Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Połowa działki - czyli mam powoli dość część II 16:50, 31 sty 2020

Do góry
zawitka napisał(a)

Tak pomyłka --znalazłam nazwę u kogoś i nie sprawdziłam Już wiem to japońska trawa szczecinowa lub inaczej chiński ogon

Jak dla mnie to Włośnica ber (Setaria italica).
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 16:49, 31 sty 2020

Do góry
Aniaod, ławeczkę umieściłabym na placyku. Przedogródek wygląda wtedy o wiele bardziej elegancko. Poza tym miałabyś wtedy ładne przejście do niej i rabatę mogłabyś wtedy pociągnąć półkoliście, tak jak narysowałaś.

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 16:31, 31 sty 2020

Do góry
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 16:30, 31 sty 2020

Do góry
Ando, tutaj szerszy plan
Ogród przy Jagodowej 16:15, 31 sty 2020

Do góry
Witaj Karbal Piękna działka i dom. Gratuluję

Zastanawia mnie, jaką masz ziemię? Przypuszczam, że piaszczystą? Mierzyłaś już pH? To ważne dla przyszłych nasadzeń, zwłaszcza, jeśli planujesz byliny nie lubiące kwaśnej ziemi. Zamierzasz nawieźć ziemi przed założeniem ogrodu?

Również uważam, że ogród wyglądający bardziej naturalnie lepiej wpasowałby się w scenerię lasu naokoło. Myślę również, że utrzymanie trawnika na takiej ziemi, będzie bardzo trudne. Musiałabyś lać bardzo dużo wody, żeby utrzymać go w dobrym stanie. Rabaty łatwiej utrzymać w dobrym stanie niż trawnik. Warto byłoby je powiększyć

Wg mnie linie rabat mogłyby być również proste. Tą nienaturalność mogą zmiękczyć nasadzenia. Jednak owalne również mogłyby się ładnie wpisać w otoczenie.

Zrobiłam taki przykład na szybko. Główną ścieżkę ukryłam trochę w nasadzeniach.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 15:54, 31 sty 2020

Do góry
Zana napisał(a)
No, cieszę się, że już stanęłaś na nogi
Ależ cięcia Cię czeka

Lubię cięcie. Jest okazja do pobytu na świeżym powietrzu i można to robić niespiesznie.

W zeszłym roku powiększyłam swoją kolekcje ciemierników. Nastawiłam się na te najzwyklejsze. Te najstarsze tworzą już ładne kępy. Mam nadzieję, że te najmłodsze pójdą w ich ślady.Dokarmiam je skorupkami jajek i raz w roku podlewam resztkami roztworu do bielenia drzewek.

Naprzeciw tarasu

na garażowej

i te najmłodsze- pod hortensjami przy budynku

Jeśli wysokie temperatury sie utrzymają, to w przyszłym tygodniu powinny zakwitnąć przebiśniegi.

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 15:53, 31 sty 2020

Do góry
Największy problem mam z kształtem tej rabaty. A może taki?
3cisy na pniu, stipa, żurawka czerwona (jaki rodzaj na słońce?) i coś kolorowego do środka? Nie wiem jeszcze co...

Kratka i róża są do usunięcia bo pojawią się okiennice
To tu- to tam- łopatkę mam ! 15:47, 31 sty 2020

Do góry
Błogosławię zimozielone akcenty i rośliny, które dają barwę inną niż słomkowobrązową.
Kiścienie i pierisy o tej porze są wybawieniem.

Od tego miejsca zawsze zaczynam sezon. Już niedługo rozpocznę przycinanie krzewów.

Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :) 15:46, 31 sty 2020

Do góry
Moja kuchnia póki co haha

To tu- to tam- łopatkę mam ! 15:41, 31 sty 2020

Do góry
Mam nadzieję, że choróbska już za mną i te dwa tygodnie pozostaną tylko złym wspomnieniem bez skutków ubocznych. Powoli staję na nogi i mobilizuję siły.
Aura współpracuje. Ostatni dzień stycznia przyniósł słońce. Słupek rtęci podskoczył do 14 stopni. Mam nadzieję, że można zacząć myśleć o końcówce zimy i planować początek sezonu.
Przez 3 ostatnie miesiące niezmiennie towarzyszyły mi te same widoki.
na froncie

z boku

Powoli zaczyna mnie mdlić.

Choroby i szkodniki magnolii - Magnolia 15:05, 31 sty 2020

Do góry
Witam serdecznie. Zwracam się do Państwa z prośbą o poradę, co prawda problem narazie wygląda niewinnie. 2lata temu kupiłam magnolie, wsadziłam ją do lekkiej, kwaśnej gleby. Niestety po jakimś czasie liście zaczynały schnąć od końca, aż ostatecznie wszystkie zostały porażone. Następnie przesadziłam ja do gleby uniwersalnej i w sezonie 2019 przepięknie odrosła. Nadal rośnie bujnie ale będąc w tej samej uniwersalnej glebie, w doniczce, stanowisko osloniete, słoneczne, końce kilku liści znów robią się uschnięte, a 'żyłki' tych liści pod spodem są brązowawe.Co może być przyczyną? Załączam zdjęcia i z góry bardzo dziękuję za pomoc!
Ogród z uśmiechem 14:56, 31 sty 2020

Do góry
jolanka napisał(a)
A mnie jest szkoda lata ...

Letnie fotki cudowne uwielbiam
Ogród przy Jagodowej 14:50, 31 sty 2020

Do góry
Bardzo dziękuję za cenne uwagi!
Faktycznie te brzuszki były nieco ... dziwne
Pociągnęłam ścieżkę zza domu aż do warzywnika i szopki, połączyłam ścieżkę z frontu na tył domu razem z tą główną, która kieruje do altany / wgłębnika (jeszcze nie wiem w jakiej formie zrobimy miejsce do przesiadywania) aż do wyjścia do lasu.
Zastanawiam się tylko czy nie za dużo tych ścieżek

Zaznaczyłam okna na niebiesko, wszystkie oprócz narożnego są balkonowymi, lecz jedynie przez największe okno tarasowe jest wyjście na ogród.

A tutaj zbliżenie:
Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :) 14:19, 31 sty 2020

Do góry
@brydziasia
Mój awatar to Blue Bird - wybrałem ją, bo u mnie niezawodnie co roku kwitnie (poniżej zdjęcie).

@eDorka
No właśnie niemieszańcowe hortensje ogrodowe bardzo dobrze znoszą wiatr od morza, zaryzykowałbym nawet stwierdzenie, że wręcz im pomaga w bujnym wzroście.

@KasiaBawaria
może jednak uda się bez ostrych cięć, bo przy tej pogodzie zapowiada się bardzo dobry sezon.

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 13:47, 31 sty 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
W bukszpanowym o tyle się zmieniło, że mam czwartego pieska, z Pasłęka schronisko Psi Raj

NIK-o się zwie. A NIK w nazwie ma specjalnie

Po kąpieli i obcinaniu dredów

Bidulek

A tutaj się mości na kanapach

Wygląda jak Kwiatek, jest nieco mniejszy i bardziej puchaty

początki zawsze są trudne -najpierw niepewność a potem chop na podusie
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 13:29, 31 sty 2020

Do góry
Werbeny ukorzenione mają się całkiem ok

A tu zaskoczyła mnie Szeflera, nie spodziewałam się kwitnienia
Ogród z uśmiechem 13:21, 31 sty 2020

Do góry
A mnie jest szkoda lata ...

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 13:17, 31 sty 2020

Do góry
Pisałam ostatnio do Pawła, że coś mi szczepki wierzby zaczynają pleśnieć niestety nie ma u nas w rolniczym polecanego preparatu i musiałam zastosować co pod ręką bo na wyjazd do miasta na razie nie mam co liczyć bo babcia.
Zobaczymy czy mi się uda, w ruch poszły woda utleniona i cynamon

Nie wiem czy dobrze to zrobiłam,ale wydaje się, że gorzej nie jest
Połowa działki - czyli mam powoli dość część II 11:57, 31 sty 2020

Do góry
JoannA napisał(a)

To nie jęczmień grzywiasty Halinko.

Tak pomyłka --znalazłam nazwę u kogoś i nie sprawdziłam Już wiem to japońska trawa szczecinowa lub inaczej chiński ogon
Mini ogród Ani D 11:23, 31 sty 2020

Do góry
Jesień, widok z okna, niestety więcej fotek nie mam z tego okresu
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies