Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Hortensjowo 18:09, 10 lis 2019

Do góry
Mam nadzieję, że się przyjmą
Hortensjowo 18:07, 10 lis 2019

Do góry
Wczoraj padało cały dzień. Ale dzisiaj pomimo, że było tylko 8 st.C, nie było wiatru i było całkiem przyjemnie. Skorzystałam z okazji i poszłam do ogrodu, pomimo że w niedziele zazwyczaj jestem w domu i mam czas dla rodziny. Chociaż dzieci to już raczej wolą inaczej spędzać czas.
Udało mi się kupić 6 doniczek chryzantemek łącznie za 12 zł. Zaryzykowałam i posadziłam, może przezimują i będą cieszyć w kolejnym sezonie.
Również wrzosy z doniczek poszły do gruntu.

No i posadziłam magnolię Elizabeth, ale już nie zdążyłam zrobić fotek

Studnia w ogrodzie 17:48, 10 lis 2019

Do góry
karlos napisał(a)
Może komuś się przyda, więc napisze o mojej studni.

Studniarze przywieźli małą wiertnię, wjechała na tył ogrodu nie niszcząc niczego, sam wykop i miejsce wiercenia też są znośne i można naprawdę ogarnąć temat bez zniszczeń, nawet w starym ogrodzie (widać na fotkach) U nie stanęło na 12m, pierwsza warstwa wodonośna była na 7m, ale płytka i poszliśmy głębiej. 3 ostatnie metry z 12, to filtr (rura z nawierconymi otworami z siatkami itd.) robiony pod konkretną studnię i zależny od źródła. Pierwsze pompowania "odmulające" kolor wody od brązu do kryształu Teraz jest już czysta, bez zapachu i po kilku godzinach w szklance nie ma żadnych osadów Teraz będę odkażał studnię i oddam wodę do badania pomimo tego, że będzie tylko do podlewania.

Pompa wisi sobie na 8,5m, bo musi być powyżej filtra. Lustro wody mam na 2m, a po włączeniu pompy spada od razu na 5m i zostaje w tym miejscu podczas pompowania wody.Pompa dobrana do wydajności studni 95 l/min (beczkę 200l zapełniła w 2minuty ) Podłączyłem się do rur na ogrodzie i 3 zraszacze chodzą elegancko z czego ostatni podłączony do kranu 70m od pompy

Fajnie, że napisałeś taki post, bo właśnie na wiosnę najprawdopodobniej będę szukała ekipy, która w ten sposób by mi taką studnię zrobiła, bo u mnie nie ma jak ciężki sprzęt wjechać niestety, a po za tym nawet jakby miał to szkoda by mi było ogrodu, bo wiem jak u sąsiada to wyglądało jak koparka wjechała
Jeszcze mam takie pytanie jak to cenowo wyszło? Na jaką sumę się przygotować?
Pod Biało-Niebieską Chmurką moj Bawarski ogrod na wsi 17:37, 10 lis 2019

Do góry
Basiu 320€ z debiny jest

Gotowy Orzel wyglada tak

Przedziwny Ogród 17:34, 10 lis 2019

Do góry
Taki mały cosik wczoraj był w moim ogródku...

Pamiętajcie o ogrodach 17:34, 10 lis 2019

Do góry
W tym roku przetaczniki przyciąłem do samej ziemi ale to też dlatego bo jakiś gzryb liście zaatakował i ściąłem.

A teraz tawuły robią wrażenie

Moja działka na Dębowym Lesie 17:26, 10 lis 2019

Do góry

Aniu przepiękny kolor tych chryzantem. Może znasz ich nazwę. Wyobrażam sobie taki dywan z tej chortensji piękny by był.
Już końcówka jesiennego fotografowania.

Pozdrawiam świątecznie
W cieniu - zacieniona 17:25, 10 lis 2019

Do góry
Agania napisał(a)

Mozna sie u ciebie zatracic w gąszczu kwiatów
Bogumiła jaki masz sposób na martagony...smiało rosną u Ciebie
u mnie totalne fiasko, grtuluje to prawdziwy sukces

Mam ziemię gliniastą,systematycznie wzbogacam kompostem.Martagony sadzę do dołków zaprawionych właśnie kompostem pomieszanym z piaskiem.Wydaje mi się,że nie lubią zbitej gleby.W tym roku część wykopałam i włożyłam do dużych donic,nie zdążyłam znaleźć im miejsca.Przezimują w zacisznym kąciku.

Rozpoznawanie chorób i szkodników 17:21, 10 lis 2019

Do góry
Proszę o podpowiedź czy coś dolega wiśni Umbraculifera. Jeszcze latem wśród bujnej zieleni zauważyłam jedną suchą gałązkę z zasuszonymi na niej listkami. Poniżej zdjęcia sprzed dwóch tygodni - widać gałązki z uschniętymi listkami, liście nie opadają.

U podstawy pnia pojawiło się takie pęknięcie kory:

W cieniu - zacieniona 17:18, 10 lis 2019

Do góry
zawitka napisał(a)
Jesiennie ---- kolorowo Ogrodówki słabiej kwitły bo było mało deszczu.Pozdrawiam ukochaną Oliwę.

U nas wody miały pod dostatkiem,podejrzewam,że wiosną przemarzły.Oliwa pozdrowiona...po drodze...

W cieniu - zacieniona 17:15, 10 lis 2019

Do góry
Milka napisał(a)
Ładnie, czyściutko
Bogusiu, 100 lat, serdeczności zostawiam

Dziękuję za życzenia,serdeczności przyjęłam.Miło Cię u mnie widzieć.
Azalia wielkokwiatowa 17:14, 10 lis 2019

Do góry
Witam Wszystkich !
Proszę o radę jaka choroba gnębi moje azalie latem liście wyglądają okropnie.
Z góry serdecznie dziękuje za pomoc !
Ogród wśród pól i wiatrów 17:07, 10 lis 2019

Do góry
sarenka napisał(a)
Fantastycznie wygląda u Ciebie wszystko.
Gdzieś mam zapisane te rozchodniki, które są takie wyprostowane i kupię po prostu na wiosnę bo mam jakoś najzwyklejszy właśnie,ale on taki leżący raczej

Jakbyś bliżej mieszkała, to bym Cię zaprosiła wiosną i byś sobie zabrała sadzonki
One się bardzo łatwo dzielą.

sarenka napisał(a)
Jolu,przeglądam ponownie Twój wątek od początku- pokażesz jak po 6 latach wygląda Ambrowiec, hicksi? To jakaś odmiana Ambrowca?

Z ambrowcem śmieszna historia.. okazał się platanem i go wycięłam.
Platan to ogromne drzewo, nie mogliśmy zostać razem
A hicksi to cisy, to te pod płotem, za hortensjami od północnej strony.
Pokażę przy okazji w bieżące odsłonie

A tu 06 czerwiec
To tu- to tam- łopatkę mam ! 17:03, 10 lis 2019

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Opłacało się przed zimą odświeżyć kanciki.

Zakodowałam w pamięci, że mam wrócić do tych zmrożonych zdjęć. Zdecydowanie opłacało się odświeżyć kanciki. Doskonale podkreślają bujność rabat. Ogród muśnięty mrozem wygląda magicznie.

Jak sprawuje się nowy domownik?
Mój ogrodowy pamiętnik 16:52, 10 lis 2019

Do góry
Nowa12 napisał(a)
Bo dzisiaj kupiłam brzozę Magical Globe.
A tak się brzozom opierałam. Wiem, że to taka trochę pseudo brzózka ale jednak .

Tylko kiedy ja ją posadzę jak ciągle pada . Jutro też ma lać.

Bardzo ładny okaz.
A ja na deszcz czekam, czekam, czekam....
Wzgórze chaosu 16:39, 10 lis 2019

Do góry
Turzyca Evergold tworzy podobne poduchy, ale ma cieńsze listki i mocniej zbite. Kolor kremowo żółty z zieloną obwódką. Po zimie przez nadmiar blisko rosnących listków carex ten lubi wygniwać. W marcu dobrze go przyciąć do zera, mimo, że nadal wygląda wtedy ładnie. Ale musimy być bezwzględni Jeśli tego nie zrobimy zeszłoroczne liście zaczną w maju przysychać a nowe bardzo wolno przez ten gąszcz przebijać. To mój trzeci sezon z tym carexem i też polecam

Ptasi gaj 16:21, 10 lis 2019

Do góry
CD

To wyschnięty rów odwadniający wiosna dużo wody teraz może służyć jako wąwóz

Brama wejściowa od wschodu

Wąwozy też są

Wzgórze chaosu 16:20, 10 lis 2019

Do góry
Dla Agaty Tak wyglądała moja Everillo we wrześniu. Jutro zrobię jej aktualne fotki, ale obecny wygląd nie rożni się prawie wcale.
Pod kosodrzewiną rośnie w lekkim półcieniu a cała reszta w pełnym słońcu. Nie podsycha a przecież deszczu w sezonie nie miała za wiele. Nie podlewałam jej też wcale. Świetna odmiana turzycy, polecam

W samym słońcu 16:19, 10 lis 2019

Do góry
to jest to miejsce gdzie są te pomarańczowe prostokąty.
Zdjęcia ciągle rozmazane

Edit. Mam derenia ivory halo, który mialam.ppsadzic tam na tej rabacie między limelight a miskantem ML, ale czy tam nadal nie będzie za czerwono jesienią?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies