Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ania na Żuławach 23:01, 15 cze 2024

Do góry
Dziś był dzień ogrodowy. Zrobiłam niewielkie tetrisy.
Przesadziłam firletkę,poszła bliżej koleżanki, bo mi się ten żarówiasty róż kłócił z czerwonym berberysem.
Berberys przesunęłam o jakieś 1,5 m bardziej pod tuje i niechcący zrobiły się 3 czerwone berberysy w rządku moje oko lubi taki widok, mam wrażenie ładu i porządku
W związku z tym musiałam przesunąć rozplenicę, bo się zrobiła dziura po berberysie

Tawułę japońską musiałam przesunąć, bo była za blisko berberysa
Btw jakoś słabo mi rosną te tawuły. Łapią mączniaka i oprócz tego mają takie liście jakby poparzone. Czy one na pewno lubią pełne słońce?

Posadziłam też nowe nabytki zakupione w ...Metalzbycie
Po śrubki weszłam

Ania na Żuławach 22:49, 15 cze 2024

Do góry
Wszystkie moje gwiazdy

Jedyna jaką mam na pniu. Zdjęcie nie oddaje koloru. To taka krwista czerwień z kroplą pomarańczu

NN z dawnych czasów, gdy nie patrzyłam na odmiany

Pashmina

Pomponella

Mount Shasta

I kolejna nn

Chopina chyba zabiłam niedawnym przesadzaniem. Na razie stoi, ale oznak życia brak.
Jeszcze się łudzę więc nie wykopuję
Grzebiuszka ziemna 22:30, 15 cze 2024

Do góry

Strażnik Kopru na posterunku z lewej strony kuchenno-ziołowego

Z przodu

I z tyłu, ładnie rośnie szałwia okręgowa od Ewy i w dwu miejscach rozrasta się bodziszek Rosanne od Joli i bodziszek kantabryjski też od Ewy (temu nie zdążyłam zrobić dobrego zdjęcia w czasie kwitnienia):

Wyginęły mi w tym roku macierzanka i tymianek, więc poupychałam tam kolanem pomidory i papryki, bo mam nadprodukcję.
Mam otwarte okno i słyszę 3 młode uszatki, jak się codziennie nawołują, znalazłam ich głos na YT:
https://www.youtube.com/watch?v=2EmAjkuHIA4
Grzebiuszka ziemna 20:35, 15 cze 2024

Do góry
Dziewczynki - bardzo dziękuję za Wasze pochwały co do drewutni-wiatki na drewno
Teraz jakoś nie mam zbyt wiele czasu na internet, żyję w naturze, lub coś tam załatwiam, pomagam, przyjmuję gości, odwiedzam, naprawiam i co tam jeszcze chcecie
Z opowieści ptaśkowych:
Koleżanka znalazła na jezdni poza miastem potrąconą mewę śmieszkę, miała opuszczone skrzydełko, trafiła do naszego oczka, gdzie może stać lub pływać. Na drugi dzień skrzydełko już miała złożone jak należy na grzbiecie, je i że się tak elegancko wyrażę - sroli, co jej dobrze wróży, więc jest całkiem realna nadzieja, że po prostu kiedyś odleci Jest bardzo elegancka

Mam pytanie:

1 - Rose de Tolbiac - kiedy przycinacie? Przekwitłe kwiaty?
ładnie się wybarwia

2- to samo pytanie co do róży Pirouette?
3 - Ballerina? Czy przekwitłe kwiatostany? Czy niżej?

Jeszcze udało mi się co nieco uchwycić kolor NN:

Krzewuszkę przycinam jutro, czyli po przekwitnięciu w/g przepisu "pędy z przekwitłymi kwiatami skracamy do poziomu najniżej położonych nowych pędów bocznych"
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 20:30, 15 cze 2024

Do góry
Na tym zdjęciu kończę moją relację z tego ogrodu.

Spędziłam w nim kilka godzin (od 11:00-14:30) plus miałam do niego 2 godziny drogi autem. Na początku było oprowadzanie przez właścicielkę, potem był czas na kawę/herbatę, ciasto i owoce, a następnie „czas wolny”. Starałam się uchwycić na zdjęciach rabaty jako całości, nie skupiałam się na portretach poszczególnych roślin czy dodatkach samych w sobie. W międzyczasie rysowałam sobie na kartce rzut z góry, podpatrując jak przechodzą linie rabat, ścieżek, czy dane pokoje ogrodowe na siebie zachodzą czy kończą się w tej samej linii. Mimo tego ograniczenia to i tak ciężko było uchwycić na zdjęciach ogólnych wszystko. Następnym razem pewnie skupię się już na szczegółach i zaplanuję więcej czasu na wizytę.

Z mojej subiektywnej perspektywy zauważyłam, że największą popularnością cieszył się ogród różany (przypadał teraz czas kwitnienia), staw kąpielowy z wygodnymi fotelami, altana, lustra w ogrodzie ołowianym (niemal każdy robił sobie w nich selfie), zadaszone pergole. Może wynikało to z pogody (ciepło i słonecznie), więc naturalnym było szukanie cienia. Choć pięknie zaaranżowano otoczenie dużej szklarni (stoły jadalniane, stoliki kawowe) to nie zauważyłam tam nikogo siedzącego. Lecz zadaszenie tego miejsca odebrało by całkiem ten piękny widok poniżej, który widać z dalszej perspektywy.

W rozmowach przy kawie wiele osób podkreślało dobór dodatków i ozdób w tym ogrodzie. Oprócz tych tworzonych własnoręcznie z metalu były też elementy posiadające długą historię, zabytkowe, sprowadzone z rożnych zakątków świata. Wszystkie zostały umiejętnie rozlokowane po ogrodzie i podkreślały jego charakter scalając go mimo różnych kolorystyk danych rabat (biało-czarny ołowiany, niebieskie NIEBO, czerwono-bordowo-pomarańczowe PIEKŁO, rabata limonkowa itd.) wraz z topiarami, cisami.

Podsumowując, OGRODOWISKO w Przypkach to taka perełka, którą trzeba odwiedzić, ale nie spodziewajcie się, że uda Wam się zobaczyć wszystko za jednym razem. Radzę przygotować się na conajmniej kilka powtórek, bo nie sposób zobaczyć i nasiąknąć tym ogrodem przez kilka godzin. Do tego dochodzi też fakt, że różne rośliny kwitną w innym dla siebie czasie. Kolejny raz planuje ten ogród odwiedzić w okolicach sierpnia/września w okresie kwitnienia traw ozdobnych i astrów.
Ogród ponad miarę - czyli trudne początki 19:53, 15 cze 2024

Do góry
ajka napisał(a)

Elegancko na pierwszej, a co na drugiej ?
Cis - Taxus 19:28, 15 cze 2024

Do góry
Dobry Dobry Wszystkim

Piszę do Was bo postanowiłem uratować jeden ze szpalerów moich cisów. Wszystkie mają się dobrze natomiast ten jeden umiera i wygląda gorzej co roku.
W tym roku już miałem je wykopać ale chcę dać im ostatnią szansę
To co zrobiłem 4 tyg temu to usunąłem cała agrowłókninę, usunąłem korę wkoło oraz pierwszy raz od 7 lat nawiozłem YaraMilą Complex. Wydaje mi się że jest trochę lepiej ale chyba dolega im coś innego. Strasznie żółkną im igły, potem brązowieją i odpadają. Nowe przyrosty są ale mikroskopijne. Czy możecie na podstawie zdjęć doradzić co to może być ?. Jakiś szkodnik czy choroba grzybowa ?

Doradźcie proszę jak je uratować (mają po prawie 2 metry także szkoda je spisywać na straty

Mogę zrobić bardziej dokładne zdjęcia

pozdrawiam Piotr
Wymarzyłam sobie wrzosowisko 19:28, 15 cze 2024

Do góry
Właśnie buszuję w ogródku mojej mamci - co roku zarzeka się, że nie będzie dużo siać i sadzić
Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 19:26, 15 cze 2024

Do góry
W skali działki I jej wielkości to jakieś przecinki ale urosną

Szkoda że żadna nie jest wielopniowa

Ogród ponad miarę - czyli trudne początki 19:23, 15 cze 2024

Do góry
ajka napisał(a)

Piękne ♥️

A te dwa ostatnie ze stipą rewelacja - bardzo mi się podoba
Moje małe, zielone miejsce na ziemi... 19:14, 15 cze 2024

Do góry
Super, jest nadzieja że i u mnie zakwitnie

Słuchajcie, niestety musiałam usunąć żywotnika Aurea Nana z osiedlowej, rosła przy kamieniu w kompozycji z cisem. Wyglądała z tygodnia na tydzień coraz gorzej, połowa wycięta suchych gałęzi i strasznie szpeciła. Po wykopaniu okazało się, że bryła korzeniowa jakby w ogóle się nie rozrosła, korzenie czarne, krótkie, bez trudu można ją było wykopać.
Muszę zmienić koncepcję, albo zaryzykować i wsadzić małą jeszcze raz.
Bardzo mi się podobało to zestawienie i nie wiem co innego mogłoby rosnąć obok tego cisa kolumnowego.
Musi być wytrzymałe, na miejskie, osiedlowe warunki. Od czasu do czasu drzewka podlewamy w razie suszy.

Chodzi o to miejsce

Działka prawie w Borach Tucholskich 18:38, 15 cze 2024

Do góry
małe zakupy
Polestar

piłkowana Frozen Smoothie ma kwiaty na czubku i na bokach pędów
Ogrodowe wariacje 18:01, 15 cze 2024

Do góry
Jeżówka blada, nówka u mnie od jesieni

Ogrodowe wariacje 18:01, 15 cze 2024

Do góry
Sesleria od MartaCho już rośnie u mnie jest piękna limonkowa, moja taka nie jest. Posadziłam naprawdę spore kępy i od razu jest efekt.
Martuś dziękuję ♥️ Oprócz rabaty zostawiłam jeszcze w doniczkach, niech rośnie. Teraz rabata gotowa

Ogród pod pliszką 17:18, 15 cze 2024

Do góry
Pliszka5 napisał(a)
Ptaszory i chwast

Nie chwaliłeś Się, że są ptasiory
Ogród ponad miarę - czyli trudne początki 17:06, 15 cze 2024

Do góry
Agreścik

Pierwsze gruszki

Ogród ponad miarę - czyli trudne początki 17:04, 15 cze 2024

Do góry
Nowe clematisy, na razie zakwitły przy pergoli dwa

A to płożące przy tarasie

Ogród ponad miarę - czyli trudne początki 17:01, 15 cze 2024

Do góry

Ogród ponad miarę - czyli trudne początki 17:00, 15 cze 2024

Do góry

Ogród ponad miarę - czyli trudne początki 16:58, 15 cze 2024

Do góry

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies