kKasiA
15:23, 02 lis 2013
Witam wszystkich,
po zmaganiach z budową nadszedł czas zakładania ogrodu także i u mnie. Po początkowych moich samodzielnych, na szczęście jeszcze niezbyt licznych próbach postanowiłam jednak jeśli chodzi o projekt oddać nasz kawałek ziemi w dobre ręce
Projekt już jest prawie gotowy a my już zaczęliśmy pierwsze prace.
Na początku po wyrównaniu terenu wszystko wyglądało tak:
Następnie wytyczyliśmy rabaty oraz posialiśmy trawę:
W środkowej części ogrodu między krętą ścieżką będą drzewa owocowe w łące kwietnej a z tyłu po prawej stronie warzywnik.
Z przodu domu już od kilku miesięcy rośnie trawnik, klony globosum w towarzystwie bukszpanów rosną tutaj już od wiosny. Miesiąc temu posadziliśmy thuje.

Trawnik z tylu dzialki pięknie wschodzi.

Posadzone drzewka owocowe:
Jabłonie- 3 szt (Zlota reneta, jester, i jedna niezidentyfikowana)
Nektaryna Harko (kupiona przez przypadek zamiast brzoskwini)
brzoskwinia Harnaś
Śliwa Valor
Morela Early Orange
Czereśnia Burlad

Pod plotem pozadzone zostały borówki amerykańskie (rózne odmiany- 9szt) na zdjęciu całkowicie się zlewaja z korą.
Prostopadle do borówek przy łące kwietnej jagoda kamczatka - 4 szt oraz maliny (22 szt)

W rogu działki juz od zeszłego roku rośnie orzech włoski.
Przed posianiem łoąki kwietnej (mieszanka na gleby mokre + kwiaty polne) odwalona ciężka robote czyli sadzenie cebul:
cebulica syberyska 200szt
krokusy białe- 200szt
czasnki kazachstański 150szt
czosnek główkowaty
Niestety na efekt trzeba czekać do wiosny...
po zmaganiach z budową nadszedł czas zakładania ogrodu także i u mnie. Po początkowych moich samodzielnych, na szczęście jeszcze niezbyt licznych próbach postanowiłam jednak jeśli chodzi o projekt oddać nasz kawałek ziemi w dobre ręce

Na początku po wyrównaniu terenu wszystko wyglądało tak:
Następnie wytyczyliśmy rabaty oraz posialiśmy trawę:
W środkowej części ogrodu między krętą ścieżką będą drzewa owocowe w łące kwietnej a z tyłu po prawej stronie warzywnik.
Z przodu domu już od kilku miesięcy rośnie trawnik, klony globosum w towarzystwie bukszpanów rosną tutaj już od wiosny. Miesiąc temu posadziliśmy thuje.

Trawnik z tylu dzialki pięknie wschodzi.
Posadzone drzewka owocowe:
Jabłonie- 3 szt (Zlota reneta, jester, i jedna niezidentyfikowana)
Nektaryna Harko (kupiona przez przypadek zamiast brzoskwini)
brzoskwinia Harnaś
Śliwa Valor
Morela Early Orange
Czereśnia Burlad
Pod plotem pozadzone zostały borówki amerykańskie (rózne odmiany- 9szt) na zdjęciu całkowicie się zlewaja z korą.
Prostopadle do borówek przy łące kwietnej jagoda kamczatka - 4 szt oraz maliny (22 szt)
W rogu działki juz od zeszłego roku rośnie orzech włoski.
Przed posianiem łoąki kwietnej (mieszanka na gleby mokre + kwiaty polne) odwalona ciężka robote czyli sadzenie cebul:
cebulica syberyska 200szt
krokusy białe- 200szt
czasnki kazachstański 150szt
czosnek główkowaty
Niestety na efekt trzeba czekać do wiosny...