Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród zapachów u Jasi » Edycja postu

Ogród zapachów u Jasi

Poziomka 19:58, 20 maj 2013

Ewo zaglądaj jak najczęściej.
Ja też jestem blondynką więc ta moja kwitnąca glicynia wymyka się wszelkim regułom. Jest odrostem korzeniowym ze szczepionego egzemplarza więc teoretycznie powinna zakwitnąć po wielu latach i kwitnąć słabo. Bogata w taką wiedzę uformowałam (teraz wiem że nie fortunie) wysoki pień - splotłam trzy pędy żeby wyglądała na starszą niż w rzeczywistości. Wysoki bo dołem miał wspinać się powojnik i kwitnąć a u góry gąszcz liści glicynii. W drugim roku pokazały się pojedyńcze kwiaty a po trzech latach kwitła już normalnie. Są dwie szkoły przycinania - jedna że tniemy do końca lipca przyrosty na sześć oczek ( 6 liści) i powtarzamy pod koniec zimy zastawiając do 4 oczek. Druga szkoła mówi że docelowo tniemy już w lipcu . Z powodu braku czasu stosuję drugi sposób. A żeby było zabawniej w ubiegłym wycinałam tylko połamane pędy - burza oderwała ją od ściany a silny człowiek przymocował jak potrafił do ściany. Nie przeszkodziła jej to zakwitnąć obficiej niż zwykle
Mam jeszcze dwie inne glicynie bardzo kapryśne ponieważ kwitną jedynie po łagodnej zimie. W tym roku mają po kilka kwiatów.

Poziomka 20:08, 20 maj 2013

Pszczółko Ewo dla Ciebie święto niezapominajki zwanej niezabudką

hanka_andrus 20:42, 20 maj 2013

U jasi taka piękna glicynia! Przeważnie widuję białą czy lila, a tu niebieska?
Ja tez chcę taki odrost korzeniowy! Da radę?
monteverde 20:55, 20 maj 2013

Jasiu zawsze z ogromną przyjemnością odwiedzam Twój wątek, zawsze znajduję w nim rarytaski, pozdrawiam
Napisałaś, żeby powojniki jak nie jesteśmy pewni przycinać, na 0,5 m, a nie szkodzi to tym, którexmusimy zostawić na 1,5 m?
Poziomka 21:13, 20 maj 2013

Gabrielo sprawę bodziszka wyjaśniłyśmy już w Twoim wątku,
Płotek w warzywniku był z gałązek brzozy i zakończył swój piękny żywot , resztki gałązek zalazły się na kompostowniku.
Mam dostać gałązki wierzby niestety niesezonowane a to może oznaczać zielony płotek

Justyna 21:19, 20 maj 2013

No to się zaczeło
Jasiu, kalina japońska i piwonie drzewiaste - zjawiskowe!
Czekam jeszcze na spektakl budleji skrętolistnej
Poziomka 21:24, 20 maj 2013

Bogdziu zakwitł mój ubiegłoroczny biały nabytek , jestem z niego bardzo dumna, nie było niemiłej niespodzianki miał być biały i jest biały

Gabriela 21:24, 20 maj 2013

A ja już wiem jak będzie u mnie kiedyś wyglądała kalina japońska, cała w koronkach. Nawet malutka taka już jest.
Piwomia zjawiskowa.
dtjj 21:27, 20 maj 2013

piwonie piękne a glicynia jest cudowna .
Poziomka 21:43, 20 maj 2013

Agnieszko ja podziwiam Twój cudowny ogród i sposób w jaki go przedstawiasz na zdjęciach.

Ato mój drugi ubiegłoroczny nabytek nabytek - różowy , dopiero rozkwita.

Rozkwitający pąk wygląda jak różany a nie piwoniowy

Czekam z niecierpliwością aż kwiat pokaże w pełni swą urodę