Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Podmiejski ogródek 14:38, 03 lut 2020

Do góry
Dziewczyny, jestem coraz bardziej napalona na zrobienie tej rabatki.
zacznę pewnie po feriach, więc to ostatnia szansa na wybicie mi tego pomysłu z głowy
Kosimkowo - Ogród po totalnej rekonstrukcji 14:29, 03 lut 2020

Do góry
Kosimkowo - Ogród po totalnej rekonstrukcji 14:28, 03 lut 2020

Do góry
U mnie tylko takie małe zwiastuny na razie... dziś tak ładnie się zrobiło, słońce świeci, na nowo chce się żyć...
Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :) 14:02, 03 lut 2020

Do góry
popcorn napisał(a)
Wybrać rzeczy nie sztuka, zwłaszcza że większość mi się nie podoba. Wobec czego wybór ułatwiony

Madzia kuchnia będzie git. Tak myślę. Wg wskazówek Iwony za które jestem niezmiernie wdzięczna

Chłopaki malują kompresorem cały weekend, jutro mam nadzieję że skończą. Przychodzi elektryk montować gniazdka i lampy, zawiozłam dziś cały samochód.

Posprzątałam trochę, góra śmieci jest niesamowita... Młoda wkładała do wiaderka kawałki płytek, które wraz z potłuczonymi dachówkami będą pod tarasem

Na poniedziałek rano zamówiona koparka i pierwsza wywrotka z tłuczniem...

Fotka z Młodą to jakbym moich chłopaków parę lat wstecz widziała przy segregacji cegły w trakcie remontu warsztatuPomoc rośnie
Projekt Ogród - małe, wielkie marzenie :) 13:48, 03 lut 2020

Do góry
Witajcie! Po wielu miesiącach (nawet latach...) podczytywania z ukrycia nadszedł czas na mój własny wątek. Dopiero teraz, ponieważ lada chwila ruszamy z budową wymarzonego domu. W zeszłym roku zrobiliśmy ogrodzenie oraz wyrównaliśmy tył działki który nie powinien ucierpieć podczas budowy, tak aby zacząć tworzyć ramę ogrodu. Na jesień wsadziłam pierwsze drzewa

Coś o mnie:
Zacięcie ogrodnicze mam od dzieciństwa, dobre 15 lat bawię się w nasionka, rozsady, rozmnażanie itp. w ogrodzie mamy. W zeszłym roku zrobiłam matecznik z trawami i bylinami pod kątem tego ogrodu.

Działka:
1090 m2, południowa wielkopolska, ok 40 cm hummusu i glina. Tył działki przeoraliśmy, nawieźliśmy ok 13 cm na oko lekkiej ziemi, znów przeoraliśmy. W dołki pod drzewa mieszaliśmy z ziemią z worków/piaskiem.

Co mi się podoba:
Ogród nowoczesny - ale bez przesady Bez dużych ilości kamienia. Rabaty z trawami, bylinami - koniecznie muszą być. Gabiony też są super. Lubię duże drzewa - dodają uroku i intymności. Kolorystyka biały/ lila/niebieski. Może gdzieś z tyłu poszaleję z innymi kolorami.

Cel na 2020:
1) osłonięcie płotu betonowego - prawdopodobnie ze względów praktycznych będą to tuje Smaragd.

2) poza tujami stworzenie ramy ogrodu która będzie spójna z wizją całego ogrodu. Wysokie iglaki + drzewa liściaste. Wychodząc na taras chcemy czuć się komfortowo, wierzę że taki komfort dadzą nam drzewa dookoła

3) sad i jagodnik - wsadzenie drzew owocowych i krzewów.

Na tę chwilę, bardzo proszę o opinię dotyczącą układu drzew już wsadzonych (na zielono na projekcie). Wsadziłam je pół roku temu, aby już sobie mogły rosnąć. Nie wykluczam przesadzenia, ale wolałabym to zrobić tej jesieni niż za kolejny rok. Miałam wizję buk/ambrowiec/tulipanowiec jak na projekcie, ale im dłużej o tym myślę tym mniej to widzę... Generalnie podoba mi się wizja że po bokach są tuje, a pod koniec ogrodu przechodzą w "wyższe" i szersze iglaki. Podoba mi się, że są to różne iglaki, mimo że znam zasadę jak najmniejszej różnorodności gatunków. Największa zagwozdka jest właśnie z bukiem/ambrowcem/tulipanowcem... Długo myślalam żeby zostawić tylko jedno jako soliter, ale nie mogłam się zdecydować i kupiłam wszystkie Jednak nie jestem pewna jak to będzie wyglądać w takim układzie, czy da się miejsce pod nimi sensownie zagospodarować. Może ambrowca przesunąć bardziej w stronę tarasu, aby osłaniał od południa/zachodu? Wg szkółki powinien urosnąć do ok. 10 m. Buk rośnie ogromny, ale raczej po długim czasie i dobrze znosi cięcie. Tulipanowiec "powinien" mieć ok 12 m wys i 5 szer.
A może to zupełnie za duże drzewa jak na taką działkę?
Co myślicie o aktualnym układzie (pytam głównie o te 3 "duże" drzewa), będę wdzięczna za wszystkie sugestie. Na zielono zaznaczyłam to co już jest wsadzone. Załączam również opcje innego ustawienia ambrowca i tulipanowca.

Moja działeczka, moje marzenie, moje pierwsze na niej kroki 12:20, 03 lut 2020

Do góry
A ja nie mam nic przeciwko wiośnie może juz zajrzeć do dębowego lasu

Przedziwny Ogród 12:10, 03 lut 2020

Do góry
BasiaLT napisał(a)
Super zakupy, jaki masz na nie pomysł? gdzie wsadzisz?

Planuję wsadzić je do donic, bardziej korytek, przez siebie zrobionych. Mam 2 małe kasterki. Wykorzystuję je tylko przy przesadzaniu kwiatów, mieszam w nich ziemię. Są lekko rozszerzane ku górze. Myślę, że takie donice będą miały ładny kształt. Jakaś ozdóbka też będzie

Pozdrawiam

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 11:24, 03 lut 2020

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
A oczarami Was w tym sezonie pomęczę bo dopiero zaczynają i pierwszy raz u mnie

To chyba pomęczysz nas teraz i potem dopiero jesienią, jak się zaczną przebarwiać? .
Ogród w remoncie 10:16, 03 lut 2020

Do góry
Margerytka40 napisał(a)

A to jakiś skalniaczek był?

Ta paproć to jakiś paprotnik - nie wiem.
Ogród w remoncie 09:56, 03 lut 2020

Do góry
Ogród w remoncie 09:50, 03 lut 2020

Do góry
Połowa działki - czyli mam powoli dość część II 09:41, 03 lut 2020

Do góry
zawitka napisał(a)

To niska ostróżka siedzi drugi rok zobaczymy co pokaże w tym roku.

Ale jakie piekne kwiaty
Ogród w remoncie 09:41, 03 lut 2020

Do góry
Nie zrobiłam podsumowania ubiegłego sezonu więc pokażę teraz tylko kilka fotek co to się działo, a działo się

Duże pole do popisu 09:18, 03 lut 2020

Do góry
Dla Dorki, rabata w wersji jesiennej (nieskończona jeszcze):

Pomoc emerytce przy metamorfozie 09:02, 03 lut 2020

Do góry
Czepiam się, ale nie podłużnie zdjęcie, tylko tak żeby wypełniało całe zdjęcie, robisz wszystko na opak

Rysunek ułożyłaś wszerz, a zdjęcie zrobiłaś wzdłuż... no nie mogę(((

tak musi być

Połowa działki - czyli mam powoli dość część II 08:53, 03 lut 2020

Do góry

To niska ostróżka siedzi drugi rok zobaczymy co pokaże w tym roku.
Pomoc emerytce przy metamorfozie 08:26, 03 lut 2020

Do góry
plan nasadzeń
Choroby i szkodniki bukszpanów, bukszpan - Buxus 08:13, 03 lut 2020

Do góry
Agnmar napisał(a)

Witam jestem tu nowy i pytam się o poradę. Może ktoś podpowie co się dzieje z bukszpanem i jak go ratować. Pozdrawiam

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies