Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Bawarka » Edycja postu

Bawarka

Kasiek 17:07, 12 lis 2017

Muszelka napisał(a)
Droga Kasiu, rok temu prosiłam Cię o radę w sprawie pędraków w trawniku. Obiecałam Ci, że zdam relację z mojej walki z nimi, co niniejszym czynię

Zimą zaopatrzyłam się w susz wrotyczu i piołunu (po kilka kilogramów), by od wiosny rozpocząć bitwę. Na pocz. kwietnia w 100 l. beczce zrobiłam gnojówkę (2/3 wrotyczu + 1/3 piołunu). Do 10 l. konewki wlewałam 1 l. gnojówki, resztę uzupełniałam wodą. Taką miksturą podlewałam trawnik (przez sitko). Miejsce, po miejscu... Cały. Systematycznie. Raz na 2 tygodnie. Cały sezon. Mam niewielki trawnik, więc tak bardzo to nie bolało

Rezultat? Pędraki są, ale bardzo trudno jest je namierzyć Pojedyncze sztuki.
Trawnik, mimo że liczy sobie kilkanaście lat, jest całkiem ładny. W chwili obecnej jest nawet bardzo ładny.

Dodam jeszcze, że na przełomie maja i czerwca (gdy pokazały się dorosłe osobniki), trawę spryskiwałam roztworem tymolowym.

Pozdrawiam serdecznie Bawarkę z pięknej Bawarii

Muszelko, nawet nie wiesz jak ciesza mnie takie wpisy Pamietam nasza rozmowe pisana, a jakze, nie myslalam jednak ze po roku sie przypomnisz i opiszesz swoje doswiadczenie To bardzo mile, bardzo
Moje opuchlaki maja sie dobrze. Z racji tego ze wszyscy sasiedzi je maja i nic z nimi nie robia, zaczynam mniec je i ja. Ponownie. Najbardziej irrytuje mnie widok spacerujacego chrzaszcza po murku w bialy dzien. Przechodzi od sasiadow na moje rododendrony...Dalej bede walczyc bo przeciez nie pozwole im zjesc calego ogrodu...ale jezeli inni maja to w nosie to watpie w sukces Tym bardziej wiec, wpisy takie jak Twoje, sa miodem na serce ogrodnika. Tz Ogrodniczki
Kasiek 17:09, 12 lis 2017

Muszelka napisał(a)
Na rynku pojawił się nowy, naturalny, tani (i ponoć skuteczny) środek przeciw pędrakom: 'P-DRAKOL'. Z opisu wynika, że działa na 2 sposoby: 1) ogranicza występowanie szkodników w glebie, 2) przyspiesza regenerację uszkodzonych korzeni roślin. Wpisz sobie nazwę do wyszukiwarki i poczytaj.

Ponieważ w tym sezonie walczyłam z pędrakami gnojówką z ziółek, nie sprawdzałam tego środka. Może wiosną...

A może masz jakieś doświadczenie w stosowaniu tego środka (lub słyszałaś od kogoś, kto go wypróbował)?

Nie znam tego srodka, nawet nie slyszalam o nim, nie mniej bardzo dziekuje za podpowiedz Napewno poczytam
Kasiek 17:10, 12 lis 2017

nebel napisał(a)

wiem co czujesz, niby nic, a tak wiele znaczy, prawda? ...ściskam serdecznie

Tak Widzialam Twoj abazur...Rany, Ty to masz cierpliwosc i zdolnosci
Kasiek 17:11, 12 lis 2017

abiko napisał(a)

Wtedy jeszcze O. nie było nawet
Jezioro cudne, ale ten widok z góry niesamowity. Przypomniałaś mi tą fotką cudowną podróż, tyle lat.. Teraz to nie wiem czy bym poszła na krawędź

Agnieszko, musisz sprobowac ponownie
Kasiek 17:11, 12 lis 2017

Mixtoorka napisał(a)
Ale będziesz miała cudną choineczkę! Cudeńko!

Mam taka nadzieje
Kasiek 17:13, 12 lis 2017

eda napisał(a)

tak masz rację ...ja też już pomału ale jeszcze jest roboty atu już zimno się robi ...jak patrzę na twoją biel to cieplutko mi się robi na serduchu ...zastanawiam się dla czego od bieli? haaa buziaki

Jeszcze lezy kilka lisci, jeszcze rosna poziomki...Jeszcze roze wzrok przyciagaja i kusza swoim zapachem...Juz ptaki zagladaja w okna..juz pokarmu szukaja...
Lubie biel, bardzo lubie
Kasiek 17:18, 12 lis 2017

Zimno i ciemno za oknem...? Rozgrzewamy sie kolorami Ostatnia botwinka, oj nie, przedostatnia, na jedna zupke jeszcze porcje mam

I dodatek do zimowej herbatki

Kasiek 17:19, 12 lis 2017

I dodatek procentowy do herbatki Zurawina w miodowym spirytusie

gosika67 19:43, 12 lis 2017

Kasiu ale Ty się uwijasz, cały czas coś nowego, podziwiam Twój zapał i pomysły.Pozdrawiam .
Kawa 11:09, 13 lis 2017

no bombeczki już się robią
kropelki rosy ślicznie wyglądają
zagrzałam się przy kominku