Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród eksparymentalny

Ogród eksparymentalny

Dominika11 20:15, 29 mar 2016

Witaj

widzę, że prace ogrodowe rozpoczęte
mufasa 10:46, 09 kwi 2016

Prace ogrodowe to zacząłem kilka lat temu i końca nie widać
Wczoraj rozpocząłem tworzenie rabaty z roślin o dużych liściach. Składać się ona będzie z bambusów i miskantów jako tło, z dużej ilości cann zielonych i bordowych, dalii, rabarbaru dłoniastego, fatsji japońskiej, tetrapanaxu, colocasia black magic, colocasia esculenta i calidora, bananowców musa basjoo i sikkimensis oraz bananowców ensete maurelli. Efekty pokaże w lipcu bo na razie widać jedynie "kikuty" z pędów miskanta powtykanych w miejsca sadzenia roślin.

Skończyłem z grubsza placyk wokół śliwy pissardi, brakuje jeszcze bujności i kilkunastu żurawek, ale te dopiero gdy nowe się rozrosną , co by je porozdzielać.

mufasa 18:46, 04 cze 2016

W moim żwirowisku zakwitł prusznik. Tegoroczną zimę przetrwał bez strat. Ma wspaniały zapach.

mufasa 13:44, 15 cze 2016

Mała aktualizacja

Nasadzenia powoli się kończą. Dorzucę jeszcze kilka bylin i mam nadzieję, że w sierpniu założenie nabierze masy.
mufasa 13:44, 08 paź 2016

Połowa września

Justyna 17:01, 08 paź 2016

Dziękuję za odpowiedź i pozytywne wieści w wątku o magnoliach.
Ale wymyśliłeś - grandiflora w rododendronie Rozumiem, że rh ma ją chronić? A nie boisz się konkurencji?
Faktycznie, to musi być miłość, opon w ogrodzie bym nie zdzierżyła
Jak zobaczyłam bananowca abisyńskiego Maurelli od razu skojarzyłam go ogrodem Monty Dona (Gardeners World). Jeśli dobrze pamietam, uprawia go drugi sezon. Przed pierwszymi mrozami wykopuje i przechowuje w pomieszczeniu gospodarczym. A Ty jak dbasz o swojego? Rozumiem, że tak jak canny na zimę jest wykopywany. Jest przepiękną rośliną! Nie powiem, żebym mi się nie marzył. Odpuściłam biorąc pod uwagę zimowanie. To potężna roślina i trzeba się pewnie przy niej sporo namęczyć przy wykopywaniu.
Jak patrzę na ostatnie zdjęcie tej ognistej rabaty, brakuje mi w niej odcieni pomarańczu i żółci. Trochę by ją rozjaśniły i dodały ciepła. Pasowałyby tu rudbekie, dzielżany, dalie, trytomy, krokosmie. Plus parę lekkości np. ślonecznik wierzbolistny lub fenkuł purpurowy. A na obwódkę hakonechloa Aureola.
Pokaż proszę jeszcze tego Maurelli w całej okazałości. Serdecznie
mufasa 17:43, 08 paź 2016

Dzięki za opinie. Ta rabata to taki żywopłot zasłaniający warzywnik i co roku wygląda inaczej. W tym roku zawiodły mnie canny, słabo rosły i nie zrobiły tła.
Co do maurelli to wykopuję go tak jak w tym programie, tj przed zapowiadanymi przymrozkami. Roślina trochę waży ale tylko na początku bo po zimowaniu jest bardzo lekka, prawie nic jej nie podlewam w zimie . Zimuję w garażu gdzie jest ok 10 C i 2 zimy już przetrwał.

Tak go zimowałem

Tak wyglądał na początku sezonu w czerwcu. Wysoki na jakieś 170 cm. Obok niego wsadziłem dwa małe, jakieś 40 cm.

Na koniec sezonu osiągnął wysokość 230 cm, a maluchy przestały być małe.