Nom..Możesz wierzyć lub nie, ale tak go nazwałam nie widząc na oczy tego opisu Ani na polskiej ani na niemieckiej stronie. Szłam w szkółce i cała aleja pachniała, to było na jesieni. Spodobał mi się i mimo iż nie było go w projekcie posadziłam po raz pierwszy chyba w ogrodzie z lustrem, oczywiście pokazałam ten fakt, teraz sadzę prawie we wszystkich ogrodach bo warto.
No i do Małej Mi trafił z okazji spotkania w jej ogrodzie Taniec z grujecznikiem pamiętacie?
A wcześniej wielki grujecznik w październiku widziałam w ogrodzie holenderskim, stanęliśmy pod nim i mówimy do siebie: "ale tutaj jakieś smaczne ciasta sprzedają, tak ładnie pachnie, wchodzimy a tu ciast nie ma A to był grujecznik.
No i czy ktoś go pokazywał na ogrodowisku w swoim ogrodzie wcześniej? Pokazujcie kto już go miał
Tak samo było z ambrowcem, pojawił się w 2011 w ogrodzie z lustrem. I tak się rozpoczęła jego kariera na Ogrodowisku
Nom..Możesz wierzyć lub nie, ale tak go nazwałam nie widząc na oczy tego opisu Ani na polskiej ani na niemieckiej stronie. Szłam w szkółce i cała aleja pachniała, to było na jesieni. Spodobał mi się i mimo iż nie było go w projekcie posadziłam po raz pierwszy chyba w ogrodzie z lustrem, oczywiście pokazałam ten fakt, teraz sadzę prawie we wszystkich ogrodach bo warto.
A wcześniej wielki grujecznik w październiku widziałam w ogrodzie holenderskim, stanęliśmy pod nim i mówimy do siebie: "ale tutaj jakieś smaczne ciasta sprzedają, tak ładnie pachnie, wchodzimy a tu ciast nie ma A to był grujecznik.
No i czy ktoś go pokazywał na ogrodowisku w swoim ogrodzie wcześniej? Pokazujcie kto już go miał
Męczennicę pierwszy raz zobaczyłem ok rok temu i od razu urzekła mnie swoimi kwiatami, które sa niesamowite. Gdybym nie widział ich na żywo, nie uwierzyłbym że faktycznie tak wygladaja. Niestety moje pnacza nie przetrwały zimy i tutaj pojawia sie moje pytanie do Pani Gardenarium? Gzie najlepiej przechowywać tę rośline przez zime? W garażu, na ganku czy w domu (mimo iż meczennica jest niezwykla to raczej nie chciałbym jej trzymac w pokoju). Czy powinieniem ja jakoś dodatkowo zabezpieczyć? Można prosić o jakieś rady?
... nazwę przeniesiono z języka niemieckiego i funkcjonuje jako potoczna nazwa drzewa, podawana przez Instytut Dendrologii Polskiej Akademii Nauk.
"Ciekawostki: Jesienią liście wydają przyjemny zapach kojarzony z zapachem pieczonego ciasta lub waty cukrowej, stąd niemiecka nazwa "Kuchenbaum", czyli 'drzewo ciasteczkowe'."
Bardzo dziękuję. Muszę z tematem się przespać, ale już czuję, że może być fajnie; ten kawałek był taki oderwany a teraz soliter to "zwiąże". Jakie drzewko Danusiu byś tu widziała?
Wiem Danusiu kochana i przeszczęśliwa jestem, że mi odpowiedziałaś. No i że tu jesteś ))
Oczywiście i tak Cię podziwiam, że ogarniasz to wszystko
Czuję się taka pomijana bo często pytam i zazwyczaj nic, trudno, może jesienią będzie lepiej (mam taką nadzieje)
O kompleksowości czytałam i dekalogu i twoje rady są na pierwszym miejscu dlatego trochę skacze po ogrodzie, żeby był spójny ale nie wiem czy mi wychodzi, pytam o różne rabaty prawie w tym samym czasie, no robie co moge
Jeszcze raz dziękuję.
Sączki są długie i kończą się przy tujach w nich mam odpowietrzniki, tak jak narysowałam
Że one pachną cukiernią to jest moje "autorskie osobiste" odczytanie tego zapachu, nikt tak go nie określa, raczej zapach karmelu jest w internecie, także określenie "ciasteczkowe drzewo" - też nikt tak go nie nazwał. Tak sobie nazwałam, żeby ładnie się nazywało. To indywidualne odczucie i dla ciebie może mieć zapach pieczonych jabłek
Wszystkie grujeczniki jakie spotkałam, pachniały. Co prawda nie jestem pewno bordowego, mam na ulicy, ale jest jeszcze mały.
Na dolnym zdjęciu na samym dole wygląda na macierzankę (Thymus).
A na górnym widać takie lekko fioletowe kwiaty, to kwiaty oregano, a;e co tam z nim rośnie jeszcze to z takiego zdjęcia niestety. kiepsko. Ale kwiaty oregano widzę.