Ten pierwszy rządek juz mam (u polinki są ID a u mnie trochę jaśniejszy everest) z tym, ze carex u mnie dochodzi do obwódki bukszpanowej a nie jest przed nią i chyba moja rabata jest węższa. ML nie mogę już dać bo mam blisko 20 szt na innych rabatach ... red baron jest ładny tylko czy będzie taki ładny w półcieniu?
I tym stwierdzeniem skutecznie ostudziłeś mój zapał. Dzięki temu spojrzałam Twoimi oczami na cały ten projekt i doszłam do wniosku, że masz rację. Tak mów mi częściej
Toszka jak zwykle Twoja rada jest bardzo mądra i celna. Nie zdawałam sobie sprawy z ich szkodliwości zanim zrobiłam z nich duże gazony, jak się dowiedziałam było już za późno... Nie zamierzam demontować tego co już jest, jedyne co mogłam zrobić to myjką o wysokim ciśnieniu dokładnie zmyć z belek oleiste substancje. Użyłam też płynu przeznaczonego do tego typu zanieczyszczeń. Obecnie belki to gołe, wybielone wręcz drewno bez zapachu. Nawet w największe upały nie ulatniała się z nich żadna woń. Przypuszczam, że nie wyeliminowałam wszystkich toksycznych związków ale napewno ich znaczną część.
Poza tym tak się zastanawiam a właściwie to jestem pewna że sąsiedzi palący kilka razy dziennie (codziennie przez cały rok! ) z pewnością o wiele bardziej mnie podtruwają. Palą wszystkim, dosłownie wszystkim... I jak na złość wiatry wieją zazwyczaj ze wschodu a moje podwórko zasnuwa gęsta, ciemna, śmierdząca, dusząca zasłona. Więc tak sobie myślę, ze jeden gazon więcej nie stworzy jakiegoś wielkiego zagrożenia.
Ale masz rację, warto się zastanowić i zminimalizować ryzyko.
Cieszę się, że zaglądasz
Wiem ale co teraz mam zrobić ??
Zapisałam je, są ekstra ! Tylko musiałabym chyba coś dodać by wiosną i latem nie było tam pusto. Co dodać? Jak połączyć??
A ja ze skomponowaniem tego połączenia dalej mam problem. Taka cienka jestem Powiem Ci, że nie mam tego zmysłu, nie potrafię. I chociaż u innych wiele pomysłów mnie zachwyca to jednak nie bardzo umiem je przenieść do siebie. Muszę mieć gotową podpowiedź, coś co mnie naprowadzi, muszę to "zobaczyć" oczami wyobraźni i wtedy wiem czy mi się to podoba czy nie.
Amelio bardzo, naprawdę bardzo Ci dziękuję za zadany sobie trud, kochana jesteś Cała kompozycja jest świetna, spójna i sensowna. Ładnie się to prezentuje, elegancko a zarazem lekko.
Jednak chwila przerwy w ogrodowaniu i Waldkowa uwaga sprawiły, ze przyjrzałam się całemu "projektowi" jeszcze raz i stwierdziłam,że chyba powinnam to inaczej wykombinować.
Twoja propozycja byłaby idealna gdyby był to gazon nr1, ale w zestawieniu z całością byłoby chyba wszystkiego za dużo. Już właściwie chciałam odłożyć cały plan na wiosnę i nagle mnie olśniło Co prawda nie rozwiązuje to problemu z R.Baronami ale przecież nie będę ogrodu organizować pod jedną roślinę! Oczywiście chciałabym go uwzględnić przy obsadzaniu ale liczę się z tym, że być może kiedyś wymienię go na coś innego .
Zaraz spróbuję coś naszkicować i wrzucę do oceny
Pytałaś czy mi zależy na betonie. Jasne że nie ale myślę o jakimś niedużym zbiorniku wodnym w tym miejscu i cieszyłabym się gdyby dało radę to zrealizować.
Duża buźka :* Zostań ze mną
Edziu, tojeść być musi
Wiem, pamiętam i w planach cały czas jest !!
"A to to tak"
Będą, będą napewno Może nie od razu ale okiennice musowo
To też masz wesoło, łączę się w bólu Widzisz, nie zdołałam zerknąć do Ciebie, ostatnio obowiązki nieogrodowiskowe miały priorytet ale nadrobię wszystko
Bluszcz jest w planach. Pomyślałam nawet o róży pnącej ale do tego to najpierw musiałaby stanąć pergola.
Właśnie z tą dodatkową donicą jest pewien problem i w tym momencie żałuję, że mam taki mały ogród gdzie wszystkiego zmieścić się nie da
Co do RB to już niewiem czy mi się podoba, po prostu mam i to w dużej ilości i muszę go zagospodarować
Cebulowe tak jak mówisz być muszą i to już też było w planie. Mam mnóstwo cebulek tulipanów i to jest jedyne miejsce gdzie mogę je wcinąć tak więc i ten problem byłby rozwiązany
PS. Dziękuję za wizytę
Może dorzucisz jakiś pomysł ??
Wiem, wiem o czym mówisz, mam ją cały czas przed oczami
Tyle, ze w tej inspirce głównym motywem są właśnie drzewa a ja ich tam umieścić nie mogę Za to pergola ma być coś na ten wzór https://www.pinterest.com/pin/462604192952479797/
Iwonko, słuszna uwaga. Mąż ponawierca beton w wielu miejscach, praktycznie zrobi sito pod donicą a to co się da to rozbije i wybierze by był odpływ. Ponadto planuję w donicy zrobić drenaż w postaci piasku i kamyków by woda nie stała pod korzeniami roślin.
Witaj Łukaszu
Miło mi, że zaglądasz
Wydaje mi się, że za ciemna byłaby świecznica na mojej rabacie ... chociaż już kwitnąca ładnie wygląda Jak długo ona kwitnie? I co to za trawka obok niej tuz przy hortensji?