Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Przerwa na kawę... 11:08, 25 sie 2019

Do góry
inka74 napisał(a)

Ten taras ze szklarnią jest boski... muszę się wybrać kiedyś....
Rozpoznawanie traw 11:00, 25 sie 2019

Do góry
Witam

Na Allegro wiosną kupiłem u sprzedawcy "miododajne" z Tarnowskich Gór trzy sadzonki: Olbrzymia trawa pampasowa białe pióropusze ładna.

Wyrosło coś takiego i to chyba nie jest trawa pampasowa? Proszę o pomoc w identyfikacji.

Pozdrawiam

Ogrodowe marzenie Mrokasi 10:48, 25 sie 2019

Do góry
Z cyklu - znajdź różnice . Foty robocze. Wyleciały niewydarzone lawendy a przyszły stipy i małe perowskie. Chyba mi się podoba .
Było / jest

I z innej strony po zmianach
Wśród brzóz i dębów 10:07, 25 sie 2019

Do góry
marba napisał(a)

świetne kolorki .
Od bieli, żółci po ten jaskrawy róż burgundowy ( A co to za roślinka w takim żywym kolorze ?) .No i ten niebieski żywy wilcowy
Aniołki mają tam raj
Wzgórze chaosu 10:05, 25 sie 2019

Do góry
Iwonka napisał(a)

Effka zmierzyłam moją choinę kanadyjską, którą malutką sadziłam 13 lat temu. Ma ok 3 m wysokości, obwód pnia na dole w najszerszym miejscu 35 cm a obwód najszerszej gałązki to tylko 5 cm. Prawie wcale nie była podcinana, jedynie pojedyncze gałązki na długość. Była mocno ażurowa. W zeszłym roku zaczęłam proces zagęszczania jej, przycinając wszystkie gałęzie i czubek. W tym roku fajnie się zagęściła i tak wyglądała:

Jako, że chcę wokół niej zrobić rabatę trawiastą znów mocno ją przycięłam. Chcę ją zgęścić aby zajmowała mało miejsca a potem już luźno puścić końce - co fajnie, lekko wygląda.

N tej fotce możesz zobaczyć jak w sumie jest to niewielkie drzewko w porównaniu z glediczją - choina jest w tle po lewej stronie - nawet cieszy pień widać.

Tak szczegółowo piszę ci o mojej, abyś miała podgląd na jej zachowanie przez lata. Moja jest zdrowa, ale u sąsiadów mocno pożółkła i przerzedziła się w dwóch ostatnich latach. U Abiko jest szpaler z tej choiny, sadzony dosyć gęsto, wszystkie są ładne a jedna żółknie i nie wygląda dobrze.
Nie wiem czy to wina suchych lat czy jakaś choroba...
Również Magleska wysadzała swoje z donic i wsadzała do gruntu, ale nie wiem jak się mają.
Biegnę zaraz do ciebie i zerknę na twoją ścianę

A, jeszcze jedno pytanie, czy na ostatnim zdjęciu pasowałby grab kolumnowy? Za glediczją a powyżej choiny, na wysokości tej kratki, którą widać w tle. Mam jedną 2 metrową sadzonkę i nie wiem, gdzie ją wcisnąć. Trochę na trawiastą mi pasuje, zasłoniłby prześwit między tujami posadzonymi kiedyś zbyt rzadko.
* dwa malutkie jałowce stricta już stamtąd wywaliłam
** rząd turzycy palmowej też do przesadzenia a raczej lepszego rozmieszczenia przy innych trawach - jakich? Dumam już rok

Iwonka, piękna ta Twoja choinka, cudo czyli ona raczej wolno rośnie, skoro przez tyle lat ma 3 m wysokości, bardzo dobrze Dalej nie wiem co począć z moimi choinami spod garażu, daje sobie czas na zastanowienie.

