Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród ponad miarę - czyli trudne początki

Ogród ponad miarę - czyli trudne początki

ajka 14:03, 21 cze 2024

Judith napisał(a)
Ania, a w tych donicach to chcesz wysokie, żeby tez ścianę zdobiło czy może być niskie?
Jeśli może być niskie to polecam begonie wieczniekwitnące - dobrze rosną i w słońcu i w cieniu, kwitną obficie i nieprzerwanie do mrozów. U mnie obowiązkowy element donicowy od lat

Judith raczej myślałam o czymś wysokim, ale niekoniecznie. Miałam kiedyś u siebie begonie w tych mniejszych donicach i rosły tak sobie, bez szału. W dodatku są jednoroczne, wolałabym raczej coś posadzić i mieć spokój na dłuższy czas.
An_na 14:12, 21 cze 2024

Jakieś iglaki na pniu i hakonechloa może?
Wiosną dosadzisz coś jednorocznego dla koloru i gitara
SaskiaFarkas 14:25, 21 cze 2024

Cześć, a może proso Northwind do tych donic- gdzieś widziałam jak ktoś miał posadzone w donicach i ładnie to wyglądało.
Btw. bardzo ładne rabaty zwłaszcza ta z różami mi się podoba na tle zieleni. Mogę zapytać gdzie kupowałaś stół z krzesłami? Bardzo ładny!!!. Z jakich materiałów jest wykonany? Ostatnio rozglądam się za takim kompletem
ajka 14:43, 21 cze 2024

An_na napisał(a)
Jakieś iglaki na pniu i hakonechloa może?
Wiosną dosadzisz coś jednorocznego dla koloru i gitara

Hakonechloa Aniu u mnie w ogóle nie rośnie Chociaż strasznie mi się podoba
Iglaki chętnie bym postawiła do donic, ale chyba przy samej ścianie nie będzie im tam dobrze, jak myślisz? Ja już tych donic nie chcę odsuwać.
ajka 14:48, 21 cze 2024

SaskiaFarkas napisał(a)
Cześć, a może proso Northwind do tych donic- gdzieś widziałam jak ktoś miał posadzone w donicach i ładnie to wyglądało.
Btw. bardzo ładne rabaty zwłaszcza ta z różami mi się podoba na tle zieleni. Mogę zapytać gdzie kupowałaś stół z krzesłami? Bardzo ładny!!!. Z jakich materiałów jest wykonany? Ostatnio rozglądam się za takim kompletem

O, SaskiaFarkas i to jest myśl, dobrze by grało z moimi innymi trawami, prosa jeszcze nie mam z tyłu ogrodu, a u olcimanolci bardzo mi się podoba. Tylko nie wiem czy do wszystkich trzech donic, może do dwóch?

Stół jest z Jysk, ale jest tylko w sprzedaży internetowej. Polecam, ja szukałam białego aluminiowego stołu, bo mam białą ławę z kompletem wypoczynkowym. Było ciężko znaleźć coś w rozsądnej cenie, ale finalnie się udało. Stół jest ogromny, a krzesła bardzo wygodne, w dodatku regulowane.
An_na 15:50, 21 cze 2024

ajka napisał(a)

Hakonechloa Aniu u mnie w ogóle nie rośnie Chociaż strasznie mi się podoba
Iglaki chętnie bym postawiła do donic, ale chyba przy samej ścianie nie będzie im tam dobrze, jak myślisz? Ja już tych donic nie chcę odsuwać.

Dziwne, że hakonki u Ciebie nie chcą rosnąć. Masz dobrą ziemię z tego co pamiętam.
Na mojej glinie wyginęła all gold, za to aureola przetrwała wiosenne podtopy. Greehills też dobrze rośnie.

Iglakom może być trochę ciasno przy samej ścianie i ciemno. Bo to pod dachem prawda? Może dasz radę trochę jednak odsunąć donice?
Proso też może mieć za ciemno, no i wiosną po ścięciu łyso.
Hmm... coś zimozielonego i wąskiego bym tam widziała. W nóżkach trawy lub kwitnące lub jednoroczne.
SaskiaFarkas 17:46, 22 cze 2024

ajka napisał(a)

O, SaskiaFarkas i to jest myśl, dobrze by grało z moimi innymi trawami, prosa jeszcze nie mam z tyłu ogrodu, a u olcimanolci bardzo mi się podoba. Tylko nie wiem czy do wszystkich trzech donic, może do dwóch?
Ja bym dała do trzech donic. Pytanie tylko czy faktycznie tam masz nonstop cień? Bo jak tak to będą mięć za mało słońca.

Dziękuję za info odnośnie stołu. Aluminium to materiał, który mnie interesuje
ajka 22:44, 23 cze 2024

An_na napisał(a)

Dziwne, że hakonki u Ciebie nie chcą rosnąć. Masz dobrą ziemię z tego co pamiętam.
Na mojej glinie wyginęła all gold, za to aureola przetrwała wiosenne podtopy. Greehills też dobrze rośnie.

Iglakom może być trochę ciasno przy samej ścianie i ciemno. Bo to pod dachem prawda? Może dasz radę trochę jednak odsunąć donice?
Proso też może mieć za ciemno, no i wiosną po ścięciu łyso.
Hmm... coś zimozielonego i wąskiego bym tam widziała. W nóżkach trawy lub kwitnące lub jednoroczne.

Niestety, i all gold i aureola, wyginęły mimo, że rosły w różnych miejscach. Jedynie Greenhills właśnie rośnie. Myślę, że moja ziemia jest zbyt mało przepuszczalna dla nich, mimo, że próbowałam ją rozluźniać dosypując piasku.

Donic nie chcę odsuwać, bo to mocno rzuca się w oczy. Myślę, że dla prosa nie będzie za ciemno. Co prawda donice są pod dachem, ale dociera tam sporo słońca. Rozważam posadzenie prosa z innymi roślinami, by nie było pusto wiosną.
ajka 22:48, 23 cze 2024

SaskiaFarkas napisał(a)
Ja bym dała do trzech donic. Pytanie tylko czy faktycznie tam masz nonstop cień? Bo jak tak to będą mięć za mało słońca.

Dziękuję za info odnośnie stołu. Aluminium to materiał, który mnie interesuje

Trochę słońca tam dociera, ale czy wystarczająca ilość? Ciężko wyczuć.

Aluminium jest fajne bo lekkie.
Kasya 22:59, 23 cze 2024

Ja mam all gold w glinie bardzo twardej