to molinia ale nie mam pewności czy to KF, dostałam ją od magnloii z podziału ale to chyab jest bezodmianowa ,
najlepiej poczekac na Magnolie i ją dopytać
było w doktoracie ostatnio:
Wysokości i inne miary docelowe wybranych traw ozdobnych rosnących w moim ogrodzie (stanowisko: gliniasta ziemia , urodzajna).
Uwaga: miary zebrano dnia:05.11.2015
1 miskant gracillimus: wysokość ok. 180cm, szerokośc karpy u samego dołu 40cm (nie kwitnący czyli licząc bez kłosów)
2. trzcinnik KF wysokość z kłosami ok.180cm szerokość 30cm (mierzona na wys.50cm całej trawy), liście kończą się na ok. 70cm
3. molinia : wyskość ok. 210cm, liście do wys. ok.90cm, szerokość karpy na dole ok. 25cm górą mocno się rozszerza
4. obiedka: wys. ok. 130cm
5. kłosownica wys. ok. 40cm , szerokość ok. 55cm
6. stipa tenuissima pony tails – wys. ok. 90cm
Jarzmianka – miary
Wysokość z kwitem ok. 85cm
Liście do wys. ok. 40cm
ja też śledziłam tamta burzę mózgów i notowałam. połączenie molinia i jeżówka extra tylko właśnie według mnie ta wersja o której piszesz czyli w purpurze. Ola pokazywała dzisiaj molinie KF to ładnie się przebarwia. jak zobaczyłam u malkul jak wyglada teraz obiedka to wole wersje jarzmianka + molinia, jak widzisz uczę sie baaardzo powoli
A rabatę można poszerzyć...hihihihi
Mam gliniastą ziemię i przerabiałam już kamyk bez szmaty, każdego roku trzeba by dosypywać albo nie chodzić po rabatach ale tak się nie da...
Mam matę pod kamykami. Na oczkowej sadząc czosnki wycinałam dziury w innych miejscach nie mam cebul
KF to molinia
Magnolio powiedz co dokladniej mam do tego planu duzej rabaty dorysowac to to zrobie zalozenie bylo takie-tlo z serbow i duze pasy traw i kwiatow-1 pas molinia i pewnie gracki.przed nimi odpowiednio jezowki i hortensje,i przed nimi klosownica i hameln.
Widok z tarasu na to miejsce-teraz rozumiecie dlaczego to musi byc duuuuze
Ciesze sie bardzo ze pamietalas i jestes mimo "kaca"
Na gorze rabaty ma byc sama runianka.buksy na dole wsrod jarzmianki i molini jak na rysunku nizej.
Czy zastanawiac.sie jeszcze nad inna molinia czy zostawic Edith...? Murka nie musze i nie chce bardzo zaslaniac-wiem ze molinia sie nie da.chce jedynie zbalansowac biel sciany.
Ziemie mam urodzajna,czerna raczej tlusta ale nie tak gliniasta jak Gosia.ma nadzieje ze.dadza tam jarzmianki rade. Ciesze sie ze nie skrytykowalas tego zestawienia jarzmianka/molinia bo tak jakos mi ten.zestaw przyszedl do glowy a wielu zaskoczyl.
A rabata jeszcze nie jest wyznaczona.moze byc szersza kosztem trawnika.a jaka szeroka myslisz powinna byc?