Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 20:57, 28 wrz 2019

Do góry
Dorii napisał(a)

A te zbiorniki mają przelew?

Tak, rurą spustową, na tych zdjęciach nie są jeszcze skończone. Tu widać :

To co się nie zmieści do zbiornika idzie rurą w dół do studni chłonnej.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 20:52, 28 wrz 2019

Do góry
Witajcie ponownie, posadziłam w donicach Cisy Fastigiata Robusta (za radą Pani Danusi - jeszcze raz dziękuję !) miały być tylko cisy ale cofnęłam je do tyłu (40 cm od płotu) i mam jeszcze trochę miejsca z przodu gdyż są jeszcze dość małe/wąskie, rozrosną się max do 60 cm średnicy, co posadzić do nich z przodu bo brak mi pomysłów. Donica szer. 80 cm, pod nią w donicy dolnej lawendy w drugiej trawki, dalej miskanty, hortensje.

Oraz 2 pytanie czy mogę posypać cisy kamieniami (raz czytam że podłoże żyzne, raz że lubią kwaśne) czy lepiej korą ?

Działeczka Asi :) 20:50, 28 wrz 2019

Do góry

Aphrodite

Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 20:49, 28 wrz 2019

Do góry
effka napisał(a)
Ostatnie beczki się montują, deszczówka już była w użyciu

A te zbiorniki mają przelew?
Działeczka Asi :) 20:45, 28 wrz 2019

Do góry
W donicach

To tu- to tam- łopatkę mam ! 20:45, 28 wrz 2019

Do góry
Tak się stęskniłam za działaniami ogrodowymi, że nie mogłam się oprzeć temu, aby i dzisiaj też coś podłubać w ziemi.
Przedpołudnie spędziłam w lesie na grzybobraniu. Były kanie, podgrzybki i maślaki. Smakowały wybornie.

Wczoraj wykopywałam z rabat proso Heavy Metal. Na glinie, w częściowym nasłonecznieniu za bardzo mi się pokładało; zwłaszcza po deszczach. Zamiast prosa posadziłam trzcinniki Overdam.

Wykopałam irysy syberyjskie z rabaty studziennej. Kępa zbyt szybko nabierała masy i stanowiła zagrożenie dla cisowej obwódki. W puste miejsce wsadziłam bergenie i kukliki.Trzcinnika też wcisnęłam.

Trawa wciąż silnie rośnie, raz w tygodniu trzeba kosić. Na zapłociu wypieliłam i okancikowałam okrągłe obwódki wokół drzew. Noc mnie zastała, ale dzień był piękny i udany.

Działeczka Asi :) 20:43, 28 wrz 2019

Do góry
Munstead Wood przesadzona z donicy do gruntu. W donicy coś jej nie służyło, w gruncie pięknie się wzięła w garść

Ogród z wilkiem zamkn. 20:42, 28 wrz 2019

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Widzę, że upolowałaś astry w innych kolorach

Sylwia zamiast świdośliwy ale tylko 3 rodzaje były-biała,różowa i fioletowa
był jeszcze taki bardzo drobno kwiatowy ,ale jakoś mnie nie urzekł

a te 2 duże z tyłu ,to te od Ciebie

Do jutra
Casa Verde..W Leśnym Ogrodzie 20:39, 28 wrz 2019

Do góry
Ptak zarósł

Ostatni raz zakwitła pelargonia angielska, pewnie niedługo trzeba będzie ją schować do pomieszczenia

Cis ma takie śmieszne owocki
Działeczka Asi :) 20:38, 28 wrz 2019

Do góry
Różyczki

Ogród z wilkiem zamkn. 20:37, 28 wrz 2019

Do góry
wiklasia napisał(a)
I jak dzisiejsza wyprawa? - łupy są?

Wiklasiu
niestety świdośliwy mieli marne ….musze poszukać gdzie indziej -były tylko 2 szt i nawet nie przebarwione i nie lamarckie tylko jakieś inne …
ale za to astrów nakupiłam więc jakiś plus wyjazdu jest
Ogród z wilkiem zamkn. 20:35, 28 wrz 2019

Do góry
effka napisał(a)

Już piszę Dzięki!

odpisałam dzięki również
kawałek nowego misz maszu

ten oczar mnie zaczarował
Działeczka Asi :) 20:33, 28 wrz 2019

Do góry
Ogród z wilkiem zamkn. 20:33, 28 wrz 2019

Do góry
inka74 napisał(a)
Madzia, jakie ty masz fajne dyniowe osiedle! Zapalasz czasem w domkach świeczki?
Skalniak się rozrasta cudnie. Będzie trochę materiału na nową część. Z tymi doniczkami i zakupami to my wszystkie chyba lekko szurnięte jesteśmy i nienasycone. U mnie miejsca brak a nadal kupuję. Niedługo sąsiadom przedpłocie chyba będę obsadzać.
Jak to dobrze, że są dziewczyny i wyciągnęły na wycieczkę. Tego czasami trzeba by power powrócił. Oglądanie pięknego ogrodu. Ściskam

Iwonka
świeczki w domkach zapalam sporadycznie ….częściej jesienią -jak je mam w domu ….na zewnątrz prawdę mówiąc w tym sezonie ani razu nie zapaliłam ….

dzisiaj pojechałam szukać świdośliwy …..a wróciłam z astarami ,małymi chryzantemami na parapet

i w dodatku od razu cały dzień tworzyłam nową rabatę ….jestem nie lekko ,a bardzo szurnięta -teraz rąk i pleców nie czuję
zdjęcie już prawie po ciemku zrobione

nie wiem co z tego będzie ,bo większość roślin zabrana z innych rabat ,gdzie już busz był -nie wiem czy się przyjmą -zobaczymy …
sesleria jesienna i gracki podzielone nie w takiej porze jak trzeba

mam tam 3 gracki,seslerie jesienną ,kupione dziś różne astry ,3 barbule,3 mini brzózki-nie pamiętam jak ta odmiana się nazywa ,oczara , kruszynę i grujecznika nisko szczepionego

i zrobiłam tą rabatę dziwnie ….tylko w dołkach dobroci -zdarłam trochę darń wertykulatorem ,zasypałam korą -na to jeszcze dam tekturę i dosypię dobrej ziemi ( mam zamówioną od ogrodnika -podobno dobrą -mieszaną z obornikiem ,kompostem -okaże się )a dopiero na wiosnę jak to się przegryzie przekopię wokół tych roślin

wiem ,że od d...strony ale oglądałam i czytałam gdzieś o takiej metodzie szykowania nowych rabat -eksperymentuję więc

tu przy wiśniach też zamierzam tak zrobić ….wiosną okaże się czy pójście na łatwiznę przyniesie jakiś skutek albo będę zadowolona ,albo chwasty mnie pokonają …..

buziaki cieszę się ,że spowrotem chce mi się kopać

Casa Verde..W Leśnym Ogrodzie 20:33, 28 wrz 2019

Do góry
Zaczął się sezon na kapustę

Miałam też swoje siewki, ale wyrosły tylko dwie monstrualne sztuki. Wcale nie są ozdobne, przyciągają ślimaki, mączliki i brzydko pachną..
Kupiłam bardziej dekoracyjne do do donic w których posadziłam lilie orientalne
Na wrzosowisku rozkwitły zimowity o których zapomniałam, lubię takie niespodzianki

Pamiętajcie o ogrodach 20:29, 28 wrz 2019

Do góry
Dzięki

Sylwio w Wojsławicach podpatrzyłem, że palczatki mieli powiązane i też tak zrobiłem.

O oczarze już gadałem w mojej szkółce będą mieli około marca, wole poczekać i u nich kupic taniej i widzę sadzonkę niż w necie.

Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 20:26, 28 wrz 2019

Do góry
HannaR napisał(a)
Jak magnolia ma czerwone kwiaty? Sorry, może wcześniej jest nazwa w wątku, ale nie doczytałam.

Jeśli żywopłot choinowy ma być niski, to magnolia będzie tam dobrze wyglądała. Jest tam odpowiednio dużo słońca?

Tak mi Pan przekazał, że czerwone ale równie dobrze mogą być bordowe albo ciemno różowe, wiadomo jak faceci patrzą na kolory... Nie mam pojęcia jaka odmiana. Ma wielkie liście, inne niż widziane przeze mnie magnolie.

Żywopłot chcę utrzymać możliwie nisko, zobaczymy jak mi wyjdzie. Chcę, żeby sięgały do wysokości okiennic, żeby je było widać.

Tu jeszcze widoczek na garaż z dzisiejszego dnia.

Działeczka Asi :) 20:26, 28 wrz 2019

Do góry
Była dzisiaj na działce, wsadziłam trochę cebul tulipanów
Z dzisiaj jesiennie

Sadzony latem powojnik Morning Sky

Hortensja Vanille Fraise, pięknie się przebarwia

Zawilce

Jeżówka

Casa Verde..W Leśnym Ogrodzie 20:21, 28 wrz 2019

Do góry
Dzisiaj kolejny piękny jesienny dzień. Posadziłam kilka lilii, rzeczkę kremowych krokusów. Jeszcze zostało mi dość dużo cebulek, a miejsca mało. Będę eksperymentalnie sadziła w donicach, zobaczymy co z tego wyjdzie..
Mój ulubiony codzienny widok
na jabłuszka

Prawdopodobnie w końcu rozkwitnie różyczka, którą wyciągnęłam z kąta, gdzie posadził ją poprzedni właściciel i dochodzi do siebie. Cały ten sezon chorowała
To tu- to tam- łopatkę mam ! 20:16, 28 wrz 2019

Do góry
wiklasia napisał(a)
Ja jestem miłośniczką jesieni od zawsze.
Uwielbiam jesienne mgły snujące się nad łąkami, zapach ogniska, smak węgierek, feerię jesiennych barw prezentowanych przez lasy liściaste, to, że kubek z ciepłą herbatą jesienią smakuje wyjątkowo, a koce dodają miękkości codzienności.

Wiklasiu, podpisuje się pod tym każdą cząstką ciała.

Feeria jesiennych barw dla Ciebie

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies