Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Iwk4 "

Ogródek Iwony 21:42, 06 kwi 2015

Do góry
Znalazłam informację o mszycach na bukach, czyli w tym tygodniu profilaktycznie promanal :
" ... Zwalczanie. - Pierwszym terminem zwalczania zdobniczki jest okres bezlistny drzew, najpóźniej do końca kwietnia. W tym czasie niszczymy zimujące jaja i wylęgające się z nich larwy opryskując drzewa preparatem olejowym Promanal 60 EC (2%). Zabieg powinno się przeprowadzać w temperaturze powietrza nie niższej niż 12 st. C. -W okresie wegetacji drzew mszyce żerujące pod wydzieliną woskową najskuteczniej niszczone są przez preparaty układowe: Mospilan 20 SP (0,02%), Aztec 140 EW (0,08%). "
źródło: http://www.szkolkarstwo.pl/article.php?id=21
Ogródek Iwony 21:35, 06 kwi 2015

Do góry
O, to może ja jeszcze go popryskam profilaktycznie promanalem
Jak sobie Polinka dałaś z nią radę ?
Hortensjada 21:33, 06 kwi 2015

Do góry
Bożenko, przepiękne hortensje. Zdolna z ciebie kolekcjonerka
Czy mogłabyś w podpisie umieścić link do wizytówki? Łatwiej będzie tam trafić. Pozdrawiam
Ogródek Iwony 21:22, 06 kwi 2015

Do góry
Ana, wiem, że go masz. Znalazłam u ciebie na wątku Zapisałam sobie w telefonie nazwę tej róży i jak zobaczyłam w szkółce za 12 zł, to się nawet nie zastanawiałam, tym bardziej, że w doniczce M kazał kupić dwie, żeby mi nie zabrakło, ale jak widziałam jaki z niej krzew, wzięłam tylko jedną
W tym tygodniu sporo pracy w ogrodzie mnie czeka.
Moja codzienność - ogród Oli 21:19, 06 kwi 2015

Do góry
Przez święta tylko podczytywałam i tak sobie myślę, że te inspiracje z miskantami świetnie wyglądają. Rozplenice też będą fajnie w donicach wyglądać.
Pozdrawiam
Ogródek Iwony 21:12, 06 kwi 2015

Do góry
Kasiu, Kamilko, za bukszpany płaciłam już z zaskórniaków. Planowałam zamówić na all, ale najpierw chciałam sprawdzić tego hodowcę. U niego kupiłam mniej sztuk, ale sporo większe. Iw doniczkach.

Olu, macham i dzięki
Ogródek Iwony 20:59, 06 kwi 2015

Do góry
Kacha123 napisał(a)
Iwonko, gratuluję pięknych zakupów - fajny taki zajączek

Kasiu, nie porównuję się z twoim całosezonowym zajączkiem, ale zakupy takie cieszą ogrodnika, jak damę nowa kiecka.
Dziś wieczorem zajechaliśmy jeszcze do pobliskiego hodowcy i znaleźliśmy u niego bukszpany w doniczkach w przystępnej cenie. Przywieźliśmy do domu 30 sztuk. Jutro będę sadzić na rabacie z bukiem.
Mają pięknie rozrośnięty system korzeniowy.
Ogródek Iwony 20:55, 06 kwi 2015

Do góry
Bogdzia napisał(a)
Bardzo ładne i duże drzewka kupiłaś.Żonkili zazdroszczę choć pewnie jeszcze ładniej by wyglądały bez śniegu. U mnie jeszcze nawet pączków nie maja.

Bogdziu, dziękuję, faktycznie drzewka ładne.
Żonkile bez śniegu dla Ciebie:

Ja mam chyba jakąś wczesną odmianę z Janiny, bo mam też kilka cebulek w ogrodzie z poprzedniego roku, to dopiero startują.
Ogródek Iwony 20:49, 06 kwi 2015

Do góry
Kamajla napisał(a)
Iwonko, ale koffany zajączek

U mnie tulipany coś jeszcze się nie wychylają... Pogodę mieliśmy podobną, zwłaszcza dzisiaj - sypało kilka razy, ale też śnieg nie poleżał zbyt długo.
Poproszę na pw info o cenie buka, też mam takiego w planach, będę miała jakieś porównanie.

Pozdrawiam serdecznie

Kamilko, zajączek zrobił mi miłą niespodziankę. W życiu bym nie myślała, że w Wielką Sobotę będę sadzić drzewa w ogrodzie Teraz będę wyglądać, kiedy wystartują z listkami.
Info ci napisałam na pv
Ogródek Iwony 20:35, 06 kwi 2015

Do góry
MirellaB napisał(a)
Iwonko wszystko przeczytałam,tak fajnie piszesz, opisujesz
Żadnej z tych roślin nie znam, ale sądzę, że są warte uwagi skoro je wybrałaś
Muszę wygoglować
Pozdrawiam Cię Iwonko
Już sprawdziłam - ten buk dawyck purple bardzo mi się podoba One są bardzo drogie?

Mirelko, napiszę ci na pv, podam ci ceny w szkółkach, co widzieliśmy.
Ogródek Iwony 20:33, 06 kwi 2015

Do góry
malgorzata_szewczyk napisał(a)
Iwonko u mnie też cały dzień padał śnieg ale nie topniał

Gosiu, po dwóch godzinach śladu po tym puchu nie było. M "spacerował" dziś kilkakrotnie po naszym ogródku, jakby chciał odkryć i zapamiętać każdą roślinkę. To on wypatrzył to, czego ja ślepa nie widziałam. Tulipanki na słonecznej rabacie wystawiły już łebki:

U szwagierki na rabatce zakwitł pierwszy tulipan, ale fotek brak
Ogródek Iwony 20:27, 06 kwi 2015

Do góry

Ogródek Iwony 20:21, 06 kwi 2015

Do góry
Białe stokrotki stały się niewidoczne

Mimo dostojeństwa bieli, to żółty i niebieski w śniegu widoczne są na rabatach

Tola za każdym razem, jak robię fotki, stara się wejść mi w kadr
Ogródek Iwony 20:16, 06 kwi 2015

Do góry
Wczoraj było zimno, ale dzisiejszy poranek mnie zaskoczył. O 7 rano mój ogród został przysypany płatkami śniegu. To nawet nie był grad, z nieba spadały śliczne, wielkie płatki puchu

Ogródek Iwony 20:03, 06 kwi 2015

Do góry
I jeszcze klon:

Ta część ogrodu z klonem zagospodarowana będzie w przyszłym roku.
Chwilowo obok znajduje się rozsadnik i patyczki hortensji i derenia
Ogródek Iwony 20:00, 06 kwi 2015

Do góry
Po powrocie do domu ja zajęłam się przygotowaniem świątecznych potraw i święconki, a mój M w ogrodzie poprawiał z poziomicą krawężniki wkopane wcześniej przeze mnie przy ognistej rabacie. Po południu na chwilkę wyskoczyłam do ogrodu i między przelotnymi opadami gradu i promieniami słońca posadziliśmy drzewka. Buk znalazł się na prostokątnej rabacie, a klon w głębi ogrodu, gdzie wycięliśmy wcześniej jabłonkę i brakowało mi drzewa, gdy patrzyłam na ogród z jadalni
Nigdy jeszcze nie sadziłam bombardowana kulkami gradu. A za chwilę świeciło słoneczko i jak w kalejdoskopie, pogoda co chwilę się zmieniała. Potem wszyscy wrócili do kuchni pomóc mi w przygotowaniach. Cudownie pracuje się razem

Pod bukiem posadziłam jeszcze młode sadzonki trzmieliny. Za kilka dni ją przytnę i powtykam sadzonki pomiędzy, aby tworzyć dywan.

Brakuje mi perspektywy w robieniu zdjęć, ale chwilowo obok złożone są deski, które będą wykorzystane do szalunku.
Ogródek Iwony 19:47, 06 kwi 2015

Do góry
Zwykle zajączek bywa u najmłodszych. Tym razem przykicał do mnie już w sobotę. Tradycja też każe, że dzieci szukają w ogrodzie słodkości, ja swojego zajączka miałam odszukać w szkółce.
Poszukiwania miały dotyczyć drzewka: buk kolumnowy o bordowych liściach - Dawyck Purple. W pierwszej szkółce był, ale cena powalała, za to w ręce wpadła mi róża Graham Thomas, którą ma Ania, Mała Mi i się w niej zakochałam
W drugiej były tylko Gold, w trzeciej czekały na nas trzy piękne buki, wybraliśmy spośród nich jednego. Buk ma około 2 metry wysokości.
Był też Klon Crimson Sentry, szczepiony On też czekał na mnie. Jako gratis dostałam Lirope. Pani tylko radziłą, by go okrywać na zimę, bo lubi podmarzać.
Graham Thomas i Lirope:

Buk Dawyck Purple i Klon Crimson Sentry:
Ogródek Iwony 19:30, 06 kwi 2015

Do góry
Święta przebiegły w świątecznej atmosferze, wśród spotkań rodzinnych. Na forum zaglądałam na chwilkę, dlatego teraz jeszcze raz wszystkim dziękuję za życzenia.

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 18:56, 06 kwi 2015

Do góry
Bardzo Wam dziękuję za życzenia świąteczne, wybaczcie, że podziękuję Wam w jednym wspólnym poście, Kacha123,lilia, Ala106, Karol99, Pola, Katkak, małgorzata_s..., Mysza, jona, ren133, Enya73, Milka, Gardener27, bartek_luberta, wojas2101, BASIA8, yolka, gierczusia, Iwk4, wielkie dzięki

Ślę buziaczki i miłego popołudniowego śmingusowego poniedziałku Wam życzę
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 16:36, 06 kwi 2015

Do góry
Madzenka napisał(a)

Iwonko w realu wszytsko ładniej wyglada....

Mnie do fotek już skręca, a ty mi tu Marzenko jeszcze większy apetyt robisz. Gdybym mieszkała bliżej, to pewnie wpadłabym na własne oczy zobaczyć
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies