Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Doświadczalnia bylinowo-różana

Pokaż wątki Pokaż posty

Doświadczalnia bylinowo-różana

koliber 10:35, 19 lut 2019

Przyszłam zobaczyć jak potraktowałaś swój bez
Ja swój tylko raz tak przycięłam. Było to wtedy, gdy cięłam go po raz pierwszy. Potem już tego nie powtórzyłam Późniejsze cięcie polegało tylko na tym, aby go "ogołocić" dołem, bo zabierał zbyt dużo miejsca i w sezonie przycinam jeszcze tylko te boczne pędy, które pozwalają sobie na zbyt "długie wędrówki". Bo rośnie to on migusiem
Anda 10:46, 19 lut 2019

koliber napisał(a)
Przyszłam zobaczyć jak potraktowałaś swój bez
Ja swój tylko raz tak przycięłam. Było to wtedy, gdy cięłam go po raz pierwszy. Potem już tego nie powtórzyłam Późniejsze cięcie polegało tylko na tym, aby go "ogołocić" dołem, bo zabierał zbyt dużo miejsca i w sezonie przycinam jeszcze tylko te boczne pędy, które pozwalają sobie na zbyt "długie wędrówki". Bo rośnie to on migusiem

Potraktowalam to dobre slowo Wiedzialam, ze strace kwitnienie, ale no musialam go tak ciac. Kolejne sezony pewnie nie beda tak drastyczne. Bede to po prostu robic tak jak Ty

Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
koliber 10:58, 19 lut 2019

Ale fajnie jest tak kogoś zainspirować Skrzydełka mi rosną
inka74 11:31, 19 lut 2019

Ewa - pytanie mam i potrzebuję porady - muszę zamienić miejscami Shalottkę z Lady Emmą - kiedy to zrobić? Koło połowy marca? One już mają mocno nabrzmiałe pąki i się boję, że jak za późno je przekopię to będzie problem. Za wcześnie tez niedobrze, chyba. Do marca jeszcze noce mają być mroźniejsze.
Druga sprawa - chce je przekopać z dużą ilością/bryłą ziemi, aby nie wymieniać bo róża po róży w teorii nie powinna być. Czy to dobry pomysł? Żeby zabrały swoją ziemię ze sobą One od siebie są tak z 70 cm od siebie, w teorii jest to wykonalne.
Po 2 latach okazało się, że jednak Shalott jest wyższa, węższa i fontannowa a Emma bardziej baryłkowata, no nie pasuje Emma na tyle rabaty tam gdzie teraz jest bo się gubi. Nie wiem czy taki egzemplarz mam. W opisach miały podobne wymiary, w realu już nie bardzo.
Anda 11:39, 19 lut 2019

inka74 napisał(a)
Ewa - pytanie mam i potrzebuję porady - muszę zamienić miejscami Shalottkę z Lady Emmą - kiedy to zrobić? Koło połowy marca? One już mają mocno nabrzmiałe pąki i się boję, że jak za późno je przekopię to będzie problem. Za wcześnie tez niedobrze, chyba. Do marca jeszcze noce mają być mroźniejsze.
Druga sprawa - chce je przekopać z dużą ilością/bryłą ziemi, aby nie wymieniać bo róża po róży w teorii nie powinna być. Czy to dobry pomysł? Żeby zabrały swoją ziemię ze sobą One od siebie są tak z 70 cm od siebie, w teorii jest to wykonalne.
Po 2 latach okazało się, że jednak Shalott jest wyższa, węższa i fontannowa a Emma bardziej baryłkowata, no nie pasuje Emma na tyle rabaty tam gdzie teraz jest bo się gubi. Nie wiem czy taki egzemplarz mam. W opisach miały podobne wymiary, w realu już nie bardzo.

Czy ziemia u Ciebie jest zmarznięta?
Ile one tam już rosną? 2 lata?
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 11:40, 19 lut 2019

koliber napisał(a)
Ale fajnie jest tak kogoś zainspirować Skrzydełka mi rosną

Zana 11:46, 19 lut 2019

A co Ci te ciemierniki zeżarło?
Anda 11:55, 19 lut 2019

Zana napisał(a)
A co Ci te ciemierniki zeżarło?

Myszy polne

Cebulki te mniejsze też niektóre wykopały i ponadgryzały. I jeszcze tulipany, i orliki. Czosnków i narcyzów raczej nie lubią
inka74 12:37, 19 lut 2019

Anda napisał(a)

Czy ziemia u Ciebie jest zmarznięta?
Ile one tam już rosną? 2 lata?

nie, nie jest ziemia zmarźnięta, wręcz przeciwnie miękka jak puch, łopatę wciskam bez problemu

Są na tym stanowisku 2 sezony, kupowane w 2016 roku i sadzone tam na jesieni z tego co kojarzę.

Shalott jest spora, Emma raczej mała, po ok. 5 - 6 grubych gałązek już mają
Anda 12:59, 19 lut 2019

inka74 napisał(a)

nie, nie jest ziemia zmarźnięta, wręcz przeciwnie miękka jak puch, łopatę wciskam bez problemu

Są na tym stanowisku 2 sezony, kupowane w 2016 roku i sadzone tam na jesieni z tego co kojarzę.

Shalott jest spora, Emma raczej mała, po ok. 5 - 6 grubych gałązek już mają

Ok, 2 lata to nie tak dlugo. Powinny dac rade, jesli je przesadzisz tak jak piszesz z bardzo duza bryla. Posadz im Tagetes w nogach na ten rok. One uzdrawiaja glebe

Po przesadzeniu przytnij je tak na 20 cm i zakopczykuj na 15 cm. Tak, zeby tylko koncowki wystawaly. Potraktuj, jak sadzone z golym korzeniem. O podlewaniu nic nie musze pisac, nie?

Przesadzaj teraz, dopoki jeszcze sie nie rozbudzily za mocno.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies