Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Matyldowo

Pokaż wątki Pokaż posty

Matyldowo

jagoda99 16:56, 13 lis 2014

Ha ha ha a to super pomysl
Moj ogrodek bardzo maly to zawsze mam pelno donic wszedzie i doprowadzam tym domownikow do szalu
pozdrawiam
Toszka 19:24, 13 lis 2014

Matyldowo napisał(a)
Pinus nigra 'Goldfinger' sosna czarna , igły długie,wzniesione do góry i bardzo ostre

No, Matyldo mamy problem, bo to na pewno nie jest GoldFingers. Przede wszystkim nie ma długich, charakterystycznych złotych paluszków - igieł.
Zerknij jeszcze tu http://www.ogrodowisko.pl/watek/1011-choroby-i-szkodniki-sosen , bo na zdjęciach widzę, że masz kilka problemów.
Matyldowo 12:10, 14 lis 2014

Toszka napisał(a)

No, Matyldo mamy problem, bo to na pewno nie jest GoldFingers. Przede wszystkim nie ma długich, charakterystycznych złotych paluszków - igieł.
Zerknij jeszcze tu http://www.ogrodowisko.pl/watek/1011-choroby-i-szkodniki-sosen , bo na zdjęciach widzę, że masz kilka problemów.

Toszka ale to wg Ciebie ona choruje ? mOżesz coś bliżej bo już zaniepokoiłam się

A co do gatunku to sądzisz że jaka to odmiana ? Bo kupując rośliny notowałam sobie nazwy , ale niestety gdzie posadziłam już nie , stąd mogą mylić się przypisując
Matyldowo 12:13, 14 lis 2014

jagoda99 napisał(a)
Ha ha ha a to super pomysl
Moj ogrodek bardzo maly to zawsze mam pelno donic wszedzie i doprowadzam tym domownikow do szalu
pozdrawiam

Jagódka Twój mały ale wyjątkowy bo nikt pewnie w okolicy nie ma takiego jak ty kawałka raju . A co do donic to przecież ktoś po to je wymyślił ja mam sporo placu wolnego na tarasie wiec mogę go upiększać nowymi pomysłami . A jeszcze ma to swoje plusy bo można cały czas zmieniać , przestawiać bez uszczerbku dla roślin
Toszka 18:25, 14 lis 2014

Matyldowo napisał(a)

Toszka ale to wg Ciebie ona choruje ? mOżesz coś bliżej bo już zaniepokoiłam się

A co do gatunku to sądzisz że jaka to odmiana ? Bo kupując rośliny notowałam sobie nazwy , ale niestety gdzie posadziłam już nie , stąd mogą mylić się przypisując

Nie wiem co to za odmiana. Ale wiem, ze na pewno nie goldfingers.
Na niej nie widać niepokojących oznak, ale na zdjęciach innych sosen jakie zamieściłaś (na niektórych) dostrzegłam mszyce i efekty bytności osnui sadzonkowej.

Także obskubywany przez wróble larix ma inną przyczynę ubytków. Wróble skubią bo smakołyki znajdują.
Agania 17:53, 16 lis 2014

Matyldowo napisał(a)
Pinus densiflora 'Umbraculifera'

jeden z wielu moich błędów w ogrodzie - sosenka została źle posadzona i jest słabo wyeksponowana a szkoda bo niezwykle urodziwa szczególnie wiosną , teraz nie mam odwagi jej przesadzić ze względu na wiek

też mam tę sosnę, jest piękna, ale kłopotliwa. bardziej dużo więcej czasu trzeba jej poświęcić, bo gubi dużo igieł i szybko rośnie, ja trwam , przy niej , bo też lubię sosnyi dostrzegam jej urodę
Matyldowo 16:50, 21 kwi 2016

U mnie wiosennie....

Tulipany w pełni rozkwitu

Hiacynty również

Matyldowo 16:53, 21 kwi 2016

Bergenia zachwyca kolorami

A szafirki jak zawsze mnie rozczulają
Matyldowo 16:54, 21 kwi 2016

Korona carska dumnie pozuje

Matyldowo 17:00, 21 kwi 2016

Wiśnia japońska wyglada jak różowa wata cukrowa