Z cyklu - znajdź różnice . Foty robocze. Wyleciały niewydarzone lawendy a przyszły stipy i małe perowskie. Chyba mi się podoba .
Było / jest
I z innej strony po zmianach
świetne kolorki .
Od bieli, żółci po ten jaskrawy róż burgundowy ( A co to za roślinka w takim żywym kolorze ?) .No i ten niebieski żywy wilcowy
Aniołki mają tam raj
Iwonka, piękna ta Twoja choinka, cudo czyli ona raczej wolno rośnie, skoro przez tyle lat ma 3 m wysokości, bardzo dobrze Dalej nie wiem co począć z moimi choinami spod garażu, daje sobie czas na zastanowienie.
Gladiczja zachwycająca, już Ci kiedyś pisałam Narysuj miejsce dla grabu kolumnowego, bo jakoś nie mogę zajarzyć gdzie chcesz go wsadzić.
A wiesz, że chce kupić turzyce palmowe, wsadzę je nad oczko, bardzo mi pasują w okolicach wody. Może u Ciebie też by się tam wpasowały?
Muszę u Abiko poszukać zdjęć tego szpaleru choinowego.
Grupa wsparcia konieczna jak nic, mój koszyk też podobnie wyglądał, tylko podsumowanie cenowe nieco mnie ostudziło
Już widzę to terapeutyczne spotkanie: Witam, mam na imię Iwona, nie mogę przestać kupować kwiatów!!! Jadę na rowerze i widzę kwiaty, zasypiam i marzę o kwiatach, w necie przeglądam tylko kwiaty... Pomocy
Kasia twój wątek daje mi ogromnego kopa do zmian. Zalogowałaś się mniej więcej wtedy co ja, a ile już zrobiłaś!!! Zacytowałam kilka ostatnich fotek które aż krzyczą, że warto było Ja niepotrzebnie straciłam jeden sezon na ratowanie niektórych iglaków, jałowców, cyprysów, świerków - czyszczenie ich w środku, próby zrobienia niwaków - strata czasu! Dlatego ostatnio moi towarzysze to piła i łopata Nie ma sentymentów i jest kierunek a to najważniejsze. Czytałam u mnie, że chcesz przekopać się przez mój wątek - jego historia to strony 86 -89, a najwięcej dzieje się teraz
Effka zmierzyłam moją choinę kanadyjską, którą malutką sadziłam 13 lat temu. Ma ok 3 m wysokości, obwód pnia na dole w najszerszym miejscu 35 cm a obwód najszerszej gałązki to tylko 5 cm. Prawie wcale nie była podcinana, jedynie pojedyncze gałązki na długość. Była mocno ażurowa. W zeszłym roku zaczęłam proces zagęszczania jej, przycinając wszystkie gałęzie i czubek. W tym roku fajnie się zagęściła i tak wyglądała:
Jako, że chcę wokół niej zrobić rabatę trawiastą znów mocno ją przycięłam. Chcę ją zgęścić aby zajmowała mało miejsca a potem już luźno puścić końce - co fajnie, lekko wygląda.
N tej fotce możesz zobaczyć jak w sumie jest to niewielkie drzewko w porównaniu z glediczją - choina jest w tle po lewej stronie - nawet cieszy pień widać.
Tak szczegółowo piszę ci o mojej, abyś miała podgląd na jej zachowanie przez lata. Moja jest zdrowa, ale u sąsiadów mocno pożółkła i przerzedziła się w dwóch ostatnich latach. U Abiko jest szpaler z tej choiny, sadzony dosyć gęsto, wszystkie są ładne a jedna żółknie i nie wygląda dobrze.
Nie wiem czy to wina suchych lat czy jakaś choroba...
Również Magleska wysadzała swoje z donic i wsadzała do gruntu, ale nie wiem jak się mają.
Biegnę zaraz do ciebie i zerknę na twoją ścianę
A, jeszcze jedno pytanie, czy na ostatnim zdjęciu pasowałby grab kolumnowy? Za glediczją a powyżej choiny, na wysokości tej kratki, którą widać w tle. Mam jedną 2 metrową sadzonkę i nie wiem, gdzie ją wcisnąć. Trochę na trawiastą mi pasuje, zasłoniłby prześwit między tujami posadzonymi kiedyś zbyt rzadko.
* dwa malutkie jałowce stricta już stamtąd wywaliłam
** rząd turzycy palmowej też do przesadzenia a raczej lepszego rozmieszczenia przy innych trawach - jakich? Dumam już rok
To najwyższe niebieskie to rzeczywiście szałwia - kupowałam na targu, pani przysięgała, że ona jest wieloletnia ale zobaczymy bo raczej z tego co czytam to u nas nie zimuje. Wychodzi mi na to, że to jest szałwia omączona. Ale,nawet jeśli nie zimuje to nic, kupię znowu, bo szybko się rozrasta - w tym miejscu są dwie rośliny kupowane jako małe sztuki. Kwitnie cały czas bardzo obficie i pięknym kolorkiem. Ja jestem z niej bardzo zadowolona. Obok jest też przetacznik w takim samym kolorze tylko trochę niższy. Stąd taka dość duża kępa się zrobiła.
Pamiątkowe zostawiam parę zdjęć górnego tarasu.
Pamiętacie moją przesłonę na tarasie? Niestety podczas wichury uległa uszkodzeniu. Jej miejsce zastąpiły dwa żagle.
Cieszę się bardzo, że tak Ci fajnie ta perowska się przyjeła i rośnie, moją znowu musze przesadzić bo jej wogole nie widać bo moje hortki pomimo mocnego cięcia rosna jak szalone i zagłuszyły i perowska i dalie. Pięknie Ci wszystko rośnie i kwitnie no i dobrze, ze Cie wywołałam do tablicy z tymi zdjęciami bo tyle u Ciebie kwiecia. Surfiniowy bukiet na pniu SUPER, przycinasz je bo nic suchych nie masz i pięknie kwitnie. Też mnie ciekawi co to tak pięknie kwitnie na niebiesko? Szałwia? Czy przetacznik taki niski? A patyczkow zdjecia jeszcze zrób Pozdrawiam i miłej niedzieli
Widze sasiada macie podobnego Moj o 5 cm zywoplotu, chcial nas do sadu podac to mu tak wwycielam w tym roku zywoplot, ze patrzy na suche srodek i na jego galezie A ja mam spokoj
I pytanko- wczoraj na spacerze po lesie z psem, znalazlam pare grzybow. Nie smiejscie sie- kiedys zbieralam z rodzicami, ale to bylo 18 lat temu. I choc co roku troszke zbieram, to wyrzucam zawsze te, ktorych nie jestem 100% pewna. Rok temu, na kursie grzybobrania, okazalo sie, ze wyrzucilabym, takze te dobre. Wiec pytam- borowil czy nie ? Bo mnie myli na bialawa gabeczka. Bo i ten drugi co to? Zawsze mam problem z malymi, oprocz podgrzybkow i maslakow
Ciąg dalszy Gosi ogrodu o ile uda mi się załadować zdjęcia. Jej jeżówki tworzą łany lub mają niespotykane kolory. Rozchodnik Matrona śliczny. Nie wiadomo, czemu w tym miejscu ma takie wybarwienie.
A takie ogromne ja dostałam i bezczelnie skopiowałam połączenie Gosi. Bylica z jeżówką. Kiedyś mam nadzieję wtopią się w rosplenicę.
Przepraszam, więcej zdjęć wrzucę jak zacznie chodzić mi net lub się ogólnie na serwerze poprawi. Nie mam siły 3 minut czekać na załadowanie.