Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

+Energy House nowoczesny i jego ogród 16:35, 09 paź 2019

Do góry
dzinks0 napisał(a)

Chęć obsadzenia zachodniej strony wynika z widoku, tj garażu sąsiada. Dlatego brzozy rosłyby max na taką wysokość. Zaraz za garażem a od tarasu mamy super widok na zachodzące słońce tuż nad horyzontem, więc tam już o wiele niższe by coś rosło.
widziałem brzozy u innego tak właśnie na 4m przycinane i od dołu tez nie mają tylko gołych pni. świetnie są zagęszczone, dlatego taki pomysł.

Brzozy, hmmm. brzozy brzozami, ale czy wiesz jak będą wygladały za 15 lat? Od dołu będą miały tylko pień biały, a korona pójdzie wysoko więc nici z zasłonięcia. Sąsiad ma, pokaż co zrobił, powiemy czy ok.

Musisz naśladować sąsiada? Bądź kreatywny, pokaż sąsiadowi klasę A nie papugowanie.

Naprawdę jest tyle lepszych drzew do tego celu, a tu akurat brzozy i brzozy.
No to może odmianowe brzozy np. Betula 'Doorenbos' a nie zwykła Betula.

Zdjęcia

Ma większe liście i wielopniowy egzemplarz da więcej gęstwiny.

Cięte brzozy będą po prostu "kalekami" a nie drzewami. Twoje działanie określiłabym jak "koń pod górę" i nie dasz sobie powiedzieć.

Posdź graby kolumnowe, buki kolumnowe, lub żywopłot formowany na wysokość płotu a nad nim drzewa szpalery jak masz kasę na takie formowane płaskie drzewa. Brzozy nijak się mają do tego co piszesz :minimalistyczny. Nijak.
Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :) 15:18, 09 paź 2019

Do góry
popcorn napisał(a)
Chodzi o to że tam nie ma ściany, trzeba ją zbudować. Prostopadle do ściany łazienki. Ma to być ściana od prysznica a z drugiej strony ma na niej się trzymać stelaż. Zrozumiał, sam to zaproponował, bo nie chciałam kibelka na wprost drzwi zaraz po ich otwarciu. A tak są porobione odpływy i to rozwiązanie mi się podoba. Więc niestety ściana z bloczków 12tek być musi...

Ja bym prysznic skróciła troszkę, bo po co taki długi. Postawiła wannę pod oknem, a kibel dała tu gdzie teraz masz odpływ wanny koło umywalki. Tym sposobem zyskujesz wiecej miejsca w łazience, i kapiąc się nie masz kibla koło głowy, a z kibelka masz swobodę w korzystaniu bez obijania kolan o wannę
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 14:42, 09 paź 2019

Do góry
A jeszcze jedno czy ktoś się orientuje co to za trawa?
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 14:37, 09 paź 2019

Do góry
aniad napisał(a)
Ewa, tu masz nowoczesny lasek brzozowy:

Dzięki za inspirację,

też myślę nad brzozami bo są piękne, tylko jeszcze zastanawiam się z której strony je posadzić.
Jako tło chciałabym posadzić świerki serbskie.

Mam spadki ale tarasy to przyszłość, bo dopiero dom wybudowany
i kasy brak. Na razie górki obsialiśmy trawą.
Chciałabym jeszcze od południa na górce wsadzić jakieś małe drzewa
bo straszna patelnia. Trochę dalej od domu.

Tylko nie wiem czy to dobry pomysł, hmm?
Mój azyl na wichrowym wzgórzu 13:34, 09 paź 2019

Do góry

Mój azyl na wichrowym wzgórzu 13:29, 09 paź 2019

Do góry
KasiaBawaria napisał(a)
Tez z kawka witam. Piekne fotki, ten zegar z roslin niesamowity

Ogrody w Szkocji są bardziej dzikie niż angielskie, co widać nawet w zieleni miejskiej i w przydomowych ogródkach. Na dziko można spotkać często oprócz wrzosów bylicę, osty, krwawniki.

Mój azyl na wichrowym wzgórzu 13:20, 09 paź 2019

Do góry
Całe zbocza pokryte są wrzosami. Cudnie musi to wyglądać jak są w pełnym rozkwicie.

Tajemniczy Ogród 13:17, 09 paź 2019

Do góry
Brzozowadziewczyna napisał(a)

Nie wiem czy to normalne ale na ten widok gęba mi się śmieje, oj poszalałoby się
Mój azyl na wichrowym wzgórzu 13:11, 09 paź 2019

Do góry
MartaCho napisał(a)
Przepiękne miejsca na ziemi! Wspaniały wyjazd i piękne wspomnienia uwiecznione na zdjęciach!

Moim marzeniem jest wrócić tam kiedyś jak w pełni rozkwitną wrzosy i udać się bardziej na północ.

Mój azyl na wichrowym wzgórzu 13:02, 09 paź 2019

Do góry
Na wyspie Staffa nie była wstanie zrobić ani jednego normalnego zdjęcia.

Wzrok mojej przemoczonej i przemarzniętej latorośli na wakacjach mówi wszystko

Ale mamuśka uchachana od ucha do ucha. Widać, że fanka kwiatków, bo nawet sztormiaczek ma w różyczki.

Mój azyl na wichrowym wzgórzu 12:51, 09 paź 2019

Do góry
Anda napisał(a)
Cudowne widoki pokazałaś Fajnie tak się rano przy kawce podelektować. Dziękuję

Ewo ty ze swoim talentem do fotografowania dopiero cudne widoczki byś nam zaserwowała. Ja wszystko na auto, nieraz bywa, że z samochodu, bo moje nastolatki krzywym okiem patrzą na kolejny postój na zrobienie zdjęcia
W sumie 20 latka to już chyba nie nastolatka ?

Pogoda też nie ułatwiała.
Jak nie deszcz to mgła.

Albo łódka tak podskakuje, że ciężko ustać.

Tajemniczy Ogród 12:44, 09 paź 2019

Do góry
Dziś dojechały dwie przyczepu kompostu na wyrównanie braków i nasadzenia. Obok pachnie górka obornika Ach, jak ja lubię takie klimaty
A jeden z klonów Princeton Gold zaczyna nieśmiało się czerwienić.
Między brzozami 12:28, 09 paź 2019

Do góry
Z Grabami jeszcze poczekam, ale żywopłot w końcu posadziłam W weekend pogoda nie dopisywała ale jakoś mi się udało

Zostało jeszcze sprzatanie nadmiaru ziemi

Nad klonem to się bardzo zastanawiam. Serce po cichu mi podpowiada że będzie to lepszy wybór niż Ambrowiec. Chce go posadzić przed cisami, jak znikną graby, sosna czarna i jarzębina. Wtedy na tej rabacie byłyby od lewej brzozy, potem klon ginnala (krzaczek) klon ściętolistny (drzewo) i na końcu jodła lub sosna bośniacka (tu też mam dylemat). do tego berberysy, liliowce i trochę miskantów. Jeśli będzie jeszcze miejsce to może dam tam kule z cisów. Popołudniu zrobię aktualną fotkę.
Ogrodowe marzenie Mrokasi 12:27, 09 paź 2019

Do góry
Toszka napisał(a)
Drzewa przez pierwsze 3 lata od posadzenia stoją w miejscu bo się korzenią. A potem startują. Oceniając mój -z natury wolno rosnący - buk Purple Fountain, to nie powiem aby wolno rósł (jak już wystartował). Od 2011 przybrał pięciokrotnie co najmniej. Odejmując od tego czas na korzenienie się, to w praktyce w pięć lat z metrowego patyczka przybrał do 3,4m. A to przecież odmiana powolniaka.

Klapy najlepiej zasłania hakonechloa. Przy macra wystarczy jedna kępa.

I dlatego nie kupuję drzew, które docelowo osiągają ogromne rozmiary - może się okazać, że osiągną je szybciej niż bym sobie tego życzyła .
Z drugiej strony - czekać 5 lat na jako-taki efekt? Zbyt niecierpliwa jestem. I za stara .

O hakone własnie myslałam .

Wiolka5_7 napisał(a)
Zgadzam się,że drzewa na początku stoją w miejscu a potem szybko rosną
moje buki 2 lata się ukorzeniały a w 3 roku tak ruszyły,że sama jestem w szoku jakie przyrosty mają...bo podobno buki wolno rosną
graby już w 2 roku mają mega przyrosty

TAR napisał(a)
Kasiu moje propozycje:

Dałabym zwyklego judaszowca kanadyjskiego zielonego (bezodm.), pieknie i szybko przyrasta, nie jest jakis szczególnie ekspansywny, toleruje słabą glebe, w sloncu go nic nie przypala. a wiosenne kwitnienie jest niesamowite. Ma bardzo ładne duże sercowate liscie w kolorze jasnej soczystej zieleni przez cały sezon, jesienią wybarwia sie na żółtosci.

Magnolia tez bylaby dobrym wybortem jakas taka bardziej drzewiasta. U mnie rosna w tempie ekspresowym ale maja dosc mokro. No i te kwiaty kiedy wszystko jeszcze cicho siedzi.

tu moj judaszowiec 2 letni, kupowany jako goły patyk 80 cm grubosci kciuka.

Dzięki Tar, poczytam o judaszowcu, nie znam kompletnie. Ten Twój ładny bardzo .
Magnolię poważnie biorę pod uwagę, muszę popatrzeć co by mi pasowało. I tak chciałam mieć .

tulucy napisał(a)
Popieram Izę z magnolią zresztą kiedyś już Ci ją sugerowałam

Bo ja zawsze się bałam magnolii, że za bardzo frymuśne są jak dla mnie.

Brzozowadziewczyna napisał(a)
Dziewczyny, a ma któras z Was magnolię powiedzmy od 7-10 lat? Bo moja ciocia ma i wiem, że ma problem z podsadzeniem jej czymkolwiek, ona przecież nie lubi grzebania, a po drugie rozłożysta jest. No i słabo własnie wygląda ten placek pod nią. Myślę o tych drzewiastych magnoliach, które jednak robią ładną koronę.

O, chętnie poczytam. Wiola ma pod magnolią trawy, Iza Ursa chyba też.

effka napisał(a)

Rzeczywiście ciężka sprawa z wyborem "cieniodajnego" drzewa, hmm musisz dobrze przemyśleć tą kwestę.

Ano łatwo nie jest. To nie bylina, że sobie ja potem przesadzisz albo komuś oddasz.
Ogrodowe marzenie Mrokasi 12:26, 09 paź 2019

Do góry
mrokasia napisał(a)

Helen, ciesze się, że zakupy Ci się podobają. Czas na ogród znajdę tylko gorzej z pogodą, ale podobno ma być lepiej, już zacieram rączki .

No i dlatego chyba te szczepione kulki sobie wkomponuje gdzieś w rabaty nie przydzielając im strategicznej funkcji .

To prawda, o drzewkach teraz sporo .
Zakupy dziękują za uznanie. Myślę, że teraz tak biją po oczach bo nie ma nic innego, żadnych bylin, traw, mniejszych krzewów. Potem się to powinno wyrównać.

Zbiornik na deszczówkę nie będzie aż tak widoczny bo po dosypaniu kory znajdzie się na poziomie rabaty a ta okropna betonowa klapa to tymczasówka - pod nią jest ładna żeliwna przykrywa . Dostęp powinien być bezproblemowy - pokrywa jest blisko krawędzi rabaty. Obsadzę ją trawkami i gotowe . Nad zbiornikiem jest 50cm ziemi więc bez problemu byliny i małe krzewy na tym posadzę.

No teraz widać działkę jak na dłoni Jeszcze raz musze pochwalić układ rabat!
Jessu ile miejsca na nowe chciejstwa, aż się w głowie kręci!!!
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 12:23, 09 paź 2019

Do góry
Ciągle mnie męczy sprawa jakie mam odmianę dereni w ogrodzie i jednak to chyba Elegantissima, bo zdecydowanie przebarwia się na żółto a nie jak Sibirica Variegata na czerwono.

fotka z zeszłego listopada

A wg ogrodeusa i innych źródeł wiedzy w sieci Sibirica Variegata przebarwia sięna różowo-czerwono (wg https://ogrodeus.pl/deren-bialy-sibirica-variegata: "Na wyróżnienie zasługuje zwłaszcza jego piękne - różowe - wybarwienie jesienne")

Ogrodowe marzenie Mrokasi 12:15, 09 paź 2019

Do góry
Helen napisał(a)
Kasia, cudne te kaliny, buczek i świdośliwa. Zazdroszczę tego rozmachu i czasu na ogród. I chętnie czytam o Twoich pomysłach, podpowiedziach dziewczyn i odgapiam co tylko mogę
Ta magnolia Elisabeth też cudna

Helen, ciesze się, że zakupy Ci się podobają. Czas na ogród znajdę tylko gorzej z pogodą, ale podobno ma być lepiej, już zacieram rączki .

inka74 napisał(a)
Dziewczyny, no nie straszcie z tym platanem.

Liczyłam, że po 3 latach będę miała taką ponad metrową kulkę a wy mi mówicie, że nie bardzo... (( Z jednej strony to mniej cięcia w przyszłości a z drugiej klimatyzator sąsiada nadal będzie w zasięgu mojego wzroku

No i dlatego chyba te szczepione kulki sobie wkomponuje gdzieś w rabaty nie przydzielając im strategicznej funkcji .

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Można się teraz u Ciebie podszkolić z odmian drzewek.
Przepiękne zakupy. Nie martw się, że takie kolorowe. W sezonie będą zielone.

To prawda, o drzewkach teraz sporo .
Zakupy dziękują za uznanie. Myślę, że teraz tak biją po oczach bo nie ma nic innego, żadnych bylin, traw, mniejszych krzewów. Potem się to powinno wyrównać.

Magara napisał(a)

co do drzewa się nie wypowiem, bo się nie znam ale strasznie mnie intryguje co zrobisz z tym zbiornikiem na deszczówkę na środku rabaty? zasłonisz go? jak? czym? jak później z dojściem do niego???
mam dwa takie problematyczne miejsca z klapami, do tej pory nic mądrego nie wymyśliłam, chętnie zgapię

Zbiornik na deszczówkę nie będzie aż tak widoczny bo po dosypaniu kory znajdzie się na poziomie rabaty a ta okropna betonowa klapa to tymczasówka - pod nią jest ładna żeliwna przykrywa . Dostęp powinien być bezproblemowy - pokrywa jest blisko krawędzi rabaty. Obsadzę ją trawkami i gotowe . Nad zbiornikiem jest 50cm ziemi więc bez problemu byliny i małe krzewy na tym posadzę.
Ogród z wilkiem zamkn. 11:33, 09 paź 2019

Do góry
Magleska napisał(a)

Ewa oby ….mam tyle pracy jeszcze w ogrodzie ….a w takiej zimnicy nic nie dam rady robić ,a zakupiłam derenia kousa -nie wiem ,gdzie go posadzić

i taką piękność

wiem ,gdzie posadzić ….tylko cekam na domek ogrodnika

Ale piękności Madzia!!!! Derenie są boskie i China Girl (wiesz w tym sklepie gdzie widziałam śś) za mna chodzi ale drogaśny jest 280zł bo duży okaz.
NA pewno coś wykombinujez gdzie posadzić Terenu masz sporo.

Zimnica była okrutna ale od dzisiaj u nas ciepełko a weeken 21-22 stopnie, posadzę w końcu cebule

Klony palmowe u Ciebie to jakies mutanty jakie wielkie mają przyrosty. U mnie kiepsko rosną Chyba jednak kwasoluby mają się u mnie licho.

Widoczki ogrodowe zacne a ML szok, jakie wielke!!! U mnie ML-dwulatki chyba takie nie są. Super

Buziaczki kochana
Cydalima perspectalis - ćma bukszpanowa 11:32, 09 paź 2019

Do góry
Kokesz napisał(a)

Noo, niestety tak

Poszłam dziś na spacer i na obwódce bukszpanowej u sąsiadki, parę ogródków dalej, zobaczyłam takie jakby objedzone listki...

poleciałam zaraz do siebie i na jednym małym stożku znalazłam takie czerwone cóś, myślałam, że to one obżarły trochę listki...

ale po rozgarnięciu gałązek, w środku w jednym małym stożku znalazłam ok 10 gąsienic

Czytałam, że na Lepinox jest już za zimno, zamówiłam więc mączkę bazaltową.
Czy te pułapki feromonowe teraz na jesień i zimę też się wiesza?

Ja pułapki ciągle mam wywieszone. Pierwszy atak odparty i miesiąc spokoju narazie ale licho nie śpi. Ma przyjść ocieplenie teraz, więc trzeba się spodziewać kolejnych wylotów. Nie wiem jak ze skutecznością Lepinoxu przy takiej pogodzie, więc zakupiłam mączkę bazaltową.. niestety z tego co wiem ona działa do pierwszego opadu deszczu, a pada teraz ciągle mniej lub bardziej. Przynajmniej u mnie. W każdym razie pułapki wiszą i nie mam zamiaru ich ściągać do mrozów.
Jeżówkowe-Love 11:20, 09 paź 2019

Do góry
Aktualne fotki
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies