Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 08:33, 02 lis 2016

Do góry
Pokaż zdjęcie tej rabaty. Jałowce (zwłaszcza naprzemiennie) to niezbyt ciekawe. Myślę, że na coś więcej strać tę rabatę na froncie.
Astrantia major - jarzmianka większa 08:31, 02 lis 2016

Do góry
https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/402-jarzmianki-kwiaty-jak-broszki
Dereń kanadyjski (Cornus canadensis) 08:30, 02 lis 2016

Do góry
Ja bym postawiła na irgi nie na derenie.
Ambrowiec amerykański - Liquidambar 08:28, 02 lis 2016

Do góry
Tego nikt nie jest w stanie powiedzieć, że będzie tak lub tak.

Ambrowiec sam zdecyduje, co zrobi. Zależy od pogody jaka będzie w danym roku, wody, temperatury i nie wiem, czego tam jeszcze.

Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 07:43, 02 lis 2016

Do góry
Piaskować nie posypując jedynie pisakiem, a nakłuwając rurkami w ten sposób i wmiatając piasek w te otwory

Ogródek Ewy 17:56, 31 paź 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Tak to widzę:

Antenę i ścianę łagodzi kuliste drzewko.
Część balustrady zasłania do jej wysokości strzyzony ekranik-kostka z cisa np. Farmen. ŻÓłte to cięty jaśminowiec o żółtych liściach lub żółty cis.
Po lewej balustradę oplata róża w burgundowym kolorze. Pod nią Carex 'Ice Dance" z masą tulipanów...

Na brzegu inne turzyce, niskie np. Evergold z fioletowymi krokusami.
Pod drzewkiem cięte w kulę berberysy. Na brzegu czarny konwalnik.

Żółte to trzemiliki na pniu.

No pięknie Danusiu, kiedy będę zmieniać rabatę przed werandą skorzystam z Twoich podpowiedzi.
Bardziej chodziło mi o podpowiedź jeśli chodzi o nawierzchnię werandy którą muszę wymienić.
Dziękuję za poświęcony czas i pracę jaką dla mnie wykonałaś.

Iglaki - ulubione gatunki 11:26, 31 paź 2016

Do góry
Sprawę może by wyjaśniło pokazanie, jakie ma szyszki to cudo.

Szyszki daglezji

Szyszki świerka serbskiego
Rozpoznawanie chorób i szkodników 10:54, 31 paź 2016

Do góry
Dziękuję Danusiu za odpowiedź. Jeszcze nie pryskalam. A z tym cieniowanie co myślisz?
Gardenarium napisał(a)
Jeśli chodzi o miseczniki, jeśli to one są, to teraz jakikolwiek oprysk nic nie da i jest niepotrzebny. Preparat owadobójczy stosujesz w momencie wylęgania larw, a nie teraz, gdy po tarczkami są jaja. A więc pryskasz promanalem wczesną wiosną, aby pokryć olejem tarczki, a owadobójczym w lipcu, gdy wylęgną się larwy.

Opadanie igieł może być związane z żerowaniem tego szkodnika. Jak go zwalczysz żerowanie się skończy, a roślina się odbuduje. Teraz daj spokój.

Promanal jeśli zastosowałaś teraz to nic złego nie zrobiłaś, bo teraz cisy są w okresie spoczynku. A te preparaty stosuje się w okresie spoczynku. Nie wiem jaka skuteczność jest lepsza czy wiosną czy jesienią, ale nie zaszkodziłaś tym w każdym razie.
Maliny, czy warto je uprawiać 10:53, 31 paź 2016

Do góry
Posadź i zrób kopczyki na korzenie.
Rozpoznawanie chorób i szkodników 10:42, 31 paź 2016

Do góry
Jeśli chodzi o miseczniki, jeśli to one są, to teraz jakikolwiek oprysk nic nie da i jest niepotrzebny. Preparat owadobójczy stosujesz w momencie wylęgania larw, a nie teraz, gdy po tarczkami są jaja. A więc pryskasz promanalem wczesną wiosną, aby pokryć olejem tarczki, a owadobójczym w czerwcu-lipcu, gdy wylęgną się larwy i rozłażą się po cisie szukając nowych miejsc żerowania.

Opadanie igieł może być związane z żerowaniem tego szkodnika. Jak go zwalczysz żerowanie się skończy, a roślina się odbuduje. Teraz daj spokój.

Promanal jeśli zastosowałaś teraz to nic złego nie zrobiłaś, bo teraz cisy są w okresie spoczynku. A te preparaty stosuje się w okresie spoczynku. Nie wiem jaka skuteczność jest lepsza czy wiosną czy jesienią, ale nie zaszkodziłaś tym w każdym razie.
Dereń kanadyjski (Cornus canadensis) 10:35, 31 paź 2016

Do góry
Tę roślinę trzeba sadzić przekopując z kompostem spore poletko, nie jako pojedyncze "krzaczki" - bo nie da żadnego efektu zdobniczego. Doświadczenia:

dużo roślin, dużo kompostu, równomierna wilgotność. Gliny, skały nie znosi. Trzeba dobrze przekopać. I to wszystko.

Rozpoznawanie chorób i szkodników 10:20, 31 paź 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Promanal zwalcza formy zimujące, nie zwalcza owadów dorosłych i nie wolno go stosować w pełni wegetacji, ba zapycha szparki oddechowa roślin. Termin stosowania wczesna wiosna przed rozpoczęciem wegetacji. Temp. powyżej zera od plus 5 ale mniej niż 12 stopni.

Nie optuję za wersją pryskania jesiennego.

Danusiu to co teraz radzisz zrobić? Już jestem całkowicie skolowana. Tego polysectu nie mam w domu. Może być mospilan albo kohinor? Chciałabym jak najszybciej jakoś im pomoc, bo Marnieja mi w oczach.

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 08:11, 31 paź 2016

Do góry
Zadołować z doniczkami w ziemi i przykryć gałązkami iglastymi gdy temp. znacznie się obniży. Suche liście mogą być.
Rozpoznawanie chorób i szkodników 08:05, 31 paź 2016

Do góry
Promanal zwalcza formy zimujące, nie zwalcza owadów dorosłych i nie wolno go stosować w pełni wegetacji, ba zapycha szparki oddechowa roślin. Termin stosowania wczesna wiosna przed rozpoczęciem wegetacji. Temp. powyżej zera od plus 5 ale mniej niż 12 stopni.

Nie optuję za wersją pryskania jesiennego.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 07:58, 31 paź 2016

Do góry
Hortensjo, z całego serca gratuluję A tulipany wróżę, że będą mega wypasione
Ogródek Ewy 07:55, 31 paź 2016

Do góry
Nallar napisał(a)

Kurcze dopiero na zdjęciach widać jaki mam bałagan, sorki.

Tak to widzę:

Antenę i ścianę łagodzi kuliste drzewko.
Część balustrady zasłania do jej wysokości strzyzony ekranik-kostka z cisa np. Farmen. ŻÓłte to cięty jaśminowiec o żółtych liściach lub żółty cis.
Po lewej balustradę oplata róża w burgundowym kolorze. Pod nią Carex 'Ice Dance" z masą tulipanów...

Na brzegu inne turzyce, niskie np. Evergold z fioletowymi krokusami.
Pod drzewkiem cięte w kulę berberysy. Na brzegu czarny konwalnik.

Żółte to trzemiliki na pniu.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 19:11, 30 paź 2016

Do góry
Dzisiejszy dzień minął na odwiedzaniu grobów bliskich, żeby podzielić na dwa dni.
Ruch jest duży.

Zapraszam do lektury i komentowania jak zwykle pod artykułem, uwielbiam jak coś napiszecie

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/488-zawilce-czyli-anemony-nieocenione-byliny-poznego-lata-i-jesieni

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 17:44, 30 paź 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)

O kurcze, słów brak, za to natchnienia cała masa... Obłędne te szmaragdy...
Na chandrę zapraszam na kolorowa jesień do mnie... Zawsze miło mi Cię gościć
Ogród z lustrem 21:26, 29 paź 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Danusiu, czy w tle to grujecznik?
Ogród Tosi 21:06, 29 paź 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ogród z klasą i kolorem. Przepięknie.

Danusiu, dziękuję za odwiedziny.
To dzięki Tobie jest taki poukładany - zawsze podkreślam, że to Twój projekt dał mu początek

Ponadto to tu na Twoim Forum zaraziłam się pasją, a teraz uczę się dbać o moje rośliny.
Często wracam do Twoich artykułów, porad i zawsze co mi potrzeba znajduję, czy to jak przyciąć bukszpan, czy jak dbać o trawnik albo jak walczyć z opuchlakami.

Bardzo dziękuję.Buziaki wielkie.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies