Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród

magnolia 21:18, 02 lut 2016

ren133 napisał(a)

Magnolio
A ta molinia nie będzie za wysoka w porównaniu z amazon mist i szałwią?
Wątpię czy jeszcze jedno drzewo tam się zmieści?
Naniosłam zmiany żeby była pewność, że wszystko rozumiem

zielone kulki - kule bukszpanowe
jasnozielone 4szt aurea nana
czerwone plamy po prawo - rozchodnik
reszta - molinia tylko jaka odmiana???

PS Nawet nie wiesz jak się cieszę, że mi pomagasz

Ren, po prawej daj mniej tej molinii i rozchodnika- mnieszą plamę w głębi, na brzegu może już pojedź Amazon Mist.
Tujki coś za równo, ja bym dała bardziej 'rzucone'
Buksy- wg mnie tylko na brzegu, obok siebie, bo w molini zanurzone młode za małe, a duże za szerokie.
Jaką molinię?- zwykła molinia careulea, albo odmianę Variegata jeśli paski lubisz. Znalazłam jeszcze odmianę Heidezwerg, ale chyba jest mało dostępna
nawigatorka 21:27, 02 lut 2016

Magnolio a moglabys napisac jak widzialabys porownanie molinii tej zwyklej a edith... czy ta zwykla bedzie miala bardziej rozwiany,nieporzadny wyglad czy mi sie tylko wydaje? Przepraszam Reniu ze u Ciebie z mysla o sobie ale moze i Tobie sie przyda
Asiuniaa 21:39, 02 lut 2016

ren133 napisał(a)

Witaj
Dobrze, że tylko przejrzałaś a nie czytałaś Nawet nie wiesz jak miłe są takie pochwały ... cieszę się, że komuś może podobać się coś, co sama stworzyłam w ogrodzie ... takie słowa dają porządnego kopa do dalszego działania
Ale jak piszesz, że "z łatwością planuję i jestem konsekwentna w działaniu" ... to muszę Ci powiedzieć, że to na pewno tak nie jest ... może ostatecznie tak to wygląda ale uwierz, że tylko tak wygląda ... łatwo nie jest ale jak się bardzo chce i ma wspaniałych ludzi wokół, którzy pomagają to się uda

Jeśli chodzi o szałwię to mam dokładnie tą i z tego źródła: http://sklep.zielonypunkt-zieba.pl/salvia-x-superba-merlau-rose-improved-szalwia.html

Przekażę eMowi, że podoba Ci się wgłębnik (bo to jego robota) będzie mu miło i może chętnie podejmie się kolejnych wyzwań w ogrodzie

Miło mi, że chcesz się inspirować i zapraszam częściej

Dziękuję napewno będę u Ciebie stałym bywalcem. Ciekawa jestem jak wykończysz rabatę z Aurea Nana no i co wymyślisz za zmiany jeszcze. dziękuję za link. Kiedy tzn. w jakim miesiącu kupiłaś tą szałwię pamiętasz? Mam nadzieję, że się nie obrazisz ale już ściągnęłam na plan swojej rabaty to Twoje połączenie szałwi i carexa.
ren133 21:40, 02 lut 2016

magnolia napisał(a)

Ren, po prawej daj mniej tej molinii i rozchodnika- mnieszą plamę w głębi, na brzegu może już pojedź Amazon Mist.
Tujki coś za równo, ja bym dała bardziej 'rzucone'
Buksy- wg mnie tylko na brzegu, obok siebie, bo w molini zanurzone młode za małe, a duże za szerokie.
Jaką molinię?- zwykła molinia careulea, albo odmianę Variegata jeśli paski lubisz. Znalazłam jeszcze odmianę Heidezwerg, ale chyba jest mało dostępna

Aurea nana to chyba ze 3 razy malowałam bo też mi tak "za równo" wychodziło (ale wiem o co chodzi) AM ma zachodzić z rabaty szałwiowej a molinia bardziej w głębi ... łapię Buksy na brzegu ok Jutro zadzwonię do mojej pani bylinowej i zapytam o molinię Heidezwerg

Oby wyszło tak pięknie jak zostało zaprojektowane

Bardzo bardzo bardzo dziękuję Magnolio
magnolia 21:41, 02 lut 2016

nawigatorka napisał(a)
Magnolio a moglabys napisac jak widzialabys porownanie molinii tej zwyklej a edith... czy ta zwykla bedzie miala bardziej rozwiany,nieporzadny wyglad czy mi sie tylko wydaje? Przepraszam Reniu ze u Ciebie z mysla o sobie ale moze i Tobie sie przyda

zwykła jest troszkę niższa. I chyba może być bardziej szeroka- sam gatunek bywa zmienny dosyć. Czy jest nieporządna?- jak się dobrze czuje, to porządna, jak ma sucho to gorzej

u mnie

magnolia 21:44, 02 lut 2016

a tu sa najpiękniejsze pola moliniowe jakie widziałam- nad morzem na słonecznych brzegach lasów

i tu jest ona zmienna
magnolia 21:45, 02 lut 2016

ren133 napisał(a)

Bardzo bardzo bardzo dziękuję Magnolio

na zdrowie
nawigatorka 21:47, 02 lut 2016

Hmmm a myslisz ze u mnie ktora bylaby lepsza?
ren133 21:49, 02 lut 2016

Asiuniaa napisał(a)

Dziękuję napewno będę u Ciebie stałym bywalcem. Ciekawa jestem jak wykończysz rabatę z Aurea Nana no i co wymyślisz za zmiany jeszcze. dziękuję za link. Kiedy tzn. w jakim miesiącu kupiłaś tą szałwię pamiętasz? Mam nadzieję, że się nie obrazisz ale już ściągnęłam na plan swojej rabaty to Twoje połączenie szałwi i carexa.

Szałwię zamawiała dla mnie i dla siebie Krys jakoś w czerwcu ... po przekwitnięciu przycięłam ją i kwitła ponownie pięknie i długo ... później jeszcze chyba we wrześniu domawiałam parę sztuk ale były już przycięte.
Miałabym się obrazić, ze zrobiłaś taką rabatę jak u mnie? ... ja się cieszę
Piękno nie jest zarezerwowane tylko dla mnie
ren133 21:51, 02 lut 2016

magnolia napisał(a)

na zdrowie

Najbardziej skorzystają oczy ... i dusza