Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

maciej 15:48, 24 paź 2016

Zapraszam Pierwsze podejście do planowania, drugie do realizacji
https://www.ogrodowisko.pl/watek/7291-pierwsze-podejscie-do-planowania-drugie-do-realizacji?page=1#post_0
Szanta 18:04, 24 paź 2016

Oj skąd ja to Maciej znam z tymi MPZ Ja póki co z tyłu za ogrodem mam pole i w MPZ planowany jest pas zieleni, ale co tam, nasi włodarze za odpowiednie pieniądze cuda potrafią zdziałać Toteż wcale się nie zdziwię jak kiedyś wywalą mi bloki z tyłu domu
Jestem początkująca i nie wiem zbyt wiele, ale brakuje wymiarów działki. Duże zagęszczenie tych drzew, które w sumie wielkie kiedyś wyrosną, ale niech się wypowiedzą mądrzejsi ode mnie
Fajnie, że radzisz się od początku. Ja narobiłam bałaganu na działce, ale powoli dojdę do ładu z nasadzeniami z pomocą forumowiczów mam nadzieję Całą zima przede mną do planowania
atena13 21:43, 24 paź 2016

Witam chcę posadzić pod ścianą tuje aurea nana zamiast rosnących tam szmaragdów,ale z przodu mam posadzone hortensje vanilki no i teraz się zastanawiam czy ma to sens?bo vanilki chyba duże będą a aurea nana wolno rosną z kolei nie chce tam szmaragdów bo będą za duże

chciałam je posadzić tak troche z tyłu za ML

Gardenarium 07:12, 25 paź 2016

maciej napisał(a)
Zapraszam Pierwsze podejście do planowania, drugie do realizacji
https://www.ogrodowisko.pl/watek/7291-pierwsze-podejscie-do-planowania-drugie-do-realizacji?page=1#post_0

Jak się patrzy na te rośliny to wszystko jest brzydkie, zaniedbane i w kompletnym chaosie. Aby poprawić ten stan, zastanów się co źle robisz, czy kiepskie rośliny (jakość) czy kiepska ziemia i pielęgnacja? czy jedno i drugie?
Tak nie może być.

Wywal świerki kłujące, nie warto ich sadzić. wywal te wszystkie śmieciowate drzewa, które nie dają żadnego ładnego efektu. Jeśli wszystko jest brzydkie, to co ma w ogrodzie zdobić??

Wytycz nowe linie rabat, wszystko )(oprócz platana) wywal z trawnika na rabaty. Zrób jedynie wyspę, na której będą rośliny. I powinny to być egzemplarze łądne a linia trawnika śliczna, estetyczna i trawnik w doskonałym stanie. Byle czym nie wypełniaj ogrodu, dlategio że jest za darmo, albo tanie.

Instagram Ogrodowiska
maciej 10:40, 25 paź 2016

Gardenarium napisał(a)

Jak się patrzy na te rośliny to wszystko jest brzydkie, zaniedbane i w kompletnym chaosie. Aby poprawić ten stan, zastanów się co źle robisz, czy kiepskie rośliny (jakość) czy kiepska ziemia i pielęgnacja? czy jedno i drugie?
Tak nie może być.

Wywal świerki kłujące, nie warto ich sadzić. wywal te wszystkie śmieciowate drzewa krtóe nie dają żadnego ładnego efektu., Jeśli wszystko jest brzydkie, to co ma w ogrodzie zdobić??

Wytycz nowe linie rabat, wszystko )(oprócz platana) wywal z trawnika na rabaty. Zrób jedynie wyspę, na której będą rośliny. I powinny to być egzemplarze łądne a linia trawnika śliczna, estetyczna i trawnik w doskonałym stanie. Byle czym nie wypełniaj ogrodu, dlategio że jest za darmo, albo tanie.

Dziękuję za wszystkie rady, czy coś z tego co jest w ogrodzie nadaję się na wyspę? Na wątku dodałem plan z wyjazdem i chodnikami
11:20, 25 paź 2016
Gardenarium napisał(a)
Zrobiłam, ale nie wiedziałam że są sączki, ale może się do czegoś przyda.

Danusiu, o jakim drzewku myślałaś za hortensjami? Zmieniłaś kolor, ja myślałam o śliwie Pissardi, co będzie wg Ciebie lepsze?
rewq 19:40, 25 paź 2016

Taras od strony wschodniej 4x3, kostka brukowa szara, bokiem 3m przyklejony do sciany i ganku domu. Zależy mi go troche odsłonic od jedynych sasiadów wiec obsadzialam dookoła świdośliwę. Co pod nią? mam dwa małe rododendrony (i wiecej nie chce) kiwi i różę pnącą (na razie maja po 30cm) i myśle nad różami okrywowymi ale... kolce i choroby. Hortensje może... albo nie ( bo nie podobają mi się te chochoły na zimę). Jest jeszcze ten minus że działka kiepska, brak trawnika (chwastownik), większośc obsadzona byle jak dzewkami/krzewami owocowymi tylko 2 rabaty ozdobne, ta wokół tarasu ma być trzecia.

Może jakieś jednoroczne albo cebulowe? Ale jak to dobrać żeby bylo elegancko i kwitło cały (niekoniecznie) rok?
atena13 21:06, 25 paź 2016

Dzisiaj przyszedł mi do głowy inny pomysła może posadzić kilka tuji aurea tylko od prawej strony,a dalej zostawić same tylko 4 miskanty ML które tam rosną,bo mam wrażenie, że te aurea nana udusiłyby się pomiędzy tymi trawami.ML mam drugi rok dopiero ale już widać,że z roku na rok będą większe.
Wcześniej myślałam o tym,żeby dosadzić jeszcze jednego Ml z lewej strony,który tam był ale niestety padł.
Proszę doradźcie coś.

jeszcze pokaże jak wyglądało to latem

i jeszcze jedno
b_tkacz 00:15, 26 paź 2016

Witam, Danusiu potrzebuje Twojej pomocy w zaprojektowaniu rabaty pod balkonem o słonecznej wystawie, długości 7 m. Czy można zaprojektować coś z tych roślin które mam i które bardzo lubię, tj. Modrzew na pniu, hortensje limki 3szt, berberys Maria, admiration, orange rocket, różowe róże rabatowe, kostrzewa sina. Podoba mi się również tuja aurea nana i inne iglaczki Wolałabym aby to była rabata bardziej ozdobna z krzewów niż z bylin.

Pozdrawiam Beata
Gardenarium 22:46, 26 paź 2016

Rabata dług. 7 m. szer 3 m.

1.Hortensja
2.Modrzew
3.Miskant Gracillimus lub iglak kolumnowy
4.Berberys
5. Berberys
6.Róża różowa
7.Kostrzewa sina a w niej tulipany ziemnoróżowe
8.Trzmielina lub żółte jałowce płożące

9.Karłowe kuliste iglaki (malutkie kulki)

Instagram Ogrodowiska
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies