jeden z wielu moich błędów w ogrodzie - sosenka została źle posadzona i jest słabo wyeksponowana a szkoda bo niezwykle urodziwa szczególnie wiosną , teraz nie mam odwagi jej przesadzić ze względu na wiek
Matyldo, jestem u Ciebie na bieżąco, ale nie zawsze piszę. Widzę, że masz słabość do sosen Mi też się one bardzo podobają. Na razie mam dwie, zwykłą i wejmutkę, ale zraziłam się trochę, bo wiele czytałam m.in tu na forum, że sosny strasznie śmiecą i zazwyczaj są brzydkie jesienią. Co o tym myślisz? Jakie są Twoje spostrzeżenia? Widziałam, że masz rabaty żwirkiem wysypane w niektórych miejscach, nie masz problemu z utrzymaniem czystości?
Żwirek na zdjęciach ze smardzami ??? Ładny był fakt ale akurat to zdjęcie jest sprzed 3 lat teraz żwirku brak bo zmieszał sie z ziemia podczas ciągłych rewolucji ogrodowych zreszta jak agrowłóknina która początkowo kładłam na każdej rabacie teraz juz nie mam na żadnej . Owszem w moich planach jest jakiś Kamien na rabatach ale pewnie większy .
Co do sosen brudzą nie mniej niż drzewa liściaste a ponieważ ja lubię zajmować sie ogródkiem to nie narzekam ze trzeba posprzątać ,choć moze tez dlatego ze jeszcze czuje sie na siłach i sosenki sa młode bo pózniej na starość moze bede sobie biadolić ale wtedy to i wzrok słabnie to jak nie bede widzieć to nie bede miała na co narzekać . Albo zatrudnię wtedy jakiegoś 19 letniego dobrze zbudowanego ogrodnika co mi rabatki uprzątnię
Kupiłam sobie w tym roku odkurzacz to liście sprząta , igły trochę słabiej wiec trza poschylac sie i pograbić , z trawy to kosiarka dobrze wciąga
Piękne jesienne kolory u Ciebie, u mnie tylko miłorząb się przebarwił (w dodatku 1 z dwóch które mam), pozostałe drzewa albo zielone albo już zgubiły liście bez zmiany koloru...
Też miałaś smardze tylko jeden sezon??? bo słyszałam, że one pokazują się tylko raz a potem już nie... ciekawe jaka tego przyczyna ...
Znalazłam więc dorzucę o smardzach
występują sporadyczne i są dużą wybredne jeśli chodzi o stanowisko.
najchętniej rosną
- miejsce cieniste
- gleba średniożyzna, nie nawożona nawozami mineralnymi
- bliskość drzew owocowych, głównie jabłoni, ale także jesionów lub wiązów, bywają przy brzozach
- ściółka z kory sosnowej lub świerkowej
Hejka ,ależ piękna jesień ... troszkę mnie nie było bo popołudnia przeznaczyłam na porządki jesienne w ogrodzie . Liści z magnolii mam sporo więc było co zbierać ,bo na trawie zalegały. Do tego liliowce z donic do ziemi zadołowałam , cebule wykopałam i do garażu schowałam. Kloniki opatuliłam korą jak również inne delikatniejsze. I już popijając herbatkę odliczam dni do wiosny (sobota 21 marca 2015) 4 miesiące ,5 dni , 21 godzin 1 minuta i 37 sekund ...
co do smardzów obstawiam ,ze przyszły zarodniki z jakąś sadzonką i miałam je przez 2 sezony w tym roku wymieniły sie z maślakami wiec zobaczymy czyja zmiana tej wiosny. Nigdy ich nie jadłam bo troszkę się bałam chociaż w ostatnim Masterchefie ( jestem fanem tego programu ) były w menu
Oj tak mam do nich słabość i choć nie mam już miejsca w ogrodzie aby je sadzić to mam plan - "Klony w donicach" , ale muszę jeszcze doedukować się w tej materii żeby zapewnić im jak najlepsze warunki