Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "lindsay80"

Tu ma być ogród :) 10:04, 15 lip 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)

Kasia, u mnie też nie będzie ich między korą a trawą, w takim układzie musiałabym kupić ze 150 mb - a tanie nie są
Generalnie najwięcej zejdzie mi na przedpłocie, tam mamy ok. 35 mb i ponieważ szybko zarasta to będziemy stosować agrowłókninę, grys granitowy, a od drogi oddzielać borderami.
Będą tam tylko rosły tawuły Golden Princess - minimalistycznie
Coś takiego jak na tym zdjęciu, tylko jeszcze rzadziej, żeby każda była wyeksponowana.

Ja bardzo lubię te tawuły- za kolor i pokrój- tnę je w kule. Tylko jak dla mnie to mogłyby nie kwitnąć kwiaty wcale im nie potrzebne
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 08:34, 15 lip 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)
Jaką korę Ty kupujesz Renia?

Edytko
Zdecydowałam, że kupię najtańszą najzwyklejszą korę ... oczywiście nie jest przekompostowana ... za 60l worek płacę 5zł ... nie jest drobna bo powiem szczerze najbardziej podoba mi się taka średnia frakcja ... jak są grubsze i dłuższe kawałki to je rozdrabniam. Zużyłam na razie około 50 worków ... ale od kiedy jest kora na rabatach jest mi dużo lżej ... pielenia niewiele

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 08:06, 15 lip 2015

Do góry
Jaką korę Ty kupujesz Renia?
Tu ma być ogród :) 00:14, 15 lip 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)

Dokładnie tak jest. Pierwsze rabaty stworzyłam jesienią ubiegłego roku i do tej pory kory nie miałam, więc przekonałam się na własnej skórze jak często trzeba plewić - teraz rabat przybywa, a czasu i sił na pewno by już nie starczyło, żeby wszystkie miejsca doprowadzić do porządku.
Kora będzie moim wybawieniem

Ja już mam na połowie rabat korę
I tam gdzie już jest ... chwastów niewiele
Tu ma być ogród :) 00:10, 15 lip 2015

Do góry
Gabrysia_ napisał(a)
Ja też chyba w tym roku dosypałam już 50 worków kory i drugie tyle by jeszcze weszło
Napisz na priv gdzie i za ile kupiłaś?
Jak przyjdzie to oczywiście pokaż jak wygląda!

Info już poszło na prive.
Po tym co piszesz to trzeba się przyzwyczaić, że z korą to będzie "never ending story"
Tu ma być ogród :) 00:08, 15 lip 2015

Do góry
Madzenka napisał(a)
Tyle sie nakrytykowałysmy kory...ale be niej nigdy bym walki z chwastami nie wygrała... Teraz niemal jej nie mam i chwastow te niewiele. 6 cm będzie całkiem wystarczające .
Ja po 400 worku przestałam liczyc kolejne, ale rozyspywalam stopniowo wraz z zakładaniem rabat, zamwiałam zwykle 100 szt z dostawa i rozładunkiem pod dom

Zatem mimo ze narzekamy, gdy nasadzenie małe kora ratuje nam zycie...

Dokładnie tak jest. Pierwsze rabaty stworzyłam jesienią ubiegłego roku i do tej pory kory nie miałam, więc przekonałam się na własnej skórze jak często trzeba plewić - teraz rabat przybywa, a czasu i sił na pewno by już nie starczyło, żeby wszystkie miejsca doprowadzić do porządku.
Kora będzie moim wybawieniem
"W kolorze blue" 21:18, 14 lip 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)
wow, grabiki cudne! Ale będzie pięknie na oczkowej.
Jakie jeżówki zamówiłaś i gdzie?
Ja czekam na zawilce z neta, ciekawe czy sadzonki będą wielkościowo podobne do tych co były pokazane na zdjęciach.
Potwierdzam, że gracki i ML szybko się rozrastają, moje kupione jakieś 2 miesiące temu już fajnie się rozrosły, też sobie je za jakiś czas podzielę.
Zamówiłam w Albmarze, trawy mi przysłali bdb, jak w opisie, liczę, że tu tez nie bedzie wtopy
"W kolorze blue" 19:13, 14 lip 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)

Potwierdzam, że gracki i ML szybko się rozrastają, moje kupione jakieś 2 miesiące temu już fajnie się rozrosły, też sobie je za jakiś czas podzielę.

Też potwierdzam
Tu ma być ogród :) 17:21, 14 lip 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)

Namiary na miejsce zakupu Artemis wysłałam Ci na prive.

Teraz nie prezentują się tak dobrze, bo mają przerwę w kwitnieniu, ale dziewczyny domagały się fotek jak one wyglądają na rabacie, więc wstawię w tym tygodniu na pewno.

A dziś sobie kupiłam wysyłkowo pierwsze róże na pergolę - 4 Eden Rose, do zakupienia zostało jeszcze 4 Giardiny, ale w szkółkach aktualnie brak.
Ciekawe jakie sadzonki mi tam wstawią do paczki.

Dziękuję
Ogród w cieniu drzew 16:55, 14 lip 2015

Do góry
Przejrzałam szybciutko, dużo masz już roślin i chyba też całkiem sporo o nich wiesz - takie odnoszę wrażenie. Przydałyby się fotki całości, bo na razie trudno mi się zorientować w Twojej przestrzeni
Tu ma być ogród :) 16:30, 14 lip 2015

Do góry
ziele napisał(a)
Cofam się w wątku i co zobaczyłam?! Artemis! Zdradź gdzie i za ile kupiłaś? (na prv jeśli tylko wysyłkowo). Proszę.

Namiary na miejsce zakupu Artemis wysłałam Ci na prive.

Teraz nie prezentują się tak dobrze, bo mają przerwę w kwitnieniu, ale dziewczyny domagały się fotek jak one wyglądają na rabacie, więc wstawię w tym tygodniu na pewno.

A dziś sobie kupiłam wysyłkowo pierwsze róże na pergolę - 4 Eden Rose, do zakupienia zostało jeszcze 4 Giardiny, ale w szkółkach aktualnie brak.
Ciekawe jakie sadzonki mi tam wstawią do paczki.
Tu ma być ogród :) 16:26, 14 lip 2015

Do góry
ziele napisał(a)

Piękny ogród. Zaznaczam.
Może pamiętasz jakiej odmiany kupiłaś przetacznik biały. Mój kupiony wygląda jak chwast, wysokie łodygi, dużo liści i mizerne białe kłoski. Porazka odmianowa. Muszę się go pozbyć i czekają mnie nowe zakupy

Kupowałam ten przetacznik jako nn, na giełdzie kwiatowej, a tam nieczęsto uświadczy się tabliczkę z nazwą rośliny.
Zobaczymy jak się będzie zachowywał, bo na razie to ma po 2-3 kłoski i niewiele mogę o nim powiedzieć.
Mimo wszystko ja bym na Twoim miejscu tego przetacznika się nie pozbywała, schowaj go za jakimiś trawami, czy między innymi roślinami i będzie dobrze.
Tu ma być ogród :) 15:35, 14 lip 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)
Kolorowe zakupy i chyba już jedne ostatnich

Czekoladowe kosmosy, białe odętki i przetaczniki w 3 kolorach

Piękny ogród. Zaznaczam.
Może pamiętasz jakiej odmiany kupiłaś przetacznik biały. Mój kupiony wygląda jak chwast, wysokie łodygi, dużo liści i mizerne białe kłoski. Porazka odmianowa. Muszę się go pozbyć i czekają mnie nowe zakupy
Typografia ogrodu 13:54, 14 lip 2015

Do góry
nawigatorka napisał(a)

A wiesz ze chyba wiem gdzie to miałoby byc. Tak mi się przynajmniej wydaje.
A o ścianie wodnej jeszcze u Ciebie nie słyszałam. Zapowiada się przyszły sezon ciekawie.
Są podobne liściem i kwiatostanem ale nie rozmiarem. Hameln jest dwa razy większa i szersza. Ja LB przesadziłam tej wiosny i nie widać by jej to zaszkodziło. Moze trochę wolniej ruszała ale ona w ogóle troszkę pózniej startuje. Jest tez wrażliwsza na zbyt wczesne przycięcie.

Jezowki super tym bardziej ze juz po kupnie czytałam i oglądałam ze mocno się krzewią. A jak Twoja opinia? Jak chcesz różowe to moze te zwykle- niezawodne szybko rosną i urocze np u Kokoszki. Różowego nie lubię a i tak mi się tam podobają

Te tradycyjne wydaje mi się, że na tą rabatę będą za wysokie i przesłonią kiedyś róże, a tego bym nie chciała.
Dostałam ostatnio dwie sadzonki zwykłej białej, a różową jedną już miałam, tyle, że ślimaki mi ją poobgryzały i opóźniona strasznie w rozwoju przez to jest
Co do Coconut Lime, moja chyba jeszcze nie ujawniła swojej całkowitej urody, ale wiem, że będę szukać nadal Green Jevel i Green Envy.
Typografia ogrodu 13:20, 14 lip 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)

Oj ciężko mi będzie Ci wytłumaczyć, jeszcze chyba nie lokalizujesz u mnie miejsca gdzie planuję ścianę wodną, to jest na środku tej krawędzi działki gdzie rosną serby.
Ta ściana raczej nie powstanie w tym roku, rozplenice chętnie bym kupiła, żeby już rosły, ale może nie jest to najszczęśliwszy pomysł w kontekście przyszłych prac w okolicach tego miejsca, ciekawe jak one znoszą ewentualne przesadzanie...

A czy Little Bunny i Hameln są bo siebie podobne jak są już dorodnymi okazami?

Jak tam jeżówki, jesteś z nich zadowolona?

Widziałam dziś fajne jasnoróżowe pełne, dosyć niskie bo ok 40 cm, oczywiście bez nazwy, ale mogły to być Buterfly Kisses - na razie nie wzięłam, ale myślę czy by ich nie dać na rabacie z Artemis....

A wiesz ze chyba wiem gdzie to miałoby byc. Tak mi się przynajmniej wydaje.
A o ścianie wodnej jeszcze u Ciebie nie słyszałam. Zapowiada się przyszły sezon ciekawie.
Są podobne liściem i kwiatostanem ale nie rozmiarem. Hameln jest dwa razy większa i szersza. Ja LB przesadziłam tej wiosny i nie widać by jej to zaszkodziło. Moze trochę wolniej ruszała ale ona w ogóle troszkę pózniej startuje. Jest tez wrażliwsza na zbyt wczesne przycięcie.

Jezowki super tym bardziej ze juz po kupnie czytałam i oglądałam ze mocno się krzewią. A jak Twoja opinia? Jak chcesz różowe to moze te zwykle- niezawodne szybko rosną i urocze np u Kokoszki. Różowego nie lubię a i tak mi się tam podobają
"W kolorze blue" 13:03, 14 lip 2015

Do góry
wow, grabiki cudne! Ale będzie pięknie na oczkowej.
Jakie jeżówki zamówiłaś i gdzie?
Ja czekam na zawilce z neta, ciekawe czy sadzonki będą wielkościowo podobne do tych co były pokazane na zdjęciach.
Tu ma być ogród :) 12:33, 14 lip 2015

Do góry
leon60 napisał(a)
też przeliczałam worek na metr ale ostatecznie wystarczał na nieco większą powierzchnię

To by było miło, na ewentualne nadwyżki mam chętnych więc, problemu nie będzie
Tu ma być ogród :) 12:31, 14 lip 2015

Do góry
siakowa napisał(a)
o matko worek na metr? jaka grubość ściółki docelowo?

Kasia, ja mam nadzieję, że co najmniej 6 - 7 cm grubości z tego wyjdzie.

Już zaczęłam na brzozowej rozkładać i średnio tak wychodzi.
Niby rozsypanie kory idzie szybko, ale wcześniej plewię, potem daję warstwę gazet i dopiero kora, więc trochę to schodzi.
Tu ma być ogród :) 12:23, 14 lip 2015

Do góry
BusyBee napisał(a)

Fajnie, że bordery będą- wprowadzają ład Jazrobiłam je tylko w kilku miejscach- właśnie tam gdzie kamień trawki nie oddzielałam od kory, bo nigdy nie wiadomo kiedy mi się zachce rabaty powiększać

Kasia, u mnie też nie będzie ich między korą a trawą, w takim układzie musiałabym kupić ze 150 mb - a tanie nie są
Generalnie najwięcej zejdzie mi na przedpłocie, tam mamy ok. 35 mb i ponieważ szybko zarasta to będziemy stosować agrowłókninę, grys granitowy, a od drogi oddzielać borderami.
Będą tam tylko rosły tawuły Golden Princess - minimalistycznie
Coś takiego jak na tym zdjęciu, tylko jeszcze rzadziej, żeby każda była wyeksponowana.

Tu ma być ogród :) 12:19, 14 lip 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)

Tak worków bardzo dużo, liczyłam 80 l worek kory na 1 m2, a że cena przy takiej ilości też lepsza dodatkowo koszt transportu i rozładunek gratis, to postanowiliśmy, że zamawiamy całość za jednym zamachem.
Co do borderów, to przewidziane są tylko do oddzielenia kory od kamienia i kamienia od trawy. Zdecydowałam się na takie o wysokości 58 mm.

Fajnie, że bordery będą- wprowadzają ład Jazrobiłam je tylko w kilku miejscach- właśnie tam gdzie kamień trawki nie oddzielałam od kory, bo nigdy nie wiadomo kiedy mi się zachce rabaty powiększać
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies