Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "molinia"

Typografia ogrodu 22:01, 11 lis 2015

Do góry
Pezyszlam zobacztc czy wersja z molinia sie nie zmienila
Moja "przyziemna" :) pasja 19:35, 11 lis 2015

Do góry
nawigatorka napisał(a)
http://trawyozdobne.com/trzeslice/120-trzeslice.html

Pewnie i Tobie sie przyda

dzięki! wczoraj czytałam tu o seslerii

ta mi się też podoba: Molinia caerulea Dauerstrahl
Tu ma być ogród :) 19:15, 11 lis 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)

Jasne, przyda się - dziękuję za pamięć.
Jak obczaisz miejsce, w którym będziesz kupować to głośno krzycz

Ja z kolei podczytywałam sobie dotychczas o różnych odmianach tutaj.

http://www.barcikowscy.eu/katalog-trawy-ozdobne/molinia-trzlica.html

To czytalam w zeszlym tygodniu jak byla duskusja u mnie o odmianie molini
Tu ma być ogród :) 18:23, 11 lis 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)

drugie zdjęcie pomylili z trzcinnikiem
Tu ma być ogród :) 18:20, 11 lis 2015

Do góry
nawigatorka napisał(a)
Cos czuje ze Ci sie przyda wiec przeklejam od siebie
http://trawyozdobne.com/trzeslice/120-trzeslice.html

Jasne, przyda się - dziękuję za pamięć.
Jak obczaisz miejsce, w którym będziesz kupować to głośno krzycz

Ja z kolei podczytywałam sobie dotychczas o różnych odmianach tutaj.

Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 21:22, 10 lis 2015

Do góry
Wreszcie wiem jak Twoja molinia KF wyglada... Bo żyłam w przekonaniu, że to trzcinnik.....
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 09:46, 10 lis 2015

Do góry
Kuba napisał(a)
Cudna jest ta molinia, do czego to doszło żeby człowiek czyli ja do trawy wzdychał

A jak mnie drzewa rajcuja i jak z tym żyć
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 09:43, 10 lis 2015

Do góry
Kuba napisał(a)
Cudna jest ta molinia, do czego to doszło żeby człowiek czyli ja do trawy wzdychał

wbrew pozorom - my tez ludzie
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 09:42, 10 lis 2015

Do góry
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 09:39, 10 lis 2015

Do góry
lojalna_ napisał(a)
Ten

to molinia ale nie mam pewności czy to KF, dostałam ją od magnloii z podziału ale to chyab jest bezodmianowa ,
najlepiej poczekac na Magnolie i ją dopytać
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 09:36, 10 lis 2015

Do góry
lojalna_ napisał(a)
Gosiu jak wysoki jest Twój Karl Foester? Czy on może faktycznie osiągnąć 1.80 tak jak pisze w necie?

było w doktoracie ostatnio:
Wysokości i inne miary docelowe wybranych traw ozdobnych rosnących w moim ogrodzie (stanowisko: gliniasta ziemia , urodzajna).

Uwaga: miary zebrano dnia:05.11.2015

1 miskant gracillimus: wysokość ok. 180cm, szerokośc karpy u samego dołu 40cm (nie kwitnący czyli licząc bez kłosów)
2. trzcinnik KF wysokość z kłosami ok.180cm szerokość 30cm (mierzona na wys.50cm całej trawy), liście kończą się na ok. 70cm
3. molinia : wyskość ok. 210cm, liście do wys. ok.90cm, szerokość karpy na dole ok. 25cm górą mocno się rozszerza
4. obiedka: wys. ok. 130cm
5. kłosownica wys. ok. 40cm , szerokość ok. 55cm
6. stipa tenuissima pony tails – wys. ok. 90cm

Jarzmianka – miary
Wysokość z kwitem ok. 85cm
Liście do wys. ok. 40cm
Moja codzienność - ogród Oli 15:08, 07 lis 2015

Do góry
leon60 napisał(a)
molinia dla navigatorki

Edith Dudszus sadzonki były malusie ale troszkę przybrała, liczę że w przyszłym sezonie się rozrośnie

przy okazji Karl Foerster w jesiennym kubraczku ulubienica eMa

Od czwartku to moja jedyna ulubiona trawa, która kwitnie Jest moc!
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 21:12, 06 lis 2015

Do góry
anna_t napisał(a)
ja też śledziłam tamta burzę mózgów i notowałam. połączenie molinia i jeżówka extra tylko właśnie według mnie ta wersja o której piszesz czyli w purpurze. Ola pokazywała dzisiaj molinie KF to ładnie się przebarwia. jak zobaczyłam u malkul jak wyglada teraz obiedka to wole wersje jarzmianka + molinia, jak widzisz uczę sie baaardzo powoli
A rabatę można poszerzyć...hihihihi

No właśnie widzę, że szybko się uczysz Idę do malkul zobaczyć aktualną obiedkę Dzięki
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 21:10, 06 lis 2015

Do góry
ja też śledziłam tamta burzę mózgów i notowałam. połączenie molinia i jeżówka extra tylko właśnie według mnie ta wersja o której piszesz czyli w purpurze. Ola pokazywała dzisiaj molinie KF to ładnie się przebarwia. jak zobaczyłam u malkul jak wyglada teraz obiedka to wole wersje jarzmianka + molinia, jak widzisz uczę sie baaardzo powoli
A rabatę można poszerzyć...hihihihi
Moja codzienność - ogród Oli 21:09, 06 lis 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)
Olu a Ty pod kamieniem masz jakąś matę, czy na gołą ziemię? Sadziłaś tam jakieś cebulowe?

A ten KF to molinia czy trzcinnik? - co by nie było jest super.

Mam gliniastą ziemię i przerabiałam już kamyk bez szmaty, każdego roku trzeba by dosypywać albo nie chodzić po rabatach ale tak się nie da...
Mam matę pod kamykami. Na oczkowej sadząc czosnki wycinałam dziury w innych miejscach nie mam cebul
KF to molinia
Moja codzienność - ogród Oli 21:04, 06 lis 2015

Do góry
Olu a Ty pod kamieniem masz jakąś matę, czy na gołą ziemię? Sadziłaś tam jakieś cebulowe?

A ten KF to molinia czy trzcinnik? - co by nie było jest super.
Moja codzienność - ogród Oli 18:31, 06 lis 2015

Do góry
molinia dla navigatorki

Edith Dudszus sadzonki były malusie ale troszkę przybrała, liczę że w przyszłym sezonie się rozrośnie

przy okazji Karl Foerster w jesiennym kubraczku ulubienica eMa
Typografia ogrodu 11:16, 06 lis 2015

Do góry
nawigatorka napisał(a)
Magnolio powiedz co dokladniej mam do tego planu duzej rabaty dorysowac to to zrobie zalozenie bylo takie-tlo z serbow i duze pasy traw i kwiatow-1 pas molinia i pewnie gracki.przed nimi odpowiednio jezowki i hortensje,i przed nimi klosownica i hameln.

Widok z tarasu na to miejsce-teraz rozumiecie dlaczego to musi byc duuuuze

czy ja widze RÓŻOWWY WÓZEK ?
Typografia ogrodu 11:15, 06 lis 2015

Do góry
Magnolio powiedz co dokladniej mam do tego planu duzej rabaty dorysowac to to zrobie zalozenie bylo takie-tlo z serbow i duze pasy traw i kwiatow-1 pas molinia i pewnie gracki.przed nimi odpowiednio jezowki i hortensje,i przed nimi klosownica i hameln.

Widok z tarasu na to miejsce-teraz rozumiecie dlaczego to musi byc duuuuze

Typografia ogrodu 11:10, 06 lis 2015

Do góry
magnolia napisał(a)
matko, dziewczyny i nieliczni pozostali, ile tu napisane!
A mnie głowa pąka od rana i coś jakbym na kacu była ( a nie jestem ).

Przerzuciłam dyskusje, popodziwiałam inspirki, westchnełam do Stipy gigantea ( bardzo ja lubię i chyba gdzieś jednak spróbuję zimować), wzdrygnełam się na myśl o podmiance jej na śmiałek.....

Dobrze Asiu że napisałaś streszczenie- jeszcze dopytam- rabata ma szer 100 cm, a dłg 15 metrów, tak? Od zachodu, czyli raczej tambędzie bardzo ciepło- masz ziemie która trzyma wilgoć, raczej cięższą?- tak powinna być żeby jarzmiana ładna była w słońcu.
Molinię wybraliście super ona jest delikatniejsza od dużej KF, ma cieńsze kłosy, jest bardziej filigranowa, tu akurat bedzie z nia fajnie. Nie masz celu żeby zasłanić nią mocno murka, tak?
a na górze, na murku runianka z buksami ma być? czy sama runianka?

Ciesze sie bardzo ze pamietalas i jestes mimo "kaca"
Na gorze rabaty ma byc sama runianka.buksy na dole wsrod jarzmianki i molini jak na rysunku nizej.

Czy zastanawiac.sie jeszcze nad inna molinia czy zostawic Edith...? Murka nie musze i nie chce bardzo zaslaniac-wiem ze molinia sie nie da.chce jedynie zbalansowac biel sciany.

Ziemie mam urodzajna,czerna raczej tlusta ale nie tak gliniasta jak Gosia.ma nadzieje ze.dadza tam jarzmianki rade. Ciesze sie ze nie skrytykowalas tego zestawienia jarzmianka/molinia bo tak jakos mi ten.zestaw przyszedl do glowy a wielu zaskoczyl.

A rabata jeszcze nie jest wyznaczona.moze byc szersza kosztem trawnika.a jaka szeroka myslisz powinna byc?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies