Atena
13:24, 07 kwi 2015
Witam
jestem na początku drogi w zakładaniu ogrodu.
Ogrodowisko podczytuje gdzieś od ponad roku.
Zachwycają mnie Wasze ogrody, pomysły i doceniam ogrom wkładanej w nie pracy.
Z czasem pomyślałam....dlaczego nie ja miałabym się stać posiadaczką tak przepięknej oazy spokoju i zieleni wokół swojego domu.
Moja działka jest poniekąd działką "trudną" bo nie równą ale za to bardzo urokliwą
Leży u podnóża niewielkiej góry. Jest wąska i baaaardzo długa.
My wydzieliliśmy i zaadoptowaliśmy tylko 1/3 jej długości z tej najbardziej "równej".
Jej teren cały czas podnosi się do góry przez co musieliśmy wykonać równania z murkami oporowymi.
I właśnie taki jeden murek posiadam zaraz za domem od strony tarasu.
Bardzo chciałabym go w tym sezonie obsadzić. Ale ponieważ murek jest przed tarasem mam wielki problem co posadzić by w przyszłości roślinki nie zasłaniały widoków na planowany powyżej ogród a jednocześnie wprowadzały ciekawe zestawienia gatunkowe i kolorystyczne z obu stron rabaty.
Poniżej wstawiłam poglądowe zdjęcia.
Opisywany murek - widok z balkonu nad tarasem
Widok od boku
Czerwona kostka widoczna na pierwszym i drugim zdjęciu to taras.
A te czerwone linie (przepraszam że tak nabazgrane
) to powiedzmy że zarys przyszłej rabaty.
Murek ma długość ok 10 metrów. Folia rozłożona jest tylko w celu wygłuszania chwastów. Docelowo jej oczywiście tam nie będzie.
Będę bardzo wdzięczna za wszelkie rady, sugestie i podpowiedzi co powinnam nasadzić wzdłuż murka aby nie zasłonić widoków siedząc na tarasie.
Myślałam o żurawkach, jakiś niskich trawach...może coś co mogłoby przewieszać się przez murek.....
Moi drodzy - pomożecie ?
jestem na początku drogi w zakładaniu ogrodu.
Ogrodowisko podczytuje gdzieś od ponad roku.
Zachwycają mnie Wasze ogrody, pomysły i doceniam ogrom wkładanej w nie pracy.
Z czasem pomyślałam....dlaczego nie ja miałabym się stać posiadaczką tak przepięknej oazy spokoju i zieleni wokół swojego domu.
Moja działka jest poniekąd działką "trudną" bo nie równą ale za to bardzo urokliwą

Leży u podnóża niewielkiej góry. Jest wąska i baaaardzo długa.
My wydzieliliśmy i zaadoptowaliśmy tylko 1/3 jej długości z tej najbardziej "równej".
Jej teren cały czas podnosi się do góry przez co musieliśmy wykonać równania z murkami oporowymi.
I właśnie taki jeden murek posiadam zaraz za domem od strony tarasu.
Bardzo chciałabym go w tym sezonie obsadzić. Ale ponieważ murek jest przed tarasem mam wielki problem co posadzić by w przyszłości roślinki nie zasłaniały widoków na planowany powyżej ogród a jednocześnie wprowadzały ciekawe zestawienia gatunkowe i kolorystyczne z obu stron rabaty.
Poniżej wstawiłam poglądowe zdjęcia.
Opisywany murek - widok z balkonu nad tarasem
Widok od boku
Czerwona kostka widoczna na pierwszym i drugim zdjęciu to taras.
A te czerwone linie (przepraszam że tak nabazgrane

Murek ma długość ok 10 metrów. Folia rozłożona jest tylko w celu wygłuszania chwastów. Docelowo jej oczywiście tam nie będzie.
Będę bardzo wdzięczna za wszelkie rady, sugestie i podpowiedzi co powinnam nasadzić wzdłuż murka aby nie zasłonić widoków siedząc na tarasie.
Myślałam o żurawkach, jakiś niskich trawach...może coś co mogłoby przewieszać się przez murek.....
Moi drodzy - pomożecie ?