Tawułki nie muszą być. Może by ograniczyć ilość gatunków, skoro to ma być ogród nowoczesny. Zostało tam trochę miejsca, a nie chciałabym, aby było pusto. To miejsce można zagospodarować w trakcie, po zrobieniu głównych nasadzeń. Równie dobrze może być tam . molinia variegata
Mam ją i się nią zachwycam
Brazowych traw nie lubie.tym bardziej w cieniu jakos ich nie.lubie wiec 3 jak.l dla mnie odpada.
Bardzo podoba mi sie pomysl 1 ale zapomnialam wcześniej ze w plecach ma byc molinia i zastanawiam sie czy ona zagra z molini.i ta umbrosa wydaje mi sie dla niej lepszym towarzystwem.
Dobra mały rysunek po korekcie :
1) 3 Graby Fastigiata w trawach wyższych : molinia edith
2) Kule bukszpanowe w sesleri tylko jakiej chyba tej skalnej bo jest niższa. I nie wiem jak sadzić tą seslerię w jakies pasy czy też porozrzucana, bo ona tworzy takie kępy.
I chyba tyle tutaj bo runianka to mi jakoś już tu nie pasuje .
Hakonenchloe nie chce tu bo wolę coś zimozielonego.
Chyba że jakaś inna propozycja fajnej trawy niewysokiej do tych kul bukszpanowych ?
Traw też mam kilka, ale trawy fajne w grupie wiec trudno mieć ich dużo .. :
Carex calotides Calita
Carex dolichostachya 'Gold Fountains'
Carex lurida Aurea (przesadzona chyba padła)
Carex oshimensis 'Everest'
carex Evergold
Carex Everillo
Carex testacea Prairie Fire
Carex secta Tenuiculmis
Hakonechloa Ben Kaze
HAKONECHLOA MACRA All Gold
Hakonechloa macra Aureola
Hakonechloa macra Nickolas
miskant Hameln
Miskant chiński DRONNING INGRID
miskant graziella
miskant zebrinus (dwie odmiany dużych)
miskant zebrinus Kleine Zebrine
miskant Melepartus
Ta odmiana Te pionowe jak najbardziej w grupach (Piet wiedział co robi!), ale te fontannowe wg mnie nie pokażą swojego uroku ściśnięte. Będa wyglądać źle, jakby połamane były - każdy kłos w inną stronę.
ta molinia ma w granicach 1,50m z kłosami.
kupowałam w warszawskiej szkółce prowadzonej przez pasjonatkę traw. Sprzedaż tylko stacjonarna w godzinach dla bezrobotnych - 9-16
Z tej szkółki mam carexy, moją ukochaną hakonachloa, miskanty etc. Jest sporo bylin.
Toszka a zdradzisz na priw gdzie ja dostalas.bo ja pernie bede zakladala pole moliniowe z edith dudszust,wolalabym moze te Twoja nawet ale u mnie niedostepna.a bede potrzebowala duuuuuzo
Mam tak samo, nakupię,posadzę i jestem happy że mam
Kiedyś magnolia kazała mi założyć zeszyt i spisywać,ale mam w nim 2 metki zapchane i na tym się skończyło