u mnie pada od rana..to okazja na zmianę stanowiska moich..dam dobrego żarcia i "wstawię" je obok altany tam gdzie iglaki;powinno być dobrze Danusia radzi żywopłot z cisa ale szkoda mi pozbywać się tych kilkuletnich egzemplarzy..chyba będzie mieszanka gatunków..
W półcieniu z jeżówkami może być różnie ale jest przecież sporo innych kwitnących Trzęślice są różne wysokością i możesz spokojnie poszaleć z tymi wyższymi, one nie przytłoczą bo mają ażurowe kwiatostany, wprowadzają mnóstwo ruchu na rabacie nawet przy minimalnym podmuchu, są sztywne i nie pokładają się, wcześnie zakwitają Ja przy oczku i grabie bonsai mam KF (nie mylić z trzcinnikiem) jestem nią zachwycona
dokładnie tak powoli nabiera jesiennych barw
To może swiecznice. Ostatnio u Lukiego podziwialam ,takie z ciemnymi liscmi
Reniu jestem cichym podglądaczem Twojego wątku i cały czas podziwiam pracę w przypadku tego planowania mogę pokazać jak wygląda świecznica na tle Szmaragdów Jak zobaczysz to usunę zdjęcia
Ja.mam 3 takie i na wiosnę dokupie jeszcze Pięknie pachną !
Jestem za świecznicami w połączeniu z kępką barona
Czyli to jest trzęślica?
Moniko tak to z bylinowego kupowane w zeszłym roku i dostałem wypasione egzemplarze z 'zaplecza' teraz w brodę sobie pluję bo mogłem mieć więcej, ale wtedy twierdziłem, że dwie to i tak dużo Takie małe jak były w tym roku po dwóch latach osiągną taki rozmiar jak moje. Świecznica kwitnie na początku września, więc liście przez cały sezon są ozdobne, a zanikają teraz jak reszta bylin. Pod koniec maja liście mają już około 30cm wysokości i szybko przyrastają do metra, z kwiatami mogą mieć nawet 160cm. Z Red Baronem wygląda bardzo dobrze