Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród Naturalistyczny z duszą prerii. 10:49, 03 lis 2019

Do góry
W pracy teraz gorący okres.
Sobota jedyny dzień kiedy moge coś pogrzebać jeszcze , póki na dobre mróz nie ściśnie.

Nakupiłam. Czosnków karatawskich , tulipanów botanicznych , i jeszcze jakiejś ładnej białej odmiany
Co by sieczki nie zrobić
Narazie wsadziłam na przetrwalnik

Wszystko w sumie na przetrwalniku jest , to takie moje małe pole doświadczalne.
Pierwszy rok testów na roślinach za mną, w sumie mam juz zarys przyszłych rabat.

Kupiłam okazyjnie trochę kostki i płyty na ścieżkę , facet oddawał za przysłowiową 1zł

Jeszcze mam na oku palisady splitowane za pół ceny na wiosnę z kopyta ruszę.
Podbudowa jest wszędzie

Tak wygląda moja tymczasowa rabatka.
Na wiosnę palisady trzeba porobić, dom jest w lekkim zagębieniu.
Widok na sąsiadów budynki tez niezbyt ciekawy .

Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :) 10:36, 03 lis 2019

Do góry
Hej , hej , ostatnio też cierpię na brak czasu ... ale jak mogę to nadrabiam.

Co do paneli , to podpowiadam ,że przez net można 10% urwać za wpis do newslettera.
Na miejscu pan nam zaoferował 3 % ekstra , a tam bez łaski 10% i odebrałam osobiście

I zawsze to wrażenie cieplejszej podłogi.
Mam płytki w kuchni imitujące beton ale salon już jak drewno,
Całość byłaby zbyt „surowa” ale to moje odczucie.

Wzgórze chaosu 10:33, 03 lis 2019

Do góry
Teraz foty brzydkie, bez kadrowania
Na nowej brzozowej mam jeden problem. Iglaki, które były tam wcześniej wrosły w żywopłot ze szmaragdów. Wycięłam wszystkie suche gałęzie do zera, ale zaczątki nowych nie pojawiły się wcale. Pewnie potrzeba kilku lat, aby coś w tych szmaragdach wykiełkowało.

Mogę przewiązać trochę gałęzi z tyłu do przodu i stworzyć zieloną atrapę, ale nie będzie to bujna zieleń a raczej lekka przesłona pustych pni.

Na wiosnę muszę wykopać ten wysoki goły pień z czupryną na czubku (za środkową brzozą) - pozostałość po przemarzniętym cyprysie Ivonne.

Brzozy posadziłam daleko od żywopłotu, ale na pewno kiedyś stworzą dużą koronę i żywopłot w tym miejscu i tak nie będzie rósł spektakularnie.

Koty weszły w kadr Rudy ma wszystko w nosie, Max myśli razem ze mną

Może postawić tam coś w stylu muru z lustrem z projektów Danusi?
Nabazgroliłam na szybko coś takiego

Stara cegła lub zwykły jasny tynk. Nie mój kamień, wiem - pasuje do ściany w altanie i murków, ale mam go już po dziurki w nosie
Na mur puszczona hortensja pnąca lub kokornak. Lustro w starej ramie. I kawałek murku przy krześle, aby kubek postawić, donicę, albo jakiś inny drobiazg.

Wypatrzyłam fajną ławkę, dlatego ta z przodu powędruje pod drewutnię. Nowa będzie miała kolor altany. do kompletu jest też krzesło, które dałabym pod klona.
Trzy kulki z tawuł idą z wiosną gdzie indziej. Są za ciężkie do tej lekkiej rabaty. A mur to niby lekki jest
Pomocy

Miłkowo - sezon 2016-2022 10:07, 03 lis 2019

Do góry
KasiaBawaria napisał(a)

Slodkie. To rodzenstwo?

Ależ nie...
Misia, ta mniejsza, w lutym 5 lat skończy, wzięliśmy ją jako 6-tygodniowe szczenię ze schroniska, dała popalić.
Leoś, w lutym 3 lata skończy, szczeniak od kolegi, istna maskotka, ale nadmiernie czysty, co wiąże się z problemami...dla mnie, ogrodowymi, ale już to zaakceptowałam.

A to moja ostatni rottka, Dżaga, wesoła, wspaniała, kleptomanka- ogrodniczka.
Z tym misiem cały czas urzędowała.
Obie zachorowałyśmy, jej się nie dało uratować, ja nadal jestem.

a to Sonia, mieszanka wilczarza, wielkość rottki.
Wzięta ze schroniska, jako 9 tygodniowe szczenię, dzikie, była zaklasyfikowana do uśpienia. Z nami już długo, idzie jej 13 rok życia, jest niesamowitym psiakiem.
Tu, młódka

a tu aktualne foto z września
5 lat i taka zmiana

a ja znowu papryczki robię, dziś taka wersja
w planie jeszcze wątróbka na miodzie i królik w czosnku i sosie śmietanowym

pogoda cudna, pora ruszyć tyłek i zabrać się za cebulowe
dziś wersja z kapeluszem

Dwa ogrody 09:48, 03 lis 2019

Do góry
paniprzyroda napisał(a)

Piękne słoneczne ciepłe jeszcze kolory jesieni
Wzgórze chaosu 09:44, 03 lis 2019

Do góry
Po zrobieniu kącika na ławeczkę rabata miała być "namacalna" tylko z przodu.
Gdy posadziłam brzozy w zygzak powstała naturalna ścieżka od perukowca do klona czyli od altany do drogi - wąwozu w kierunku przodu domu.
I zamierzam tę 'namacalność" rabaty wykorzystać Uwielbiam wchodzić w nasadzenia a nie tylko patrzeć na nie z zewnątrz. A miejscówka przy klonie jest rewelacyjna jako kolejna oś widokowa. I kącik do "zadumania", nieco ukryty, ale z fajnymi widokami.

Od drogi "wąwozu" na początku rabaty brzozowej rośnie rododendron, potem cyprysik Filifera nana i czerwony klon palmowy.

Latem zamieniłam trawiastą ścieżkę na żwirową. Wiosną dosadzę "coś" (jakieś pomysły?) aby zniknęła granica między roślinami a nawierzchnią.
Nie wiem jak zrobić wejście w rabatę? A może nie kombinować tylko zostawić granicę żwiru i trawy tak jak.

Po lewej stronie zrobiłam malutki kącik aby zasłonić nieco kamienny murek. Zaczyna się on równo z końcem żwirowej ścieżki. Nasadzenia na tej małej rabacie będą problematyczne, ale o tym w innym wpisie. Na razie jest tam jeden miskant i już nadaje lekkości

Wzgórze chaosu 09:43, 03 lis 2019

Do góry
Gosialuk jestem zadowolona, jak fajnie wyszło.

inka74 trafiłaś w sedno, też mam takie odczucia, że taki malowniczy zakątek wyszedł, do posiedzenia i zadumania Itea pewnie zwyczajna, żadnej innej karteczki poza tą nazwą nie było. Zobaczymy jak będzie rosła, jesienne przebarwienie jest obłędne. I długo trzyma liście.

Margerytka40 ale fajnie, że Itea u ciebie rośnie. Wszelkie informacje bardzo pomocne, zapowiada się super. Planuję mocne cięcie po przekwitnięciu, jak myślisz to dobry pomysł?

mrokasia witaj w klubie siostro symetrio Dobrze, że na forum troszkę niesymetycznych też jest, pomogą nieco ten porządeczek rozwalić Do pięknie to jeszcze daleka droga, ale mnie samą zdjęcia z lata mocno zdziwiły, nooo faktycznie fajnie się robi

Ania -Spełnione marzenie 08:47, 03 lis 2019

Do góry
I jeszcze koniec

Ania -Spełnione marzenie 08:38, 03 lis 2019

Do góry
Zdjęcie z przodu

Przed wejściem na rabatka będzie stał budynek gospodarczy

Na tej wylewać betonowej
A obok wiata na samochod

Ania -Spełnione marzenie 08:35, 03 lis 2019

Do góry
Widok z lewej strony

To jest zdjęcie z tej strony

Ania -Spełnione marzenie 08:31, 03 lis 2019

Do góry
Drogie Asia i nie tylko

Oto brakujące zdjecia z środka zakątka

Opis zdjęcia
Jak stoję przodem z tyłu domu
Widok z prawej strony

Ania -Spełnione marzenie 08:30, 03 lis 2019

Do góry
Ania111 napisał(a)
Wejście do Białego Zakątka z bliska .

Na końcu betonowego płotu wejście na warzywniaku

Aniu to jest miejsce na biały zakątek tak? Co to jest w prawym dolnym rogu? Ten beton? Ta sosna która rośnie dalej ma zostać? Jaka jest szerokość tego pasa pomiędzy białym zakątkiem a garażem? Nie chcesz zasłonić betonowego płotu? Wiele pytań. Trzeba pomyśleć całościowo bo na razie całość poszatkowana na kawałeczki a nawet jeśli ma być tak, że chcesz podzielić działkę na odrębne pokoje co wydaje się tu najwłaściwsze to jednak te podziały trzeba jakoś zaznaczyć, oddzielić. Pomyśleć trzeba w pierwszej kolejności o szkielecie,nie wiem może jakieś żywopłoty niższe i wyższe
Tam, gdzie jeże mówią dobranoc. 01:08, 03 lis 2019

Do góry

Początek formowania niwaki z 40-sto letniego jałowca chińskiego.
Dwa ogrody 00:27, 03 lis 2019

Do góry

To tu- to tam- łopatkę mam ! 00:26, 03 lis 2019

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Dobrze się dogaduje z kotem.

Haniu, on wyglada zupelnie jak nasza do niedawna ona! Nie schroniskowa, przyblakala sie kiedys, i zostala, bo sie jej spodobalo. Tesknie teraz,od paru lat, tyle moge
Jak maja podobne charaktery, a nie tylko wyglad, to na kanapie niewiele posiedzisz

Kotka Jozefina? Ja mam wymarzone imiona dla wymarzonych kur: Jozefina, z francuska koniecznie, i Sophia, najlepiej Loren, czyli Ziuta z Zoska

Mrozonki wygladaja pieknie, tak na marginesie.

Dwa ogrody 00:20, 03 lis 2019

Do góry

Dwa ogrody 00:18, 03 lis 2019

Do góry

Dwa ogrody 00:14, 03 lis 2019

Do góry
Przymrozki były i u mnie

Ania -Spełnione marzenie 23:33, 02 lis 2019

Do góry
Asiu , nic nie ma

Do tego rogu jest jakieś 17 m od garażu

Wolne pole

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies