I gdzieś Ty to zmieściła??? U mnie aż 8 rodzai traw czyli 5 razy mniej niż u Ciebie, a ogródek jak by nie było jednak trochę większy mam....
Molinia też u mnie marnieje... a pompasowa i bronze form obawiam się, że po mrozach bez śniegu nie odbiją wiosną... więc zostanie aż 5 Dawaj listę ulubionych
Chcę....czyli wybrałaś kolorystykę stonowaną?
na innych rabatach u Ciebie widziałam raczej zdecydowane kolory - czerwony mi się ciągle gdzieś przewijał.
Rabata pomierzona, ale musiałabym ją rozrysować po kratkach. Chcesz?
Na rabacie: bergenia, kulki bukszpanowe kilka sztuk, różnej wielkości. Niewiem, czy jak będzie w plecach trawa, to czy dawać też na pniu ? Z tyłu Molinia Karl Forester, przy tuji rośnie goździk brodaty karminowy połączony z drobną brązową trawką (od Ewy). W donicy hortensje Limelight 3 sztuki. Podsadzone są przez Frosted Curls.
z bylin: werbena i szałwia. Szałwia może być ta niska. Krokusy, przebiśniegi wiosną, potem jeszcze czosnki. 2-3 naparstnice albo łubiny z tyłu. Niska trawka zamiast stipy - nie wiem co, bo stipa kładzie się na bukszpan, a tego nie chcę. Jako dywan może być żurawka, ale nie musi. Koniec
Mirelko, każdy ma swoje momenty, kiedy się czymś zachwyci. To, że mi się coś podoba, nie znaczy od razu, ze będę wszystko zmieniać pod chciejstwa. Nie wszystko zawsze pasuje, czasami brak spójności w tych wszystkich pomysłach.
Czasami przenosi się tylko elementy, czasami kolor, innym razem połączenie faktur, czy kształt.
Po przespanej nocy i całym dniu pracy dochodzę do wniosku, ze w moim ogrodzie zostaną kulki, kostki nie. Za to żywopłociki w formie kresek będą zamykać czasem rabatę.
Na pewno połączę na rabacie kulki bukszpanowe z miskantami ( ? ) i szałwią. Myślę o wprowadzeniu jeszcze tu dwóch niebieskich bylin: ???? (orliki, ostróżka, łubin ... ) i werbeny. Podoba mi się też jarzmianka, ale jej nie mam. Za to siałam sporo zwykłych, różowych jeżówek. Muszę się zastanowić, czy nie przemycić tu kilku. Tych ostatnich tu nie jestem pewna, czy nie będzie za dużo.
I od wczoraj się zastanawiam, czy miskanty, czy może molinia karl foerster dać pod okno? Molinia jest węższa, a miskanty mają takie śliczne pióropusze
A może molinia karl foerster, dorasta do 2 m ale ma piękne delikatne, ażurowe kwiatostany. Dużo zależy od tego na co się zdecydujesz przed tymi trawami
W taki sposób chcę posadzić trzy brzozy na górce, przed nimi murek oporowy z kostki granitowej.
W tych brzozach musi być chyba coś uporządkowanego, prostego?
A może niski żywopłot cisowy w nawiązaniu do pierwszej części ogrodu i w tym pasku cisowym brzozy?
jak jest dośc wilgotne podłoże, to powinny sobie poradzić ipod brzozami. I najlepiej dla molinii jak powietrze jest ciut wilgotniejsze- np na wybrzeżu jest jej dużo dziko.
Olu, tam jest molinia z sesleria, ale raczej sama careulea, gatunek