Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Choroby trawnika 20:44, 23 paź 2016

Do góry
Grzyby wyrywaj.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 20:44, 23 paź 2016

Do góry
Znalazłam kto miał- Łucja czyli Badara
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 20:39, 23 paź 2016

Do góry
Zielona napisał(a)

Miałaś nosa do zapachu i być może do nazwy, bo...

... nazwę przeniesiono z języka niemieckiego i funkcjonuje jako potoczna nazwa drzewa, podawana przez Instytut Dendrologii Polskiej Akademii Nauk.

"Ciekawostki: Jesienią liście wydają przyjemny zapach kojarzony z zapachem pieczonego ciasta lub waty cukrowej, stąd niemiecka nazwa "Kuchenbaum", czyli 'drzewo ciasteczkowe'."

http://www.idpan.poznan.pl/sciezka-drzewa-swiata/98-arboretum/drzewa-swiata-sp-419/699-grujecznik-japonski.html

Nom..Możesz wierzyć lub nie, ale tak go nazwałam nie widząc na oczy tego opisu Ani na polskiej ani na niemieckiej stronie. Szłam w szkółce i cała aleja pachniała, to było na jesieni. Spodobał mi się i mimo iż nie było go w projekcie posadziłam po raz pierwszy chyba w ogrodzie z lustrem, oczywiście pokazałam ten fakt, teraz sadzę prawie we wszystkich ogrodach bo warto.

No i do Małej Mi trafił z okazji spotkania w jej ogrodzie Taniec z grujecznikiem pamiętacie?

A wcześniej wielki grujecznik w październiku widziałam w ogrodzie holenderskim, stanęliśmy pod nim i mówimy do siebie: "ale tutaj jakieś smaczne ciasta sprzedają, tak ładnie pachnie, wchodzimy a tu ciast nie ma A to był grujecznik.

No i czy ktoś go pokazywał na ogrodowisku w swoim ogrodzie wcześniej? Pokazujcie kto już go miał

Tak samo było z ambrowcem, pojawił się w 2011 w ogrodzie z lustrem. I tak się rozpoczęła jego kariera na Ogrodowisku
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 20:38, 23 paź 2016

Do góry
Zielona napisał(a)

... nazwę przeniesiono z języka niemieckiego i funkcjonuje jako potoczna nazwa drzewa, podawana przez Instytut Dendrologii Polskiej Akademii Nauk.

"Ciekawostki: Jesienią liście wydają przyjemny zapach kojarzony z zapachem pieczonego ciasta lub waty cukrowej, stąd niemiecka nazwa "Kuchenbaum", czyli 'drzewo ciasteczkowe'."

http://www.idpan.poznan.pl/sciezka-drzewa-swiata/98-arboretum/drzewa-swiata-sp-419/699-grujecznik-japonski.html

Nom..Możesz wierzyć lub nie, ale tak go nazwałam nie widząc na oczy tego opisu Ani na polskiej ani na niemieckiej stronie. Szłam w szkółce i cała aleja pachniała, to było na jesieni. Spodobał mi się i mimo iż nie było go w projekcie posadziłam po raz pierwszy chyba w ogrodzie z lustrem, oczywiście pokazałam ten fakt, teraz sadzę prawie we wszystkich ogrodach bo warto.

A wcześniej wielki grujecznik w październiku widziałam w ogrodzie holenderskim, stanęliśmy pod nim i mówimy do siebie: "ale tutaj jakieś smaczne ciasta sprzedają, tak ładnie pachnie, wchodzimy a tu ciast nie ma A to był grujecznik.

No i czy ktoś go pokazywał na ogrodowisku w swoim ogrodzie wcześniej? Pokazujcie kto już go miał
Męczennica błękitna - Passiflora caerulea 14:48, 23 paź 2016

Do góry
Męczennicę pierwszy raz zobaczyłem ok rok temu i od razu urzekła mnie swoimi kwiatami, które sa niesamowite. Gdybym nie widział ich na żywo, nie uwierzyłbym że faktycznie tak wygladaja. Niestety moje pnacza nie przetrwały zimy i tutaj pojawia sie moje pytanie do Pani Gardenarium? Gzie najlepiej przechowywać tę rośline przez zime? W garażu, na ganku czy w domu (mimo iż meczennica jest niezwykla to raczej nie chciałbym jej trzymac w pokoju). Czy powinieniem ja jakoś dodatkowo zabezpieczyć? Można prosić o jakieś rady?

Pozdrawiam serdecznie!
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 23:24, 22 paź 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Że one pachną cukiernią to jest moje "autorskie osobiste" odczytanie tego zapachu, nikt tak go nie określa, raczej zapach karmelu jest w internecie, także określenie "ciasteczkowe drzewo" - też nikt tak go nie nazwał. Tak sobie nazwałam, żeby ładnie się nazywało.

Platan - Platanus 19:58, 22 paź 2016

Do góry
Trzeba podcinać gałęzie od dołu i wyprowadzać prosty pień.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 19:21, 22 paź 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Jak dla mnie wydaje się już za masywnie. Zrób soliter w trawniku w skarpecie.

Bardzo dziękuję. Muszę z tematem się przespać, ale już czuję, że może być fajnie; ten kawałek był taki oderwany a teraz soliter to "zwiąże". Jakie drzewko Danusiu byś tu widziała?
Kondziowy ogrod cz II 17:51, 22 paź 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ja też na ciasto przyszłam do jednego z moich ulubionych ogrodów na Ogrodowisku No i pięknie jest. Nie padało u Was? a u nas błoto, że hej.

Danusiu i Miro,

Ciasteczko dla Was

Danusiu,

U nas cały czas padało, błoto straszne, pierwszy dzień, kiedy można wyjść do ogrodu
Żywopłot strzyżony liściasty 17:36, 22 paź 2016

Do góry
Derenie Aurea, lub pstrokate. Czerwone gałązki zimą wyjątkowo pięknie wyglądają w brzozach.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 17:35, 22 paź 2016

Do góry
Jak dla mnie wydaje się już za masywnie. Zrób soliter w trawniku w skarpecie.

Kondziowy ogrod cz II 17:32, 22 paź 2016

Do góry
Ja też na ciasto przyszłam do jednego z moich ulubionych ogrodów na Ogrodowisku No i pięknie jest. Nie padało u Was? a u nas błoto, że hej.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 15:09, 22 paź 2016
Do góry
Gardenarium napisał(a)
No i akurat dzisiaj odpowiedziałam na Twoje zapytanie w pojedynczych pytaniach i nawet narysowałam. Ale chyba zbyt pochopnie. Bo nie widziałąm zdjęcia sączków, sadzisz tuje na sączkach?

O ignorancji nie można mówić, bo to nie ignorowanie, po prostu wchodzę i co jest na tapecie, widzę, coś mi się nasuwa i mam chwilkę - to odpowiadam i pomagam. Jak wiesz sama tylko robot by dał radę.

Pragnę jednak przypomnieć, że ogród trzeba projektować (przynajmniej jego zarys) kompleksowo. Bo co jest dalej?

Wiem Danusiu kochana i przeszczęśliwa jestem, że mi odpowiedziałaś. No i że tu jesteś ))
Oczywiście i tak Cię podziwiam, że ogarniasz to wszystko

Czuję się taka pomijana bo często pytam i zazwyczaj nic, trudno, może jesienią będzie lepiej (mam taką nadzieje)

O kompleksowości czytałam i dekalogu i twoje rady są na pierwszym miejscu dlatego trochę skacze po ogrodzie, żeby był spójny ale nie wiem czy mi wychodzi, pytam o różne rabaty prawie w tym samym czasie, no robie co moge

Jeszcze raz dziękuję.

Sączki są długie i kończą się przy tujach w nich mam odpowietrzniki, tak jak narysowałam

Nawet już powsadzałam troszkę z doniczek w grunt

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 13:12, 22 paź 2016

Do góry
Że one pachną cukiernią to jest moje "autorskie osobiste" odczytanie tego zapachu, nikt tak go nie określa, raczej zapach karmelu jest w internecie, także określenie "ciasteczkowe drzewo" - też nikt tak go nie nazwał. Tak sobie nazwałam, żeby ładnie się nazywało. To indywidualne odczucie i dla ciebie może mieć zapach pieczonych jabłek

Wszystkie grujeczniki jakie spotkałam, pachniały. Co prawda nie jestem pewno bordowego, mam na ulicy, ale jest jeszcze mały.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 12:55, 22 paź 2016

Do góry
Kropkę usadziłam dziś na kolanach i głaskałam długo, od wszystkich. Nie wiem czy była zadowolona, bo nie lubi na kolana
Co to jest? 12:48, 22 paź 2016

Do góry
Na dolnym zdjęciu na samym dole wygląda na macierzankę (Thymus).

A na górnym widać takie lekko fioletowe kwiaty, to kwiaty oregano, a;e co tam z nim rośnie jeszcze to z takiego zdjęcia niestety. kiepsko. Ale kwiaty oregano widzę.

Grab - Carpinus 12:46, 22 paź 2016

Do góry
Skoro ma przerosnąć to możesz.
Stroiki i wianki różne nie tylko świąteczne 11:35, 22 paź 2016

Do góry
No śliczny, magiczny.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies