekscie tekstu o seksualizmie Ludwika, nie jest to zarzutem, lecz informacja, ktora tlumaczy wiele niejasnych sytuacji w jego zyciu. I w zyciu innychh monarchow lub osob z jego otoczenia. Nie zmieniajmy histori.
Przyklad? Prosze bardzo
Der Schule Ludwig. To w jezyku niemieckim jest wielka obraza,...Slowo Schwul.
Juz wiesz co mam na mysli?