Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "rdest"

Ogród Małej Mi - sezon 2015 17:39, 28 mar 2015
Do góry
Jesli chodzi o ślimaki, to w styczniu zostala opublikowana praca naukowa, w której opisano wyniki badań nad skutecznością spinosadu(ekologiczny środek), wyciągu z grejpfruta(też eko), wodorotlenku miedziowego i wywarów z ośmiu gatunków roślin zielnych (między innymi glistnika), na ograniczanie szkód powodowanych przez ślimaki Arion vulgaris, właśnie te "golasy",jak je nazwała Ania.
Link do tekstu
http://www.progress.plantprotection.pl/?node_id=35&lang=pl&ma_id=1447
Niżej cytuję wnioski może pozwolą Wam spędzić czas na czymś przyjemniejszym,niż robienie mikstur z Glistnika

"1. Wyciąg z grejpfruta (Biosept 33 SL) i wodorotlenek
miedziowy (Champion 50 WP) wykazują deterentne
działanie w stosunku do ślimaka A. vulgaris. Środki te
mogą być potencjalnie przydatne w ograniczaniu szkód
wyrządzanych przez tego ślimaka w uprawach roślin.
2. Żaden z badanych wodnych wywarów roślinnych nie
powodował istotnego ograniczenia żerowania i uszko-
dzeń roślin przez A. vulgaris.
3. Umiarkowane działanie deterentne na ślimaka A. vul-
garis wykazał wywar z roślin C. officinalis (Nagietka)
4. Wywar z roślin P. hydropiper (Rdest ostrogorzki) stymulował żerowanie
A. vulgaris na roślinach."

Pozdrawiam z wiosenną pogodą ducha
Mata przeciw chwastom 18:09, 27 mar 2015

Do góry
Trzeba było przed sadzeniem żywopłotu usunąć rdest, odczekać, sprawdzić czy nie wyłazi, dopiero użyźniać glebę i sadzić. Teraz to już nie ma wyjścia dobrego z tej sytuacji.

A pod szmatą rdest nie wyłazi?
Mata przeciw chwastom 09:24, 27 mar 2015

Do góry
Przyznam, że położyłam matę, sadząc cisy na żywopłot. Zrobiłam to, bo wcześniej w miejscu tym rósł rdest, prawdopodobnie sachaliński. Oczywiście miejsce przekopałam i usunęłam kłącza do których udało mi się dostać. Jednak nie miałam pewności czy usunęłam wszystko - ilość kłączy i ich głębokość jest nie do wyobrażenia. Dlatego zdecydowałam się na matę i wysłałam ją korą sosnową. Jestem gotowa ją ściągnąć po przeczytaniu postu, tylko bardzo proszę o radę jak inaczej mogłabym walczyć z rdestem, który jest niezwykle ekspansywny.
Pszczelarnia 08:17, 17 mar 2015

Do góry
Całuśne kuleczki, właściwie kuliska. Piękne.
I gdzieś tam mi mignął rdest. Ciekawa jestem mojego w tym roku. Pierwszy raz go mam.
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 19:34, 11 mar 2015

Do góry
Asiu, dziekuję

Evergold - powiem ci, że w tamtym roku to mnie wkurzył okrutnie. Bo miał zdobić a zbierał sie po zimie (której tez przecież nie było) dłuuugo. Ale w koncu zebrał sie i w sumie ładnie wyglądał.
Ale i tak wyladowal z tyłu domu.
przeraża mnie to pojedyncze wyskubywanie brzydkich listków... ale o tym nie wiedziałam jak kupowałam jego hurtowe ilości...

Opuchlaki - temat rzeka. jurto też czeka mnie wycieczka do apteki po płyn na wszy - tego jeszcze nie próbowałam
A nicienie owszem - i zadziałały. Pewnie kupiłabym je ponownie gdyby nie cena...
To opuchlaki też lubią bergenie??? Bo miałam ochotę je gdzieś wkomponować...

