Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani

Pokaż wątki Pokaż posty

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani

malgorzata_s... 19:29, 16 mar 2014

A tu znów cudne magnolki Moja ma się chyba dobrze. Ale marzy mi się ta kremowa Tylko znów kwestia miejsca. Na sabaciku były dwa wybrane i może..... Buziaki siostra, u mnie strasznie leje i wieje
Agania 19:36, 16 mar 2014

malgorzata_szewczyk napisał(a)
A tu znów cudne magnolki Moja ma się chyba dobrze. Ale marzy mi się ta kremowa Tylko znów kwestia miejsca. Na sabaciku były dwa wybrane i może..... Buziaki siostra, u mnie strasznie leje i wieje

Przede wszystkim życzę twojej przesadzonej magnolce życia i pięknych kwiatów i Tobie zdrowia czy ty już zdrowa siostra

U nas też strach pomyśleć o wiośnie, a tym bardziej o lecie, leje, ale bardziej wieje, czego nie znoszą roślinki, bojam się o nie i troskam, bo osłony posadziłam i to brzydule są............ale dobrze, że są...bo taką wyjątkową magnolkę jaką zakupiłam, to mam szansę wylansować.....jak chcesz kremową to posadź tylko Yellow River nie przymarza i kwitnie niezawodnie.....tylko pilnuj sprzedawcy musi być sprawdzony inaczej będziesz psioczyć
Margarete 19:59, 16 mar 2014

Ale magnoliowa dyskusja ! Ja zawsze kochałam magnolie, jadąc do pracy mijam po drodze olbrzymi, piekny i wysoki okaz, jest jasniejsza niż Susan więc to może ta która pokazywałyście tu George Henry Kern, Uwielbiam tę porę roku i porę dnia kiedy jadąc rano do pracy na ogół juz w jakichś lżejszych ciuchach, spargniona po zimie słońca i kwiatów napotykam na swojej drodze magnolię-kolosa, kwitnącą obficie co roku.... jest wielka i boska i jej widok daje zastrzyk dobrej energii na cały dzien.

Ja dostałąm swoją Susan na Dzien Dziecka a wiec juz po przekwitnieciu od mamy w 2012 rok. Miała czas sie wzmocnic u mnie i w ubiegłym roku pokazała 1 kwiat. Bogatsza o wiedże z Ogrodowiska "pomogłam" jej troche i w tym roku jest juz pięknie rozkrzewiona i ma duzo paków, oby tylko nie pomarzły.
Teraz mam wielką ochote na te Geenie ale i coraz większa jeszcze i na Yellow River.........chciejstwo, po prostu chciejstwo.........
Oto moja maleńka Susan ubiegłorocznej wiosny, tuz przed rozwinieciem kwiatów

Agania 20:04, 16 mar 2014

Margarete napisał(a)
Ale magnoliowa dyskusja ! Ja zawsze kochałam magnolie, jadąc do pracy mijam po drodze olbrzymi, piekny i wysoki okaz, jest jasniejsza niż Susan więc to może ta która pokazywałyście tu George Henry Kern, Uwielbiam tę porę roku i porę dnia kiedy jadąc rano do pracy na ogół juz w jakichś lżejszych ciuchach, spargniona po zimie słońca i kwiatów napotykam na swojej drodze magnolię-kolosa, kwitnącą obficie co roku.... jest wielka i boska i jej widok daje zastrzyk dobrej energii na cały dzien.

Ja dostałąm swoją Susan na Dzien Dziecka a wiec juz po przekwitnieciu od mamy w 2012 rok. Miała czas sie wzmocnic u mnie i w ubiegłym roku pokazała 1 kwiat. Bogatsza o wiedże z Ogrodowiska "pomogłam" jej troche i w tym roku jest juz pięknie rozkrzewiona i ma duzo paków, oby tylko nie pomarzły.
Teraz mam wielką ochote na te Geenie ale i coraz większa jeszcze i na Yellow River.........chciejstwo, po prostu chciejstwo.........
Oto moja maleńka Susan ubiegłorocznej wiosny, tuz przed rozwinieciem kwiatów

Widzę pewność w kwiecie , a raczej jeszcze w pąku
Madzenka 20:06, 16 mar 2014

Małgosiu nie żałuj sobie, kupuj kolejne magnolie. Ja mam 4 szt w ogrodzie
elzbieta_g 20:06, 16 mar 2014

oglądałam dziś w O.. twoją nową zdobycz i nie tylko bo magnoli było dużo...ale drogie te gadziny.. niektóre faktycznie jedno-patykowe inne już nawet kwitnące piękne i chyba pozostaje mi podziwianie Twoich bo u mnie padną przez umrorzenie
Agania 20:17, 16 mar 2014

Ja będę was zachęcać, zawsze i wszędzie

Namawiam mojego eM na Sunsation ale on tego nie pojmujeale może jutro namowa przyniesie skutki
Gabriela 20:22, 16 mar 2014

Agania, dziękuję za wspólny wczorajszy czas. Mam nadzieję że nie odchorowałaś wycieczki po moim łysym ogrodzie? Chyba będziemy sprawdzać prognozę pogody przed następnym umówieniem się

A co do magnolii, to mam Susan, Rustica Rubra i zakupioną w zeszłym roku, jeszcze niekwitnącą odmianę Brozzoni z dużymi białymi kwiatami podbarwionymi różowo na spodzie. Nazwy tej ostatniej odmiany wczoraj właśnie zapomniałam.
Wszystkie trzy magnolie rosną obok siebie i osłonięte są podwójną ścianą z sosen, daglezji i świerków. Dwie kilkuletnie co roku kwitną obficie, choć są jeszcze młode.
Jeżeli chcecie podziwiać kwitnące, stare okazy magnolii, to zapraszam do Krakowa, np. na Osiedle Oficerskie przy Rondzie Mogilskim, gdzie rosną w ogrodach przy starych willach , ale i w wielu innych miejscach w mieście, są to wspaniałe, wielkie, stare okazy tych drzew.
Anita1978 20:29, 16 mar 2014

I ja zarażam się powoli magnolią, ale jeszcze żadnej nie mam...nie wiem, jak ja posadzić, jaką ziemie i jakie stanowisko najlepiej? Wiem, że masz kilka , doradź proszę
Agania 20:33, 16 mar 2014

Garbrysiu, to faktycznie musiałabyś nas oprowadzić, po tym Osiedlu Oficerskim przy Rondzie Mogilskim

Odmiana Brozonii jest mi nie znana ciekawa jestem jej kwiatów, pokażesz u mnie też

Wizyta u Ciebie była niezłą przygodą, a to ta pogoda sprawiła

i byłyśmy nawet na ogrodzie, musisz pokazać swoje daglezje i sosny z szyszkami, bo są gigantyczne i piękne zwłaszcza o tej porze roku