Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 00:18, 07 lut 2020

Do góry
Czerwiec to czas piwonii. Kwiatów było mnóstwo - niestety upał powodował, że bardzo szybko przekwitały...
Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 00:16, 07 lut 2020

Do góry
Wszystko takie soczyste, bujne... Aż serce rosło

I nawet ten jegomość wpisał się w tą soczystość zieleni i kształtów

Zaczynały kwitnąć lile wodne
Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 00:14, 07 lut 2020

Do góry
Irysy, rózaneczniki, clematisy, wiciokrzewy

Zaczynały juki
Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 00:10, 07 lut 2020

Do góry
moje ostatnie kwitnące tulipany - kwitły jeszcze początkiem czerwca w tym tulipany botaniczne Little Beauty

Wyjątkowo bujnie obsypał się kwieciem Janowiec barwierski. Nie przepadam za żółtymi kwiatami w ogrodzie, ale ten żarówiasto żółty kolor po miesięcznej szarudze i ulewach wcale minie przeszkadzał
Maj to czas bzów. Ach ten zapach

Przekwitły sasanki ale nadal czarowały swymi rozwichrzonymi czuprynkami

Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 00:06, 07 lut 2020

Do góry
Bukszpany pokryły się soczyście zieloną pianką czy jak kto woli jasnozielonym wiosennym futerkiem

Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 00:04, 07 lut 2020

Do góry
Czerwiec

Wraz z czerwcem po zimnym i deszczowym maju przyszły wręcz afrykańskie upały. Lejący się żar z nieba (temperatura w cieniu sięgała +32 stopni) pozwalała jedynie wieczorem wyjść do ogrodu, ale tam znów co odetchnęło od deszczu i zaczęło kwitnąć mdlało pod wpływem upału. O pladze komarów i mszyc wolałabym zapomnieć

Z tego deszczowego maja hosty miały uciechę, bo urosły jak szalone. Co ciekawe w ogrodzie była plaga ślimaków a funkie prawie że nienaruszone

Najbardziej oblegane były przez ślimary liście czosnków, co mnie dziwiło mocno - byłam przekonana, że czosnkowy zapach podziała odstraszająco
Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 23:59, 06 lut 2020

Do góry
Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 23:58, 06 lut 2020

Do góry
I oczywiście... tulipany

Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 23:56, 06 lut 2020

Do góry
Ubiorek i niezapominajki mają teraz swoje 5 minut Te ostatnie pomimo plewienia wciąż gdzieś się nieoczekiwanie pojawiają
i przybywa niebieskości w ogrodzie - zaczynają brunnery, czyli tzw. kaukaskie niezapominajki

Czosnki niektóre porosły tak ogromne z tak mięsistymi liśćmi,
Konwalie lada chwila zakwitną w tych wszystkich zakątkach gdzie się bezkarnie rozeszły po ogrodzie

Magnolia Susan zakwitła... 3 kwiatkami. Muszę ją przesadzić (chyba ma zbyt suche miejsce) albo przynajmniej przyciąć. Może to ją zmobilizuje do lepszego kwitnienia

Piwonie pięknie zapaczkowane
Kalina cała w pomponikach - szkoda że tak kochają ją mszyce
I słodki zapach mahonii...
Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 23:51, 06 lut 2020

Do góry
Maj

Maj to miesiąc na rozkoszowanie się zapachami, soczystością zieleni i barwami głównie tulipanów Niestety rozpoczął się zimnem i ulewnymi deszczami i tak było z małymi przerwami aż do czerwca
Kwiaty hiacyntów i tulipanów namoknięte jak gąbki w większości leżały na rabatach, oblepione ziemią

W ciągu kilku dni nastąpiła ogromna inwazja mszyc. Dosłownie były na wszystkim – nawet na rozchodnikach. No i oczywiście tabuny wręcz ślimaków zwłaszcza tych bezdomnych
Chłód i deszcz nie przeszkadzał chwastom – rosły jak szalone
Tegoroczny maj był taki mało majowy

Ale pomimo tych plag ogród zachwycał
Czy takie świeżutkie hosty mogą nie zachwycać?

Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 23:44, 06 lut 2020

Do góry
Niestety z braku czasu dopiero po świętach obcięłam bukietówki. Niektóre miały już spore liście. Jak się później okazało zdecydowanie długo zbierały się do kwitnienia a i samo kwitnienie nie było tak obfite w porównaniu z rokiem poprzednim.
Zatem ku pamięci - tniemy jak kwitną forsycje!
A i ku pamięci i do obserwacji - bukszpany kupione na wyprzedaży za grosze (-70%)
Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 23:34, 06 lut 2020

Do góry
Pod koniec kwietnia zakwitła również część tulipanów

W pierwszej kolejności zakwitły te posadzone w doniczkach

Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 23:30, 06 lut 2020

Do góry
Na czas Świąt Wielkanocnych donice przed wejściem wzbogaciły się o na szybko sklecone dekoracje
Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 23:29, 06 lut 2020

Do góry
Wyjątkowo wcześnie rozkwitły sasanki – w tym roku totalnie skradły moje serce

Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 23:26, 06 lut 2020

Do góry
Zakwitły również fiołki i pierwiosnki

oraz drobniutkie, ale niezwykle urokliwe żonkile Tete-a-Tete

Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 23:02, 06 lut 2020

Do góry
Wciąż kwitły ciemierniki niemal codziennie zwiększając ilość rozwiniętych kwiatów. Przyznam, że to kolejna roślinka, którą mogę nazwać moim odkryciem roku. Postanowiłam sobie, że muszę wygospodarować dodatkowe miejsce dla tych pięknych roślin wzbogacając ich kolekcję o ciemierniki orientalne

Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 23:00, 06 lut 2020

Do góry
Z każdym dniem z "szyszek" rozwijały się cudnie pachnące kwiaty

Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 22:48, 06 lut 2020

Do góry
Do słoneczka wychylały się kolejne roślinki

Z początkiem kwietnia zniknęły krokusy ustępując miejsca m. in. hiacyntom. Lubię widok tych „szyszek” wyłaniających się z ziemi

Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 22:43, 06 lut 2020

Do góry
Kwiecień

Nagłe wysokie, wręcz letnie temperatury pod koniec marca i początkiem kwietnia spowodowały, że krokusy bardzo szybko przekwitały. Jedynie w miejscach ocienionych miały szansę gwiazdorzyć nieco dłużej.

Bardzo ciepłe i suche pierwsze dni kwietnia skłoniły mnie do wykonania wertykulacji. Z niewielkiego skrawka trawnika uzbierało się kilka worków mchu i suchych odpadów. Niestety trawnik długo zbierał się po tym zabiegu a utrzymująca się susza i wysokie temperatury nie służyły umęczonemu trawnikowi

Odpady z wertykulacji wysypałam na osobną pryzmę przesypując suchymi liśćmi i nie do końca dojrzałym kompostem. Już pod koniec lata uzyskałam mięciutką ziemię do ogrodu.

Po zimie kiepsko wyglądały żurawki.

Początkiem kwietnia kiełkowały już hakonki
Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 22:37, 06 lut 2020

Do góry

Nadal kwitły ciemierniki. A pąków jeszcze sporo schowanych przy samej ziemi.
Parząc na kwiat wydaje się, że jest tak delikatny, że nawet najmniejszy przymrozek zniszczy go. A tu się okazuje, że dają radę

Zaczęły ychlać się kosmate pąki sasanek
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies