Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród w lesie, projekt, pomożecie ?

Ogród w lesie, projekt, pomożecie ?

AgnieszkaW 21:09, 09 maj 2013

Bardzo ładnie wyszło, tylko czy te świerki są tam potrzebne? One urosną przeciez duże i szerokie, zajmą cały skalniak. Bardzo pomysłowe drewniane wykończenie rabat, ale nie będzie to przeszkadzało w koszeniu trawy? Podobała by mi się taka szeroka ścieżka jak jest, wysypana tłuczniem na podsypce z piasku, a obok przy rabatach leżące wlaśnie to drewno. Byłoby niestandardowo i klimatycznie (ale to moja wizja). Kiedyś gdzieś taką ścieżkę widziałam, ale nie wiem dokladnie, jak to wygląda od strony technicznej. Pozdrawiam serdecznie
anna_g 21:45, 09 maj 2013

Debora - bardzo ciekawe to wykończenie rabaty - podoba mi się
AgataBC 22:45, 11 maj 2013

Aniu- mi też się wstępnie podoba, z czasem coś się tam zmieni, ale póki co może tak być. I tak wygląda dużo lepiej niż wcześniej.
Agnieszko- pomysł z tłuczniem też mi się podoba, ale póki co musi być trawa, świerki też muszą zostać, potem będę je regulować urywając młode przyrosty. Nawet jeśli za mocno wyrosną to od dołu się najwyżej je obetnie i rabata będzie pod nimi. Świerkami ogrodzona jest cała działka.

Cieszę się, że się podoba, przy tym ogrodzeniu koszenie trawy odbywa się podkaszarką- w wielu miejscach bez podkaszarki się nie obędzie.
Pozdrawiam Was
danuta_szwajcer 11:54, 03 cze 2013

Ładnie bo tak naturalnie Pozdrawiam
AgataBC 12:11, 03 cze 2013

im bardziej zielono się robi tym lepiej to wygląda, zrobiłabym zdjęcia ale leje już któryś dzień, i zapowiada się, że nie przestanie do końca tygodnia..trawa między rabatami już ładnie wzeszła : )
AgataBC 17:35, 03 cze 2013

trawa wschodzi

AkapulkoBial... 21:59, 21 sie 2013

Kiedyś kilka lat temu podobnie zrobiłam w jednym ogródku gdy tam mieszkałam.
Położyłam duże kłody drzew, a w środku posadziłam małe samosiejki choineczki i jałowiec z sosenką posadziłam też poziomki , w ciągu roku tak się rozrosły jak truskawki. Zawsze lubiłam siedzieć na tych pniach drzewa i pić kawę.Za rok wyrósł tam zielony mech.
Obok rósł duży włoski orzech i dwie duże thuje , więc w moim mini lasku czułam się świetnie. Kiedy spojrzałam na twoją rabatkę , to od razu przypomniałam sobie że taką 4 lata temu też miałam. Pozdrawiam serdecznie.
pasjonatkaam... 10:10, 09 cze 2014

Pomysłowo,naturalnie,pieknie
AgataBC 10:16, 09 cze 2014

pasjonatkaamatorka napisał(a)
Pomysłowo,naturalnie,pieknie

Dzięki że wpadłaś
Zapraszam do mojego głównego wątku
https://www.ogrodowisko.pl/watek/2792-ogrod-naturalny-pachnacy-lasem
AgataBC 14:34, 18 kwi 2015

Życie zregulowało te rabaty.. trawa w takim cieniu nie daje rady- prawie sam mech..
Świerki poleciały tak jak przed laty radziłyście. To ogrodzenie drewniane rabat przestało pasować i zaczęłam też inaczej patrzeć na ogród.
I coś tam się zmienia w tym miejscu.
Wszystkie aktualne informacje znajdują się w moim głównym wątku- tutaj rzadko zaglądam