Czy drzewo (w arboretach rosną te oczary pod wielkimi starymi drzewami)? Czy trzy cisy / inne formy kolumnowe? Gąszcz miskantów? Kule cisowe? - musiałyby być wielkie.
A może wielkie kule z choiny kanadyjskiej (Danusia pisała, ze super)? albo 3 choiny kanadyjskie luźne ale cięte?
Derenie bym jeszcze przerzuciła na brzeg (inny kolor nawet), oczary rozsunęła przyjmując szerokość oczara 4 m i między nimi dałabym jeszcze 2,0 - 2,5 m, nawet 3,0.
No szok,żeby w lutym już mieć zakończone prace wiosenne
Powiedz mi czy widziałabyś na moim miejscu sens wycinania ID jesli wcale nie przymarzła i są wielkie zielone kępy bez brązowych końcówek? W ubiegłym roku przycięłam końcówki bo były brązowe,ale to był błąd- powinnam sciąć wszystko...ale co w przypadku jeśli nic nie zmarzło ? zgłupiałam...
Basiu, chciałoby się, ale to przecież jeszcze luty. Mnie jeszcze się nie śpieszy, chociaż mamy czas, ani nam, ani wiośnie się nie śpieszy, wici co prawda, już rozesłane, ale w każdej stronie to inaczej wygląda.
Co innego Dolny Śląsk, co innego nadmorskie plaże, albo okolice Suwałk. Bądźmy cierpliwi. Jeszcze trochę. <3
Jeden miłorząb najlepiej zrób wyżej, ten co ma tło ścianę między oknami, lepiej to będzie wyglądało Nabierze dynamizmu i piętrowo będą korony a nie w jednej linii.
Mało kto o tym wie
Biała kula w białych !!! kamieniach bije po oczach, mnie to bardzo np. razi. Może tutaj postaw donice nawet dwie, ta kula nie pasuje.
Lubię hortensje, są wdzięczne i łatwe w obsłudze...
Lubię bardxo rozchodniki. Za wskazówkami Danusi uszczykuję kilka gałązek i ukorzeniają się pięknie w wodzie. Staram się kupować roślinki, które nie są piękne, ale które można od razu podzielić. Taka poznańska przypadłość ..
Hej, przedstawiam trochę mojej zieleniny ... Na pierwszy rzut najgorsze poglądowe. W zeszłym roku rozebraliśmy stary domek z dykty.
Mam nadzieję na.szybkie rozpoczęcie nowej budowy już za chwilę...
I rabata latem. Byliny, róże, trawki ....
Chyba jestem przekonana do oczarów na tej wjazdowej. Zaryzykuję układ z dereniami. Będę je ciąć by były w miarę niskie, tak by nie stłumiły oczarów. Jeszcze tylko muszę wymyślić czym zakończyć tę rabatę. Na tym kawałku bliżej parkingu. Myślałam tam kiedyś o jaki hś zimozielonych formach by stworzyć trochę przesłony ns ten placyk parkingowy. Może jakieś większe kule? Czy pasowało by tam drzewo? Miejsca jeszcze sporo. Trochę mam mętlik. A może lepiej będzie rozsunąć te trzy oczary by były po całości rabaty?
Bardzo dobry pomysł Asia.Dziękuję
Nie wiem dlaczego tak komplikuje sobie życie skoro prostota tak do mnie przemawia
czy tak będzie lepiej czy za bardzo upieram się przy kulkach i cos innego tam dać ?
Po drugiej stronie tarasu też sa kule bukszpanowe i chciałam nawiązać do nich...
Piękny jest ten jaśmin, moje kocie w domu jeszcze, przewietrzają się razem ze mną tylko w weekend, nie wypuszczam ich na ogród właśnie się boję tego łaziorstwa, wiosną łatwo o zatrucie, wszędzie wysypują trucizny na krety.
W weekend będę przycinać miskanty, a Ty kiedy planujesz ich cięcie?
Nic nie da przycięcie żywopłotu o połowę. Będziesz miał metrowe grube i łyse pnie i wyglądające jak szczotka górne piętro. Jeśli zrobisz jak pisałam odmłodzisz cały żywopłot. Będziesz go corocznie przycinał i zrobi się gęsty, równy i elegancki. Takie jest moje zdanie, ale wiadomo zrobisz jak będziesz uważał.
Mam wrażenie, że pod ogrodzeniem jest fundament, to trochę ogranicza korzenie tui. Jednak duże drzewa mają mocno rozwinięty system korzeniowy i to jest bardzo duży problem. Rh lubią wilgoć przez cały rok, myślę że tam będzie sucho. U mnie pod świerkami dają radę tylko barwinki i bluszcz zimozielony. Reszta mimo podlewania jest mizerna. Lilaki mi tam nie kwitną, hortensje też nie kwitły, mam tam też piwonie majówki i one mają tylko liście, funkie mi zaginęły, żonkile tylko liście. Kwitnie mi tam jaśmin pachnący.
U mnie świerki są w bliskiej odległości i dlatego tak mam. Wcale to nie oznacza, że u Ciebie będzie tak samo, tam jest trochę wolnej przestrzeni, co rokuje lepiej niż u mnie.
Ja bym zaczęła od zrobienia tego stołu dookoła dębu i nie za dużej rabaty w pobliżu. Z biegiem czasu zobaczysz czy rośliny dają radę, jak duży nakład pracy Cię czeka. Funkie dobrze rosną w donicach, mam kilka donic z nimi w pobliżu altany. Wyglądają ładnie cały sezon, na zimę ich nie dołuję, stoją w pobliżu bukszpanów.
Nad tą planowaną łąką kwietną też bym się zastanowiła. Nie wiem czy tam są dzieci, będzie Ci przykro jeśli będą po niej biegać, a rodzice mogą Ci zarzucać, że mocno ograniczasz wspólny terem.
Uważam, że jak zaczniesz robić kącik rekreacyjny pod dębem i jego ładnie zaaranżujesz to i tak będziesz miał o co dbać. Po za tym masz też inne pasje co zawsze podkreślasz, więc ...... masz o czym myśleć.