Gladiczja zachwycająca, już Ci kiedyś pisałam Narysuj miejsce dla grabu kolumnowego, bo jakoś nie mogę zajarzyć gdzie chcesz go wsadzić.

A wiesz, że chce kupić turzyce palmowe, wsadzę je nad oczko, bardzo mi pasują w okolicach wody. Może u Ciebie też by się tam wpasowały?

Muszę u Abiko poszukać zdjęć tego szpaleru choinowego.

Dziękuję kochana za fotki i pomiary
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 09:58, 25 sie 2019

Do góry
effka napisał(a)
Ludzie ratujcie, chce mi się kolorowych kwiatków do ogrodu! Za dużo czasu mam chyba

Taki mam koszyk w jednym ze sklepów, powrzucałam po 1 sztuce to co mi się podobało a teraz trzeba zdecydować co kupić i ile...

Chyba muszę się leczyć, czy jest grupa AO? Anonimowych ogrodowiczan na odwyku?

Grupa wsparcia konieczna jak nic, mój koszyk też podobnie wyglądał, tylko podsumowanie cenowe nieco mnie ostudziło
Już widzę to terapeutyczne spotkanie: Witam, mam na imię Iwona, nie mogę przestać kupować kwiatów!!! Jadę na rowerze i widzę kwiaty, zasypiam i marzę o kwiatach, w necie przeglądam tylko kwiaty... Pomocy
Ogrodowe marzenie Mrokasi 09:52, 25 sie 2019

Do góry
mrokasia napisał(a)
A o poranku trochę mokro

I trochę cieniście

A frontowa zaczyna (graby powolutku się zielenią)

Kasia twój wątek daje mi ogromnego kopa do zmian. Zalogowałaś się mniej więcej wtedy co ja, a ile już zrobiłaś!!! Zacytowałam kilka ostatnich fotek które aż krzyczą, że warto było Ja niepotrzebnie straciłam jeden sezon na ratowanie niektórych iglaków, jałowców, cyprysów, świerków - czyszczenie ich w środku, próby zrobienia niwaków - strata czasu! Dlatego ostatnio moi towarzysze to piła i łopata Nie ma sentymentów i jest kierunek a to najważniejsze. Czytałam u mnie, że chcesz przekopać się przez mój wątek - jego historia to strony 86 -89, a najwięcej dzieje się teraz
Wzgórze chaosu 09:34, 25 sie 2019

Do góry
effka napisał(a)

Super, że tak ostro działasz w ogrodzie. Czuć od Ciebie mega energię do zmian!
Cieszę się, że moje pomysły na załaweczkową Ci się podobają, na pewno coś fajnego wykomniujesz

Ooo czekam na Twoje uwagi i fotki choinkowe, zawsze coś mądrego wymyślisz.

Effka zmierzyłam moją choinę kanadyjską, którą malutką sadziłam 13 lat temu. Ma ok 3 m wysokości, obwód pnia na dole w najszerszym miejscu 35 cm a obwód najszerszej gałązki to tylko 5 cm. Prawie wcale nie była podcinana, jedynie pojedyncze gałązki na długość. Była mocno ażurowa. W zeszłym roku zaczęłam proces zagęszczania jej, przycinając wszystkie gałęzie i czubek. W tym roku fajnie się zagęściła i tak wyglądała:

Jako, że chcę wokół niej zrobić rabatę trawiastą znów mocno ją przycięłam. Chcę ją zgęścić aby zajmowała mało miejsca a potem już luźno puścić końce - co fajnie, lekko wygląda.

N tej fotce możesz zobaczyć jak w sumie jest to niewielkie drzewko w porównaniu z glediczją - choina jest w tle po lewej stronie - nawet cieszy pień widać.

Tak szczegółowo piszę ci o mojej, abyś miała podgląd na jej zachowanie przez lata. Moja jest zdrowa, ale u sąsiadów mocno pożółkła i przerzedziła się w dwóch ostatnich latach. U Abiko jest szpaler z tej choiny, sadzony dosyć gęsto, wszystkie są ładne a jedna żółknie i nie wygląda dobrze.
Nie wiem czy to wina suchych lat czy jakaś choroba...
Również Magleska wysadzała swoje z donic i wsadzała do gruntu, ale nie wiem jak się mają.
Biegnę zaraz do ciebie i zerknę na twoją ścianę

A, jeszcze jedno pytanie, czy na ostatnim zdjęciu pasowałby grab kolumnowy? Za glediczją a powyżej choiny, na wysokości tej kratki, którą widać w tle. Mam jedną 2 metrową sadzonkę i nie wiem, gdzie ją wcisnąć. Trochę na trawiastą mi pasuje, zasłoniłby prześwit między tujami posadzonymi kiedyś zbyt rzadko.
* dwa malutkie jałowce stricta już stamtąd wywaliłam
** rząd turzycy palmowej też do przesadzenia a raczej lepszego rozmieszczenia przy innych trawach - jakich? Dumam już rok
Ogród z czereśnią 09:31, 25 sie 2019

Do góry
To najwyższe niebieskie to rzeczywiście szałwia - kupowałam na targu, pani przysięgała, że ona jest wieloletnia ale zobaczymy bo raczej z tego co czytam to u nas nie zimuje. Wychodzi mi na to, że to jest szałwia omączona. Ale,nawet jeśli nie zimuje to nic, kupię znowu, bo szybko się rozrasta - w tym miejscu są dwie rośliny kupowane jako małe sztuki. Kwitnie cały czas bardzo obficie i pięknym kolorkiem. Ja jestem z niej bardzo zadowolona. Obok jest też przetacznik w takim samym kolorze tylko trochę niższy. Stąd taka dość duża kępa się zrobiła.

Mus owocowy w miejskiej dżungli 09:23, 25 sie 2019

Do góry
Kule cisowe po drugim cięciu znów mają nowe przyrosty

Mus owocowy w miejskiej dżungli 09:19, 25 sie 2019

Do góry
Pamiątkowe zostawiam parę zdjęć górnego tarasu.
Pamiętacie moją przesłonę na tarasie? Niestety podczas wichury uległa uszkodzeniu. Jej miejsce zastąpiły dwa żagle.

Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 08:56, 25 sie 2019

Do góry
Ludzie ratujcie, chce mi się kolorowych kwiatków do ogrodu! Za dużo czasu mam chyba

Taki mam koszyk w jednym ze sklepów, powrzucałam po 1 sztuce to co mi się podobało a teraz trzeba zdecydować co kupić i ile...

Chyba muszę się leczyć, czy jest grupa AO? Anonimowych ogrodowiczan na odwyku?
Ogród z czereśnią 08:49, 25 sie 2019

Do góry
anna_g napisał(a)
Rudbekia jaką mają chyba wszyscy na świecie a za siatką maliny sąsiada, które zaczynają przełazić na moją stronę i wyrastać na tej rabacie między stipą i rozchodnikami. Niekoniecznie je tam chcę. Ale z sąsiadem niestety nie ma porozumienia. Ostatnio zrobił awanturę, że to "cholerstwo co rośnie na płocie" (wilec) dusi mu maliny i że mamy to zabrać. Płot jest nasz
Wcześniej zrobił awanturę, że tuje nasze mu przechodzą przez siatkę i mamy je przyciąć ale... uwaga on nas do ogrodu swojego nie wpuści, żeby to zrobić. Takiego mamy od lat super sąsiada Ostatnio w ogóle stwierdził, że do KOŃCA życia mamy się do niego nie odzywać Chyba powinnam zrobić awanturę o te maliny co mi przełażą no ale jak skoro mam się nie odzywać

Danusia popatrz - a to jest ta perovskia od Ciebie trochę wymieszana z lawendą. W życiu nie podejrzewałam że ona mi tak w tym roku wyrośnie taki z niej malutek był a jeszcze przez zimę połowa zginęła.

A wrzosy to u mnie dopiero takie:

Cieszę się bardzo, że tak Ci fajnie ta perowska się przyjeła i rośnie, moją znowu musze przesadzić bo jej wogole nie widać bo moje hortki pomimo mocnego cięcia rosna jak szalone i zagłuszyły i perowska i dalie. Pięknie Ci wszystko rośnie i kwitnie no i dobrze, ze Cie wywołałam do tablicy z tymi zdjęciami bo tyle u Ciebie kwiecia. Surfiniowy bukiet na pniu SUPER, przycinasz je bo nic suchych nie masz i pięknie kwitnie. Też mnie ciekawi co to tak pięknie kwitnie na niebiesko? Szałwia? Czy przetacznik taki niski? A patyczkow zdjecia jeszcze zrób Pozdrawiam i miłej niedzieli
Przerwa na kawę... 08:49, 25 sie 2019

Do góry
inka74 napisał(a)

Też tam wczoraj byłam, ale po cieniach widzę, że dużo wczesniej
Ogród z czereśnią 08:37, 25 sie 2019

Do góry
anna_g napisał(a)
Wywołana do tablicy przez Danusię porobiłam zdjęcia. Niestety ze zgraniem był okropny kłopot i karta chyba już definitywnie się zepsuła. Muszę nową nabyć bo mam tylko jedną. Ale coś tam cyknąć się udało tego samego co zawsze

To miejsce mi się podoba jak wyszło i jak się rozrosło w tym roku.

A co to to niebieskie?

Widze sasiada macie podobnego Moj o 5 cm zywoplotu, chcial nas do sadu podac to mu tak wwycielam w tym roku zywoplot, ze patrzy na suche srodek i na jego galezie A ja mam spokoj

Ten rozchodnik to chyba Herbstfreude. Tez mam
Great Dixter - Anglia 08:34, 25 sie 2019

Do góry
Kolejna część to ogród egzotyczny - Exotic Garden, który powstał zamiast rozarium. Widać, że róże powróciły.

Przerabianie ogródka pod swój gust 08:33, 25 sie 2019

Do góry
Moje cebulki wlasne.

I pytanko- wczoraj na spacerze po lesie z psem, znalazlam pare grzybow. Nie smiejscie sie- kiedys zbieralam z rodzicami, ale to bylo 18 lat temu. I choc co roku troszke zbieram, to wyrzucam zawsze te, ktorych nie jestem 100% pewna. Rok temu, na kursie grzybobrania, okazalo sie, ze wyrzucilabym, takze te dobre. Wiec pytam- borowil czy nie ? Bo mnie myli na bialawa gabeczka. Bo i ten drugi co to? Zawsze mam problem z malymi, oprocz podgrzybkow i maslakow

Ogród z czereśnią 08:25, 25 sie 2019

Do góry
anna_g napisał(a)

Strasznie mi się podoba ta kompozycja doniczkowe na pniu. Wygląda świetnie.
Fajne dynki.
Przerwa na kawę... 08:23, 25 sie 2019

Do góry
Ciąg dalszy Gosi ogrodu o ile uda mi się załadować zdjęcia. Jej jeżówki tworzą łany lub mają niespotykane kolory. Rozchodnik Matrona śliczny. Nie wiadomo, czemu w tym miejscu ma takie wybarwienie.

A takie ogromne ja dostałam i bezczelnie skopiowałam połączenie Gosi. Bylica z jeżówką. Kiedyś mam nadzieję wtopią się w rosplenicę.

Przepraszam, więcej zdjęć wrzucę jak zacznie chodzić mi net lub się ogólnie na serwerze poprawi. Nie mam siły 3 minut czekać na załadowanie.
Great Dixter - Anglia 08:09, 25 sie 2019

Do góry
Tu przygotowuje się rośliny do posadzenia na rabatach.

A tu pracownicy ogrodu odpoczywają.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies