Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród.

Pokaż wątki Pokaż posty

Rododendronowy ogród.

Madzenka 20:09, 21 mar 2012

Bogdzia napisał(a)

Bożenko ale u Ciecie się dzieje, ruch przez calutki dzień. Jak siadam przed komputerem wieczorem po pracy to nie nadążam z czytaniem.
Ogród dla mnie to lek na stres, nie wyobrażam sobie jak mogłabym żyć bez tego szaleństwa w ogrodzie. Dzisiaj zlapałam się na tym, że siedziałam na ważnym spotkaniu w pracy a myślami byłam w moim ogrodzie, planowałam przesadzanie, dosadzanie.... Gdyby nie ta pasja pewnie bym była strasznie smutnym zestresowanym człowiekiem
A podobno jest metoda leczenia hortiterapia ja się jej poddaję codziennie czego wszystkim życzę!

Własnie o tym wczesniej rozmawiałyśmy. Ja uważam ze ludzie agresywni czy siedzacy w więzieniach powinni przebywac w ogrodach, stopniowo coraz więcej w nich pracowac. Zieleń wycisza, wiec i dla nerwowo chorych to terapia a tacy ludzie sa trzymani w zamkniętych budynkach i to jeszcze pogłebia ich agresje czy choroby nerwowe. Ja wiem na pewno że gdybym została zamknieta w scianach bez mozliwości chociaż widzenia zieleni to szybko bym zwariowała.

Ja wolę nie myśleć co by się ze mną stało, fartuszek z rękawkami zawiązanymi na plecach.... jak się cieszę, że mam ogród i ogrodowisko
barbara_kraj... 20:14, 21 mar 2012

Bogdzia napisał(a)

Własnie o tym wczesniej rozmawiałyśmy. Ja uważam ze ludzie agresywni czy siedzacy w więzieniach powinni przebywac w ogrodach, stopniowo coraz więcej w nich pracowac. Zieleń wycisza, wiec i dla nerwowo chorych to terapia a tacy ludzie sa trzymani w zamkniętych budynkach i to jeszcze pogłebia ich agresje czy choroby nerwowe. Ja wiem na pewno że gdybym została zamknieta w scianach bez mozliwości chociaż widzenia zieleni to szybko bym zwariowała.

Słyszałam niedawno, że w niektórych więzieniach skazani zwierzętami się opiekują i to daje pozytywne efekty. Praca w ogrodzie miałaby taki sam skutek I konkretną korzyść dodatkowo
Bogdzia 20:19, 21 mar 2012

barbara_krajewska napisał(a)

Słyszałam niedawno, że w niektórych więzieniach skazani zwierzętami się opiekują i to daje pozytywne efekty. Praca w ogrodzie miałaby taki sam skutek I konkretną korzyść dodatkowo

Jest tyle parków i ogrodów botanicznych gdzie mogli by pracowac. To na pewno najlepsza terapia. Jeśli już pracują to tylko się cieszyc można bo mają szansę się zmienic.
Bogdzia 20:24, 21 mar 2012

U mnie w końcu sa krokusy ale nie ma słonka więc się nie rozwijaja. Wyglądają tak.

I pierwsze dwa niebieskie

Bogdzia 20:30, 21 mar 2012

Zauważyłam dwie pary budujace juz gniazda. Jedna to kosy, a druga chyba jakieś muchołówki ale nie podchodzę za blisko bo by się wyniosły. Pani kosowa pilnie nosi materiał na gniazdo ( nie zrobiłam zdjęcia żeby jej nie stresowac) a pan kos często ucieka na przekąskę. Właśnie tu jest na przekąsce.

Był też pan grubodziób , sam bez małżonki.

Madzenka 20:31, 21 mar 2012

Bożenko to królewskie ?
Bogdzia 20:33, 21 mar 2012

A rudzik bawił się ze mna w chowanego.

Bogdzia 20:34, 21 mar 2012

Marzena2007 napisał(a)
Bożenko to królewskie ?

Nie rozumiem. Co jest królewskie?Pewnie chodzi o krokusy? nie to inne , królewskie maja na razie tylko listki.
an_tre 20:55, 21 mar 2012

Bogdzia napisał(a)
U mnie w końcu sa krokusy ale nie ma słonka więc się nie rozwijaja. Wyglądają tak.

Hej Bożenko witaj
...moje też takie jakieś zaspane... mało słoneczka i ten okropny zimny wiatr
Rajski Ogród Ani + Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... http://www.ogrodowisko.pl/watek/2691-maj-2012-duszniki-zdroj-park-zdrojowy-i-okolice http://www.ogrodowisko.pl/watek/1966-ogrod-w-lubiechowie-kolo-ksiaza
Bogdzia 21:24, 21 mar 2012

an_tre napisał(a)

Hej Bożenko witaj
...moje też takie jakieś zaspane... mało słoneczka i ten okropny zimny wiatr

Witaj Aniu. U mnie tez wiało juz drugi albo trzeci dzień. Rh liscie maja wysuszone na pieprz . Lałam je dziś wodą ale sama zmarzłam i nie skończyłam.No i te wyczekiwane krokusy , no nie tak miało byc, bo co to za wiosenny widok ?Pozdrawiam.