Rdest piekniusi Powiedz jeszcze czy głeboko się korzeni.

Róże.... - ilość wzrosła do 65.... ale już mam 48 na liscie walcze dalej
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 19:14, 11 mar 2015

Do góry
butterfly napisał(a)

Rozchodniki - te to dopiero są hard-core, mooocno wyżarte przez opuchlaki dają radę

Czy te paskudy umiaru nie mają, rzucać się na rozchodniki, kto to widział! U mnie objadły bergenie. Chciałam szarpnąć się na nicienie, żeby podlać najbardziej lubiane przez opuchlaki roślinki. Wygląda na to, że będzie ich znacznie więcej niż myślałam

Przyszłam napisać o rdeście, ale musiałam pomyszkować trochę
Rdest Darleeling Red sadziłam koniec sierpnia/początek września. Kwitł pięknie do mrozów. Nie mam z nim na razie wielkiego doświadczenia, ale Monika Kwiat Holandii zapewnia, że akurat ta odmiana nie jest bardzo ekspansywna. Świetnie nadaje się do zadarniania.
Fotka mojego tutaj:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/3522-ogrod-w-puszczykowie?page=124
Ogród w Puszczykowie 18:51, 11 mar 2015

Do góry
butterfly napisał(a)

Widziałam że masz rdest. Ilu letni on jest i czy bardzo się panoszy na rabacie?

Odpowiem u Ciebie
Ogród w Puszczykowie 18:11, 11 mar 2015

Do góry
Asiu, jaki piękny zarys Lubię takie zdjęcia bo wtedy łatwo odnaleźć "co, gdzie, z czym" Pieknie wyglądają te linie.
ja dziś też pozrywałam troszkę darni

Widziałam że masz rdest. Ilu letni on jest i czy bardzo się panoszy na rabacie?
Ogród pod trzema dębami 19:03, 22 lut 2015

Do góry
dziękuję Tusiawko za zdjęcia czy rdest o szybko się rozrastał ?
Ogród pod trzema dębami 11:50, 20 lut 2015

Do góry
tusiawka napisał(a)
Ten himalajski jest na zdjęciach na pierwszej stronie za funkjami.
Nie wiem która to odmiana.

Drugi to rdest pokrewny taki niski zadarniający.

jasnoóżowy ?

http://albamar.pl/pl/617-rdest-wezownik-superbum-.html

Ogród pod trzema dębami 11:18, 20 lut 2015

Do góry
tusiawka napisał(a)
Kasia mam dwa rdesty.
Oba są praktycznie bezobslugowe.
Pokrewny w środku kępy łysieje trochę i bardzo mocno się rozrasta. Wydaje mi się też, że w cieniu gorzej kwitnie niż w słońcu.

Himalajski ma same plusy i kwitnie do mrozów. U mnie rośnie w cieniu i ładnie go rozświetla.

Bardzo przydatne informacje. Zachorowałam na rdest przez sąsiada Moni-kwiatkaholandii. Ale już miałam zaplanowany pokrewny. Teraz jeszcze raz muszę sprawdzić te odmiany. Dzięki
Ogród pod trzema dębami 21:49, 19 lut 2015

Do góry
Ten himalajski jest na zdjęciach na pierwszej stronie za funkjami.
Nie wiem która to odmiana.

Drugi to rdest pokrewny taki niski zadarniający.

Ogród w Puszczykowie 19:43, 19 lut 2015

Do góry
MonikaH napisał(a)
Ależ masz interesujące plany. Będzie pięknie jak obsadzisz, zwłaszcza chyba placyk, ciekawa jestem co tam jakie rośliny wygrają casting. Jestem pełna podziwu, że już się za darń zabrałaś. Po rozmowie myślałam, że dopiero wiosną, a tu już sporo pracy za Tobą.

Rdest odbije wiosną i urośnie jak szalony. Moje ciemierniki jeszcze śpią, jeden ma pąki od 2 tyg., drugi nic. Może są późniejsze albo u nas chodniej niz na Waszej górce. Ciekawa jestem jakie drzewa wybierzesz z boku domu. Te jarzęby, o których pisała Marta wyglądają zachwycająco na zdjęciach (muszę sobie powtarzać, ze nie mam miejsca - jesienią dosadziłam jeszcze ambrowca z jukki, grujeczników nie znalazłam już).

Monia,
fajnie, że zajrzałaś
Z tą ilością pracy to nie przesadzajmy Jeden boczek przy placyku machnęłam, ale tak raczej na rozgrzewkę Przy placyku będzie niski żywopłocik z cisów, posadzonych tak jak kształt rabaty "po kole". Kupiłam je już jesienią, tylko okazało się, że mają opuchlaki w korzeniach. Zimują w przechowalniku. Mam nadzieję, że jeszcze nie uśmiercone. Muszę je nicieniami potraktować, jak tylko będzie to możliwe.

Ciemierniki kupiłam już z kwiatkiem, pewnie podpędzone były.

Gdzie zasadziłaś ambrowca???
Ogród w Puszczykowie 19:11, 18 lut 2015

Do góry
Ależ masz interesujące plany. Będzie pięknie jak obsadzisz, zwłaszcza chyba placyk, ciekawa jestem co tam jakie rośliny wygrają casting. Jestem pełna podziwu, że już się za darń zabrałaś. Po rozmowie myślałam, że dopiero wiosną, a tu już sporo pracy za Tobą.

Rdest odbije wiosną i urośnie jak szalony. Moje ciemierniki jeszcze śpią, jeden ma pąki od 2 tyg., drugi nic. Może są późniejsze albo u nas chodniej niz na Waszej górce. Ciekawa jestem jakie drzewa wybierzesz z boku domu. Te jarzęby, o których pisała Marta wyglądają zachwycająco na zdjęciach (muszę sobie powtarzać, ze nie mam miejsca - jesienią dosadziłam jeszcze ambrowca z jukki, grujeczników nie znalazłam już).
Ogród z perspektywą na przyszłość 20:31, 16 lut 2015

Do góry
Dziękuję Ci serdecznie, pamiętam te zdjęcia sąsiada jak rdest kwitł,szkoda że nie dało się bliżej, ja mam opcję superbum ale podobają mi się też inne odmiany
Ogród z perspektywą na przyszłość 20:02, 16 lut 2015

Do góry
wietrzyk napisał(a)

Cudo!

Monika napisz jeszcze pls, czy ten suchy rdest poobcinac?

ja zgapiam od sasiada tnie na wiosne, albo wyciaga suche
Ogród w Puszczykowie 19:38, 16 lut 2015

Do góry
Ten rdest naprawdę jest ładny. Pamiętasz dywany pod klonami strzępiastokorymi w Hamburgu? Ten zestaw wciąż mi się śni...
Ogród z perspektywą na przyszłość 19:31, 16 lut 2015

Do góry
kwiatholandii napisał(a)

Cudo!

Monika napisz jeszcze pls, czy ten suchy rdest poobcinac?
Ogród z perspektywą na przyszłość 19:02, 16 lut 2015

Do góry
wietrzyk napisał(a)

Pięknie! Widac, że tu ściółka już taka naturalna. Ślicznie to wygląda.

Dobrze, że napisałaś, że ten rdest rudy zimą. Niepokoiłam się, że mój usechł.

Jakie piękne fotki

U sąsiada rdest opanował dwa wielkie kawadraty, z daleka widac go teraz po prawej ( rudawy za lawendą).Fajnie jak jest juz taki gesty

Ogród z perspektywą na przyszłość 18:53, 16 lut 2015

Do góry
kwiatholandii napisał(a)

Pięknie! Widac, że tu ściółka już taka naturalna. Ślicznie to wygląda.

Dobrze, że napisałaś, że ten rdest rudy zimą. Niepokoiłam się, że mój usechł.

Jakie piękne fotki
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies