Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród na balkonie 20:02, 25 kwi 2020

Do góry
Moje wczorajsze zakupy, tym razem do ogrodu, nie na balkon.

Hortensja bukietowa 'Polar Bear' i druga bez nazwy (podobno wysoka, kwiaty różowo-białe) i lilak Meyera, też bez podanej nazwy odmiany. Mimo to kupiłem w celu dalszego, samodzielnego rozmnażania.
Ogród Nebel 19:52, 25 kwi 2020

Do góry
To fragment mojego ogrodu, który jest jako tako zagospodarowany. Thuja, aż się prosi o przycięcie. Wiem o tym.
A poza tym. U mnie wczesna wiosna, więc za chwilę w tym miejscu pojawią się inne rośliny.

W kamiennym kręgu od początku 19:49, 25 kwi 2020

Do góry
Powtórka, za ogrodowego widoku
Tym razem z góry.
W kamiennym kręgu od początku 19:46, 25 kwi 2020

Do góry
Jolu, Małgosiu, Irenko, Aniu,dzięki za odwiedzinki
Dzisiaj było zimno i wietrznie, bez deszczu.

Dla Was mam dzisiaj za ogrodowe widoki

Ogródek pachnący -> moje miejsce na ziemi w budowie nieustającej ;) 19:45, 25 kwi 2020

Do góry
Dzisiaj jakaś zimna noc ma być ?

Malutki pod lasem 19:38, 25 kwi 2020

Do góry
Magda, też mam trochę szarego od góry, ale u mnie na spranym kolorze tak bardzo nie widać
ŚŚ polecam, nawet mój Jasiek się ostatnio nią zachwycał

Łucja, no moich tez już połowy nie ma, jutro robię drugie Czas kupić więcej drożdży
A Ty pieczesz 200 stopni góra-dół, czy termoobieg?

Magda z wilkiem, u Łucji gdzieś był zrobiłam sobie fotę telefonem, zaraz poszukam
Edit: mam

Kasia, dzięki, jak na pierwszy raz, to całkiem dobre wyszły
Moje też jakoś specjalnie zarumienione nie są, grunt, że dobre. M powiedział, że już na zakupy możemy jeszcze rzadziej jeździć
Rabata przed domem -raczkująca w ogrodzie 19:22, 25 kwi 2020

Do góry
Dzień dobry wszystkim,
piszę z prośbą o radę w zaprojektowaniu rabaty.
Przejęłam pod opiekę osiedlowy ogródek, na ogrodnictwie nie znam się za bardzo, dużo czytam o roślinach, o tym co mogę posadzić, ale brakuje mi wyobraźni w łączeniu barw, czy po prostu już sprawdzonych metod.
Ogródek jest na bardzo kiepskiej ziemi (piaszczysta) były wcześniej podejmowane próby siania trawnika, ale się nie przyjęła trwa.
Ogród jest bardzo nasłoneczniony. Jest w nim absolutny miszmasz. Dużo przeróżnych kwiatów posadzonych, wszystko pomieszane, od 20 lat poprzedni właściciele nasadzali tu przeróżne rośliny.

Chciałabym zacząć porządki od stworzenia rabaty pod sosną, póki co znajduje się tam 5 wrzośców i jakaś lilia pomiędzy nimi...(mogę je przesadzić).
Czy możecie mi podpowiedzieć co będzie tu ładnie wyglądać? Ponieważ ogród jest za siatką, przez którą widzą go wszyscy sąsiedzi chciałabym aby ta rabata zdobiła osiedle przez cały rok.
Myślałam o żurawkach, może trzmielinie... chciałabym, żeby był tu kwitnący akcent.
Stawiałabym bardziej na byliny niż kwiaty jednoroczne. Będę wdzięczna za wszelki podpowiedzi bo nie ukrywam, że ten ogród i brak pomysłu jak go mogę "naprawić", spędza mi sen z powiek.
Ogród w dolinie 19:18, 25 kwi 2020

Do góry
Już prawie wypielone, widać kształt rabaty. Trzeba poprawić wokół serbów.
Musimy pomierzyć i wymyślić co i jak posadzić ...

Jeżeli ktoś ma jakieś rady to chętnie przyjmę. Madrasie nam kupione 3 limki, chce posadzić od prawej, od platana. Mam też kalinę japońska, którą zaplanowałam pomiędzy lewym a środkowym grabem.
Myślałam też o miskantach ml i dalej nie mam pomysłów.
To wystawa południową, ale gleba ciężka, zimna i mokra. Chociaż tu już też widać suszę z wierzchu.
Rozpoznawanie bylin 19:14, 25 kwi 2020

Do góry
Witam, czy ktoś pomoże w rozpoznaniu tej roślinki, na pierwszym zdjęciu ta po prawo, na drugim zbliżenie. Wydaje mi się, że to bylina, ale mam tego tyle, że nie pamiętam, co było w tamtym roku

Problem z murawą przeniesiony 19:08, 25 kwi 2020

Do góry
Witam
Od pewnego czasu mam problem. Zajmuje się boiskiem piłkarskim jednej z niższych lig. W tym roku pojawiły się dziwne, żółte plamy. Podczas wertukulacji, maszyna w zasadzie wyrywała trawę w miejscach żółtych plam. Tak po prawdzie, to trawę z tych miejsc można 'wyrywać', odchodzi jakby nie byla zakorzeniona. Plamy wyglądają jak kożuch. Miał ktoś z forumowiczów kiedyś taki problem I jeśli tak to jak sobie poradził? Pozdrawiam
[img
size=233x480]https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/201/2014700/original.jpg[/img]

Ogrodowe marzenie Mrokasi 18:56, 25 kwi 2020

Do góry
mrokasia napisał(a)
Dziewczyny, odpowiem zbiorczo .
Dziękujemy za uznanie, staramy się ogarnąć ile się da . Każdy ogarnięty fragment bardzo cieszy.
Dziś dokończyliśmy rabatę przybasenową - zostało do ogarnięcia miejsce pod basen. Musimy to wyrównać i przykryć ładnie czarną matą.

Powstała też trzecia kwaterka w warzywniku, jutro chcę wszystkie trzy przekopać z obornikiem i ziemią ogrodową z próchnicą.

A na koniec Kanzan i startujący klon Royal Red.

Przepiękne linie !
W moim małym ogródeczku - Dorota 18:55, 25 kwi 2020

Do góry
KasiaBawaria napisał(a)
Mam racje co do ozbob tez sie staram, by na jednej rabacie byla 1-2 ozdooby i nie wiecej. Bo inaczej moze szybko byc za duzo. Mam tutaj w okolicy taki ogrod. Stanowczo za duzo tego. Zamiast dekoracje byc dodatkiem, to rosliny sa dodatkiem dla dekoracji U ciebie tego nie ma wszystko pasuje i nie za duzo jest
O to uspokoiłaś mnie, bo ja się bardzo boję, żeby nie zrobić jarmarku w ogrodzie. Też zauważam takie ogrody gdzie ozdób jest stanowczo za dużo w stosunku do roślin i powierzchni ogrodu.

Mój dzisiejszy ogród.

Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 18:52, 25 kwi 2020

Do góry
Czochy lada moment, szałwia się zieleni a Overdamy jak na trzcinniki przystało już spore

Fajnie, że niektóre tulipki jeszcze w pąkach

Na Bukowej 18:43, 25 kwi 2020

Do góry
A od strony wschodniej nie mam nic... I w jednym miejscu chciałabym posadzić powojnik ale nie wiem czy się utrzyma bo jest tu dużo cienia...
Na Bukowej 18:43, 25 kwi 2020

Do góry
Marta1980 napisał(a)
Na stronie północnej mam takie rośliny i za nimi ten nieszczęsny zakątek z magnolią

I tu wszędzie masz włókninę ?
Na Bukowej 18:38, 25 kwi 2020

Do góry
Na stronie północnej mam takie rośliny i za nimi ten nieszczęsny zakątek z magnolią
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 18:32, 25 kwi 2020

Do góry
Azalie już kwitną Z sesleria i pięknie się komponują

Trzcinniki KF już spore

Hakonki Beni Kaze tez

Wzgórze chaosu 18:31, 25 kwi 2020

Do góry
Iwonka napisał(a)

Ty masz śliczną malutką magnolię, tę jasną, już teraz ma przepiekny pokrój. Dostrzegłam też magnoliowego olbrzyma w tle jednej z fotek. To twoja? CUDO
Moje już powoli zaczynają przekwitać, ale kwitły w tym roku partiami i jeszcze niektóre fragmenty na drzewku są nadal ładne.

Ta malutka pierwszy raz u mnie kwitnie, a duża to moja Susan, właściwie to teściowa ją posadziła dawno temu, to jedna z tych roślin które zostawiłam po przejęciu ogrodu. A wierz mi, wiele roślin wycięłam w pień
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 18:29, 25 kwi 2020

Do góry
Magleska napisał(a)
Ewa jaka soczysta zieleń ślicznie masz
nie odzywałam się z pomocą do studzienki ,bo nic mi do głowy nie przychodzi ostatnio
magnolki szkoda ,ale kupisz sobie nowego klona

u mnie przed chwilą może z 10 min popadało -dobre i tyle ,ale to kropla w morzu potrzeb

moje wiśnie RB też pięknie kwitną -ale mają dużo mniej kwiatów ,niż Twoja -pewnie temu ,że przesadzane ,mniejsze i cięte

Buziaki

Spoko, z tą studzienka to ciężka sprawa bo jest wielka, ie jak typowy okrągły właz, który łatwo przesłonić.

No właśnie chyba stanie na klonie bo oboje z mężem je uwielbiamy
Magnolią już wyrwana, była calutka sucha, czyli się nie przyjęła jesienią, nie dziwię się bo miała mało korzeni, ktoś kto ją wykopywał zupełnie się na tym nie znał, porażka.

Deszczu już u mnie nie ma Kropla w morzu...

Wiśnia RB jest darowana i wsadzona w 2016 r. już bardzo duża. Nie kwitła pierwsze dwa lata, dopiero w zeszłym roku zaszalała Mieliśmy już ją wykopywać bo ani liści nie miała za wiele a kwiatów wiosną zero. Tak nas zaskoczyła w zeszłym roku, że teraz jest ukochanym drzewem

Buziaki!!! Udanego weekendu. My gotujemy, teraz na tapecie eklerki, bo mam nową kuchenną zabawkę

Boszeee ale ze mnie niemożliwa chwalipięta...
Pamiętajcie o ogrodach 18:26, 25 kwi 2020

Do góry
Tak Kasiu tamaryszek był przycięty, niezłe masz oko

jabłonka royalty, mocno mi się rozrosła, bedę ją pzrycinał i formawał.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies