Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Zaczynam od zera, zobaczymy gdzie skończę :)

Zaczynam od zera, zobaczymy gdzie skończę :)

ren133 20:34, 11 mar 2015

anitan napisał(a)
nie ma za co!
u nas prawie położona instalacja. Częściowo zaznaczone miejsca zraszaczy. Mam ogromną nadzieję, że do świąt się z tym uporamy. Nie zawsze jest czas i siła po 8h w pracy.
Dzisiaj przycięłam bukszpany, porobiłam sadzonki z tego, co obcięłam bo szkoda mi było wyrzucić
Wcześniej zasiana lawenda powoli kiełkuje.
IDZIE WIOSNA!

Jest za co jest
A Ty też nie masz w projekcie zraszaczy statycznych tylko same rotacyjne? I ile masz sekcji? I ile wyszło Ci linii kroplującej?

Widzisz lawenda Ci wzeszła... ja to nie mam ręki - mi nic nie wzeszło ani lawenda ani werbena
anitan 09:08, 12 mar 2015

nie mam pewności ale wydaje mi się, że nie mamy zraszaczy statycznych.
Linia kroplująca 200m ale będzie na razie wykorzystana może w 10%(nie mam jeszcze rabat)
a ilosć sekcji? może wstyd, ale nie wiem.
załączam projekt położenia rur
anitan 09:12, 12 mar 2015

lawendę trzymałam w zamrażarce przez tydzień, zgodnie z sugestią Kasi. Zadziałało. Zobaczymy czy się nie zmarnuje.
Mam też 6szt (z 10) pelargonii, i kilkanaście petunii. Nie wiem czy się utrzymają, bo część która wcześniej wykiełkowała się nie utrzymała. Coś robię źle ale nie wiem, co.
lindsay80 09:19, 12 mar 2015

anitan napisał(a)
nie ma za co!
u nas prawie położona instalacja. Częściowo zaznaczone miejsca zraszaczy. Mam ogromną nadzieję, że do świąt się z tym uporamy. Nie zawsze jest czas i siła po 8h w pracy.
Dzisiaj przycięłam bukszpany, porobiłam sadzonki z tego, co obcięłam bo szkoda mi było wyrzucić
Wcześniej zasiana lawenda powoli kiełkuje.
IDZIE WIOSNA!

Pokaż jak Ci wyszły te kulki, miałaś szablon?
Ja też swoje będę ciąć pierwszy raz w życiu i aż się boję
anitan 09:23, 12 mar 2015

Nie miałam szablonu, nie wiedziałam jak go zrobić o użyć.
Do kulek im daleko, nazwałabym to raczej walcami albo jajami. W zasadzie może pozostawię i potraktuję jako dekorację wielkanocną ...
prześlę zdjęcia w ramach dydaktycznych, jak nie należy ciąc bukszpanu
anitan 09:28, 12 mar 2015

takie coś
urocze, nieprawdaż?
to co widać z nimi to miejsce na naprawienie ganku i położenie kostki, stąd taki bałagan. Mam nadzieję, że uniknę wysadzania bukszpanów na czas prac brukarskich. Ponoć "się zmieszczą"
anitan 09:30, 12 mar 2015

chyba będę musiała je dociąć jeszcze niżej, żeby powstały prawdziwe choć maleńkie kuleczki, prawda?
lindsay80 09:40, 12 mar 2015

szkoda, że takie małe zdjęcie się załadowało, ale poszło Ci nieźle.
Faktycznie można by je trochę obniżyć i zrobiłyby się bardziej kuliste, ale takie jajeczka jako dekoracja Wielkanocna to świetny pomysł
A masz może zdjęcie jak wyglądały te okazy przed zabiegiem?
Ja na jesieni też obsadziłam jedną rabatę przy, ogrodzeniu, które akurat było murowane i mimo, że upominałam ekipę to i tak mi rośliny poniszczyli, teraz będą kończyć to ogrodzenie, a ja już wiem, że rośliny zabiorę z tego miejsca, bo nie ma co liczyć, że oni będą się przejmowali w co wlezą.
anitan 09:45, 12 mar 2015

mam,
jak tak na to patrzę, to faktycznie, muszę mocno przyciąć, bo różnica niewielka
lindsay80 10:03, 12 mar 2015

no dokładnie, można je bardziej radykalnie potraktować
Ale teraz widzę, że jeśli Ty z takich małych uzyskałaś taki ładny efekt to zmoich, które są sporo większe powinny ładne kule wyjść - podbudowało to mnie.
Tylko się tak zastanawiam, czy to jest dla nich odpowiednie miejsce, ale przejrzę cały Twój wątek, zanim będę coś doradzać... zresztą ja też jestem początkująca, więc ograniczam się z uwagami, bo nie czuję się kompetentna