Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Skalniak"

Ogród zamknięty w skrzyniach 18:37, 12 maj 2013

Do góry
hanka_andrus napisał(a)
Skrzynie, skalniak i tulipany - wszystko w rozkwicie wiosennym! Brawo!

Witaj Haniu miła sąsiadko dzięki za odwiedziny, też wpadam do Ciebie i podziwiam kolorowe rabaty
Ogród zamknięty w skrzyniach 17:57, 12 maj 2013

Do góry
Skrzynie, skalniak i tulipany - wszystko w rozkwicie wiosennym! Brawo!
Ogród zamknięty w skrzyniach 17:32, 12 maj 2013

Do góry
Kompaktowy skalniak obecnie prezentuje sie tak:
Norweski ogródek... 15:44, 12 maj 2013

Do góry
justa35 napisał(a)

Prawdziwy najprawdziwszy skalniak

skalniak jeszcze łysy , róże przemarznięte....jeszcze czekam.....ale pokażę jak się ociepli a przynajmniej przestanie padać...
Atelier Ogrodowe... 15:25, 12 maj 2013

Do góry
Lukas napisał(a)
Wolne się skończyło w poniedziałek do szkoły Ale przynajmniej popracowałem troche w ogrodzie i zrobiłem zakupy
Kilka sztuk bratków

małe co nieco na skalniak

Ja zawsze mam problem z wyborem koloru bratków. Są tak fajne i różnorodne, że nie umiem isę zdecydować hehe Taką samą roślinkę zamierzam kupić na skalniak. To jest żagwin ogrodowy??
Norweski ogródek... 10:19, 12 maj 2013

Do góry
zaczarowanaa napisał(a)
czesc) sporo skalek ale jakos sobie radzimy , uczymy sie wpolzyc ze soba )

Prawdziwy najprawdziwszy skalniak
Norweski ogródek... 09:04, 12 maj 2013

Do góry
Agnieszko hortensje piękne. Pokaż rabatki i skalniak.
Witam wszystkich ogrodomaniaków! 23:24, 11 maj 2013

Do góry
Jakiś czas temu trafiłam na tę stronę szukając inspiracji do mojego prawie 40 ar. "ogrodu", a właściwie łąki na której zbudowaliśmy sobie dom. Okolica wiejska, do ulicy 200 metrów na horyzoncie lasy i pola. Problemem są tylko wiatry, bo drzewa jeszcze niewysokie ( tam gdzie są). Próbuję coś sadzić, mam 2 rabaty i aktualnie próbuję zrobić dużą rabatę przed domem i mam problem co tam zasadzić, bo oprócz wierzby hakuro nic tam jeszcze nie ma. Wcześniej miałam tu niby mały skalniak z tą wierzbą, lecz zapragnęłam czegoś większego pasującego rozmiarami i rodzajem roslinności do otoczenia. Chcę, żeby to było w miarę reprezentacyjne, ale jednocześnie naturalne, a nie takie pod sznurek. Rabata ma długość 16 m i ma 6 m w najszerszym miejscu. Chciałabym tu pomieszać troche iglaków, ale więcej kwitnących krzewów, niedużych drzew i koloru w postaci tawuł, berberysów płożących. Nawierzchnia to czarnoziem z torłem, wystawa płd-zach, przeszkodą mogą być silne, przeszywające zimą wiatry, bo to płn-wsch. część kraju. Oglądałam Wasze ogrody i jestem zachwycona ich różnorodnością. Wiem też, że jest tu dużo życzliwych osób, które chętnie służą pomocą, więc proszę poradźcie..
Atelier Ogrodowe... 22:43, 11 maj 2013

Do góry
Lukas napisał(a)
Wolne się skończyło w poniedziałek do szkoły Ale przynajmniej popracowałem troche w ogrodzie i zrobiłem zakupy

Aubrieta variegata - Żagwin variegata W czasie kwitnienia pełno na nim motyli
Atelier Ogrodowe... 22:33, 11 maj 2013

Do góry
Kilka sztuk bratków

bukszpany 4szt. złączyłem je razem i przyciąłem w kulę

i przy okazji natrafiłem na fajne pojemniki z odzysku
Perypetie ogrodowe Ali 20:20, 11 maj 2013

Do góry
Cześć!

Żebyś chciał wiedzieć , na brak zajęcia to ja raczej nie mogę narzekać. U Ciebie też byłam, nie doczytałam wszystkiego ale skalniak to mi się podoba
Zielony chaos u Dawida 19:05, 10 maj 2013

Do góry
Powojnik 'Frances Rivis' już w kwieciu

Widok na skalniak

Jeden, a cieszy - kwiat u goryczki

I w bielu - ubiorek

Zielony chaos u Dawida 18:14, 10 maj 2013

Do góry
jotka napisał(a)
Ładny skalniak A tulipany "Flamming Spring" urocze

Dzięki A tulipany te mam pierwszy raz i też mi się podobają.
Zielony chaos u Dawida 18:03, 10 maj 2013

Do góry
Ładny skalniak A tulipany "Flamming Spring" urocze
Zielony chaos u Dawida 21:33, 09 maj 2013

Do góry
Śliczny skalniak i wiosnę masz podobną do mojej czyli spóźnioną , u mnie też dopiero pora tulipanów. pozdrawiam.
Ogród w lesie, projekt, pomożecie ? 21:09, 09 maj 2013

Do góry
Bardzo ładnie wyszło, tylko czy te świerki są tam potrzebne? One urosną przeciez duże i szerokie, zajmą cały skalniak. Bardzo pomysłowe drewniane wykończenie rabat, ale nie będzie to przeszkadzało w koszeniu trawy? Podobała by mi się taka szeroka ścieżka jak jest, wysypana tłuczniem na podsypce z piasku, a obok przy rabatach leżące wlaśnie to drewno. Byłoby niestandardowo i klimatycznie (ale to moja wizja). Kiedyś gdzieś taką ścieżkę widziałam, ale nie wiem dokladnie, jak to wygląda od strony technicznej. Pozdrawiam serdecznie
Mój ogród - radością dla oczu, pokarmem dla duszy. 20:13, 09 maj 2013

Do góry
Skalniak tonie w kolorach i wzorach

Działka, która kiedyś (może) będzie ogrodem 18:35, 09 maj 2013

Do góry
Bardzo, bardzo dziękuję za słowa otuchy. Lira, marzę o chwili kiedy będę mogła zacząć przerabiać to co stworzyłam Póki co jednak walczę z przędziorkami na tujach i z mleczami. Kupiłam sobie wczoraj "narzędź" do ich wyrywania, ale nie wiem czy umiem się nim posługiwać, bo niestety tylko co któryś wyłazi z korzeniem. Może Wy macie jakieś sposoby na pozbycie się ich?

Co do samej działki to zrobiłam taką małą "inwentaryzację" dla ogólnego poglądu co na niej jest:

I dopiero teraz do mnie dotarło, że właściwie prawie wszystko rośnie lub jest umiejscowione po jednej stronie. Nie wiem z czego to wynika, czy z układu obecnych już nasadzeń czy z samego położenia działki względem słońca. Nieważne. Chyba jednak trzeba coś tu zmienić, to co się zmienić da oczywiście. A teraz szybciutko legenda:
Dom - to dom, tyle że bliźniak,
1 - właz od szamba
2 - studnia,
3 - tulipanowiec,
4 - kompostownik,
5 - wiata na drewno,
6 - grusza,
7 - tuje,
8 - tuja (została bida po sadzanie pozostałych, ze 2 lata była zadołowana w jakimś kącie, więc żal mi się jej zrobiło i wsadziłam tutaj na razie),
9 - niby skalniak, myślę, że do rozebrania, zwłaszcza, że rosnący w nim cedr wymarzł, albo cos go zeżarło, bo jest łysy i nic nie wypuścił),
10 - jabłoń,
11 - hostowisko (też nie jestem pewna czy to jego docelowe miejsce, ale w hostach się zakochałam i po prostu musiałam je mieć ),
12 - czarny bez (wciąż się zastanawiam, czy go nie wyciąć),
13 - śliwy,
14 - grusza (to jest rok ostatniej jej szansy; jak nie będzie owocować, to idzie pod siekierę),
15 - pergola, czy jak to tam zwał, z winoroślą (za tą pergolą planowaliśmy jakąś altankę z miejsce do grillowania, ale po tej "inwentaryzacji" ie jestem już tego miejsca pewna),
16 - piaskownica,
17 - huśtawka,
18 - świerk, podobno kiedyś był srebrny,
19 - leszczyna,
20 - chyba jakaś sosna, przepiękna, dla mnie oczywiście, bo się mało znam; rośnie niestety pod liniami elektrycznymi i co jakiś czas trzeba jej górę wycinać,
21 - magnolia średniej jakości,
22 - orzech włoski, zaznaczony na czerwono, ponieważ jest do wycięcia niestety.

Kto przebrnął ręka do góry
Roztoczańskie klimaty 10:03, 09 maj 2013

Do góry
Moje klony czerwone jak trzej muszkieterowie haha

Zarośnięty skalniak....na niego nie mam siły

Zielony chaos u Dawida 18:27, 08 maj 2013

Do góry
I ostatni rzut na skalniak

Zakwitła naradka rojnikowata.

I niecierpliwie czekam na kwiaty lewizji 'Little Plum'

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies