Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 13:39, 08 mar 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)
(...)

Rewolucja robi się, jak się zrobi to pokażę, a jak nie wyjdzie to zburzę.

No i ta jedna sprawa..radykalna - nieco o ton zjaśniała

Rewolucje to Twój żywioł. Posadziłam kartofle od Was do donic (część), część ma małe kiełki i czeka w piwnicy.

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 13:32, 08 mar 2017

Do góry
kamila66 napisał(a)
Danusiu czy związany cis będzie bardzo cierpiał?
Związaliśmy go z mężem po to aby łatwiej było nam go przesadzić. Po związaniu zrobił się z niego ładny słupek i od piątku go nie rozwiązałam.
Normalnie ma pokrój odwróconego trójkąta, nie znam niestety odmiany.
Jak go rozwiąże to na pewno muszę go przyciąć. Nie sądzę, że uda mi się z niego zrobić stożek, bardziej nadaje się na niwaki.
Gdyby jednak dał rade żyć w takiej związanej formie byłabym zadowolona.

Gosia dobrze odpowiedziała, nie będzie cierpiał, tylko wiązanie nie może być ostre. Miękka szmatka. Pokaż go w wątku o cięciu cisów. Czy topiary z cisa.

Rewolucja robi się zaocznie Witkiem, wg moich wytycznych.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 13:30, 08 mar 2017

Do góry
Kokesz napisał(a)
Danusiu ratuj!
Moje zimujące w piwnicy lilie wypuściły łodygi na 30 -40 cm
Co mam z nimi zrobić, jak obetnę, to chyba nie zakwitną?

Nie zakwitną jak obetniesz, postaw w bardzo jasne miejsce, najlepiej jakby było do 8-10 stopni, wtedy nie będą rosły.
Gdzie co i jak - czyli łap okazję :D 11:07, 08 mar 2017

Do góry
W jakim dziale leży? Obok czego?
Róże Davida Austina 11:06, 08 mar 2017

Do góry
Winchester Cathedral.
Problemy z tujami 10:14, 08 mar 2017

Do góry
goldzi napisał(a)
Proszę o porade co moge zrobić jak im pomóc. Czy jeszcze się zagęszczą.

Strasznie biedy, no żal było kasę dać zarobić komuś kto takie coś sprzedaje. jaka cena - taki towar. Pewnie sadzonki boczne nie wierzchołkowe to tak rosną jak paździerze jakieś

Możesz coś zrobić, trzeba je przesadzić w dobrą ziemię i dbać a nie trzymać w takim zagęszczeniu. W zagęszczeniu to i sosny w lesie nie urosną.

Masz przykład Kasi powyżej jak powinno się dbać o rośliny. Widzisz efekt u niej

Wykopać dołek, podsypać próchnicy kwaśnej z ziemią odkwaszoną (pH powinno być lekko kwaśne), podlać, wyściółkować korą. Nie kłaść szmaty, pielić, podlewać. Za dwa lata będą nie do poznania. Możesz wykonać oprysk interwencyjny z Pinivitu (dla iglaków).

Zdjęcia zamieściłeś już w drugim miejscu Jeden wątek zamknęłam i przeniosłam tutaj, dałam info na pw https://www.ogrodowisko.pl/watek/6192-nietypowy-ksztalt-tuje-z-dwoma-pniami-chude-tuje
ale nie doczytałeś i zamieściłeś drugi raz. Czytaj wiadomości prywatne.

Rozpoznawanie drzew i krzewów liściastych 10:10, 08 mar 2017

Do góry
Każdy krzew można formować, przycinać. Ja bym nie zostawiła tak samemu sobie, tylko cięła.
Karpy, korzenie, pniaki 10:07, 08 mar 2017

Do góry
Ten korzonek jest najfajniejszy w formie naturalnej, niczym go nie maluj bo spaskudzisz mocno.
Proponuję pooglądanie zdjęć w tym artykule, masz jak znalazł najlepsze światowe inspiracje na zakomponowanie go w ogrodzie a nie tam takie tylko ustawienie. To musi mieć sens.

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/491-stumpery-garden-ogrod-z-pni-i-karp-drzew
Szybkie przygotowanie ziemi pod warzywa 10:04, 08 mar 2017

Do góry
Wylezą chwasty z tych korzeni, które zostały w glebie i wrosną w warzywa.
Nietypowy kształt - tuje z dwoma pniami, chude tuje 21:20, 07 mar 2017

Do góry
goldzi napisał(a)

Witam
Zakupiłem półtora roku temu dwuletnie sadzonki tuji szmaragd z gołym gorzeniem. Dzisiaj mają ok 3,5 roku i ich wygląd ma wiele do zyczenia. Rosną na wysokośc ale są chude, roztrzepane i nie mają kształtu stozkowego. Przebija się łodyga i mało bocznych gałązek. Podlewane regularnie. Jak były male to cieniowane. Inne tuje zakupione w innej szkółce są niższe ale geste. Ostatnie zdjecie tuji ładnej moim zdaniem. Proszę o porade co moge zrobić jak im pomóc. Czy jeszcze się zagęszczą.

Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 19:56, 07 mar 2017

Do góry
No przecież napisałam, że warzywniczą, taką że jest sypka, a wyjaśniłam że torf ma włókna i się ciągnie.
Rozpoznawanie drzew i krzewów liściastych 19:44, 07 mar 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)
To zapewne jest sądząc po wielkości Berberis thunbergii 'Atropurpurea'

Dziękuję za odpowiedz
czy są jakieś inne podobne odmiany - te krzewy mają około 1,8 m, czy to że gałęzie nie leżą na ziemi zależy od odmiany, wielkości krzewu czy sposobu prowadzenia- o taki efekt właśnie mi chodzi
Pozdrawiam
Stawy i przydomowe oczka wodne 15:57, 07 mar 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Zbadaj pH wody i może wyjaśni się przyczyna. Podałam jakie ma być.
Zbadaj też zawartość fosforanów.

Masz ryby? Jeśli masz za dużo ryb, albo dużo liści spada i ich nie wyławiasz, to rozkładająca się materia i odchody ryb to wspaniała pożywka dla glonów.

Najpierw zastanów się dlaczego rosną glony i rób żeby im utrudnić, a nie inwestuj w sprzęt, który nic nie da.
Ale nie dasz sobie przetłumaczyć i wolisz działać głupio a nie mądrze.

Wcześniej zrobię pomiary właściwości wody, czy testery paskowe są miarodajne, czy lepiej wybrać jakieś inne? Zbiornik jest też w dosyć nasłoncznionym miejscu.
Malutki ogródek 11:15, 07 mar 2017

Do góry
Trzeba wykopać studnię chłonną i odprowadzić nadmiar wody, bo nie ma co czekać na zmiłowanie. Zdjęcie inspiracji zmoderowałam, bo odhaczyłaś regulamin ale nie doczytałaś o tym.
Rozpoznawanie drzew i krzewów liściastych 11:00, 07 mar 2017

Do góry
Mille napisał(a)
Proszę o pomoc w identyfikacji; niestety nie mam zdjęć liści, a nie jestem pewna czy te leżące obok (topola?) pochodzą akurat z tego drzewa.

No to wstrzymaj się do wiosny i napisz czy kwitnie, pokaż pokrój drzewa, pokaż liście. To może być dzika grusza.
Rozpoznawanie drzew i krzewów liściastych 10:59, 07 mar 2017

Do góry
To zapewne jest sądząc po wielkości Berberis thunbergii 'Atropurpurea'
Stawy i przydomowe oczka wodne 10:54, 07 mar 2017

Do góry
Zbadaj pH wody i może wyjaśni się przyczyna. Podałam jakie ma być.
Zbadaj też zawartość fosforanów.

Masz ryby? Jeśli masz za dużo ryb, albo dużo liści spada i ich nie wyławiasz, to rozkładająca się materia i odchody ryb to wspaniała pożywka dla glonów.

Najpierw zastanów się dlaczego rosną glony i rób żeby im utrudnić, a nie inwestuj w sprzęt, który nic nie da.
Ale nie dasz sobie przetłumaczyć i wolisz działać głupio a nie mądrze.
Trawnik, ogród, a pies i kot 10:47, 07 mar 2017

Do góry
Nie zależy to od gleby, a zapewne od podlewania. Jest system nawadniający i po siusianiu obficie podlewa trawnik, przez co mocz już nie pali trawnika a go nawozi. Albo właściciel leci z wężem i polewa w tym miejscu obficie wodą. Dodam - bardzo obficie.
Pora na sadzenie i przesadzanie bylin i krzewów 10:46, 07 mar 2017

Do góry
No to periodycznie przesadzaj, tylko uważaj czy nie będzie minus 10.
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 10:44, 07 mar 2017

Do góry
Zobacz jak ten substrat wygląda, ale substrat nie daje nic trawnikowi, a chodzi o to żeby jakieś właściwości odżywcze były, a nie żeby zaduszał trawnik swoimi włóknami.
Jak cię nie stać na dobrą ziemię to nic nie syp, a nie wydawaj na torf.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies