Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "polinka"

Moja codzienność - ogród Oli 09:00, 18 mar 2015

Do góry
polinka napisał(a)
Graba posadziliście?

tak, dziś powoli ''rozbieram'' rabatę przy oczku..
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 08:59, 18 mar 2015

Do góry
siakowa napisał(a)
polinka a może sie dusic bo masz poprostu za małą działke tak jak zawsze piszesz może jednak ten minimalizm by mógł polegać na ograniczeniu barw i gatunków z zachowaniem wrazenia głebi? wiem ze mieszam i nie w temcie ale czasem trzeba dorzucić krople niepwnosci

Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 08:56, 18 mar 2015

Do góry
polinka a może sie dusic bo masz poprostu za małą działke tak jak zawsze piszesz może jednak ten minimalizm by mógł polegać na ograniczeniu barw i gatunków z zachowaniem wrazenia głebi? wiem ze mieszam i nie w temcie ale czasem trzeba dorzucić krople niepwnosci
Moja codzienność - ogród Oli 08:56, 18 mar 2015

Do góry
Graba posadziliście?
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 08:51, 18 mar 2015

Do góry
katiaxx napisał(a)

moja ma ale tylko z 5 odmian i trochę bylin i bukszpany i cisy a nawet owocowe , trawki akurat tańsze ok. 2 zł na sztuce wiec nie tak znów dużo i mały wybór

O cisach to ja nie pomyślałam...a potrzebuję
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 08:48, 18 mar 2015

Do góry
polinka napisał(a)

Potwierdzam, u nas szkółki leśne też mają akcję Szkoda, że nie mają traw na sprzedaż w swoich cenach

moja ma ale tylko z 5 odmian i trochę bylin i bukszpany i cisy a nawet owocowe , trawki akurat tańsze ok. 2 zł na sztuce wiec nie tak znów dużo i mały wybór
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 08:47, 18 mar 2015

Do góry
siakowa napisał(a)

Iwonko to jest akcja podobno ogólnopolska bo nawet w radiu o tym trąbili

Potwierdzam, u nas szkółki leśne też mają akcję Szkoda, że nie mają traw na sprzedaż w swoich cenach
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 08:44, 18 mar 2015

Do góry
Ola ładne te berberysy z tym Red Baronem ale będzie ścisk jak je tam jeszcze dorzucę...

Ewuś ładnie nie było Było tu coś, tam coś...Teraz może uda mi się stworzyć coś co będzie mnie uspokajać a nie drażnić

Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 08:37, 18 mar 2015

Do góry

Juzia napisał(a)
A czemu sześć?
Przecież nie musi być ich gęsto. Nawet ładniej jak mniej. Trawy się będą bardziej przewieszać.

Ja tak myślę

Ale jak już wolisz cisy, bo zimozielone.... to musisz jakiś kolor tam rzucić, bo smaragdy zielone, Ml zielonkawe, cisy zielone i silvery też jakby nie patrzeć zielone
I zielony grab w zielonej obwódce
No chyba, że tak chcesz....

Juzia zobacz na te moje berberysy, one też takie ciemne przez większą część sezonu. ML za to jaśniejszy, bardziej świecący.

Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 08:26, 18 mar 2015

Do góry
leon60 napisał(a)
Obie wersje Marty są ciekawe ale ale miało być minimalizm Zostawiłabym ML z cisem będzie elegancko a zimą nie będzie łyso Pomieszane trzy gatunki mogą Cię za jakiś czas znów drażnić, przemyśl na spokojnie

Ola, dobrze, że mnie stopujesz bo musi być minimalizm Jak na razie cisy z ML to najlepsza wersja.
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 08:22, 18 mar 2015

Do góry
siakowa napisał(a)
No nie zazdroszczę podjęcia decyzji...ja tylko dorzuce coś na czym się nie znam Bo nie wiem jak to działa ale czy jak się ma podłużną jednostronną rabate to jak się zrobi liniowe nasadzenia to ta rabata nie bedzie się wydawała jeszcze bardziej długa? Może własnie jednak trzeba nabałaganic naprzemiennie żeby zrobic wrażenie szerokości i głebi?

Kasiek, dobrze mówisz. Wiem, że taki kontrolowany bałagan jest bardzo pożądany przy długich i prostych ogrodach ale niestety nie u mnie. Muszę mieć wszystko od linijki bo inaczej się duszę...
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 08:07, 18 mar 2015

Do góry
No właśnie...muszę w tym roku zrobić porządnie ogród bo w następnym zero funduszy będę miała...

Czerwony kolor jest tu bardzo pożądany ale 6 berberysów to za dużo, do tego ten berberys dopiero jesienią się wybarwia na taką mocniejszą czerwień...

Kurcze, jak dam same trawy to na wiosnę będę miała łysy ogród

Może same cisy dać?? 6 szt.? Wojtki mam jeszcze małe, dużych raczej też nie kupię to trochę czasu minie zanim urosną.

Mam teraz tutaj 2 ML i ładnie rozjaśniają tą rabatę. Jak będzie ich 6 szt. to może nie będze za ciemno??

Teraz to ja już nie wiem nic
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 07:51, 18 mar 2015

Do góry
Metr to trochę mało na miskanty i berberysy lub cisy.... tak mi się zdaje.
Czy będziesz wszystko naprzemiennie sadzić????

Chciałaś minimalizm a wyjdzie Ci przeplatanka z trzech gatunków.
Polinka przemyśl, bo znów za rok będziesz zmieniać

A cisów nie możesz ulokować w innym miejscu?
Mi się tam bardziej berberysy widzą. Bo tak za zielono byś miała.

Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 07:27, 18 mar 2015

Do góry
Teraz wizualizacje
Wersja 1.

Wersja 2.

Zielone trawy to ML.

Zielone słupy w trawach to cis Wojtek.

Bordowe krzaczki to berberys Red Pillar.

Trawka wzdłuż kostki to Silver Sceptre.

W wersji nr 2 są przewidziane 4 cisy, symetrycznie po 2 stronach.

Podoba mi się wersja nr 1 z tym, że zamieniłabym stronami cisy z berberysem.
Jednak patrząc na ogród może pojawić się dysharmonia pomiędzy rabatami.
Proszę spojrzeć na plan

Rabata pomiędzy gracilimusem a hortensjami jest takich samych wymiarów. Tam Red Baron jest zaplanowany na całości, tzn. przedziela go kostka bukszpanowa ale za tą kostką ciągnie się dalej aż do hortensji...

Ja wiem, że zagmatwanie piszę...

Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 07:14, 18 mar 2015

Do góry
Spróbuję podsumować i mądrze streścić...

Ogólny plan ogrodu po zmianach jakie planuję przeprowadzić w tym roku

To ogólny zarys mojego ogrodu, na rośliny proszę nie patrzeć bo mało ich zostanie w takiej wersji jak są teraz. Zastanawiam się teraz nad rabatą, którą zaznaczyłam kółeczkiem na czerwono.

To jest ta rabata

Wymiary 1,5 m. x 7,5 m. Smaragdy zajmują 50 cm. więc szerokości zostaje 1m.

Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 07:07, 18 mar 2015

Do góry
Marta dziękuję bardzo, że poświęciłaś swój czas i chciało Ci się jeszcze o tej porze myśleć Zaraz wszystko uporządkuję i zrobię głosowanie
Faworyta już mam

Rabata z krasnalem będzie najładniejsza z całego ogrodu Tylko skąd wezmę krasnala?? Może ma ktoś niepotrzebnego i chce oddać??
Ogródek Iwony 19:56, 17 mar 2015

Do góry
polinka napisał(a)
Fajnie podziałałaś Bukszpany ładne, odwdzięczą się za duże dołki. Ziemia do hortensji przygotowana wzorowo, wręcz książkowo

Bluszcza już możesz uszczykiwać.

Polinko, dzięki. Bluszcza uszczknę jutro Dziś zapomniałam. Byłam zajęta innymi pracami ogrodowymi.
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 19:33, 17 mar 2015

Do góry
polinka napisał(a)
A tak to wygląda w rzeczywiostości...

Śliw nie ma, są graby Myślę nad tym najbardziej oddalonym miejscem co zanaczyłam zielonym znakiem zapytania,rabata za hortensjami.

Polinko, a co zrobisz ze śliwami?
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 18:56, 17 mar 2015

Do góry
polinka napisał(a)
A tak to wygląda w rzeczywiostości...

Śliw nie ma, są graby Myślę nad tym najbardziej oddalonym miejscem co zanaczyłam zielonym znakiem zapytania,rabata za hortensjami.

tutaj pomiędzy ML a Baronem miałby być berberys lub cis ? dobrze zrozumiałam ? dziś mi tak mózgownice wiatr przewiał, ze jeszcze mi szumi
czy cisy i berberysy kolumnowe to konieczność ?
Moja codzienność - ogród Oli 18:36, 17 mar 2015

Do góry
polinka napisał(a)
Jak będziesz bardziej czasowa to proszę o pomoc

odpowiem gościom i zajrzę co tam kombinujesz
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies