Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród z uśmiechem 18:09, 28 paź 2019

Do góry
jolanka napisał(a)
Zdjęcia ogrodu już trochę nieaktualne. Dwa tygodnie temu jeszcze wszystko cieszyło oczy, teraz już nie ma większości liści.

Nie ważne , czy aktualne czy nie.
Wazne,że oddają charakter i piękno twojego ogrodu Jolu.
hortensje piękne.ale i te trawy na 3 zdjeciu, prześliczne.Co to za odmiana ??
Mój ogrodowy pamiętnik 18:08, 28 paź 2019

Do góry
Brąz też kolor .
Jeszcze trochę i trzeba by zacząć powoli wycinać poschnięte byliny. Nie zostawiam ich jak w zeszłym roku. Wolę opcję jesienną.

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 17:42, 28 paź 2019

Do góry
Większość kwiatów wygląda tak

Brązowe wszystkie po przymrozkach

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 17:39, 28 paź 2019

Do góry
anabuko1 napisał(a)

Jak dla mnie bardzo spójna .Wszystko dograne i pięknie się prezentuje

Aniu za miły komentarz dziękuję

Aleja brzoozwa

Na koniec jesieni obsadziłam donicę bratkami

Ogród z wilkiem zamkn. 17:35, 28 paź 2019

Do góry
Magdo powiedz mi proszę co to za świerki na tej rabacie (te trzy wygibaski). Inversa?
[
W kamiennym kręgu od początku 17:14, 28 paź 2019

Do góry
W kamiennym kręgu od początku 17:12, 28 paź 2019

Do góry
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 17:12, 28 paź 2019

Do góry

Ona czuje się tam jak w domu, kocha las całą sobą

W kamiennym kręgu od początku 17:11, 28 paź 2019

Do góry
W kamiennym kręgu od początku 17:10, 28 paź 2019

Do góry
Za oknem temperatura coraz niższa, wiatr hula, liści pełno na trawniku. Zrobiłam wieczorem kilka zdjęć kwiatom, bo nie wiadomo, czy doczekają jutra.

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 17:07, 28 paź 2019

Do góry
Dzisiejszy wypad z piesą do lasku(bo lasem ciężko nazwać)

Ogrodowe kreacje 16:52, 28 paź 2019

Do góry
Dzisiaj już zimno, ponuro - dobrze, że na zdjęciach słoneczko zostało

Ania -Spełnione marzenie 16:50, 28 paź 2019

Do góry
Ania111 napisał(a)

Koleżanka kupiła mi Świecznice.
Jest cudowna .
Zastanawiam się czy nie wsadzić jej w donice
Tylko żeby mi nie zmarła .
Wiosną bym dosadziła jakieś roślinki i kpmpozycja była by fajna .

Świecznice mają korzeń palowy sięgający metra wgłąb ziemi. Te rośliny powinno się sadzić od razu w docelowe miejsce w świetlistym cieniu.
Moja działka na Dębowym Lesie 16:34, 28 paź 2019

Do góry
anabuko1 napisał(a)

Wiedziałam, gdzie zajrzeć za chryzantemami. Opiszesz ją dokładnie?

Za drzwiami do ogrodu... 15:50, 28 paź 2019

Do góry
Dorotko, tu masz o cemencie ,który ja kupowałam w sklepie stacjonarnym budowlanym. Nie doczytałam sie na opakowaniu ,że on portlandzki,dopiero jak wpisałam w gogle ,to sie dowiedziałam ,że mam właśnie taki.Nie wiem dlaczego polecają do hypertufy akurat portlancki,może wytrzymalszy na niskie temperatury,a może ze względu na wszystkie jego właściwości,wymienione w powyższym linku.

Z hypertufy robiłam jeszcze taką donicę. Dołem jest ciemniejsza bo grubsza warstwa i jeszcze schnie. Robiłam ją w plastikowej donicy ( smarowałam gliceryną te formę) Była robiona w tym samym czasie co koryto,tylko dopiero skleiłam jej obie części ze sobą
Zakręcony ogród 15:06, 28 paź 2019

Do góry
makadamia napisał(a)
Podobają mi się te trzy trzmieliny.
Sama co prawda miałam inny pomysł, ale ten też jest fajny.

Kształt rabaty dużo lepszy w tej wersji, choć kółko ciut nierówne.
Bardziej tak:

chodzi o to, żeby kąty przy domu (zaznaczyłam na czerwono) były jak najbliższe kątowi prostemu - łatwiej będzie obsadzić.

Nie masz tego planu, co Ci zrobiłam? bo chyba robiłam go na innym komputerze, bo nie mogę go znaleźć. Tam chyba rabata miała zachodzić aż na tył domu ale upierać się nie będę.

Ty jak zwykle z grubej rury Zaraz tym kółkiem do podestu dojedziesz
Nie no aż tak to nie wytnę. Ale prosto będzie nie martw się

Plany mam a jakże tylko pamiętaj,że pierwotnie miała być ścieżka, której jakby nie ma

Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 14:53, 28 paź 2019

Do góry
Anitka napisał(a)
Ewo czy to na pewno jest osutka. Opadanie igieł u sosen jest zjawiskiem normalnym - jednak dotyczy to starszych igieł i dzieje się najczęściej jesienią. Jeśli to osutka to żółkną i opadają zeszłoroczne lub tegoroczne igły. Zaobserwuj wiosną, bo opad zeszłorocznych igieł wiosną wskazuje na infekcję osutką. Widać też czarne kropeczki - zarodniki grzybów na suchych igłach. A na zielonych na początku widać poprzeczne żółto-brązowe plamy. Jeśli nie uda ci się zrobić teraz jesienią oprysków to zacznij wiosną w kwietniu a teraz wyzbieraj igły, by zarodniki się nie rozprzestrzeniały. Można dmuchawy do liści użyć.

A rodki nie lubią mieć zasypywanej szyjki korzeniowej. Za dużo suchych igieł nie jest dla nich dobre. Ja też tak na początku myślałam, że mają naturalną ściółkę, bo mam pod dwoma sosnami po 2 rodki powsadzane.

Osutkę miałam na jednej sośnie szczepionej na pniu i po 1 sezonie walki udało mi się opanować. Ważne terminy i systematyczność. Dobry jest tez Falcon, ale teraz niestety jest sprzedawany tylko w litrowych opakowaniach. Dawnej można było kupić w małych.

Anitko, zobacz, zrobiłam foto, zeszłoroczne igły z jednej małej sosny Lisi Ogon:

Na innej sośnie końcówki zielonych igieł maja poprzeczne brązowe kreseczki. Muszę jeszcze przyjrzeć się igłom tej największej sosny. Zrobię fotki i wkleję.

Czyli mogę jeszcze teraz zrobić oprysk? Temperatura u nas w dzień to ok. 10 stopni ale jutro w nocy ma być -1.

Dzięki wielkie za pomoc
Zakręcony ogród 14:53, 28 paź 2019

Do góry
Podobają mi się te trzy trzmieliny.
Sama co prawda miałam inny pomysł, ale ten też jest fajny.

Kształt rabaty dużo lepszy w tej wersji, choć kółko ciut nierówne.
Bardziej tak:

chodzi o to, żeby kąty przy domu (zaznaczyłam na czerwono) były jak najbliższe kątowi prostemu - łatwiej będzie obsadzić.

Nie masz tego planu, co Ci zrobiłam? bo chyba robiłam go na innym komputerze, bo nie mogę go znaleźć. Tam chyba rabata miała zachodzić aż na tył domu ale upierać się nie będę.
Zakręcony ogród 14:24, 28 paź 2019

Do góry
a tak ?
Już w trakcie rysowania wpadłam na to,że te cisy po dwóch stronach to bez sensu w tym miejscu Z tyłu jest opaska z kamieni więc będzie od czapy Ale ogólnie oceńcie sam zamysł z 3 trzmielinami.

Pod Biało-Niebieską Chmurką moj Bawarski ogrod na wsi 14:18, 28 paź 2019

Do góry
Basilikum napisał(a)
Dzien Dobry

Magiczne zdjęcie , cudne
A roślinka której nazwy nie znasz to chaber ogrodowy. Ja mam niebieskie
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies