Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Nietypowy kształt - tuje z dwoma pniami, chude tuje 21:20, 07 mar 2017

Do góry
goldzi napisał(a)

Witam
Zakupiłem półtora roku temu dwuletnie sadzonki tuji szmaragd z gołym gorzeniem. Dzisiaj mają ok 3,5 roku i ich wygląd ma wiele do zyczenia. Rosną na wysokośc ale są chude, roztrzepane i nie mają kształtu stozkowego. Przebija się łodyga i mało bocznych gałązek. Podlewane regularnie. Jak były male to cieniowane. Inne tuje zakupione w innej szkółce są niższe ale geste. Ostatnie zdjecie tuji ładnej moim zdaniem. Proszę o porade co moge zrobić jak im pomóc. Czy jeszcze się zagęszczą.

Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 19:56, 07 mar 2017

Do góry
No przecież napisałam, że warzywniczą, taką że jest sypka, a wyjaśniłam że torf ma włókna i się ciągnie.
Rozpoznawanie drzew i krzewów liściastych 19:44, 07 mar 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)
To zapewne jest sądząc po wielkości Berberis thunbergii 'Atropurpurea'

Dziękuję za odpowiedz
czy są jakieś inne podobne odmiany - te krzewy mają około 1,8 m, czy to że gałęzie nie leżą na ziemi zależy od odmiany, wielkości krzewu czy sposobu prowadzenia- o taki efekt właśnie mi chodzi
Pozdrawiam
Stawy i przydomowe oczka wodne 15:57, 07 mar 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Zbadaj pH wody i może wyjaśni się przyczyna. Podałam jakie ma być.
Zbadaj też zawartość fosforanów.

Masz ryby? Jeśli masz za dużo ryb, albo dużo liści spada i ich nie wyławiasz, to rozkładająca się materia i odchody ryb to wspaniała pożywka dla glonów.

Najpierw zastanów się dlaczego rosną glony i rób żeby im utrudnić, a nie inwestuj w sprzęt, który nic nie da.
Ale nie dasz sobie przetłumaczyć i wolisz działać głupio a nie mądrze.

Wcześniej zrobię pomiary właściwości wody, czy testery paskowe są miarodajne, czy lepiej wybrać jakieś inne? Zbiornik jest też w dosyć nasłoncznionym miejscu.
Malutki ogródek 11:15, 07 mar 2017

Do góry
Trzeba wykopać studnię chłonną i odprowadzić nadmiar wody, bo nie ma co czekać na zmiłowanie. Zdjęcie inspiracji zmoderowałam, bo odhaczyłaś regulamin ale nie doczytałaś o tym.
Rozpoznawanie drzew i krzewów liściastych 11:00, 07 mar 2017

Do góry
Mille napisał(a)
Proszę o pomoc w identyfikacji; niestety nie mam zdjęć liści, a nie jestem pewna czy te leżące obok (topola?) pochodzą akurat z tego drzewa.

No to wstrzymaj się do wiosny i napisz czy kwitnie, pokaż pokrój drzewa, pokaż liście. To może być dzika grusza.
Rozpoznawanie drzew i krzewów liściastych 10:59, 07 mar 2017

Do góry
To zapewne jest sądząc po wielkości Berberis thunbergii 'Atropurpurea'
Stawy i przydomowe oczka wodne 10:54, 07 mar 2017

Do góry
Zbadaj pH wody i może wyjaśni się przyczyna. Podałam jakie ma być.
Zbadaj też zawartość fosforanów.

Masz ryby? Jeśli masz za dużo ryb, albo dużo liści spada i ich nie wyławiasz, to rozkładająca się materia i odchody ryb to wspaniała pożywka dla glonów.

Najpierw zastanów się dlaczego rosną glony i rób żeby im utrudnić, a nie inwestuj w sprzęt, który nic nie da.
Ale nie dasz sobie przetłumaczyć i wolisz działać głupio a nie mądrze.
Trawnik, ogród, a pies i kot 10:47, 07 mar 2017

Do góry
Nie zależy to od gleby, a zapewne od podlewania. Jest system nawadniający i po siusianiu obficie podlewa trawnik, przez co mocz już nie pali trawnika a go nawozi. Albo właściciel leci z wężem i polewa w tym miejscu obficie wodą. Dodam - bardzo obficie.
Pora na sadzenie i przesadzanie bylin i krzewów 10:46, 07 mar 2017

Do góry
No to periodycznie przesadzaj, tylko uważaj czy nie będzie minus 10.
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 10:44, 07 mar 2017

Do góry
Zobacz jak ten substrat wygląda, ale substrat nie daje nic trawnikowi, a chodzi o to żeby jakieś właściwości odżywcze były, a nie żeby zaduszał trawnik swoimi włóknami.
Jak cię nie stać na dobrą ziemię to nic nie syp, a nie wydawaj na torf.
Stawy i przydomowe oczka wodne 10:10, 07 mar 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Artykułu nie wrzucaj bo regulamin zabrania wrzucania cudzych treści, najwyżej zalinkuj. Włóż kij, miotłę i owiń kilka razy, glony się owiną i wyjmiesz. I po kłopocie.

Co do napowietrzania to niestety nie masz racji, co tu da napowietrzanie w sprawie glonów nitkowatych?

Bardziej pH wody pomoże, żeby było mniej glonów to między pH 6 a 7.

Dziękuję za informacje, nie mogę znaleźć tego artykułu, no nic postaram się ponownie podjąć podobne kroki, może zainwestuję w dobry odkurzacz bo to ręczne oczyszczanie jest naprawdę uciążliwe.
Szybkie przygotowanie ziemi pod warzywa 22:01, 06 mar 2017
Do góry
Gardenarium napisał(a)

Idź na budowę i poproś o deski z deskowania, albo palety rozbierz i będą za darmo. Nie zrobisz nic nie mając nic

materiały z odzysku najtańsze bo zawieraja koszt własnej pracy i pomyślunku )

choć deski szalunkowe bym odradzała bo sa zwykle nasączne środkami chemicznymi a w skrajnych przypadkach nawet i ropą moga byc pomalowane

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 18:31, 06 mar 2017

Do góry
Przytargałam kwitnące ciemierniki z przechowalni zimowej. Mam kilkanaście, będę sadzić w grunt za domem.

Grujecznika tnij.

Kolana nie będą czekać, idę na wstrzykiwanie..

Rewolucja robi się, jak się zrobi to pokażę, a jak nie wyjdzie to zburzę.

No i ta jedna sprawa..radykalna - nieco o ton zjaśniała

Szybkie przygotowanie ziemi pod warzywa 17:40, 06 mar 2017

Do góry
chmieluzg napisał(a)
Początkowo chciałem zrobić skrzynie ale koszt desek i ziemi jest dość wysoki. Jeśli chciałbym zrobić 2 skrzynie to może i by się udało ale na 20-30m2 to już kosztuje.

Nie chcę czekać do kolejnego sezonu bo to moja pierwsza wiosna z własnym ogródkiem . Kompost będę miał od przyszłego sezonu i od jesieni na pewno lepiej przygotuję to miejsce, ale... ale teraz też bym coś chciał wiec pewnie zastosuję pomysł Sylwii.

Napisałaś też, że "Nic nie urośnie w tym rzepie, albo przerośnie na amen". Możesz to rozwinąć?

Idź na budowę i poproś o deski z deskowania, albo palety rozbierz i będą za darmo. Nie zrobisz nic nie mając nic
Sterownik cyfrowy podłączany pod kran 17:37, 06 mar 2017

Do góry
To nie błąd, po prostu nie mamy gotowej odpowiedzi na każde pytanie, bo na to trzeba mieć doświadczenie w używaniu, a takiego czegoś nikt nie używa, może się zastanów co bierzesz. Nie tylko cena chyba gra rolę ale też funkcje, bezawaryjność i inne takie ważne rzeczy. Jakieś firmy nieznane...
Stawy i przydomowe oczka wodne 17:34, 06 mar 2017

Do góry
Artykułu nie wrzucaj bo regulamin zabrania wrzucania cudzych treści, najwyżej zalinkuj. Włóż kij, miotłę i owiń kilka razy, glony się owiną i wyjmiesz. I po kłopocie.

Co do napowietrzania to niestety nie masz racji, co tu da napowietrzanie w sprawie glonów nitkowatych?

Bardziej pH wody pomoże, żeby było mniej glonów to między pH 6 a 7.
Szybkie przygotowanie ziemi pod warzywa 13:05, 06 mar 2017
Do góry
Gardenarium napisał(a)
W ogrodnictwie nic nie ma na szybko, co nagle to po diable i byle jak. A warzywa potrzebują. W tym rzepie z korzeni łąkowych nic nie urośnie. Postawić skrzynie z byle desek i nasypać ziemi świeżej. Pod skrzynie czarną folią budowlaną, to zagotuje wszystko pod sobą. Na folię nasypać kory, żeby w stopy nie parzyło.
Ale smród będzie jak nie wiem co.

Nie jestem pewna że taki watek tutaj powinien być a nie w ekologicznej uprawie?

to prawda .....pospiech wskazany przy łapaniu pcheł! ale czarnej foli to akurat pod skrzynie bym nie dawała kory to juz napewno nie! bo zakwasi ziemie

a z innych rad ....warzywnik na łące na szybko ...wg mnie nie do wykonania na zasiewy tegoroczne najlepiej było na jesieni juz przekopac zasilic obornikiem posiac poplon

ale jak chcesz koniecznie to może zrób tak jak Sylwia radzi ( tylko obornik kup przekompostowany) i cukinie marchew i pietruszke posiej ...zbiór nie będzie jakiś szałowy ale przynajmniej ziemia się przerobi trochę

koszt skrzyń może nie jest tani ...ale uważam że warto choćby na jedna deskę zbić korytka i wysypać do nich świeżej ziemi kompostowej ...wtedy mozesz wszystko w nich uprawiać ...i to jest przepis na szybko jedyny słuszny w tej sytuacji ale wcześniej powinno sie wykonac prace o których pisze Sylwia i na taka wstepnie przygotowana ziemie ułozyc deski i sypać żyzną kupną ziemie

PS. warzywa własnej produkcji są dużo droższe niż marketu! ....wariant szybki i tani nie istnieje jeśli szybko to koszty desek i ziemi trzeba udżwinąć ....a jak chcesz tanio to masz cały sezon na przygotowanie i użyźnianie terenu którym dysponujesz

podrawiam i życzę sukcesów

Rozpoznawanie drzew i krzewów liściastych 12:24, 06 mar 2017

Do góry
Niestety. Bez liści to niemożliwe.
Szybkie przygotowanie ziemi pod warzywa 10:54, 06 mar 2017

Do góry
Dodam jeszcze: szpadel i dobre chęci nie wystarczą, ziemia powinna być zdrowa, wolna od chwastów, użyźniona nawozami zielonymi i kompostem, ewentualnie obornikiem.

Nic nie urośnie w tym rzepie, albo przerośnie na amen. Albo zrób skrzynie albo odpuśc sprawę a w tym roku zacznij od agregatu, rozdrobnienia, zasiania gryki (odperza teren) potem obornik, a na zimę żyto ozime, wiosną zaorać i możemy pogadać.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies