Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Skalniak"

Ogródkowy zawrót glowy 20:32, 06 maj 2013

Do góry
AgnieszkaW napisał(a)
Witaj Kasiu, przejrzalam twoje zdjęcia i pierwsze, co mi się nasuwa, to: jeśli lubisz skalniaki, to zostaw go i nie zmieniaj kształtu (przecież nie o to chodzi, żeby ciągle tyrać w ogrodzie), ale zdecydowanie zmień nasadzeniia. Wywal thuje, szczególnie Brabanty, bo to mało urodziwy krzew. Moim zdaniem, aby skalniak ładnie wygladał (a mam ich trochę w ogrodzie), powinien miec delikatną formę. Już mówię, co to oznacza: kilka wypasionych (pięknych) elementów wyższych, reszta to niskie rośliny tworzące poszycie, dobrane tak, by kwitly przez caly sezon wegetacyjny. zacznijmy od siatki. Jesli chcesz się osłonic - zrob tlo z jednorodnych roslin - piekny bylby cisowy szpaler, w zastepstwie tuja szmaragd - żadne inne mieszane nie! Jeśli nie musisz się osłaniać, to wtedy posadż kilka soliterów. widzę rosliny, które bym zostawiła: klon palmowy (przy kaskadzie), ala bonzaj z cisa, swierk glauca globosa (ten niebieski), kilka niziutkich płożących jałowców, (o ile nie masz odmian eskpansywnych). Na dole nasadź grupami berberysy Admiration (są rewelacyjne przez cały sazon, niskie, sliczne) w grupach po 7 i po 5. Posadź trawy, np kostrzewy, sesleria nitida, kostrzewy, lawenda moze być, ale nie obok wrzosów (to zupełnie inne wymagania), niziutkie azalie - po 3 sztuki jednego koloru obok siebie (kwaśne stanowisko), zawciąg nadmorski rubrum (bordowe liście, rózowe kwiaty), czosnek skalny (kwitnie w sierpniu), żagwin, który długo kwitnie), dębik ośmiopłatkowy, dzwonek karpacki (po kilka sztuk tego samego koloru), bodziszek w niskiej odmianie, gdzieniegdzie drzewko na pniu niskie, np, lilak Palibin, pęcherznica diabolo (ale prowadzona na pniu i corocznie przycinana), może się zmieści piękny świerk Inwersa. Zawijasek bukszpanowy nie pasuje w ogóle na skalniak. Tyle na razie, biegnę na film. Przepraszam za literówki, ale się spieszyłam. Pozdrawiam

O rety !!! dzieki przez chwilkę miałam wrażenie że napisałas w innym języku niestety kompletnie nie umiem sobie wyobrazic rozmieszczenia tych roslin o ktorych piszesz ba, nawet połowy nie wiem jak wygladaja ten zawijasek to nie na skalniaku to była wersja bez skalniaka jakbym go zburzyła po prostu zrobiła na płasko tylko byłaby górka bo tam gdzie kończy się skalniak musiałabym zrobić łagodny spadek i posadzic trawe cos jak zrobiłam w tym miejscu gdzie kiedys miałam choinke i ten kacik wypoczynkowy
Ogródkowy zawrót glowy 20:09, 06 maj 2013

Do góry
Witaj Kasiu, przejrzałam twoje zdjęcia i pierwsze, co mi się nasuwa, to: jeśli lubisz skalniaki, to zostaw go i nie zmieniaj kształtu (przecież nie o to chodzi, żeby ciągle tyrać w ogrodzie), ale zdecydowanie zmień nasadzeniia. Wywal thuje, szczególnie Brabanty, bo to mało urodziwy krzew. Moim zdaniem, aby skalniak ładnie wyglądał (a mam ich trochę w ogrodzie), powinien mieć delikatną formę. Już mówię, co to oznacza: kilka wypasionych (pięknych) elementów wyższych, reszta to niskie rośliny tworzące poszycie, dobrane tak, by kwitły przez cały sezon wegetacyjny. Zacznijmy od siatki. Jeśli chcesz się osłonić - zrob tlo z jednorodnych roslin - piękny byłby cisowy szpaler, w zastępstwie tuja szmaragd - żadne inne mieszane nie! Jeśli nie musisz się osłaniać, to wtedy posadż kilka soliterów. widzę rosliny, które bym zostawiła: klon palmowy (przy kaskadzie), ala bonzaj z cisa, świerk glauca globosa (ten niebieski), kilka niziutkich płożących jałowców, (o ile nie masz odmian eskpansywnych). Na dole nasadź grupami berberysy Admiration (są rewelacyjne przez cały sezon, niskie, śliczne) w grupach po 7 i po 5. Posadź trawy, np kostrzewy, sesleria nitida, carexy, lawenda może być, ale nie obok wrzosów (to zupełnie inne wymagania), niziutkie azalie - po 3 sztuki jednego koloru obok siebie (kwaśne stanowisko), zawciąg nadmorski rubrifolia (bordowe liście, rózowe kwiaty), czosnek skalny (kwitnie w sierpniu), żagwin, który długo kwitnie), dębik ośmiopłatkowy, dzwonek karpacki (po kilka sztuk tego samego koloru), bodziszek w niskiej odmianie, gdzieniegdzie drzewko na pniu niskie, np, lilak Palibin, pęchęrznica diabolo (ale prowadzona na pniu i corocznie przycinana), może się zmieści piękny świerk Inwersa. Zawijasek bukszpanowy nie pasuje w ogóle na skalniak. Tyle na razie, biegnę na film. Przepraszam za literówki, ale się spieszyłam. Pozdrawiam
Kraina Czarów w fazie projektów 16:45, 06 maj 2013

Do góry
Na tarasie mały ogródek z ziołami , choć przydałaby się chyba jeszcze trzecia donica

Mini skalniak

oraz moje ulubione stokrotki

Ogródkowy zawrót glowy 15:51, 06 maj 2013

Do góry
Zrobiłąm sobie dzisiaj taki przykładowy projekt jakby to bez tego skalniaka wyglądało oczywiscie ciężko skarpę zrobic wiec w rzeczywstosciw wygladałoby to pewnie inaczej

po lewej gdzie znak zapytania jeszcze nie wiem bo jest ta nieszczesna studnia

oczywiscie to tylko tak poglądowo bo nie wiem jak inaczej zmienic skalniak, szkoda mi troche kaskady napracowałam się przy niej no ale cóż..

co myslicie o takim rozwiazaniu
?
Ogródkowy zawrót glowy 10:59, 06 maj 2013

Do góry
Witaj justa u mnie No własnie w tym roku pozbyłam się typowych skalniakowych roślin w sezonie wyglądały ładnie ale poza sezonem skalniak wygladał straznie i ten widok ciagle mnie z okna tarasowego wkurzał do tego bardzo zarastają chwastami co wiąże sie z ciągłym plewieniem którego na działce i tak mam mnóstwo dlatego powsadzałam iglaki przysypałam korą w nadziei ze bedzie lepiej ale i tak coś nie tak
Ogródkowy zawrót glowy 09:03, 06 maj 2013

Do góry
Witaj MamaMagda dziękuję za odpowiedz tak masz rację tak własnie planuję zrobić chce dokupić jakieś rośliny posadzić je w grupach zakochałam się w żurawkach tylko problem jest w tym ,że nie bardzo wiem co w którym miejscu z czym połączyć i gdzie pasuje.. ostatnio sokupiłam jak widać na zdjęciu kilka żurawek żółtych choć nie wiem czy tam wytrzymają bo na skalniaku mam słońce cały dzień no i kilka stokrotek ale to jednoroczne.. nie chce znowu kupowac roslin ktore mimo ze kolorowe to moze nie beda pasowac W ogóle to skalniak wygląda ok? nawet chodziły mi po głowie myśli by go zburzyć ale co w tedy ze studnią no i ta skarpa wiec chyba jednak musi zostac tylko nie wiem jak go zmienić na korzyść
Ogródkowy zawrót glowy 08:55, 06 maj 2013

Do góry
Hej Ogród masz bardzo ładny. Na Twoim miejscu dodałabym trochę kolorów na ten skalniak. Może skorzystaj z rady Danusi i sadź w grupach po kilka takich samych roślin.
Ja tak jak Ty też jestem na etapie zmian i myślę, że to co mi Danusia doradziła można też dodać u Ciebie i fajnie to będzie wyglądało:

carex evergold

Carex testacea (te zielone włosy)

No i poczytaj o żurawkach - ja zakochałam się w ich kolorach.
Danusia doradziła na moją rabatę Heuchera Gerogia Peach

a ja sama z siebie dosadziłam wczoraj sześć midnight rose

Mój goły ogród -( 14:17, 04 maj 2013

Do góry
Postanowiłam że wokół grilla gdzie będzie taras pociagnę skalniak i tak na razie to wygląda.

Zacieniona rabata od str. północno-wschodniej 12:36, 04 maj 2013

Do góry
Mam jeszcze jedną prośbę. Do poprawki i urządzenia od nowa mam jeszcze rabatę i skalniak, które znajdują się u mamy. Usytuowane są od strony południowej domu.

Skalniak raczej zostanie, ewentualnie chciałybyśmy nadać mu charakteru i wyglądu (w tej chwili znajduje się tam "groch z kapustą", podobnie jak na rabacie)

Problemem jest spadający śnieg z dachu. Zawala pół skalniaka, przez co z roku na rok robi sie coraz bardziej płaski.

Skalniak ma wymiary ok. 3m x 4,5m.

Rabata 3m od strony pergola x 5m (od strony huśtawki) i 80 cm w nawęższym miejscu (przy Kalinie).

Rabata jest cała do zagospodarowania. Rośliny do przesadzenia. Tło dla rabaty stanowią tuje.

Ogródkowy zawrót glowy 23:00, 03 maj 2013

Do góry
Witaj Agnieszko dziękuje ,że do mnie zajrzałaś Skalniak przechodzi metamorfozy bo to właśnie jego widzę z tarasu i ciągle mi sie w nim coś nie podoba a musi tam być bo jest tam studnia którą od lat próbuję zamaskować (A to zdjęcia bardziej aktualne choć takie jakieś brzydkie wyszły

Atelier Ogrodowe... 22:59, 03 maj 2013

Do góry
To jej pierwszy sezon z takimi obfitościami, zawsze mi przemarzała po mimo okryć, ale wysadziłem ją i przechowałem i jest piękna

skalniak i żywopłot

Duży ogród i brak pomysłów 17:33, 03 maj 2013

Do góry
Iza bardzo ładnie u Ciebie i fajnie wygląda skalniak po otoczeniu go kostką. Co do podjazdu do garażu, to nie jestem pewna, czy dobrze będzie wyglądać ciągnąca się wzdłuż całego podjazdu wąska rabata. Szczerze powiedziawszy, zlikwidowałabym tą istniejącą rabatę, a pomyślałąbym o zrobieniu rabaty przed świerkami a do tego rabata przy garażu w kształcie zaproponowanym przez Alikię. Tyle mi się nasuwa narazie pozdrawiam
Mazury i mój kawałek ziemi 08:33, 03 maj 2013

Do góry
BETKO
i kto to mówi że moja działka duża Ty masz jeszcze więcej hihihi.Widziałam Twoje serduszki i tych 2 odmian nawet nie znałam ale ciekawe.W czoraj zrobiłam rabatę rużaną bo przesadzałam róże ciekawe czy przetrwają przeprowadzkę no i trochę skalniak ale roboty zawsze pełno.Pozdrawiam
Atelier Ogrodowe... 22:02, 02 maj 2013

Do góry
Porządek tylko tak wygląda, ale jak się przyjrzeć bliżej to nie wiem
W szkółkach chcę zrobić ogólne rozeznanie co jest dostępne, ale też szukam ładnych kul z thui na przedogródek.
W zasadzie to wybieram się na rynek z babcią we wtorek, liczę, że kupię coś na skalniak kolorowego Ale jeszcze ta data jest nie pewna bo być może będę musiał jechać we wtorek do Zabrza
Ogródkowy zawrót glowy 08:51, 01 maj 2013

Do góry
Interesuje, interesuje. Wklejaj na jeden post nie więcej jak 4 zdjęcia. Lepiej się wgrywają oglądającym go.
Skalniak przeszedł ciekawe metamorfozy, za każdym razem na lepsze. Każdy za nas przechodził etap "chciejstwa", więc nie jesteś pierwsza. Widać, że twój ogród się zmienia, będzie coraz piękniej, ba, już jest. Widzę, że ogród tworzycie sami, a to duża satysfakcja. Pokazuj dalej swoje metamorfozy. Serdecznie pozdrawiam
SZCZĘŚCIE jest wyborem - ogród Diany 08:20, 30 kwi 2013

Do góry
Diana napisał(a)
Moja trawka odżyła już pięknie ... chyba już czas na pierwsze koszenie.

pozdrawiam i miłego dnia życzę

Piękny trawnik, piękny skalniak a weranda/pergola wow!!!
Ogródkowy zawrót glowy 22:13, 29 kwi 2013

Do góry
Znalazłam jeszcze zdjęcia z przebudowy skalniaka

A to juz jedno z bardziej aktualnych choć teraz wygląda zupełnie inaczej.. powstała nowa kaskada a skalniak ma obwódkę z podkładów kolejowych

Ogrodnik Mimo Woli cd 17:36, 29 kwi 2013

Do góry
agniecha973 napisał(a)
Ania, na jakim stanowisku najlepiej wychodzą Ci sasanki?

Na każdym.. kwaśne, zasadowe, skalniak, glina, w słońcu i cieniu.... ale zdecydowanie najładniejsze i największe są na skalniaku w słoneczku Ostanio znalazłam zapomnianą pod cyprysem gdzie miałą ZERO słońc i przetrwałą co najmniej 2 lata w takim stanie. Wykopałąm cyprysa i ..zobaczyłam sasankę Może rahityczna, ale żyje
Działka wkoło Lubczyka :) 22:25, 28 kwi 2013

Do góry
dzisiaj niedziela minęła nam pracowicie!
po dzisiejszym dniu stwierdzam, że znów muszę wyluzować i nie nastawiać się, że zrobię wszystko od razu, bo po raz kolejny widzę, że tak się nie da!
myślałam, że ogrodzenie raz dwa i będzie zrobione, bo co to za problem naciągnąć siatkę!
a tu doopa, z 3 części zrobiliśmy tylko 1 !!
troszkę jeszcze ogarnęłam podwórko z widocznego gruzu, odłożyłam kamienie na skalniak, bo jak jutro wujek wpadnie z koparką, to żeby mógł spokojnie robić, a nie, ze dopiero będziemy się organizować!
no i tak dzień zleciał, w planie miałam więcej zaplanowane, ale życie jak zwykle swoje
i tak oto prezentuje się siatka na tyle domu!
szkoda, że nie cyknęłam już jak było skończone, tzn jeszcze drut na dole pociągnięty, no ale obraz już jest

zaraz inaczej z tym ogrodzeniem majówka zapowiada się pracowicie, bo Jarek przyjedzie nam pomóc dokończyć ogrodzenie, a jutro wujek przyjedzie z koparką podsypać taras i potem zaczniemy zwozić ziemię, a i chyba studnie jeszcze zrobimy
miłej nocy i miłego przyszłego tygodnia życzę :*
Duży ogród Majunii na Warmii 20:13, 28 kwi 2013

Do góry
Najpierw było tak:

potem trawka urosła

pojawił się taras

i skalniak
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies