Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Iwony

Ogródek Iwony

Iwk4 19:30, 06 kwi 2015

Święta przebiegły w świątecznej atmosferze, wśród spotkań rodzinnych. Na forum zaglądałam na chwilkę, dlatego teraz jeszcze raz wszystkim dziękuję za życzenia.

Iwk4 19:47, 06 kwi 2015

Zwykle zajączek bywa u najmłodszych. Tym razem przykicał do mnie już w sobotę. Tradycja też każe, że dzieci szukają w ogrodzie słodkości, ja swojego zajączka miałam odszukać w szkółce.
Poszukiwania miały dotyczyć drzewka: buk kolumnowy o bordowych liściach - Dawyck Purple. W pierwszej szkółce był, ale cena powalała, za to w ręce wpadła mi róża Graham Thomas, którą ma Ania, Mała Mi i się w niej zakochałam
W drugiej były tylko Gold, w trzeciej czekały na nas trzy piękne buki, wybraliśmy spośród nich jednego. Buk ma około 2 metry wysokości.
Był też Klon Crimson Sentry, szczepiony On też czekał na mnie. Jako gratis dostałam Lirope. Pani tylko radziłą, by go okrywać na zimę, bo lubi podmarzać.
Graham Thomas i Lirope:

Buk Dawyck Purple i Klon Crimson Sentry:
Iwk4 20:00, 06 kwi 2015

Po powrocie do domu ja zajęłam się przygotowaniem świątecznych potraw i święconki, a mój M w ogrodzie poprawiał z poziomicą krawężniki wkopane wcześniej przeze mnie przy ognistej rabacie. Po południu na chwilkę wyskoczyłam do ogrodu i między przelotnymi opadami gradu i promieniami słońca posadziliśmy drzewka. Buk znalazł się na prostokątnej rabacie, a klon w głębi ogrodu, gdzie wycięliśmy wcześniej jabłonkę i brakowało mi drzewa, gdy patrzyłam na ogród z jadalni
Nigdy jeszcze nie sadziłam bombardowana kulkami gradu. A za chwilę świeciło słoneczko i jak w kalejdoskopie, pogoda co chwilę się zmieniała. Potem wszyscy wrócili do kuchni pomóc mi w przygotowaniach. Cudownie pracuje się razem

Pod bukiem posadziłam jeszcze młode sadzonki trzmieliny. Za kilka dni ją przytnę i powtykam sadzonki pomiędzy, aby tworzyć dywan.

Brakuje mi perspektywy w robieniu zdjęć, ale chwilowo obok złożone są deski, które będą wykorzystane do szalunku.
Iwk4 20:03, 06 kwi 2015

I jeszcze klon:

Ta część ogrodu z klonem zagospodarowana będzie w przyszłym roku.
Chwilowo obok znajduje się rozsadnik i patyczki hortensji i derenia
MirellaB 20:16, 06 kwi 2015

Iwonko wszystko przeczytałam,tak fajnie piszesz, opisujesz
Żadnej z tych roślin nie znam, ale sądzę, że są warte uwagi skoro je wybrałaś
Muszę wygoglować
Pozdrawiam Cię Iwonko
Już sprawdziłam - ten buk dawyck purple bardzo mi się podoba One są bardzo drogie?
Iwk4 20:16, 06 kwi 2015

Wczoraj było zimno, ale dzisiejszy poranek mnie zaskoczył. O 7 rano mój ogród został przysypany płatkami śniegu. To nawet nie był grad, z nieba spadały śliczne, wielkie płatki puchu

malgorzata_s... 20:18, 06 kwi 2015

Iwonko u mnie też cały dzień padał śnieg ale nie topniał
Iwk4 20:21, 06 kwi 2015

Białe stokrotki stały się niewidoczne

Mimo dostojeństwa bieli, to żółty i niebieski w śniegu widoczne są na rabatach

Tola za każdym razem, jak robię fotki, stara się wejść mi w kadr
Iwk4 20:27, 06 kwi 2015

Iwk4 20:33, 06 kwi 2015

malgorzata_szewczyk napisał(a)
Iwonko u mnie też cały dzień padał śnieg ale nie topniał

Gosiu, po dwóch godzinach śladu po tym puchu nie było. M "spacerował" dziś kilkakrotnie po naszym ogródku, jakby chciał odkryć i zapamiętać każdą roślinkę. To on wypatrzył to, czego ja ślepa nie widziałam. Tulipanki na słonecznej rabacie wystawiły już łebki:

U szwagierki na rabatce zakwitł pierwszy tulipan, ale fotek brak