Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "lindsay80"

Mój ogród pod górkę... 16:36, 05 mar 2015

Do góry
taki romantyczny chyba będzie ten ogród, nastrojowy....
Świerk serbski - Picea omorika 16:27, 05 mar 2015

Do góry
Danusiu,
zamieszczam zdjęcia świerków do oceny czy przycinać:

Ogród, a najlepiej piękny ogród - jak się do tego zabrać? 14:39, 05 mar 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)
fajnie wyglądają krokusiki wystające z kory, ja jeszcze nie mam kory i jednak to nie to samo, poza tym jeszcze żaden się nie otworzył, licze na to, że jeden biały jak wrócę z pracy będzie już w rozkwicie choć rano było kilka stopni na minusie
Codziennie córa mi śpiewa piosenkę "Wiosna w błękitnej sukience" więc może ją jakoś szybko przywołamy

Trzymam kciuki za tego odważnego pierwszego
moja kora jest taka sobie, za duże kawałki, wolałabym drobniejszą... ale faktycznie lepiej z taką niż zupełnie bez.
Ogród, a najlepiej piękny ogród - jak się do tego zabrać? 14:32, 05 mar 2015

Do góry
fajnie wyglądają krokusiki wystające z kory, ja jeszcze nie mam kory i jednak to nie to samo, poza tym jeszcze żaden się nie otworzył, licze na to, że jeden biały jak wrócę z pracy będzie już w rozkwicie choć rano było kilka stopni na minusie
Codziennie córa mi śpiewa piosenkę "Wiosna w błękitnej sukience" więc może ją jakoś szybko przywołamy
Mój ogród pod górkę... 13:01, 05 mar 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)
trafiłam do Ciebie Kasiu trochę późno, ale już wiem, że zostanę na dłużej Widzę, że czeka Cię masę pracy, ale ogród na pewno będzie nietuzinkowy! Oj niech ta wiosna już się rozgości na Śląsku na dobre, tyle się będzie działo!!!

Dziękuję Ci za tak miłe słowa i zapraszam w odwiedziny. Z pewnością będę się dzielić kolejnymi etapami prac. Pozostaje tylko czekać na lepszą pogodę. Pozdrawiam.
Mój ogród pod górkę... 22:45, 04 mar 2015

Do góry
trafiłam do Ciebie Kasiu trochę późno, ale już wiem, że zostanę na dłużej Widzę, że czeka Cię masę pracy, ale ogród na pewno będzie nietuzinkowy! Oj niech ta wiosna już się rozgości na Śląsku na dobre, tyle się będzie działo!!!
Świerk serbski - Picea omorika 10:14, 04 mar 2015

Do góry
zdjęcia podeślę, tak naprawdę chyba nie ma przesłanki, bo nic im nie wystaje poza obrys, zrobiłabym to tylko po to, żeby je zastymulować do tego by się zagęściły - jeśli podcięcie da taki skutek
Świerk serbski - Picea omorika 09:51, 04 mar 2015

Do góry
ja sadziłam serby w październiku, nie widzę, żeby coś przyrosły, ale czy bodrze będzie je lekko przyciąć, żeby się lepiej krzewiły i nie rosły w górę, czy darować to sobie tej wiosny i zrobić to później?
Zamieszkać w ogrodzie 20:46, 03 mar 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)
jak nie lubisz żywotników to może świerki serbskie, choina kanadyjska, graby, cis? - wiele możliwości do wyboru.

Graby i cis fajna sprawa!
Zamieszkać w ogrodzie 19:09, 03 mar 2015

Do góry
jak nie lubisz żywotników to może świerki serbskie, choina kanadyjska, graby, cis? - wiele możliwości do wyboru.
Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska 08:25, 03 mar 2015

Do góry
u mnie takie same widoki jak u Enya73, rano było niezłe zdziwienie, krokusom nie zaszkodzi, a liliom, które zaczęły wychodzić, jak myślicie?
Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska 20:03, 02 mar 2015

Do góry
Piękna wizytówka, będę do Ciebie zaglądać i się inspirować
Odcienie zieleni 14:57, 02 mar 2015

Do góry
Efffa napisał(a)

Masz rację , wszystko zimozielone i na dodatek w ciemnym kolorze, pomyślę na tymi limonkowymi np. żółta hakonechloa All Gold

Tak to dobra myśl, musisz sobie wyguglować roślinki, które lubią cień.
Hakonechloa, limonkowe żurawki, tawuły, runianka (mlode przyrosty na jasnozielone) i pewnie wiele wiele innych
Katalpy i irgę major mam u siebie, jak się już wszystko ruszy możesz zobaczyć na żywo
Odcienie zieleni 13:52, 02 mar 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)
a to ja myślałam, że Ty chcesz sadzić te cisy zaraz przy swoim płocie.
Wstaw rzeczywiste zdjęcie i wszystko się wyjaśni
Z tych gatunków, które wymieniłaś wszystkie w ciemnozielonym kolorze: cisy, bukszpany, irga... ja bym wprowadziła jakąś limonkową zieleń żeby nie było tak jednostajnie.
Pomysł z wiśniami i tawułami mi się podoba, znajdziesz takie tawuły, które mają bardzo fajny jasnozielony kolor.

Masz rację , wszystko zimozielone i na dodatek w ciemnym kolorze, pomyślę na tymi limonkowymi np. żółta hakonechloa All Gold
Verbena bonariensis - werbena patagońska 13:16, 02 mar 2015

Do góry
też dołączam do prośby o nasionka werbeny patagońskiej.
Tu ma być ogród :) 22:31, 01 mar 2015

Do góry
nie mam zdjęć tych katalp, ciekawe czy przetrwały zimę, na razie wszystkie moje rośliny w kokonach
Odcienie zieleni 22:24, 01 mar 2015

Do góry
a to ja myślałam, że Ty chcesz sadzić te cisy zaraz przy swoim płocie.
Wstaw rzeczywiste zdjęcie i wszystko się wyjaśni
Z tych gatunków, które wymieniłaś wszystkie w ciemnozielonym kolorze: cisy, bukszpany, irga... ja bym wprowadziła jakąś limonkową zieleń żeby nie było tak jednostajnie.
Pomysł z wiśniami i tawułami mi się podoba, znajdziesz takie tawuły, które mają bardzo fajny jasnozielony kolor.
Odcienie zieleni 21:08, 01 mar 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)
Wiem, że u sąsiada, ale jak będziesz sadzić małe cisy to zejdzie z 15 lat zanim ten żywopłot będzie fajnie wyglądał, poza tym już zawsze te brabanty będą stanowić tło dla Twojego ogrodu i może fajnie by było to tło wykorzystać np. jak na tym zdjęciu:

Za płotem u sąsiada w tym przypadku jest szmaragd, a przed nim na drugim podworku Aurescens.
Ty masz to wszystko od północnej strony więc wyjdzie bardzo ciemno.
Z tego samego powodu katalpy u Ciebie się nie sprawdzą wystartuja pewnie w czerwcu, a w październiku po pierwszym przymrozku oblecą im wszystkie liście (tak było u mnie ubiegłej jesieni).
To bardzo ładne drzewa, ale mają swoje mankamenty. Sama zakupiłam dwie, ale mam je posadzone daleko od domu i odmianę Nana chcę puścić wolno, żeby kiedyś stanowiła cień dla huśtawki, natomiast tą pstrokatą będę ciąć w kulę, ale tą odmianę łatwiej okiełznać niż inne.

Lindsay ale te cisy są jakieś 6 metrów przed brabantami, one nie mają z brabantem nic wspólnego.Ja przed tymi brabantami nie dam rady nic posadzic bo tam jest jakies 20 -30 cm na cos zadarniającego,i zaraz jest podjazd pokaże Ci jutro zdjęcie nie zamalowane! Chyba ze ja nie rozumiem o co Ci chodzi?
Odcienie zieleni 20:31, 01 mar 2015

Do góry
Wiem, że u sąsiada, ale jak będziesz sadzić małe cisy to zejdzie z 15 lat zanim ten żywopłot będzie fajnie wyglądał, poza tym już zawsze te brabanty będą stanowić tło dla Twojego ogrodu i może fajnie by było to tło wykorzystać np. jak na tym zdjęciu:

Za płotem u sąsiada w tym przypadku jest szmaragd, a przed nim na drugim podworku Aurescens.
Ty masz to wszystko od północnej strony więc wyjdzie bardzo ciemno.
Z tego samego powodu katalpy u Ciebie się nie sprawdzą wystartuja pewnie w czerwcu, a w październiku po pierwszym przymrozku oblecą im wszystkie liście (tak było u mnie ubiegłej jesieni).
To bardzo ładne drzewa, ale mają swoje mankamenty. Sama zakupiłam dwie, ale mam je posadzone daleko od domu i odmianę Nana chcę puścić wolno, żeby kiedyś stanowiła cień dla huśtawki, natomiast tą pstrokatą będę ciąć w kulę, ale tą odmianę łatwiej okiełznać niż inne.
Odcienie zieleni 19:53, 01 mar 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)
Ewelina, dobrze rozumiem, że cisy mają być bezpośrednio przed brabantami?
Jeśli tak, nie wiem czy to dobry pomysł - przede wszystkim obie rośliny o charakterze żywopłotowym, dosyć podobne kolorystycznie - gdyby z tyłu była np tuja Aurescens to przynajmniej kolorem by się odcinały, ale czy nie lepiej by było przed te tuje dać coś kwitnącego?
A jeśli chodzi o rabatę z bukszpanem i konwalikiem to fajnie byłoby ją jakoś rozweselić dodając limonkowe żurawki.
Nad katalpami pomyśl, one późno startują, do połowy maja przed domem byś miała kilka łysych drzew, a poza tym, trzeba by było je mocno trzymać w ryzach, bo szybko rosną w dobrych warunkach.
Fajna jest katalpa pstrolistna Catalpa speciosa pulverulenta

widziałam ją na żywo jako duży okaz poprowadzona w kulę, ale mam też u siebie zakupiony dość spory okaz, jeśli przeżyje zimę to zapraszam obejrzeć.
Ja u Ciebie bardziej widzę te wiśnie ewentualnie jakieś klony np globosum, które ładnie można prowadzić w formy kuliste.
Ja bym jeszcze u Ciebie pomyślała o odmianach funkii, masz tam półcień, a one to lubią i są bardzo dekoracyjne.

Nieeee, Edytko, brabanty są sąsiada, musiałam je wkleic żeby zasłonić dom sąsiada, żeby nie miał pretensji. Są ich brabanty, potem płot z siatki i przed nim chcę irgę major z jakas trawą.Właśnie czytałam o tych katalpach, ze puszczą późno i trzeba je trzymać w ryzach. Cis jest po lewej, katalpy czy te wiśnie pop prawej! Widzisz? Popatrz na zdj 2, po lewej cisy a na trawniku (akurat na tym zdj nie zaznaczone)sa katalpy.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies