Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "lindsay80"

Zaczynam od zera, zobaczymy gdzie skończę :) 09:19, 12 mar 2015

Do góry
anitan napisał(a)
nie ma za co!
u nas prawie położona instalacja. Częściowo zaznaczone miejsca zraszaczy. Mam ogromną nadzieję, że do świąt się z tym uporamy. Nie zawsze jest czas i siła po 8h w pracy.
Dzisiaj przycięłam bukszpany, porobiłam sadzonki z tego, co obcięłam bo szkoda mi było wyrzucić
Wcześniej zasiana lawenda powoli kiełkuje.
IDZIE WIOSNA!

Pokaż jak Ci wyszły te kulki, miałaś szablon?
Ja też swoje będę ciąć pierwszy raz w życiu i aż się boję
Mój ogród pod górkę... 08:34, 12 mar 2015

Do góry
MAD z tymi mężami to chyba u większości z nas podobnie, mój też tylko ogródek wziął w swoją opiekę, o resztę też się muszę prosić.
No dobra trochę go źle oceniłam 70 szmaragdów i 8 serbów też na jesieni posadził
Bukszpan (Buxus) - uprawa 08:25, 12 mar 2015

Do góry
a ja kupiłam z likwidowanej hodowli takie bukszpany, posadziłam w przechowalniku, bo docelowe miejsce będzie gotowe pewnie za miesiąc i pytanie czy można by je było kulkować teraz, czy też jeśli w planie jest ich przeprowadzka w ogóle tego nie robić?
Bukszpany się ze sobą stykały i z jednej strony są trochę łyse, czy one się zazielenią w tych miejscach, czy chcąc zrobić kulkę dosadzić jakąś małą sadzonkę od tej strony gdzie brak liści?
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 08:17, 12 mar 2015

Do góry
Kasia, a co z drewnem, elewacja czy taras i jakie drewno będzie?
Tu ma być ogród :) 22:49, 11 mar 2015

Do góry
tak tak oglądałam relację Madżenki z formowania bukszpanów, a jak przyjdzie co do czego to na pewno sobie odświeżę ten temat.
A u nas tymczasem znowu zima wypiera wiosnę... brrr zimno
Ogród Sylwii od początku cz.II 22:31, 11 mar 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)
Sylwia,
też tu nieustannie zaglądam i czekam na fotki wiosenne.
Wiele już wątków przejrzałam w poszukiwaniu pomysłów na swoje rozterki ogródkowe i do Twojego ogrodu wracam bo trafia idealnie w mój gust.
Chciałabym Twoją rabatą z RH CW troszkę zainspirować się u siebie przed domem... z pomocą dziewczyn zaczyna się już klarować jakiś pomysł.
A tak przy okazji ponieważ całkiem niedawno pojawiły się zdjęcia szałwii, czy Ty Sylwia, masz może jej nasionka na zbyciu? Albo napisz proszę (pewnie gdzieś to było opisane w wątku ale już nie kojarzę) czy swoją szałwię kupowałaś w sadzonkach czy pozyskałaś z własnego siewu?

Widziałam co u siebie kombinujesz ... Z tych odmian rh powinna być pani zadowolona Uwielbiam CW

Szałwii nie wysiewałam , kupiłam gotowe sadzonki .... Ponieważ ogoliłam szałwie przed zimą do zera to i nasion nie posiadam
Tu ma być ogród :) 22:02, 11 mar 2015

Do góry
Kamajla napisał(a)
bukszpany jak ta lala tam gdzie są ubytki możesz dosadzić małą sadzonkę i będzie git

to jest myśl, takie oczywiste, a nie wpadłam na to
I tak najtrudniejsze będzie formowanie...
Kamila Ty już masz jakieś doświadczenie w robieniu kulek bukszpanowych?
Tu ma być ogród :) 21:57, 11 mar 2015

Do góry
nie Magda, jeszcze stanowczo za wcześnie, trochę mnie przeszkolił FrancoPolo, który w swoim ogrodzie ma dziesiątki klonów palmowych i radził, żeby do gruntu takich młodziaków nie sadzić aż miną wszelkie możliwe przymrozki, czyli pewnie po połowie maje moje pójdą do gruntu, a do tego czasu w ciepłe dni będę je hartować na dworze a na noc wnosić pod dach.
Poza tymi ze zdjęcia mam jeszcze 3, które mają na razie pojedyncze listki i pąki.
Te ze zdjęcia też kupiłam na jesieni w Obi po 5 zł
Tu ma być ogród :) 20:51, 11 mar 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)
a tu moje kloniki palmowe, które zimę spędziły w garażu - ewidentnie widać, że poczuły wiosnę.

sadzisz je już ? mój nadal pod kołderką - mam jeden szcepiony na pniu ponoc są delikatniejsze i jeden biedak połamaniec za 5 zł z castoramy taka biedota - ten juz ma paki i liscie się pchają.
Tu ma być ogród :) 15:55, 11 mar 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)
wczoraj kupiłam takie bukszpany

niektóre miejscami są wyłysiałe, bo stykały się ze sobą

Będą oczekiwać na swoje docelowe miejsce przez jakiś miesiąc w przechowalniku.

Super zakupy!
Tu ma być ogród :) 15:52, 11 mar 2015

Do góry
a tu moje kloniki palmowe, które zimę spędziły w garażu - ewidentnie widać, że poczuły wiosnę.

Tu ma być ogród :) 15:51, 11 mar 2015

Do góry
wczoraj kupiłam takie bukszpany

niektóre miejscami są wyłysiałe, bo stykały się ze sobą

Będą oczekiwać na swoje docelowe miejsce przez jakiś miesiąc w przechowalniku.
Mój ogród pod górkę... 15:41, 11 mar 2015

Do góry
w 16-dniowej prognozie dla Śląska w kolejnym tygodniu cieplej, ale prawie cały czas opady, no to się nacieszyliśmy promykami słońca ;-(
Można tylko liczyć na to, że prognozy będą miały niską sprawdzalność... oby
Tu ma być ogród :) 09:42, 11 mar 2015

Do góry
cyma2704 napisał(a)
lindsay80 ale cieszą pierwsze kolory, piekne krokusy. Jak się nazywa trawa z żółtym.

Ta trawa to carex Ever Gold, polecam jest ładna przez cały rok, nawet zimą zdobi.
Tu ma być ogród :) 09:40, 11 mar 2015

Do góry
postaram się zachować symetrię
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 08:14, 11 mar 2015

Do góry
perfekcyjnie Ci poszło z tymi kancikami i robione takim sprzętem - szok!
Spróbuję kiedyś u siebie skorzystać z tej metody
Tu ma być ogród :) 23:39, 10 mar 2015

Do góry
Madżenko, te propozycje traw to na miejsce runianki?
Tu ma być ogród :) 23:22, 10 mar 2015

Do góry
kupiłam dziś 11 szt. bukszpanów z likwidowanej plantacji, które chcę przeznaczyć do kulkowania i zrobienia stożków, takie o wysokości ok. 60-80 cm.
Musiałam je posadzić na razie w przechowalniku, bo miejsce docelowe pod nie jeszcze nie gotowe.
Zostały wykopane z dużą bryłą korzeniową, myślicie, że mogłyby tam poczekać np. do maja, czy lepiej szybko szykować to właściwe miejsce?
Fotki jutro bo sadziłam je już, gdy było ciemno przy lampie.
Tu ma być ogród :) 23:16, 10 mar 2015

Do góry
przypuszczam, że na żywo rozmieszczenie tych RH trochę inaczej wypadnie.
Z nimi miałam największy kłopot bo rysując te kółka chciałam założyć ich rozmiar za kilka lat, zapewne kupię sporo mniejsze egzemplarze i z nimi trochę łatwiej pójdzie mi rozplanowywanie.
Całkiem możliwe, że jak tego RH przesunę bardziej do ściany i w lewo to już to przejście między rabatami tak jakby samo się stworzy.
Dzięki Effa za czujność!
Tu ma być ogród :) 22:57, 10 mar 2015

Do góry
Madżenka i inne dziewczyny zaproponowały zmiany w stosunku do mojego pierwszego projektu rabaty przed domem, uwzględniając je powstało coś takiego (mam nadzieję, że dobrze odczytałam Wasze propozycje):

W miejscu gdzie postawiłam pytajnik rabata frontowa przechodzi w południową, na której chcę posadzić stipę z czosnkami, zastanawiam się jak zrobić przejście pomiędzy jedną i drugą rabatą - pomyślałam o formowanych bukszpanach, ale na razie ich tam nie wrysowywałam.
Dwie kule, różnej wielkości? Czy coś zupełnie innego?

I lustrzana rabata po prawej stronie drzwi wejściowych ( jest ona o 1,1 m krótsza od tej po lewej stronie)

Na zdjęciach zapomniałam dopisać odmianę Carexa ale mogłyby być to np. Golden Bowles
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies